Arama

Olduğum ameliyat askerlik yapmamı etkiler mi?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Aralık 2011 Gösterim: 23.941 Cevap: 14
melıhyazıcı - avatarı
melıhyazıcı
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #1
melıhyazıcı - avatarı
Ziyaretçi
ıı geceler 3 defa tortıkolıs amelıyatı oldum ve aslerlık yoklamamda bu karsıma cıktı askerı hastaneye sevk aldım acaba askerlgıme herhangı bı engel teskıl edermı eger bı cvp verebılırsenız sevınırımm ıı geceler Msn Sad
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
göz tembelliği olanlar askere alınır mı gözüm gözlüksüz 100 de 10 ve 100 de 20 görüyo gözlükle 100 de 40 ı tamamlıyo
Sponsorlu Bağlantılar
_StigmatA_ - avatarı
_StigmatA_
Ziyaretçi
18 Haziran 2009       Mesaj #2
_StigmatA_ - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba.
Geçmiş olsun ..
Sponsorlu Bağlantılar
Etkilememsini ümid ederek ulaşabildiğim bilgi bu bağlamda alttaki ektedir umarım işine yarar...

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ

Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği

Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 08/10/1986 - 86/11092

Dayandığı Kanunlar Tarihi - No: 21/07/1927 - 1111 ; 27/07/1967 - 926 ; 04/01/1961 - 211 ; 24/06/1965 - 635 ; 18/03/1986 - 3269 ; 16/06/1927 - 1076

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 24/11/1986 - 19291

BİRİNCİ BÖLÜM : AMAÇ, KAPSAM, KANUNİ DAYANAK VE EKLER

AMAÇ

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlü vatandaşların Silahlı Kuvvetlerdeki görevlere uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tesbit etmek ve barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenlemektir.

KAPSAM

Madde 2 - (Değişik madde: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/1.mad) Bu Yönetmelik; 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu, 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 4678 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun gereğince Türk Silâhlı Kuvvetleri mensubu olan personeli, askerî öğrenci ve askerî öğrenci adaylarını, sivil personel ile ilgili kanunlar gereğince Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli personeli, askerlik görevi ile yükümlü vatandaşları ve bu Yönetmeliği uygulamakla görevli kişi, makam ve kuruluşları kapsar.

DAYANAK

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 2 nci maddede belirtilen kanunlarının ilgili maddeleri uyarınca hazırlanmıştır.

YÖNETMELİĞE BAĞLI EKLER

Madde 4 - Bu Yönetmeliğe bağlı ekler aşağıda gösterilmiştir:

1) Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral, üstsubay, subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, askeri öğrenci, yedek subay adayları, yükümlüler ve erlerin sağlık yeteneklerine göre gruplandırmalarını gösteren Hastalık ve Arızalar listesi.

2) General, amiral, üstsubay, subay, yedek subay ve astsubayların sağlık yeteneklerine göre yapılacak sınıfında bırakma, yeniden sınıflandırma, sağlık sebebiyle Silahlı Kuvvetlerden ayırma ve askerlikten çıkarma işlemlerine esas teşkil eden 1 ve 2 numaralı Sınıflandırma Çizelgeleri.

3) Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Raporu örneği.

4) Sağlık Kurulu Muayene Fişi örneği.

İKİNCİ BÖLÜM : YÜKÜMLÜLERİN SAĞLIK MUAYENELERİ

İLK SAĞLIK MUAYENESİ

Madde 5 - Yükümlülerin ilk sağlık muayeneleri Askerlik Kanunu gereğince son yoklama sırasında askerlik şubelerinde toplanan askerlik meclisindeki iki tabip (birisi sivil olabilir) tarafından aşağıdaki şekilde yapılır.

1) Ruh ve beden durumları ile iç organları dikkatle gözden geçirilir, nabız sayılır, kan basıncı ölçülür, çıplak olarak belirlenen boy ve kilolar tesbit edilir. Soluk alma ve vermedeki göğüs genişlikleri ve muayene sonunda bulunan hastalık ve arızalar kaydedilir.

2) Muayeneler sonunda karar verilemeyenlerle gözlem altında bulunmaları gerekenler en yakın askeri hastaneye gönderilir.

GRUPLANDIRMA

Madde 6 - Askerlik çağına giren yükümlüler, askerlik yoklamasında veya askeri hastanelerin sağlık kurullarında, askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere gruplandırılır.

1) Askerliğe elverişli olanlar: Sağlık yetenekleri bakımından hiç bir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimine girenlerdir.

2) Askerliğe elverişli olmayanlar: Hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin B ve D dilimlerine girenlerdir.

SON YOKLAMA DIŞINDA YAPILAN SAĞLIK MUAYENELERİ

Madde 7 - Son yoklamada arıza ve hastalıkları gözden kaçanlarla, son yoklama ile sevk tarihi arasında geçen sürede hastalananlar ve Askerlik Meclisi son yoklaması dışında yoklaması yapılacakların (yoklama kaçakları dahil), muayeneleri askeri hastane veya en az iki tabibi bulunan birlik ve kurumlarda yapılır.

YURTDIŞINDA BULUNAN YÜKÜMLÜLERİN SAĞLIK MUAYENELERİ

Madde 8 - Yurtdışında bulunan, askerlikle yükümlü vatandaşların son yoklamaları veya askerlikle ilgili diğer muayeneleri, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Elçilik veya Konsoloslukları tarafından uygun görülen sağlık kurumlarında veya iki tabibe yaptırılır. Bu muayene sonucu düzenlenen raporlar, Elçilik ve Konsolosluklarca onaylandıktan sonra Milli Savunma Bakanlığına gönderilir.

(Değişik fıkra: 30/01/1997 - 97/9106 K.) Bu raporlar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca incelenerek;

1) "Askerliğe elverişlidir" şeklinde onaylanan raporlar yükümlünün sınıflandırılması için bağlı bulunduğu askerlik şubesine gönderilir.

2) Yurt dışındaki resmi sağlık kurumlarından aldıkları raporlarda yurda gelemeyecek derecede hastalık veya arızası olduğu belirtilen yükümlülere onay makamının kararına göre ertesi yıla bırakma veya sevki geciktirme işlemi uygulanır.

3) Yurt dışından elçilik veya konsolosluk aracılığı ile usulüne uygun olarak alınan "Askerliğe Elverişli Değildir" şeklindeki raporlar. Milli Savunma Bakanlığı Sağılık Dairesi Başkanlığınca incelenir. Uygun görülen raporlar, onaylanır; yetersiz ve şüpheli görülen raporlar onaylanmayıp, yükümlünün yurt içindeki bir askeri hastahanede muayenesi yaptırılır.

4) Yurt dışından alınan raporlara itirazlar, yükümlünün yurt içindeki askeri sağlık kurumlarından birinde yapılacak muayenesine göre sonuçlandırılır.

SON YOKLAMADA YAPILACAK SAĞLIK İŞLEMLERİ

Madde 9 - Son yoklamada yapılan sağlık muayenelerinin kontrolu barışta, o bölgede bulunan kolordu, tümen baştabipleri tarafından savaşta üst makamlarca verilecek emre göre en yakın sağlık kurulu tarafından yapılır. Bundan başka son yoklama ile görevlendirilmiş bulunan askeri tabipler, çevrede görecekleri bulaşıcı hastalıkları muayenenin yapıldığı yerdeki hükümet tabibine yazılı olarak bildirmek zorundadırlar.

Ayrıca muayeneler sonucu düzenleyecekleri askerlik şubelerindeki sağlık istatistiklerini de doldururlar ve bu şubeler kanalıyla ilgili makama gönderirler.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİ OLAN VE OLMAYANLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER

Madde 10 - Son yoklamaları yapılan yükümlüler, askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere gruplandırılır.

