Arama

Burun ameliyatı nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Ağustos 2014 Gösterim: 3.931 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
burub ameliyatı nedir ?
EN İYİ CEVABI ertugrul61ts verdi
merhaba.. ben burnumun sol tarafındaki kemiğin çok yaygın olması ve bu sebeple burnumda belirgin olan eğrilik sebebiyle ameliyat oldum. bugün tam bir hafta oldu. doktor bey ordaki kemiği kıracağını sölemişti ama şuan sanki oradaki kemiği kırmadı veya almadıda sanki yeni kemik koydu oraya.. şişlik olabilir die düşünceksiniz ama burnumun dier tarafı ile kıyaslıorum bariz bi kemik fazlalığı oldu o tarafta ve şişlik giib deil çünki şiş olan yerler yumuşak ve şiş olduğu belli oluyor,burası bildiğimiz kemik sertliğinde... acaba kemiklerde böle bi şişme(yani kalınlaşma dicem çünki şişme gibi yumuşak deil) olur mu olursa iner mi? bu çok rahatsız edici ve görüş açımı daraltıo gözümün önünde sanki çukurluk kalmadı.. cvp verin lütfen... bilgis olanların cevabını bekliyorum teşekkürler
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

burub ameliyatı nedir ?

Burun Ameliyatı

Sponsorlu Bağlantılar
Burun boyutlarının küçültülmesi burun ucunun kaldırılması eğriliğinin düzeltilmesi için burun ameliyatı ya da rinoplasti yapılabilir. Burun ameliyatı ile burnun boyutları küçültülebilir, burnun uç kısmı sırt kısmının şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya üst dudak ile arasındaki açıyı değiştirilebilir, ucunu kaldırabilir, kemik çıkıntılar alınarak şekli düzeltilebilir ya da kırık sonucunda çöken ya da küçülen kemikler düzeltilerek büyütülebilir. Burun estetiği sırasında, burun tıkanıklığı yapan deviasyonlar, nefes tıkanıklıkları düzeltilebilir. Burun ameliyatı fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat size ideal görünümü vermesi mümkün olmayabilir veya diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir. Burun ameliyatı rinoplasti konusunda aklınıza gelen sorular için sorular sayfama bakabilirsiniz. Hasta Gözüyle Rinoplasti Burun estetiği

Bana göre hastaların çoğunluğu burun ameliyatı konusunda bazı ön yargılara sahipler. En sık gördüğüm olgu ise, ameliyat sonucunda mutlaka doğal olmayan bir sonuç beklenmesi gerektiği. Oysa bu inanç doğru değil. İyi ve başarılı yapılmış bir burun ameliyatı estetiğini hastanın annesi bile farketmeyebilir. Genellikle de burun estetiği işleminde yapılması gereken değişiklikler son derece sınırlıdır. Kemerli ve ucu düşük bir burnu çok doğal ve güzel yapmak için yapmanız gereken çok az değişiklik var. Bunları bilgisayar karşısında hastalarıma gösterdiğim zaman bazen çok şaşırırlar. Milimetrelerle yapılan değişiklikler bazen her şeyi farklı gösterebiliyor. Hastaların sıklıkla sorduğu bir soru da burun düşmesi olayıdır. Burun düşmesi olayının doğru yapılan bir burun ameliyatı sonucunda görülmemesi gerekir.

rinoplasti1Burun ameliyatı olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuza ayrıntılı olarak anlatmanız gerekir. Burun estetiği için en iyi adaylar mükemmel bir buruna sahip olmak için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz ameliyat için iyi bir aday olabilirsiniz. Burun ameliyatı, estetik amaçları gerçekleştirmek için veya içindeki eğrilikleri düzeltmek ve tıkanıklıkları açarak solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla yapılabilir. Rinoplasti ameliyat yaşı, 18 yaş ve üstüdür. Gençleri sosyal ve duygusal uygunluğu ve bu ameliyattan ne istediklerinden emin olunmalıdır. Ameliyat yaşının 18 olmasının sebebi bu yaşta genellikle kemik dokuların gelişiminin tamamlanmasıdır.

Hastanın burun şeklindeki estetik değişimi hakkında isteklerinin daha iyi anlaşılması için hastaya daha önce ameliyat edilen hastaların ameliyat önce ve sonrası fotoğrafları gösterilerek yorum yapması istenir. Hastanın yaptığı yorumlar, kendi beklentisi hakkında yol gösterici olur. Modern estetik rinoplasti konusundaki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli ve rafine bir görünüm kazandırmaktır. Ayrıca burun estetiği ameliyatı, yapıldığı belli olmayan, abartısız doğal bir görünümü amaçlamalıdır.

Ancak nadiren bazı hastalar burnun uç kısmının daha fazla kaldırılmasını ya da profilden görüntüsünün daha fazla kavisli olmasını istemektedirler. Bu konuda en iyi uygulama, hastayla birlikte ayna karşısında hastanın parmak ucuyla burnun ucunun kaldırması ve bu miktarın cetvelle ölçülmesi metodudur. Burun ölçüleri aşırı problemli olan hastalarda, bilgisayar programı kullanılarak burun ameliyatı öncesi çekilen dijital resim üzerinde özel formüllerle yüz ölçülerine en uygun burun ölçüleri hesaplanır. Bu konuda kullanılan yöntemleri ayırdetmek gerekir. Bazı programlar birkaç basit hareketle resim üzerinde ameliyat sonrası tahmini görüntüyü verir.

Hasta bu görüntünün ameliyat sonrası aynısının yapılacağını zanneder. Oysa bu görüntü formül ya da hesaplamaya dayanmadığı için ameliyata hiçbir katkısı olmaz. Sonuçta bambaşka bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu nedenle förmüle dayalı yöntemin kullanılması çok önemlidir. Bu hesaplama 15-20 dakika sürebilir. Burun ameliyatı genellikle yapılacak işlemin zorluk derecesine göre ortalama bir-bir buçuk saat sürer.

Anestezi

Burun ameliyatı, cerrah ve hastanın birlikte yaptığı seçimine göre, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon yapılır ve burun ve çevresi dokular uyuşturulur; ameliyat sırasında uyanık olacaksınız fakat ağrıya duyarsız olacaksınız. Ameliyat sonrasında 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evinize gidebilirsiniz.

Genel anestezi ise, önce damardan verilen kısa etkili bir anestezik ile solunum durdurulup nefes borusuna konulan tüp yardımıyla verilir. Burun ameliyatı, genellikle bir saat kadar sürer, bazı karmaşık veya ek işlemler gerektiğinde bu süre uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır.

Ameliyat

Burun ameliyatı lokal anestezi ile yapılırsa birkaç saat dinlenen hasta yürüyerek evine gönderilebilir. Genel anestezi ile ameliyat yapıldığında ise, hastanede bir gece yatırılıp ertesi ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonunda burun üstüne alçı atel uygulanır. Alçı atel, 9-10 günde tamamen çıkarılır. Ameliyat ertesi günü gözler etrafında morluk ve şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler üçüncü günden sonra gerilemeye başlar, 10-15 günde kaybolur.

Ameliyat bölgesinde 15-20 gün veya daha uzun sürebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin % 80-90'ı ilk ayda geçer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda düzelir. Ameliyat, tecrübeli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı çok azdır. Ancak, infeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Bu risklerin olasılığını cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası sızıntı şeklinde kanamalar görülecektir; ancak bunlar bir iki gün içinde tamamen duracaktır. Rinoplasti ameliyatı burun içinden yapılır ve dışta görünür bir skar (iz) oluşmaz.

Rinoplasti ameliyatında eğer "açık teknik" kullanılırsa veya yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa sadece burnun tabanında çok az bir iz kalabilir. Uygun olan hastalarda bu kısmı kesmeden de yani dışta iz bırakmadan da açık burun ameliyatı yapılabilmektedir (bu konuda yaptığım ameliyatları yabancı bir dergide yayınladım). Ameliyattan sonra çok düşük oranda oluşabilen (%5) küçük bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) düzeltmek için sekonder (ikinci) cerrahi girişim gerekebilir.

Sekonder revizyon için yapılan burun ameliyatı, ilk ameliyata göre daha kısa sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bu tür burun estetiği düzeltme ameliyatlarının şişlikler tamamen düzeldikten sonra tercihan altı ya da 12 ay sonra yapılması uygun olur. Ancak tecrübe ve bilgi yönünden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan önemli deformiteler veya şekil bozukluklarının düzeltilmesi çok daha güçtür. Cerrahınız size ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda, yeme ve içme kuralları, sigara içiliyorsa en az 1 hafta önce kesilmesi, yüz yıkanması, gibi talimatlarda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkatle uymanız, ameliyatınızın daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır.

Estetik burun ameliyatı sonrası

Burun ameliyatı sonrasında ilk 24 saat içinde yüzünüzü şiş hissedersiniz, burnunuz ağrıyabilir, ve künt bir başağrınız olabilir. Özellikle ameliyatın ertesi gün göz kapaklarında morarma ve şişme olabilir. Bu durum birkaç gün içinde dramatik olarak düzelir. Burun tamponlarından sızıntı şeklinde kanama devam edebilir. Birkaç günde durur. Üç gün sonra tamponlar alındığında nadiren tekrar kanama olabilir. Bu durumda tekrar üç gün tampon konması gerekebilir. İlk gününüzü baş hafif yukarıda olacak şekilde yatakta (banyoya gidiş hariç) geçiriniz.

