Arama

Siyaset biliminde modernist ve postmodernist çözümler nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Kasım 2009 Gösterim: 3.932 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
siyaset biliminin totaliter ve demokratik uygulama tarzları parantezinde ortaya çıkan küresel bunalımın getirmiş oldugu modernist ve postmodernist çözümler nelerdir
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
siyaset bilminin totaliter ve demokratik uygulama tarzları parantezinde ortaya çıkan modernist ve pastmodernist çözümler nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

siyaset biliminin totaliter ve demokratik uygulama tarzları parantezinde ortaya çıkan küresel bunalımın getirmiş oldugu modernist ve postmodernist çözümler nelerdir

Postmodernizmin ne olduğu ve dünyayı nasıl etkilediği daha önce çok fazla ele alınmış konular değildi. Postmodernizm, "uluslararası politika" temalı dergilerde bugüne kadar gündem olmamıştı. Fakat dünyayı/olayları anlamak yalnızca görüntülerin ışığında mümkün olmuyordu. Arka plan mutlaka incelenmeliydi. İşte bu nedenle Arka Plan-Uluslararası Politika, "Postmodernizm"i ele alıyor/gündeme taşıyor.
Dünyayı anlamak için...
Sponsorlu Bağlantılar
Doç. Dr. Burcu Bostanoğlu

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Postmodernistlerin Uluslararası İlişkilerdeki hedef kavramlarından biri, modern egemen devlettir. Klasik Uluslararası İlişkiler kuramının merkezindeki aktör-devlet anlayışını eleştiren postmodernistler; devletin problematik dışı rasyonel bir varlık değil, düzene girmeyecek bir şeyin üzerine, yoğun örgütlenme ile disiplin uygulayarak düzen oturtmaya çalışan keyfi bir ilişki olduğunu iddia etmektedirler. Normal kavramı veya haklar, egemenin kurumsal standartlarına bağlı biçimde düşünceyi ve davranışı eğiten baskı (domination) biçimleri ile oluşturulur. Sonuç olarak, postmodernler için, egemenlik, yani devlet, bir çözüm olmaktan uzaktır. Çağımızda, devletin egemenliği zayıflamakta, günümüz dünyasının çok yönlü bütünleştirici ve ayrıştırıcı kuvvetleri karşısında, düzen sağlayıcı işlevini yitirmektedir. Postmodernist Uluslararası İlişkilerin konularından biri de, devletlerin tarihi ve politik temsil örgütleri olarak egemenlik kavramlarını destabilize eden baskıları tanımlamaktır. Devletin egemenlik zemininin kavramsal olarak sarsılması, "meşru şiddet", yani güç kullanma hakkının meşruiyetini de sorgulamaya açacaktır. Postmodernizm, devlet dışı aktörlerin uluslararası ilişkilerdeki rolüne ağırlık atfederek, akademik olarak, egemen devletin alanını da sınırlamaktadır.
POST - MODERN SÖYLEM ve İNSAN HAKLARI
Zühtü Arslan

Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Post-modernizm ve insan hakları, günümüzün en çok tartışılan kavramlarındandır. Tartışmalı olduğu kadar da itibarlı kavramlar bunlar. İtibarları, biraz moda oluşlarından biraz da etki alanlarının genişliğinden kaynaklanıyor. İnsan hakları, günümüzün yegane “evrensel ideoloji”si olarak algılanmaktadır. Post-modernizmin ise müdahale etmediği, dokunmadığı hemen hiçbir entelektüel alan kalmadı. Aynı zamanda belirsiz bir kavram post-modernizm. Dahası bu belirsizlik, onu belirleyen en önemli özellik. Post-modernizm, diğer yandan negatif eğilimli bir kavram olup, daha çok “şu değil”, “bu değil” ya da “şuna karşı”, “buna karşı” kalıplarıyla ifade edilmektedir. Post-modernizm, kısaca modernizmin taraf olduğu ve savunduğu bir çok şeye karşı olarak belirmektedir. (Jameson, 1988: 3) Bu karşı olunanlardan bir kısmı, insan haklarının yaslandığı temelleri teşkil etmektedir.


ENTELEKTÜEL GELİŞİMİ TANIMLAMA SORUNU
K. J. Holsti

Doğa bilimcileri gibi paradigmaları bir yana bırakamayız. Çünkü, uluslar arası ilişkilerde gerçeklik ve kuram arasındaki fark hiçbir zaman doğa bilimlerinde olduğu kadar ciddi olmamıştır. Biz Aristoteles ya da Rousseau’yu sadece okumayız. Onlara eklemeler yapar, genelde eleştiririz ama hiçbir zaman onları bir kenara atmayız. Hiçbir meta-teorik tartışma, perspektivizm ya da post-modern görecelilik onların çalışmalarını teorik anlamda daha az tararlı kılamaz. Onları bir yana bırakamayız. Çünkü, onlar tarih boyunca süregelen uluslararası düzeyde politika üzerine birtakım şeyleri açıklamışlardır.

MODERNİZMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK
Meral Uğur

Postmodernizm kendinden sıkça söz ettiren ancak pek az insanın ne olduğunu az-çok tanımlayabileceği bir kavram. Bunda, kavramın yüzeysel ve özensiz kullanılmasının yanısıra postmodernizmin felsefesi gereği tanımlanmaya pek elverişli olmayışı da önemli bir etken olarak görülebilir.

İNSANLARIN "İNSAN'I ANLAMASI: POST-MODERN DEVRİM
Erman Kaplama

Bu öyle bir parlaklık ki yanında yıldızlar bile sönük kalıyor.
Ve herkes şaşırıyor, siyahın bu sıradışı parlaklığına.
Şimdi beyaz en sönük, siyahsa en parlak.
Ve bu yeni ülke,

kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
siyaset bilminin totaliter ve demokratik uygulama tarzları parantezinde ortaya çıkan modernist ve pastmodernist çözümler nelerdir?

Benzer Konular

9 Aralık 2015 / Misafir Siyasal Bilimler
26 Temmuz 2012 / meroş Soru-Cevap
24 Mart 2011 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Kasım 2015 / dewran Soru-Cevap
26 Eylül 2009 / burakÇ Soru-Cevap