Askerliğe elverişli olmayan yükümlüler, askere alınmazlar. Bunlardan arızaları gözle görülebilecek kadar belirgin olanların raporlarına, arızayı gösteren bir boy fotoğrafı eklenerek iki nüsha rapor düzenlenir ve onay makamlarına gönderilir, onaylanan raporlar kesinleşir. Kesinleşen raporlardan biri ilgiliye verilir, diğeri askerlik şubesindeki özlük dosyasına konur.

Sağlık durumları geçici olarak bozuk olan yükümlülere ertesi yıla bırakma kararı verilir ve iki nüsha rapor düzenlenerek onay makamlarına gönderilir. Raporları onaylanan bu yükümlülere ertesi yıla bırakma işlemi yapılır. Onay makamlarınca tekrar muayenesine lüzum görülen yükümlüler, yeniden muayeneye gönderilir ve bunlara muayene sonucu alacakları rapor kararlarına göre işlem yapılır.

Tabipler tarafından kesin karar verilemeyenler, en yakın askeri hastanelere gönderilir. Bunların kesin kararları, bu hastanelerin sağlık kurullarınca verilir.

GEÇİCİ SAĞLIK KURULU RAPORU

Madde 11 - Sağlık durumları askerliğe elverişli olmayanlar ile geçici arızalarından ötürü ertesi yıla terk edilenlere askerlik meclisi geçici sağlık kurulunca düzenlenen raporlar, Askerlik Şubesi Rapor Defterine işlenir.

Raporlar onaylandıktan sonra kesinleşir.

HASTALIK VE ARIZALARI DEVAMLI OLACAKLARA YAPILACAK İŞLEM

Madde 24 - Hastalık ve arızaları devamlı ve her türlü askerlik görevine engel olacak durumda olan yükümlülerle erlere, bu yönetmeliğin 6 ncı maddesine göre işlem yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : YÜKÜMLÜLERLE ERLERİN SAĞLIK YETENEĞİNE GÖRE SINIFLANDIRILMALARI

YÜKÜMLÜLERLE ERLERİN SAĞLIK YETENEKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMALARINDAKİ İLKELER

Madde 12 - Sağlık yeteneklerine göre askerliğe elverişli olan yükümlülerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin hangi sınıflarına ayrılacakları sağlık ve diğer yetenekleri gözönünde tutularak askeralma teşkilatı tarafından tesbit edilir.

Birlik ve kurumlarda görevli erlerle sevk erlerinde bulunan, hayat için tehlike göstermeyen ameliyatla giderilmesi mümkün hastalık ve arızalar, istedikleri takdirde giderilir. Ameliyata razı olmayanlara bu Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır.

Hayat için tehlike oluşturan hastalıklarda (mide delinmesi, akut apandisit, boğulmuş fıtık gibi) kişinin izni alınmaksızın cerrahi girişim ve tedavi sonucuna göre işlem yapılır.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİ OLANLARIN SINIFLANDIRILMASI

Madde 13 - (Değişik madde: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/2.mad) Askerliğe elverişli olanların sınıflandırılmaları, aşağıdaki sağlık ve diğer yetenekleri göz önünde bulundurularak yapılır.

1) Piyade: Sağlamlar ile arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

2) Topçu:

A - Sağlamlar,

B - Arızaları A dilimine girenler,

C - Kas ve iskelet sistemi gelişmiş olanlar, bu sınıfa verilir.

D - Sahra topçusuna ayrılacakların boyları 160 cm'den aşağı olmamalıdır.

E - Kulak zarları delik olanlar tercih edilir.

3) Hava Savunma: Sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

4) Tank ve Zırhlı Süvari:

A - Solunum, dolaşım ürogenital sistemleri ve özellikle büyük eklemleri sağlam olanlar,

B - Her iki gözde görme derecesi, ayrı ayrı tam olan ve diskromatopsi bulunmayanlar (Tank şoförlerinde gözlükle düzeltme kabul edilmez, ancak geri kalan tank personelinde 3.00 diyoptriye kadar miyopi, hipermetropi ve her çeşit astigmatizma kabul edilir.),

C - İşitmesi tam olan, kulaklarda yerleşmiş iltihaplı hastalıklar bulunmayanlar,

D - Sinir ve ruh sistemleri sağlam olanlar,

E - Bedenen ağır işlere dayanacak güçte olanlar,

F - Sindirim sisteminde göreve engel olacak iltihaplı hastalıklar, faal veya geçirilmiş mide ve barsak ülserleri bulunmayanlar,

G - Ağır işlere ve fizikî hareketlere engel derecede şişmanlığı bulunmayanlar,

H - Ayaklarında motor çalıştırmaya engel şekil bozuklukları, eklem yapışıklıkları ve bacaklarda varis bulunmayanlar,

I - Boyları 160 cm'den aşağı olmayanlar, bu sınıfa verilir.

J - Göz kapakları rahatsız olmak ve konjektiva hastalıkları, bu sınıfa verilmeye engeldir. Klostro-fobia (kapalı yerde bulunma fobisi) bulunanlar bu sınıfa alınmaz. Uzun müddet kapalı yerde kalmaya dayanıklı olanlar tercih edilir.

5) Süvari: Kas ve iskelet sistemleri iyi gelişmiş bulunan, boyları 164 ilâ 172 cm arasında olan tam sağlamlar bu sınıfa verilir.

6) İstihkâm: Diskromatopsi bulunmayan, sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

7) Muhabere: Görme ve işitme fonksiyonları sağlam olup, diğer sistemlerdeki sağlık nitelikleri A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

8) Ulaştırma: Diskromatopsi bulunmayan, sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

9) Sıhhiye: Sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

10) Kimya: Sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir. Endüstri meslek lisesi, meslek lisesi ve

ya teknik liseyi bitirmiş veya bitirmeden ayrılmış olanlara öncelik verilir.

11) Ordudonatım: Sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler bu sınıfa verilir.

12) Mızıka (Bando): Dişleri muntazam, dudakları ince olanlar ve solunum sistemi sağlam olanlar bu sınıfa verilir. Saz, caz ve diğer müzik aletlerinden birini çalabilenlere öncelik verilir.

13) Jandarma: Sağlamlar ve arızaları A dilimine girenler, kas ve iskelet sistemleri iyi gelişmiş olanlar, gö z, kulak, burun ve boğazları sağlam olan, kekemeliği olmayanlar, boyları 165 cm'den yukarı bulunanlar, bu sınıfa verilir.

14) Şoför: Motorlu ulaştırma ve harp araçlarını kullanan erler:

A - Trafik ehliyetnameleri için sağlık nitelikleri, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tespit edilir.

B - Türk Silâhlı Kuvvetleri motorlu araçları için verilecek şoför ehliyetnamelerinde sağlık nitelikleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığının "Şoför Eğitimi Devamlı Talimatı"na göre tespit edilir.

C - Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesinden alınan ehliyetnameleri bulunan şoförlerin ayrıca askerî hastahanelerin sağlık kurullarından rapor almasına ihtiyaç yoktur.

D - Şoför olacak erlerin sağlık nitelikleri:

(a) Göz:

(I) Görmeleri iki gözde de ayrı ayrı 0,7'den az olmayanlar,

(II) Gece görüşleri ve görme alanları normal olanlar,

(III) Göz hareketleri normal olup çift görmesi olmayanlar,

(IV) Diskromatopsi, albinismus, nistagmus ve kapak hastalığı (entropium, ektropium ve benzeri) bulunmayanlar,

(V) Refraksiyon kusuru -3 diyoptriyi aşmayan hipermetropi miyopi ve eksenler arasındaki farkı 1 diyoptriyi aşmayan muhtelif cins astigmatizması olanlar, askerî şoför olarak yetiştirilirler.

(VI) Tank şoförleri hariç olmak üzere diğerlerinde gözlükle düzeltme kabul edilir, ancak araç kullanırken gözlük takmaları zorunludur. Gözlüğü yanında bulunmayanlar, araç kullanamazlar.

(b) Kulak:

(I) Kulaklarda işitme kuvveti tam olmalıdır.

(II) Kulak uğultusu, çınlama, baş dönmesi gibi arızalar bulunmamalıdır.

(III) Burun ve boğazda, Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerinde belirtilen arızalar, şoförlüğe engel değildir. B dilimlerinde belirtilen arızalar şoför olmaya engeldir.

(c) İç sistemler: Ağır diyabet, araç kullanırken hayatı tehdit edici kalp ve damar hastalıkları, ileri derecede böbrek yetersizliği, açık akciğer tüberkülozu, devam eden bulaşıcı hastalıklar bulunmamalıdır.

(d) Kas ve iskelet sistemi tam ve sağlam olmalıdır. Şoför olacak erlerin boyları 160 cm'den aşağı olmamalıdır. Fıtık, varis gibi arızaları bulunmamalıdır.

(e) Ruhsal durum:

(I) Psikotik reaksiyonları (skizofreni, paranoya, mani, melankoli, ayırt edilmeyen psikotik reaksiyonlar, envolüsyon psikozları, reaktif psikotik reaksiyonlar) bulunmamalıdır. Bu ruhsal reaksiyonlardan birini geçirdiği saptananlar, muayene sırasında sağlam bulunsalar da şoför olamazlar.

(II) Zeka geriliği bulunmamalıdır.

(III) Toksikomani olmamalıdır.

(IV) Organik beyin hastalıkları sonucu psikozlar, zeka ve karakter bozuklukları (konfüzyon, delirium, genel paralizi ve benzeri) bulunmamalıdır.

(V) Psikonevrotik reaksiyonları, psikopatik reaksiyonları, antisosyal ve antimoral davranışları bulunmamalı ve mükerrer suç işlememiş olmalıdır.

(f) Sinir sistemi:

(I) Santral sinir sisteminin hastalık, arıza ve sekelleri bulunmamalıdır.

(II) Travmatik nevrozları, yeni geçirilmiş ağır travmaları olmamalıdır.

(III) Periferik sinir sisteminin araç kullanmaya engel felçleri bulunmamalıdır.

(IV) Araç kullanmaya engel olan kas hastalıkları olmamalıdır.

(V) Her türlü konvülsiyonlu veya konvülsiyonsuz epileptik nöbetleri olmamalıdır.

(VI) Otonom sinir sistemi arızası olmamalıdır.

Devamlı olarak ve özellikle eğitim ve öğrenim başlangıcında şoförlüğe ayrılmış erlerin kendilerine verilmiş göreve karşı olan tavır ve hareketleri, amirleri ve kıt'a tâbipleri tarafından dikkatli ve yakından tetkik ve takip edilerek, yetersizlik gösterenler, şoförlük görevinden uzaklaştırılırlar. Beden ve ruh yeteneklerinde en küçük bir şüpheyi uyandıranlar, izleyenler tarafından bir anketle uzman tabibe gönderilirler.

15) Komando: Kendi beyanı ve doktor muayenesi ile sağlam olanlardan; kas ve iskelet sistemi iyi gelişmiş bulunanlar, çevik olanlar, yargılama ve kavrama yeteneği süratli bulunanlar, refleksleri kuvvetli olanlar, görme dereceleri düzeltmesiz tam olanlar arasından ve sağlık kurulundan geçirilmek kaydıyla seçilirler.

Bunların, iç hastalıkları, ortopedi, genel cerrahî, göz, kulak burun boğaz, ruh sağlığı ve hastalıkları ile lüzum görülen diğer branşlardan sağlık muayeneleri yapılır. Aşağıda yazılan lâboratuvar muayeneleri her komando adayına kesinlikle yapılır.

A - Mikrofilm veya postero anterior akciğer grafisi,

B - Kan sayımı,

C - Tam idrar tahlili,

D - HbsAg,

E - Lüzum görülen diğer lâboratuvar muayeneleri.

16) Paraşütçü: Piyade sınıfı sağlık niteliklerine sahip olanlardan:

A - Boyları 160 (dahil) cm'den aşağı olmayanlar,

B - Öncelikle gönüllü olanlar,

C - Benzin kokusundan etkilenmeyenler,

D - Evvelce kırık, çıkık gibi kaza geçirmemiş ve romatizması bulunmayanlar,

E - Paraşütle atlamaya engel herhangi bir ameliyat geçirmemiş olanlar,

F - Paraşütçü muayenesini kazanmış bulunanlar,

G - Atletik bir vücuda sahip bulunanlar,

H - Görme dereceleri düzeltmesiz tam olanlar, arasından seçilirler.

17) (Değişik bend: 21/03/2007 - 2007/11783 B.K. Yön/1.mad) Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ayrılacak erlerin sağlık yetenekleri bu Yönetmeliğin altıncı ve yedinci bölümlerinde belirtilmiştir.

18) Uzman erbaş adaylarında askerî öğrenci adaylarının sağlık nitelikleri aranır.

19) Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerinde belirtilen rahatsızlıklara sahip olan uzman erbaşlar, sınıfı görevlerine devam eder.

Uzman erbaş statüsünde olup da, astsubay olmak için başvuranlar hakkında müracaat ettiği sınıfın "Astsubay Çavuş ve Astsubay Kıdemli Üstçavuş" rütbelerindeki astsubayların sağlık nitelikleri aranır.

Hastalık ve Arızalar Listesinin B ve D dilimlerinde belirtilen rahatsızlıklara sahip olan uzman erbaşlar hakkında "Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz" kararı verilir.

20) Uzman jandarma yetiştirilmek üzere uzman jandarma okuluna alınacak uzman jandarma adaylarında, askerî okullara alınacak öğrenci adaylarının sağlık nitelikleri aranır.

21) Uzman jandarma statüsünde bulunup, astsubay olmak için başvuranlar hakkında, "Jandarma Astsubay Çavuş ve Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş" rütbelerindeki astsubayların sağlık nitelikleri aranır. Belirtilen rütbelerde sınıfı görevini yapabilecek derecede hastalık ve arızası bulunan uzman jandarmalar astsubay adayı olabilir, ancak sınıf değişikliğini gerektiren hastalık ve arızası bulunan uzman jandarmalar astsubay adayı olamaz.

Uzman jandarma çavuş ile uzman jandarma üçüncü kademeli çavuş rütbelerindeki uzman jandarmalara, "Astsubay Çavuş ve Astsubay Kıdemli Üstçavuş"; uzman jandarma dördüncü kademeli çavuş ve daha üst rütbedeki uzman jandarmalara ise "Astsubay Başçavuş ve Astsubay Kıdemli Başçavuş" rütbelerindeki astsubayların sağlık nitelikleri uygulanır. Ancak, bunlardan sınıfı ile ilgili sağlık niteliklerini kaybedenlere sınıf değişikliği işlemi yapılmayıp, bu personel, sınıflarının geri hizmetlerinde veya karargâh ve kurumlarda istihdam edilirler (Jandarma sınıfında söz konusu rütbelerde sınıfı görevini yapamayacak derecede hastalık ve arızası olup da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 2 Numaralı Sınıflandırma Çizelgesinde levazım, personel, ordudonatım ve maliye sınıflarında görev yapabilecek durumda bulunan uzman jandarmalar hakkında, karargâh ve kurumlarda görev yapma kararı verilir. Ancak, belirtilen sınıflarda da görev yapamayacak derecede hastalık ve arızası bulunanlar hakkında "Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz" kararı verilir.).

