Arama

Tekstüre işlemi ve tekstüre teknikleri nedir?

Güncelleme: 27 Ekim 2009 Gösterim: 16.139 Cevap: 1
demir520 - avatarı
demir520
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #1
demir520 - avatarı
Ziyaretçi
Tekstüre işlemi nedir.sonucunda iplikler nasıl tutum kazanır.Termo-Mekanik Tekstüre teknikleri: yalancı büküm , sıkıştırma (yigma) ,bıçaklı-kenar,dişli çark , örme ,sökme..Mekanik Tekstüre Teknikleri: hava jetli,puntalama..Diğer tekstüre teknikleri: bikomponent, diferansiyel çekme ,kimyasal vb .....

ARKADAŞLAR BİR TEZ HAZIRLAMAM LAZIM. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM....
Sponsorlu Bağlantılar


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
demir520 adlı kullanıcıdan alıntı

Tekstüre işlemi nedir.sonucunda iplikler nasıl tutum kazanır.Termo-Mekanik Tekstüre teknikleri: yalancı büküm , sıkıştırma (yigma) ,bıçaklı-kenar,dişli çark , örme ,sökme..Mekanik Tekstüre Teknikleri: hava jetli,puntalama..Diğer tekstüre teknikleri: bikomponent, diferansiyel çekme ,kimyasal vb .....

ARKADAŞLAR BİR TEZ HAZIRLAMAM LAZIM. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM....
Sponsorlu Bağlantılar


Tekstüre işlemi:

Sentetik yapılı ipliklere, doğal liflerden yapılmış olanların kıvrilma bükülme gibi fiziksel özelliklerini kazandırmak için yapılan işleme denir.

Tekstüre ipliklere uygulanan fiziksel testler:

Tekstüre iplik ayni fılament sayısına ve aynı iplik numarasına sahip ipliklere göre daha fazla hacme sahip iplikler için kullanılan bir tanımdır . Bu görünüşteki hacim artışı fiziksel smiliv kimyasal veya ısıl işlemler ile verilebilir.
Tekstüre iplikler şu iki ana grupta toplanabilir.

- Esnek tekstürel iplikler

- Eğrilmiş ipliklere benzeyen tekstüre iplikler

Esnek tekstüre iplikler yüksek esneklikleri ve kendilerini toplama özellikleri ile bilinirler . Ancak iplik hacimliliği eğrilmiş ipliklere benzeyen tekstüre ipliklerle karşılaştırıldığında smiliv kuvvet etkisi altında azalır. Esnek tekstüre ipliklerde her flament iki boyutlu zigzaglar kıvrım veya 3 boyutlu helisler ve sarılmalar şeklindedir . Bu yüzden bu oluşumlar ufak yüklerle bile kolayca düzelebilir .

Zigzaglar ve helisel formlar molekül yapısındaki düzenlemenin bir sonucu olduğu için yük alındığında toparlanır ve eski şekillerine geri dönerlersmiliv Termoplastik metodlarla üretilen esnek iplikler esnemenin ve daha sonrada toparlanmanın birinci özellik olduğu vücudun eklini alan kıyafetlerin yapılmasında kullanılır . Esnek tekstüre iplikler serbest halde ısıl işleme tutuldukları zaman esneklik azalır ve hacimlilik azalır.
. Bu şekilde iplikler "SET" iplik veya fikse olmuş iplikler olarak anılırlar.

1. Ring büküm metodu
Normal yalancı büküm makinelerinde üretilmiş olan ipliklerin elastikiyetleri büküm makinesine yerleştirilen ısıtıcının yardımıyla azaltılır. Bu işlem esnasında ipliğe 40-150 T/m büküm verilir. Burada da çıkış silindirleri giriş silindirlerinden %20 - 25 daha hızlı dönmektedir. Çok yavaş ve maliyeti yüksek olan bu metot 45 - 270 denye inceliğinde Nylon 6, Nylon 66 ve polyester ipliklerinde kullanılır.

2. Çift İplik Büküm Metodu
Yalancı büküm metoduna göre tekstüre edilmiş ipliklerin elastikiyeti çift iplik büküm makinelerinde azaltılabilir. Bunun için büküm makinesinde olduğu gibi ısıtıcılardan geçen ipliklere 40 - 150 T/m büküm verilir. Bu işlemin en iyi tarafı bükümün iplik akışı esnasında gerçekleşmesi ısıl işlemin homojenliği ve ısıl işlem sonunda satışa hazır bobinlerin elde edilmesidir. Bu işlemde 40 - 280 dtex (45 - 70 denye) inceliğinde Nylon 6, Nylon 66 ve polyester ipliklerinde uygulanabilmektedir.

3. Etajlı Büküm Makinesi Metodu
İtalyan Rattİ firmasının geliştirdiği etajlı Ratti makinesinde elastik ipliklere ısıl işlem uygulanmakta ve aynı zamanda 60-100 T/m büküm verilmektedir.Bu metot ile elde edilen uzatılmış iplikler, önceki metotlarla elde edilen set ipliklere göre
daha kabarık ve daha yumuşak olmaktadır.

4. Bobin Aktarma Makinesi Metodu L
Yalancı büküm metodu ile elde edilen elastik iplik bobin aktarma makinesinde ısıl işleme tabi tutulmaktadır. Bobin aktarma makinesine ilave edilen ısıtma aparatı, şu yöntemine göre çalışmakta olup, uzunluğu 160 cm'dir. Makinenin teorik hızı 450 d/dak olup, ısıl işleminden sonra iplikler çapraz bobinlere sarılmaktadır.
Bobin aktarma metoduyla elastikiyetin azalması işleminde önceki metotlarda belirtildiği gibi 50-280 tex inceliğindeki Nylon 6, Nylon 66 ve polyestere uygulanabilmektedir.

5. Dokuma ve Örme Kumaşların Terbiyesi Metodu
Yalancı büküm yöntemiyle elde edilen iplikler atkı ve çözgüde veya yalnız atkı ya da yalnız çözgüde kullanılmak suretiyle kullanılmak suretiyle dokunur veya örülür. Daha sonra terbiye işlemi sırasında bu kumaşlar çerçevelere gerilir ve ısıl işlemlere tabi tutulur. Böylece istenilen düzeyde uzama elde edilir. Elde edilen ipliklerin gayet iyi boyanma kabiliyetleri olmasına rağmen dönmeye meyilleri fazladır.


Benzer Konular

11 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
3 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
30 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
9 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük