Arama

Doğal yaşam ortamı su olan alglerin diğer canlılarla ortak özellikleri nelerdir? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Ekim 2012 Gösterim: 45.153 Cevap: 63
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Kasım 2010       Mesaj #31
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya lütfen kısa cvplar..

Algler
Su yosunları ya da Algler (Latince deniz otu anlamındaki "alga" dan türetilmiştir ), büyük çoğunluğu fotosentetik olmasına ve bitkilere benzemesine karşın, bitkiler alemiyle yakın akraba olmayan bir grup sucul canlı gubudur.
Sponsorlu Bağlantılar
"Yosun" tanımı çoğunlukla su yosunları (algler) için kullanılsa da; yosunlar, kara yosunları ve su yosunları (algleri) gruplarını kapsayan genel bir terimdir.
Su yosunları, bitkilerin aksine, fotosentez ürünlerini nişasta formunda depolamazlar. Kloroplastları, sitoplazma içerisinde serbest olarak değil, granüller endoplazmik retikulum üzerinde bulunur. Klorofil-c taşırlar ve bitkilerde bulunmayan başka pigment maddeleri bulundurular. Çeşitli su yosunu gruplarına özel renklerini bu pigment maddeleri verir.
Su yosunlarında, bitkilerdeki yaprak, gövde gibi elemanlarına benzeyen, ancak damar dokusu taşımayan, özelleşmemiş vücut bölümlerine "tallus" denir.
Üremeleri, ikiye bölünme, tomurcuklanma, ana bitkinin büyümesi, spor hücrelerinin ya da eşey hücrelerinin üretilmesi şeklinde gerçekleşir.
Algler, gerek yapısal olarak gerekse de dış görünüşleri bakımından oldukça farklı görünümdedirler. Yapısal olarak eukaryotik (gelişmiş hücre tipi) ve prokaryotik (basit yapılı hücre tipi) olmak üzere iki büyük gruba ayrılırlar. Buna göre Mavi-Yeşil algler göstermiş oldukları hücre organizasyonları bakımından prokaryot hücre özelliği taşımaktadırlar. Belirgin bir hücre çekirdeğinin olmaması ve çok basit olan kromatofor yapısındaki pigmentlerin dağılımı ve prokaryotik hücre özellikleri bakımından diğer alglerden ayrılırlar. Dış görünümleri bakımından tek hücreli ve ipliksi formlardan karışık olarak gelişmiş bireylere kadar değişik biçimlerde gözlenebilmektedirler (Round, 1973).
Her canlı gibi, algler de nesillerini devam ettirebilmek için çoğalmak zorundadırlar. Algler üç farklı üreme sistemine sahiptirler. Bunlar; vejatatif üreme, eşeyli ve eşeysiz üremelerdir. Alglerde vejatatif üreme yaygın bir durum göstermektedir. Bazı türlerde hücrelerin büyüyerek koloni oluşturmasına ve bunların daha sonra normal büyüme sonucu bölünmesine dayanır. Diğer bazı türlerde ise tallusun büyümesi ya da ana bitkinin büyümesinin sürmesiyle gerçekleşmektedir. Genellikle alglerin ilkel gruplarında görülen eşeysiz üreme çok değişik biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Kamçılı alglerin bazı gruplarında vejatatif üreme ile eşeysiz üreme arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır. Bu tip bir üremeye sahip alg hücrelerinden bazı tiplerin farklılaşması ve sonuçta bunların birer birey oluşturarak ana hücreden ayrılmalarıyla gerçekleşmektedir. Son üreme şekli olan eşeyli üreme ise alglerin genel bir özelliği değildir. Bu tip üreme genellikle gelişmiş organizmalarda görülmektedir. Alglerde eşeyli üreme çoğunlukla aynı tür iki organizmanın plazmalarının ve çekirdeklerinin birleşmesiyle gerçekleşmektedir. Bu durum çok basit olarak morfolojik yapıları aynı olan 2 gametin birleşmesiyle olmaktadır. Gametler flagellatlara benzerler ve hareketlidirler. Bazı türlerde gametler yapılarına göre büyük ve küçük olarak ayrılabilirler (Güner, 1991).
Algler, her ne kadar ekstrem olarak morfolojik, sitolojik ve üreme varyasyonları bakımından diğer bitkilerle farklılık gösterse de, basit biyokimyasal mekanizmalarının benzer olduğu görülmektedir. Örneğin, klorofil-a yapıları ve bu pigmentler yoluyla çalışan fotosentetik sistemleri, basit besin ihtiyaçları ve asimilasyonun son ürünleri olan karbonhidrat ve proteinler, yüksek bitkiler ile benzerlik göstermektedir.
Algler su ortamında primer üretici canlılardır. Yapılarındaki pigmentleri sayesinde karbondioksit ve suyu ışığın etkisi ile karbonhidratlara çevirirler, böylece su ortamındaki besin değerinin ve çözünmüş oksijen oranının artmasını sağlarlar.


Siz özetini çıkarabilirsiniz.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2010       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Denizlerde yaşayan alg türlerindede diğer canlılarla ortak özellikleri vardır.Bu ortak özellikler :Hücreli yapıya sahip olma,Beslenme yapma,Hareket yapma ,Boşaltım yapma,Solunum yapma,Büyüme yapma Üreme yapma ve organizasyon bu özellikler bir insanda'da vardır soğanda'da vardır Alglerde'de vardır ancak bu görevlerin fizyolojik olarak yapılması farklıdır.Örneğin bir bitkide hareket toprağa bağlı olması ve sinirsel iletime sahip olmaması nedeniyle bulunduğu yerde uyartılara cevap verme suretiyledir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2011       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alglerin diğer canlılarla olan ortak özelliği solunum yapabilmesi veya beslenmesi olabilirmi acaba yardımcı olun yaa
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2011       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alglerde diğer canlılar gibi nesillerini devam ettirebilmek için çoğalmak zorundadırlar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Algların diğer canlılarla ortak özellikleri Alglar, tüm ekosistemlerin bütünlüğünün korunmasında önemlidir. Okyanuslarda bulunan diyatomlar ve diğer mikroskobik yosunlar, tüm dünyanın ihtiyacı olan fotosentetik karbon ihtiyacının üçte ikisini üretirler. Sularda yosunlar tarafından gerçekleştirilen fotosentez canlılara oksijen sağlar...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Doğal yaşamı deniz olan alglerin diğer canlıalarla ortak özelliği nedir ?




Beslenme,üreme,boşaltım yapması
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Eylül 2011       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Denizlerde yaşayan alg türlerindede diğer canlılarla ortak özellikleri vardır.Bu ortak özellikler :Hücreli yapıya sahip olma,Beslenme yapma,Hareket yapma ,Boşaltım yapma,Solunum yapma,Büyüme yapma Üreme yapma ve organizasyon bu özellikler bir insanda'da vardır soğanda'da vardır Alglerde'de vardır ancak bu görevlerin fizyolojik olarak yapılması farklıdır.Örneğin bir bitkide hareket toprağa bağlı olması ve sinirsel iletime sahip olmaması nedeniyle bulunduğu yerde uyartılara cevap verme suretiyledir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2011       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaaa Hadi dahaaa Ödevv :/ mK yardımm Edinnn muhtacımm !
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yahu hala ortak özellikleri ne cevap yazılmamış.nolur acele biraz ya
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2011       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mesajlara bakarsanız cevabı bulabilirsiniz arkadaslar çok yardımcı olmuş ben ayriyetten teşekkür ediyorum yardımcı oldunuz...

Arkadasın mesajından alıntı ;

Beslenme, boşaltım yapma, solunum yapma, üreme, organizasyon ve hücreli yapıya sahip olma ortak özellikleridir ...

Bunu yazın yeterli olur Msn Grin --- [Biyoloji ödevi Lise 1 için Msn Grin]

Benzer Konular

23 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
9 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış
15 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
9 Mart 2010 / ŞAFAK Soru-Cevap
23 Ekim 2013 / Misafir Cevaplanmış