Şişlik ve morlukların büyük kısmı iki hafta içinde geçer. Şişliklerin % 90 civarı ilk ay içinde düzelir. Geri kalan kısmı ise 6 - 12 ay içinde tamamen geçecektir. Ayrıca birkaç hafta kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Dokularınız iyileşirken en az bir ay kadar burnunuzu çarpmaya karşı korumanız gerekir. Burun tamponlarınız birkaç gün içinde çıkarılır ve kendinizi daha rahat hissedersiniz.

Burun ameliyatı sonrasında dikişlerin alınmasına gerek yoktur çünkü kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Alçı, 9-10 günde tamamen çıkarılır. Yaklaşık 10-14 gün içinde hasta, okuluna veya, işine geri dönebilecek hale gelir. Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (hızlı yürüyüş, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı arttıran her aktiviteden) 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Burnunuzu çarpmaktan veya sürtmekten ve güneş yanığından 8 hafta süreyle sakınınız. Yüz ve saçınız yıkarken veya kozmetikleri kullanırken dikkatli davranınız. Kendinizi iyi hisseder hissetmez kontakt lensleri kullanabilirsiniz. İki ay kadar gözlük kullanmayınız. Gözlükler kemiklere baskı yaparak kayma, açılmaya, burun şeklinin bozulmasına neden olabilir. Eğer olağandışı bir şikayetiniz olursa doktorunuzu arayınız.

Burun ameliyatı rinoplasti sonrası ilk günlerde, yüzünüz mor ve şiş iken daha iyi olacağınızı kolaylıkla unutursunuz. Gün ve gün burnunuz giderek daha güzel görünecektir ve ruhsal durumunuz, duygulanımınız düzelecektir. Halen, iyileşme yavaştır ve adım adım ilerler. Ufak şişlikler bir yıl veya daha uzun süre devam edebilir. Bu arada ailenizden ve bazı arkadaşlarınızdan değişik tepkiler görebilirsiniz. Burnunuzda büyük bir fark olmadığını söyleyebilirler. Ya da bir aile geleneğini bozmuşsunuz gibi gücenik davranabilirler. Böyle bir durumda öncelikle niçin ameliyat olmak istediğinizi hatırlayınız ve düşününüz. Eğer beklentilerinizin büyük kısmı oluştuysa, amacınıza ulaşmışsanız size yapılan cerrahi girişim başarılı olmuştur.

Prof. Dr. Kutlu Sevin
ertugrul61ts - avatarı
ertugrul61ts
Ziyaretçi
6 Şubat 2010       Mesaj #3
ertugrul61ts - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
merhaba.. ben burnumun sol tarafındaki kemiğin çok yaygın olması ve bu sebeple burnumda belirgin olan eğrilik sebebiyle ameliyat oldum. bugün tam bir hafta oldu. doktor bey ordaki kemiği kıracağını sölemişti ama şuan sanki oradaki kemiği kırmadı veya almadıda sanki yeni kemik koydu oraya.. şişlik olabilir die düşünceksiniz ama burnumun dier tarafı ile kıyaslıorum bariz bi kemik fazlalığı oldu o tarafta ve şişlik giib deil çünki şiş olan yerler yumuşak ve şiş olduğu belli oluyor,burası bildiğimiz kemik sertliğinde... acaba kemiklerde böle bi şişme(yani kalınlaşma dicem çünki şişme gibi yumuşak deil) olur mu olursa iner mi? bu çok rahatsız edici ve görüş açımı daraltıo gözümün önünde sanki çukurluk kalmadı.. cvp verin lütfen... bilgis olanların cevabını bekliyorum teşekkürler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BURNUMDAN SES GELMESİ SEBEBİYLE DOKTORA GİDDİM DOKTOR BURNUMUN İÇİNDE DELİK OLUŞTUĞUNU SÖYLEDEİ.BUNUN ANCAK AMLİYAT İLE DÜZELEBİLECEĞİ SÖYLENDİ.DOĞAL OLARAK KORKU GİRDİ İÇİME BU ÇOK MU TEHLİKELİ Bİ DURUM?
ecem08 - avatarı
ecem08
Ziyaretçi
25 Ağustos 2014       Mesaj #5
ecem08 - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar, burun ameliyatı düşünürseniz eğer Rinoplasti | Op.Dr. Ahmet Tuna EREN tafsiye ederim mükemmel sonuç verdi çok memnunum Msn Happy

Benzer Konular

24 Haziran 2015 / Misafir Soru-Cevap
9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
31 Ocak 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
19 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük