Arama

Ulu'l emr nedir?

Güncelleme: 27 Ekim 2009 Gösterim: 6.954 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ulul emre nedir
Sponsorlu Bağlantılar
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Ekim 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ulul emre nedir

Ulü'l Emr Nedir?
Ulü'l emr yazım şekline sahip olan bu ifade, emir verme yetkinlik ve yetkisine sahip kişileri tanımlamak için kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
İslam dininde bu kişilere halife, şeyh'ül islam, sultan, ordu komutanı vs. örnek olarak verilmiştir. Yine İslam dini inancında ulü'l emre itaatın sadece hak olan emirlerine uymanın vacib, diğer bir kısım içtihat sahiplari tarafından ise farz olduğu belirtilmiştir. Misal; ordu komutanı savaştan sonra tüm kadınlara tecavüz edilmesini, tüm çocukların kılıçtan geçirilmesini vesair... emrederse emrin içeriği doğrudan İslam dini yasakları ile çeliştiğinden ayrıca Kur'an, hadis ve temel yasaklara muhalefet etme özelliği taşıdığından bu emre uymak emir hak olmadığı için farz ve/veya vacib değildir. Bilakis misaldeki bir durum içerisinde emri red gerekli olup emir veren komutan ile ilgili olarak gereğinin yapılması icab etmektedir.
Tanımlama, yapı ve içerik bakımından din ve inanç konuları dışında da kullanıma elverişlidir. Misal; yetkin ve yetkili (buradaki yetkinlik ve yetkili olma durumu İslam dini şartları çerçevesinde olmak zorunda değildir) bir klan lider de ülül'l emr olarak tanımlanabilir. Klanın yazılı ve/veya yazılı olmayan kuralları, kültürü, içeriği, nitelikleri kişiyi o klanın liderlik makamının sahibi kılmış yine klan üyeleri klana mensup olmaları hasebiyle bu liderliğe biat etmiş dolduklarından klan liderine itaat etmekle yükümlüdürler. Zira kelime ve tanımlamalar kullanım şekil ve yerleri itibarıyla anlam çeşitliliğine sahip olabilmektedirler.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ulul emre nedir

Ulu'l emre itaat

İslam alimlerince hadislerden yola çıkılarak tanımı yapılan kavram. Emir verme yetkinlik ve yetkisine sahip kişileri tanımlamak için kullanılır.

Buna göre; dinin günah ve haram saydığı işleri emretmedikten sonra toplumun sevk ve idaresini ele alan kişiye itaat etmek, bu emirleri harfiyen yerine getirmek, bu kişiye saygı ve sevgi ifadesini göstermek vaciptir. istisnai olarak ulul emre itaati farz kabul eden müçtehidler de vardır.

Benzer Konular

9 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Ekim 2010 / BiRuMuT Taslak Konular
11 Temmuz 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
10 Şubat 2010 / Misafir Edebiyat tr
10 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük