Arama

TBMM'nin ilk vekilleri hangi şartlar altında, nasıl çalısıyordu?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Kasım 2012 Gösterim: 6.292 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türkiye millet meclisinin ilk vekillerihangi şartlar altında, nasıl çalısıyordu??
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
tbmmnin ilk vekilleri hangi şartlar altında nasıl çalışıyordu?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
tbmmnin ilk vekilleri hangi şartlar altında nasıl çalışıyordu?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TBMM HANGİ ŞARTLARDA KURULDU
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Mayıs 2010       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

TBMM HANGİ ŞARTLARDA KURULDU

Bulabildiğim bilgiler bunlar umarım işinize yarar.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclisin kuruluşunun unutulmaması gereken bir destan olduğunu belirterek, `TBMM`nin hangi şartlarda kurulduğunu hiçbir zaman unutmayın, unutturmayın` dedi. Toptan, TBMM Genel Kurulunda yapılan `6. Dönem Türkiye Öğrenci Mecspacer
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclisin kuruluşunun unutulmaması gereken bir destan olduğunu belirterek, `TBMM`nin hangi şartlarda kurulduğunu hiçbir zaman unutmayın, unutturmayın` dedi. Toptan, TBMM Genel Kurulunda yapılan `6. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi`nin son oturumunda yaptığı konuşmada, öğrencilere, okullardan başlayarak süzüle süzüle Ankara`ya gönderildiklerini hatırlatarak, toplantıda hem illerin hem de Türkiye`nin sorunlarının ele alındığını söyledi. Bu yıl altıncısı gerçekleşen bu projede temel amacın, çocuklara ve gençlere demokrasi fikrini, demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından seçim olgusunu hem anlatmak hem de yaşatmak olduğunu belirten Toptan, şöyle konuştu:

`Şimdi sizler, en azından aday olmanın ne olduğunu biliyorsunuz. Seçimin ne olduğunu biliyorsunuz. Seçimin kolay olmadığını biliyorsunuz. Tartışarak pek çok konuda aynı noktada buluşmanın bir kültür haline dönüştüğünü de gördünüz, yaşıyorsunuz.
Birbirini eleştiren görüşlerin yanında, birbirini destekleyen görüşler de ortaya çıktı. Bizim aradığımız da zaten buydu. Önemli olan, düşüncelerin ne içerdiği değil, düşüncelerin özgürce, serbestçe ortaya konulabilmesidir. Demokrasi bunun için bize lazım. Ortaya konulan fikirlerin çarpışmasıyla doğru fikirler ortaya çıkacaktır.
TBMM`nin önemini sizlere tekrar anlatmaya gerek görmüyorum ama sizden ricam; illerinizin seçerek buraya gönderdiği ve sorumluluk yüklediği kişiler olarak sizden ricam, TBMM`nin hangi şartlarda kurulduğunu hiçbir zaman unutmamanız ve unutturmamanızdır.
TBMM, 23 Nisan 1920`de kurulduğunda, bugünkü topraklarımız işgal altındaydı. Ordumuz yoktu, devlet organlarımız yoktu, Meclis yoktu ve Meclis, 23 Nisan 1920`de kuruldu. Türkiye`nin her köşesinden seçilmiş olan milletvekilleri, İstanbul`dan kaçıp Ankara`ya gelebilen milletvekilleri, 23 Nisan 1920`de Ankara`da ilk toplantılarını yaptıklarında Sakarya Meydan Muharebesinin en kanlı, en şiddetli çarpışmaları yapılıyordu. TopAtatürk`ün yaptığı bu Meclis, bu şartlar altında göreve başladı. sesleri Ankara`dan duyuluyordu. 23 Nisan 1920`de kurulan bu Meclis, ilk başkanlığını
Önce orduyu kurdu, Orduyu kurarken, Anadolu`nun her tarafından herkese çağrı yapıldı; elde doğru düzgün silah da yoktu. 16-17 yaşındaki çocuklar, gençler, eli neyi tutuyorsa gücü neyi taşımaya yetiyorsa onu kaparak, cephelere koştular.
Sevgili gençler, Atatürk ne dedi Çanakkale`den başlayarak? `Ben size ölmeyi emrediyorum` dedi. Ve onun askerleri, bu milletin çocukları, öldüler. Atatürk, `ölmeyi emrediyorum size` dediği zaman, hiçkimse `yok bu hayat tatlıdır, ben 17 yaşında ölmek istemiyorum` deyip cepheden kaçmadı, öldüler.` İlk Meclisin milletvekillerinin olumsuz koşullarda yasama faaliyeti yaptıklarını, çalışmaları bittikten sonra da cepheye giderek savaştıklarını anlatan Toptan, `TBMM`nin kuruluşu, unutulmaması gereken bir destandır` dedi. Toptan, bu büyük mücadelenin unutulması durumunda Meclisin de milletin de devletin de gerekliliği konusunda şüphelerin ortaya çıkabileceğini ifade ederek, `O Meclis, o kahraman milletvekilleri, zor şartlar altında büyük mücadeleyi yapıp, bize 29 Ekim 1923`te ilan edilen Cumhuriyetle birlikte bugünkü Türkiye`yi bıraktılar` diye konuştu.
Atatürk`ün, Türkiye`nin geleceğini gençlere emanet ettiğini hatırlatan Toptan, gençlerin Meclis kürsüsünde birlik ve kardeşlikten bahsetmelerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. `İşte 23 Nisan 1920 ruhu dediğimiz de buydu` diyen Toptan, Öğrenci Meclisinin gereksiz yere toplandığı yönündeki eleştirilere katılmadığını belirtti.
Öğrenci Meclisinde çok güzel görüşlerin ifade edildiğini anlatan Toptan, Türkiye`nin geleceği açısından umutlandıran, heyecanlandıran görüşlerin açıklandığını kaydetti. Öğrencilere, `Size müteşekkiriz` diye seslenen Toptan, Öğrenci Meclisinin gelecek yıllarda da devam edeceğine inandığını söyledi. Toptan, bu Meclise katılan gençlerin içinde ileride milletvekili ve bakanların çıkacağına inandığını da ifade ederek, `Şu sıralara oturacak çok bakan arkadaşlar olacaktır. Türkiye`nin, sizin büyük hayallerinize, heyecanlarınıza, büyük iddialarınıza ihtiyacı vardır` dedi. Öğrencilerden sosyal faaliyetlere katılmalarını, kitap okumalarını ve bilgisayar okur yazarı olmalarını isteyen Toptan, kendisinin Zonguldak Lisesinde okurken kültür sanat kolu başkanlığını yaptığını anlattı.
`CUMHURİYETİN 100. YILDÖNÜMÜ`
Gençlere, diğer ülkelerin gençleriyle gelecekte acımasız bir rekabet yaşayacakları uyarısında bulunan Toptan, şunları kaydetti:
`Dünya büyük bir etkileşim çağı yaşıyor. Olumlu yahut olumsuz her şey gelip sizin kapınızı çalacaktır. Olumlulardan yararlanmayı, ama olumsuzlara karşı da mücadele edebilmeyi mutlaka bilmek durumundasınız. Türkiye, Meclisin açıldığı günden itibaren Cumhuriyetin ilanından itibaren çok büyük bir iddia içerisinde, kendisine büyük bir iddialı vizyon çizerek, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmayı ve Atatürk`ün vermiş olduğu hedefi yakalamayı gerçekleştirmek için büyük uğraş vermektedir.
Şu anda biz, dünyanın en güçlü 17. ekonomisiyiz. Bir iddia ortaya koyduk, bir hedef belirledik, dedik ki `Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız` olmalıyız. İşte bu kavgayı sizler vereceksiniz. Sizin kuşaklar verecektir.
Türkiye`nin gücü nedir? Bizim gücümüz petrol değildir, doğalgaz değildir. Üzülerek söyleyeyim orman varlığımız değildir, madenlerimiz de değildir. Bizim zenginliğimiz eğitilmiş insan gücüdür, yani sizlersiniz. Bizi dünyanın en büyükleri arasına sokan güç, nasılsa ki insan gücümüz ise bizi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkaracak olan güç de insan gücümüzdür. Sizlerin cesareti, sizlerin çalışkanlığı, sizlerin bilgisidir.
Biz zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama bu zor coğrafyada lider durumundayız, önder durumundayız. Dünkü konuşmamda söyledim. Türkiye`nin stratejik önemi, konumu, hepsinden önemlisi eğitilmiş insan gücü onu söz sahibi yapmaktadır. `Bu coğrafya bizden sorulur` demem ama bu coğrafyada kalıcı bir barış tesis etmek için bizim katkımız olmadan sağlam bir zemin bulunamaz. İşte siz bu Türkiye`nin çocuklarısınız.
Sizden ricam, birbirinizi sevmeye, birbirinizle dayanışmaya, birbirinizi her zaman kucaklamaya ve sevgilerinizi her zaman birbirinize iletmeye mutlaka gayret sarf edin. Zaman zaman bizim içimize bir şeyler sokmaya çalışırlar, onlara yüz vermeyin. Biz, bizim içiniz. Bu devleti, anlatmaya çalıştığım şartlarda kuranlar, bizim insanlarımızdı, bizim atalarımızdı, bizim dedelerimizdi. O nedenle bizim birbirimizi sevmememize, birbirimize yanlış gözle bakmamıza sebep olanlar yahut o yolda teşvikler ve tahrikler yapanlar bizi sevenler değildir. Sevgili gençler, sevgili çocuklar, onları siz koyun bir tarafa. Onlar kendi küçük dünyalarında oyalansınlar dursunlar. Siz, Atatürk`ün gençleri olarak, her zaman ileriye bakın, geleceğe bakın.`
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cumhuriyet hangi zor şartlar altında kurldu lütfenn...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tbmm'nin ilk vekilerinin hangi şartlar altında ve nasıl çalışıoyrdu??lütfen bana biriniz bunu söleyin.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende TBMM NİN İLK VEKİLLERİNİ HANGİ ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞIR KISA VE ÖZ İSTİYORUMMM

Benzer Konular

13 Mart 2016 / caganagur Cevaplanmış
2 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Kasım 2013 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2014 / Misafir Cevaplanmış