Arama

Farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Ekim 2015 Gösterim: 89.227 Cevap: 53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nelerdir ve ne anlama gelir cvp bekliyorum arkidaşlar
EN İYİ CEVABI ThinkerBeLL verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

beden dili nedir

BEDEN DİLİ
Birbirini takip eden hareketlerle değer ve önem kazanan, ses tonu ile desteklenen ve kelimelerle son şeklini alan karmaşık bir iletişim sürecidir.
Sponsorlu Bağlantılar

BEDEN DİLİ HAYATIMIZDA NEDEN ÖNEMLİDİR?
· Bilinçaltından etkilenir. Rol yapmak zordur, ama imkansız değildir.
· Farklı anlamlar içerebilir, bunun için gerçekleşen ortam ve iletişim durumunun incelenmesi gerekir.
· Beden dili kültürden etkilenir.
· Bireysel bir etkinliktir.
· Bilinçsiz olarak yapılan beden dili dışavurumları kişinin duygularını açıklar.
· Mimikler jestlere göre, daha evrenseldir. Örneğin; korku, kızgınlık, mutluluk, dikkat, ilgi ve saldırganlık.
· Jestler; el, kol, baş ve bacaklarımızla konuşmalarımızı içerir. Ve herbiriyle ÇOK konuşuruz.
· Eller, insanın kendisini ifade etmede kullandığı en duyarlı organlarıdır. Bunun temelinde ise, insanın elinin becerisinin gelişmesi ile beynin biyolojik gelişmesinin birbirine paralel olması yer alır.
· Kollar, kişisel gücün ifadesidir ve bu nedenle ne kadar rahat hareket ettirilirse, kişinin o kadar kendisine güvendiği düşünülür.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bnm ödewim var:farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nelerdir ve ne anlama gelir

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

farklı kültürlerdekullanılan özel beden dili mesajları nedir? ve ne anlama gelir? bu beden dili mesajlarının bizim kültürümüzdeki karşılığı nedir?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

farklı kültürlerde beden dili mesajları

Alıntı
cemree22222 adlı kullanıcıdan alıntı

farklı kültürlerdekullanılan özel beden dili mesajları nedir? ve ne anlama gelir? bu beden dili mesajlarının bizim kültürümüzdeki karşılığı nedir?


Kültür beden dilini etkiler

Farklı kültür gruplarına girdikçe sözsüz iletişim mesajlarının ayrıntılarını değerlendirmek zorlaşır. Grupların sessiz dillerinin anlamak için önemli ölçüde bilgilenmeye ihtiyaç vardır. Bunun için o insanların kültürünü, ilişkilerini, iletişimlerini ve dünya’ya bakışlarını tanımak gerekir. Kültür, tarih boyunca insanın doğaylı ve insanla ortaya çıkan problemlerinin ve zorlanmalarının çözüm biçimidir.
Beden dili ilişkilerimizde kültürel farklar artikça, yabanci bir ülkede çevremizdeki insanlarin duygu ve düşünce akişini degerlendirmemiz oldukça güçlüşebilir. Örnegin, Washington’da büyük bir markette, ne oldugunu anlamadigimiz bir mali rahatça çevirip incelemek isterken, bir market görevlisi yakinimiza gelip orada bir başka işle ugraşsa, bundan huzursuzluk duyariz. Çünkü ülkemizde böyle bir durumda, bulundugumuz yere gelen bir market görevlisi paketleri kariştirdigimizi görünce bize “Ne arzu etmiştiniz?” diyerek müdahale edebilecegi gibi “Herşeyi kariştirmayin!” gibi bir uyarida da bulunabilir. Ya da dünyanin öbür ucunda, Japonya’da alış-veriş merkezine giren bir Türk bu kez, göze göze geldiğini her mağaza görevlisinin önünde yerlere eğilmesini hayretle izler ve belki de bir süre kendisiyle nasıl bir ilişki kurulmak istendiğini anlayamaz.
iletişim mesajlarını biraz daha ayrıntılı incelersek, insanın kendi kültürden kopmasının ne kadar zor olduğunu görürüz. İletişimde vericinin mesaja yüklediği anlam içinde, kendi kültürünün dünyayı algılayış biçimi ve o kişiye ait bireysel bütünlük vardır. İnsanın bireysel ihtiyaçlarını, yani beden dilini kullanımı ifade biçimi içinde yaşadığı ailenin ve toplumun değerleri ile etkileşim içindedir.

Benzerliğin sınırları

Günümüzde farklı toplumlara ait insanlar birbirleriyle oldukça çabuk ve kolay ilişki kurabilmektedir. Televizyondaki dizilere bakıp, kendi yaşantımızı Batı yaşama biçimiyle özdeş görebilir, bir sokak kahvesinde bir Avrupalı veya Amerikalıyla yüzeysel bir dostluğu kolayca başlatabiliriz.
Farklı kültürlerdeki insanlar teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanırken, ortak beden dilleri kullanırlar. İnsanlar nerede yaşarsa yaşasınlar benzer şekilde asansöre biner, tenis oynar, bilgisayar ve araba kullanırlar. Aynı zamanda biyolojik kökenli beden dilinde de birçok ortak nokta vardır. Ortak yaşantı olarak öfke, sevinç veya şaşkınlık gibi duygular yaşanır. İşte ortak yaşanan bütün bu duygularda bile, bizim dışımızdaki kültüre ait olanı anlamayı zorlaştıran, bizden olanı daha kolay ve rahat anlaşılır yapan ayrıntılar bulunur.
Beden dilindeki en benzer ifadeler canlılığı ve iç dengeyi korumaya dönük temel psikolojik durumlarla ilgilidir. Korku, kızgınlık, hüzün, nefret, mutluluk, dikkat, ilgi, uyku, gerginlik, şiddet bu durumların en belirgin olanlarıdır. Bu genel durumların dışında kültüre özgü ve o toplumu belirleyici beden dili özelliklerinin bir başka toplum tarafından kısa bir sürede benimsenmesi mümkün olmaz. Bu konuda yabancı ülkelerle bazı örnekler verebiliriz; Avrupa’ya veya Uzak Doğu’ya yapılan turistik gezilerde, bazı iletişim biçimleri bu ülke insanlarda etki yaratıp takdirle karşılanır ve yapılan sohbetlerde, karşılaşılan insanların belirli özelliklerinden övgü ile söz edilir. Ancak övgü ile söz edilen bu iletişim biçimini kendi toplumunda uygulamasını kimse önermez. Gerçekten de böyle değişimler beğenilse ve istense de gerçekleşemez. Çünkü bir başka topluma ait geleneksel kültür, ödünç alınarak yaşanamaz.Karşımızdaki insanların içinde bulunduğu durumu anlayabileceğimiz ve insanoğlu tarafından kültürel farklılıklar olsa da aynı anlamları taşıyan (mutluluk, korku, kızgınlık, şaşkınlık vb.) duygusal bilgiyi dışa vurmamızı sağlayan temel hareketler olsa da, kullanılan beden dili açısından farklılık arz etmektedir. Başka bir deyişle, her toplumun kültüründe kullandığı beden dili, kullanım biçimi o kültürün kendine özgüdür.
Bu güne kadar beden diline ilişkin yapılan araştırmalar yurt dışı kaynaklı olup kendi kültürlerine uygun bilgiler içermesine rağmen ülkemizde yüz ve beden ifadeleri ile ilgili ve kendi kültürümüzü yansıtan araştırmalar da yapılmıştır. Beden dili bugün pek çok iş alanında da kullanılmakta en çok ta müşterilerle birebir ilişki kuran pazarlamacıların karşısındaki kişiyi anlaması gerekliliği şirket içerisinde beden dili ile ilgili eğitimler verilerek yetiştirildiği şirketlerin beden dili konusunda ne kadar önem verdiklerini göstermektedir.
Bazen bir hareket bin söze bedeldir. Bir kişiyle iletişim kurduğumuzda söylediklerimiz ne kadar önemli ise hareketlerimizle o kişide bıraktığımız intiba da o kadar önemlidir. El, kol hareketleri, mimikler, dokunma, vücut pozisyonu... İş yaşamında başarılı olmak isteyen kişi, iletişim kurduğu kişilerin sadece söylediklerini değil, yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da duymalıdır.

Araştırmacılar da benzer bir çabayla kinezik adı altında inceledikleri iletişimsel beden hareketlerini, yüz ifadelerini ve jestleri, bir sisteme oturtma amacıyla birkaç grupta toplamışlar. Sözcük ve cümleler yerine kullanılan beden hareketlerini, amblemler: sözlü mesaja eşlik eden anlamlarını güçlendiren hareketleri “tanımlayıcılar”; yüz ve ya beden de duygu ifadesine neden olan hareketleri “ duygusal gösterimler”; iletişim akış ve hızını denetleyen hareketleri “düzenleyiciler”; gerilimi denetleme hareketlerini “ ayarlayıcılar” olarak sınıflamışlardır. Amblemler, anlamlarının ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişebilmesine bağlı olarak, tümüyle evrensel kabul edilmiyor. Sözgelimi birçok batı ülkesinde “her şey yolunda” veya “tamam” anlamına gelen baş parmağı gösterme işareti İran, Afganistan, Nijerya da, ayrıca İtalya ve Yunanistan’ın bazı bölgelerinde hakaret niteliğinde.amblemlerin önemli bir özelliği de, sözcük öğrenir gibi öğrenilmeleridir. Çünkü bunlar bedenin doğal çıktıları olmaktan çok, simgesel gösterimler. Tanımlayıcılarsa daha evrensel olmakla birlikte bazı evrensel yanlış anlamaların da kaynağı. Başını hafifçe yukarı aşağıya sallayarak onu dinler görünen kocasının, kendisiyle hemfikir olduğunu sana birçok kadın, farkında değil ki aslında “ sen devam et, bende arada kulak kabartırım.” Diyor. Tabii bütün hareketlerin bu sınıflardan birine mutlaka dahil olacağını söylemek mümkün değil.

Konu devamı için bakınız > Beden Dili

arkadaş - avatarı
arkadaş
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #2
arkadaş - avatarı
Ziyaretçi
burda cevap olması gerekirken acaba neden cevap gönderirmisin diyosunuz...
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
arkadaş adlı kullanıcıdan alıntı

burda cevap olması gerekirken acaba neden cevap gönderirmisin diyosunuz...

İlk mesaj dikkat ederseniz soru niteliğindeMsn HappyVe bu forumun amacı bu.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nelerdir
charjavon - avatarı
charjavon
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #5
charjavon - avatarı
Ziyaretçi
mesela 90'lı yıllarda bulgaristandan göçler olmuştu.Çoğumuz hatırlarız. o zaman gelen Türklerin bazı hareketleri bana tuhaf gelmişti. örneğin biz evet anlamında kafamızı aşağı yukarı sallarkene onlar sağa sola sallıyorlardı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beden dili nedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları ne anlama gelir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bnm ödewim var:farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nelerdir ve ne anlama gelir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
farklı kültürlerdekullanılan özel beden dili mesajları nedir? ve ne anlama gelir? bu beden dili mesajlarının bizim kültürümüzdeki karşılığı nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
farklı kültürlerde kullanılan özel beden dili mesajları nelerdir ve ne anlama gelir
bu beden dili mesajlarının bizim kültürlerimizdeki karşılığı nedir

Benzer Konular

21 Ekim 2009 / virtuecat İletişim Bilimleri
19 Kasım 2014 / turkan22 Soru-Cevap
1 Mart 2013 / anty ciddy Soru-Cevap
21 Mayıs 2014 / misafir Soru-Cevap
11 Temmuz 2010 / Gabriella Hz. Muhammed