SINIF DEĞİŞTİRMESİ GEREKEN ERLER HAKKINDA YAPILACAK İŞLEM

Madde 14 - (Değişik madde: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/3.mad;Değişik madde: 21/03/2007 - 2007/11783 B.K. Yön/2.mad )

Uzman erbaşlar hariç olmak üzere askere alındıktan sonra askerî hastanelerin sağlık kurullarından aldıkları rapor üzerine sınıf değiştirme işlemi yapılması gereken erlerin raporları, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından onaylanır ve bu erler kuvvet komutanlıkları tarafından kendi kuvvet komutanlıkları içinde sağlık yeteneklerine uygun başka bir sınıfa geçirilir.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİ OLMAYAN ERLER HAKKINDA YAPILACAK İŞLEM

Madde 15 - (Değişik madde: 21/03/2007 - 2007/11783 B.K. Yön/3.mad)

Askere alındıktan sonra askerî hastanelerin sağlık kurullarından "Askerliğe Elverişli Değildir" kararı alan erler, raporlarının onaylanmasını beklemek üzere bu hastaneler tarafından yerli kayıtlı bulunduğu askerlik şubesi emrine gönderilir. Ayrıca durum ilgililerin birliğine duyurulur. Terhis işlemleri, raporları ilgili makamlarca onaylanıp askerlik şubesine geldikten sonra yapılır. "Askerliğe Elverişli Değildir" kararı alanlar gerektiğinde ilgili makamlarca yeniden askerî hastanelerin sağlık kurullarına muayeneye gönderilerek alacakları son rapor kararına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi gereğince işlem görür. "Askerliğe Elverişli Değildir" kararı alanlar emsalinin çağ dışı kalma tarihine kadar Millî Savunma Bakanlığınca gerektiğinde tekrar muayene ettirilerek alacakları son rapor kararına göre işlem görür.

GEÇİCİ HASTALIKLARI VE ARIZALARI TESBİT EDİLEN YÜKÜMLÜ, ER VE ERBAŞLARA YAPILACAK İŞLEMLER

Madde 16 - Geçici hastalık veya arızaları olan yükümlülerle er ve erbaşlara aşağıdaki işlemlerden biri yapılır.

1) Ertesi yıla bırakma,

2) Sevki geciktirme,

3) Hava değişimi.

Bu işlemleri gerektiren hastalık ve arızalar bu yönetmeliğin arızalar listesinin C dilimlerinde gösterilmiştir.

ERTESİ YILA BIRAKMA İŞLEMİ

Madde 17 - Son yoklamada veya son yoklamadan sonra gönderildikleri sağlık kurullarında yapılan muayeneleri sonucu geçici bir hastalık veya arızaları tesbit edilenlere ertesi yıla bırakma işlemi yapılır.

SEVKİ GECİKTİRME

Madde 18 - Askerliklerine karar verilen yükümlülere, sevkleri tarihine kadar geçecek süre içerisinde, hastalanır veya arızalanırlarsa, askerlik şubelerince gönderilecekleri sağlık kurullarında muayene sonucu alacakları raporlara göre sevki geciktirme işlemi yapılır.

HAVA DEĞİŞİMİ

Madde 19 - Askerlik şubelerince birliklerine sevklerinden sonra geçici bir hastalığı tesbit edilen er ve erbaşlara hava değişimi işlemi yapılır.

YÜKÜMLÜLER VE ERLERE YAPILACAK KESİN İŞLEMLER

Madde 20 - (Değişik madde: 04/05/1993 - 93/4398 K.)

Ertesi yıla bırakma, sevki geciktirme veya hava değişimi işlemi yapılan yükümlü, er ve erbaşların ilk işlem tarihinden itibaren en fazla 5 yıl (5 yıl dahil) sonunda devam ettiği tesbit edilen hastalık ve arızaları sabitleşmiş kabul edilir. Hastalık ve Arızalar Listesinin uygun madde ve fıkralarına göre kesin işlem yapılır.

DERHAL KESİN İŞLEM YAPILACAK HALLER

Madde 21 - Yükümlü, er ve erbaşlarda sabitleşmiş hastalık ve arızalar bulunursa ertesi yıla bırakma, sevki geciktirme veya hava değişimi işlemi yapılmaz; ilk raporları ile Hastalık ve Arızalar Listesindeki uygun madde ve fıkralara göre kesin işlem yapılır.

