Arama

Domates ve diğer sebzelerin altında neden kararma oluyor?

Güncelleme: 24 Temmuz 2009 Gösterim: 9.283 Cevap: 1
rahmi yıldız - avatarı
rahmi yıldız
Ziyaretçi
23 Temmuz 2009       Mesaj #1
rahmi yıldız - avatarı
Ziyaretçi
KASALARDA HOBİ OLARAK 2 SENEDİR DOMATES VE DİĞER SEBZELERDEN YETİŞTİRİYORUM.ANCAK GEÇEN SENE OLDUĞU GİBİ BU SENEDE OLGUNLAŞMAYA BAŞLAYAN DOMATES MEYVELERİNİN ALT KISIMLARINDA KARARMALAR VE ÇÜRÜMELER OLUYOR .ÇOK (GÜN AŞIRI VEYA TOPRAĞIN KURULUĞUNA GÖRE) SU VERDİĞİMİ DÜŞÜNDÜM ANACAK SU VERMEDİĞİMDE DE YAPRAKLARDA VE DALLARINDA HALSİZLİK GÖRÜNTÜSÜ VE KURUMA OLUYOR .ACACA UZUN KÖKLÜ BİR BİTKİ OLDUĞUNDAN TORRAK DERİNLİĞİ VE MİKTARI YETERLİ OLMADIĞINDAN OLABİLİRMİ. GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Sponsorlu Bağlantılar
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
24 Temmuz 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
kompetankedi adlı kullanıcıdan alıntı

domates1domates 0domatesdomates

Sponsorlu Bağlantılar
Domates Yetiştiriciliği

domates1




1. GİRİŞ
Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de değerlendirilebilmektedir. Tek yıllık bir bitkidir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir. 250-400 bin adet tohumu 1 kg gelir.
2. ÇEŞİTLER
Bölgemiz için en uygun çeşitlerden pearson ve Sc 2121 domates çeşitlerinin yetiştirilmesi önerilebilir. Bu çeşitle birlikte GAP-BKİB’nın 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa-Koruklu Tarımsal Araştırma İstasyonunda yaptırmış olduğu denemeler sonucunda da Sofralık-Start F1, Epona F1, Açık döllenen-Red Top, Sc2121, Kiraz domatesi denemelerinde de S.Million ve S.Gold gibi çeşitler tavsiye edilmektedir.
Pearson: Yuvarlağa yakın oldukça düzgün şekilli kırmızı renkli eti dolgun, çok lezzetli, şartlara kolaylıkla adapte olabilen çeşittir. Vejetasyon süresi uzundur. Sofralık olduğu kadar kuru maddece zengin olması ile salçalığa da fevkalade elverişlidir. Salça renginin tabii olarak kırmızı olması beğenilmektedir. 1 kg ortalama 7-9 adet gelmektedir. Nakliye ve Verticellium hastalığa karşı dayanıklıdır.
Sc.2121: Geçci ve erkenci çeşitlerinin olması üretimde devamlılığı sağlaması bakımından avantajlıdır. Ayrıca meyve kalitesi yüksek, nakliyeye dayanıklı yüksek verimli ve sofralık bir çeşittir.
3. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
3.1. İklim İsteği
Domates ılık ve sıcak iklim meyvesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık -2,-3 ° C düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların meydana çıkmasına, sıcak ve kuru rüzgarlarda, fazla miktarda çiçek dökülmesine sebep olur.
Domateslerde normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için, sıcaklığın en az 16-19 ° C’lerde olması denemelerden anlaşılmıştır. Sıcaklık 13 ° C’nin altına düştüğünde olgunlaşmanın geciktiği ve mahsul miktarının çok azaldığı görülmüştür. Domates çiçek tozları 10 ve daha yukarı derecelerde, en iyi olarak 27 ° C civarında istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapabilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda bitki döllenme yeteneğini ve gelişmesini kaybetmektedir.
3.2. Toprak İsteği
Domatesin toprak isteği; kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişebilir. Derin, geçirgen su tutma kabiliyeti iyi humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Kumlu tınlı topraklarda erken ürün verir. Çorağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarındadır.
4. YETİŞTİRME TEKNİĞİ
4.1. Ekim Nöbeti
Kışlık sebzelerden sonra domates ekilebilir. Baklagiller domates için iyi bir ön bitkidir. Domates dikilen bir yere, en az 5 yıl domates dikilmemelidir. Bölge’mizde domatesle nöbete girebilecek bitkiler pamuk ve buğdaygillerdir. En iyi ekim nöbeti; Buğday+2.ürün+Domates şeklinde uygulanabilir.
4.2. Toprak Hazırlığı
Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek, dikkatle hazırlanması gerekir.
Sonbaharda pullukla derince sürülen tarla ilkbaharda ve uygun tavda yine pullukla sürülür. Sürümle birlikte 2-4 ton yanmış
............ Devamı ve daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ

.

Benzer Konular

27 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
20 Ekim 2008 / Misafir Genel Mesajlar