HASTALIK VE ARIZALARIN BİRLEŞMESİ

Madde 22 - Yükümlü, er ve erbaşlarda tesbit edilen birden fazla hastalık veya arıza sekelleri ayrı ayrı olarak Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerindeki askerliğe elverişli fıkralarına girdikleri halde, bu hastalık ve arızaların toplamı kişinin askerlik görevi yapmasına engel olacak nitelikte ise, sağlık kurullarınca bu kişiye "Askerliğe elverişli değildir" işlemi yapılır.

SINIR VAKALARDA KARAR YETKİSİ

Madde 23 - (Değişik madde: 30/01/1997 - 97/9106 K.)

Bu Yönetmeliğin Hastalık ve Arızalar Listesinde tam karşılığı bulunmayan sınır vak'alarda son karar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı kanalı ile gönderileceği, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulunca verilir. Bu karar kesindir, karara itiraz edilemez.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BEN PIYADE KOMANDO UZMAN CAVUSLUK SINAVINI KAZANDIM HERSEYIM TAMAM FAKAT SAGLIK RAPORU ALIRKEN GOZUMDE MIYOP ASTIMAT CIKTI BU RAHATSIZLIK ONEMLIMI ELENIRMIYIM LUTFEN YARDIMCI OLUN
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben topcu uzman cavuslugu kazandım göz tembellıgı var sag gozumde sorun olurmu
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
göz tembelliği olanlar askere alınır mı gözüm gözlüksüz 100 de 10 ve 100 de 20 görüyo gözlükle 100 de 40 ı tamamlıyo
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
piyade komando kardeş sağlık raporunu alıdıktan sonra doktor yazmadımı oraya komando uzman erbaş olur veya olamaz diye bize nie soruyosunki...
umay - avatarı
umay
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #7
umay - avatarı
Ziyaretçi
selamlar ben istanbuldan mükerrem gerz benimde bir sorum olacak oğlum 3 kez mide ameliyati oldu ilk ameliyati midesinin çikis yeri degistirildi orda daralma vardi sonraki 2 ameliyatlar bagirsak delinmesin den oldu bu durumda askerlik yapabir mi
ayrica en ufak bi sıkıntıda mide kanamasi geçiriyor. çok acil cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürlerr.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Haziran 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

kekemeler askere alinirmi ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

kekeme bir kardeşim var ve sinir sistemindede problem olduğunu düşünüyorum sağ eldeki parmaklar ne yaparsa sol eldeki parmaklar da aynı şekilde hareket ediyor. askere gidebilirmi merak ettim
KARANLIK4545 - avatarı
KARANLIK4545
Ziyaretçi
22 Ekim 2010       Mesaj #9
KARANLIK4545 - avatarı
Ziyaretçi
beyın amelıyatı gecırdım kafamın yarısında gocukler ve ıkı hortum delıgı var bıldıgımız ... ve bas agrılarımm bulantı fazla yurudugumde gozlerımın onu kararıyor ... ve bırde bu sene burnumda sorun var mıs kırılıp tekrar yapılması gerekıyor agır bır sekıldenefes darlıgı bulantı sureklı bogazda ıltıgap olusumu ates vs ... ve ben tecılımı bozmayı hastaneye sevkımı ıstıcem sonuc ne olur sızce ..? ılk muannemde beyın amelıyatı oldugum ıcın heyete cıkarılıcakdım ama ogleden sonra dokdurun ısı cıkmaz ve baska bırı gelmıs dı yanı sonuc olarak hıc ılgılenmeden gerı plandan yapabılır dedı ama sabahkı dokdurum askere elverıslı deılsın demısdı .. ve ben suan tecılımı bozup hastaneeye sevkımı ıstıycgm sonuc ne olur ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beş yaşındayken kafa tranvası geçirdim tthastalığı yazıyor raporda bugün usta birliğine gidiyorum acaba
askerliğe elveriştirsiz raporu verirler mi

Benzer Konular

20 Mayıs 2011 / CrasHofCinneT Siyasal Bilimler
5 Ocak 2012 / Sadık Soru-Cevap