Arama

RTÜK'ün önemi ve görevleri nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Ekim 2014 Gösterim: 150.262 Cevap: 63
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben gizem ödevim var sosyal bilgilerden rtükün görevi nedir şimdididen teşekkürler
EN İYİ CEVABI _KleopatrA_ verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben gizem ödevim var sosyal bilgilerden rtükün görevi nedir şimdididen teşekkürler

RTÜK ‘ün Görev ve Yetkileri
Yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilkelerine ve Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlâle konu olan programın yayını, bir ilâ on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, Üst Kurulca hazırlattırılacak; Eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır.
Sponsorlu Bağlantılar

TEKZİP: Yalanlama, düzenleme ve düzeltme demektir.Herhangi bir kişi veya bir kurum hakkında herhangi bir basın yayın organında gerçeğe aykırı,asılsız bir haber ve bilgi yayınladığı zaman o kişi veya kuruluşun isteği üzerine direkt veya mahkeme kararıyla dolaylı yönden o basın yayın kuruluşunun yanlış,asılsız ve gerçeğe aykırı haberi,bilgiyi yalanlama ve düzeltme yayınına tekzip denir.
SANSÜR: Gazete, dergi gibi basın organlarındaki yazı, resim, karikatür gibi unsurların önceden devlet makamları tarafından incelenerek basım ve yayının yasaklanmasıdır.

Rtükün önemi ve görevi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A.Zahid Akman, Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmek amacıyla, radyo ve televizyonlara Türkçe ödülleri vereceklerini açıkladı.


Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 125. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Türk Dil Kurumu tarafından Ankara’da düzenlenen “Atatürk ve Türk Dili” konulu uluslararası panelin açılışında konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman “Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmek için yayıncı ve yapımcılara RTÜK Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri vereceğiz.” dedi.


Türk dilinin, dillerin en zenginlerinden olduğunu söyleyen Akman, özel radyo ve televizyonlarda kullanılan Türkçe'nin büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Özel radyo ve televizyonlarda kullanılan Türkçe, bugün toplumumuzun Türkçe olarak bildiği, kabullendiği, hayatında uyguladığı dile dönüşmektedir. Ancak, televizyonlarımızda, radyolarımızda kullanılan dil ne kadar Türkçe'dir sorusunun cevabı ise hepimizin zor vereceği bir cevaptır şeklinde konuştu.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman, program yöneticileriyle Türkçe'nin doğru ve düzgün kullanımına ilişkin pek çok görüşme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:


“Bugün ilk defa ifade ediyorum; Türkçemizin güzel ve doğru kullanımıyla ilgili bir ödül vereceğiz. Bugüne kadar program ihlallerine verdiği cezalarla bilinen Üst Kurulumuz, bundan sonra Türkçemizin kullanımıyla ilgili çeşitli program dallarında ödüller verecek. Böylece, Türkiye'ye, güzel Türkçemize, milli birliğimizin en önemli unsuru olan dilimize yayıncı kuruluşlarımızın daha fazla hassasiyet göstermesini, bu konuda biraz fazla dikkat kesilmelerini sağlayacağız. Kamuoyunun da dikkatinin çekilmesi, bu ödüllerle sağlanmış olacak.”


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri”nin yayınlarda Türkçe'yi kuralları gereği, müstehcen ve argo ifade kullanımından kurtarmak ve bu çerçevede keyfi kullanmaların önüne geçmek amacıyla yayıncı ve yapımcılara verileceğini bildirdi.


Ödüller, ulusal, yerel, bölgesel radyo ve televizyonlarda, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında yayınlanan eğitim, kültür, haber, haber program, güncel programlar, müzik-eğlence, çocuk, spor, drama ve filmler, kuşak programlar, belgesel programlara verilecek. Ödül için yayıncı kuruluşlar, program yapımcıları, bizzat başvurabilecekleri gibi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu veya Seçici Kurul tarafından da aday gösterilebilecekler. Başvurular 10 Şubat 2007 günü saat 18.00'e kadar yapılacak. Seçici Kurul tarafından ödüle layık görülen programlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluş yıldönümü olan 20 Nisan’da açıklanacak.


Panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay da yayın kuruluşlarına Türkçe'yi doğru ve titiz kullanma konusunda önemli görevler düştüğünü kaydederek, “Son zamanlarda görüyoruz, yerel ağızlar, argolar, küçük, kısa ifadeler çok kullanılıyor ve gençliği de çok etkiliyor. Günlük hayatta gençlerde bunları duyuyorsunuz” dedi.


Devlet Bakanı Atalay, Atatürk'ün 125. doğum yılı dolayısıyla yıl boyunca önemli etkinliklere imza atıldığını, bu toplantının da aynı çerçevede düzenlendiğini belirterek, Atatürk'ün Türk dilinin doğru ve düzgün kullanımı konusunda Türk milletine önder olduğunu söyledi. Türkçe'nin doğru ve düzgün kullanımının büyük önem taşıdığını, ancak özellikle 1990'ların başından itibaren iletişim araçlarının gelişmesiyle bu konuda sıkıntıların yaşandığını bildiren Atalay, şöyle konuştu:


“Türkçe köklü, zengin bir dil. Dilin zenginliği kullanılan kavramlarla da irtibatlıdır. O manada da Türkçe çok zengindir. Artık günlük hayatta programcılarımız için de bu geçerlidir. Az sayıda kelimeyle Türkçe'yi konuşuyorlar. Halbuki bir dilin en önemli zenginlik vurgularından biri, alternatif kelimeleri ne kadar çok kullanırsanız o kadar ifadesini bulur. Türkçe'de de çok vardır. Dolayısıyla, yayın kuruluşlarımıza Türkçe'yi doğru kullanma, güzel Türkçemizi titiz kullanma, özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize bu yönde rehberlik etme yönünde önemli görevler düşüyor.”


Türkiye'de televizyon izleme oranının oldukça yüksek olduğunu, yetişkinlerde 5-6, çocuklarda ise 3 saatin altına düşmediğini belirten Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, argonun azaltılması, yabancı kelimeler yerine Türkçelerinin kullanılması gerektiğini vurguladı.


Özellikle haber programlarında özendirici ve eğitici öğelere yer verilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Son zamanlarda görüyoruz, yerel ağızlar, argolar, küçük, kısa ifadeler çok kullanılıyor ve gençliği de çok etkiliyor. Günlük hayatta gençlerde bunları duyuyorsunuz. Adeta örnek bir model oluşturuyor. Hele etkili dizilerde...” şeklinde konuştu.


Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da, Atatürk'ün Türk dili ile ilgili büyük ideallerinin ve çok önemli çalışmalarının bulunduğunu belirtti. Ata'nın mirasının en önemli kısmını Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumuna bırakmasının bunun en önemli ispatı olduğuna değinen Akalın, dilin bir milleti bir arada tutan en önemli öğelerden olduğunu bildirdi.


Radyo ve televizyon yayınlarının dilin öğrenildiği en önemli yerlerden olduğunu belirten Akalın, “Yayınlarda kullanılan dil, Türkçe'nin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır dedi. Dilin yayınlarda yanlış kullanımının topluma da yansıdığını ifade eden Akalın, yayın kuruluşlarına dilin düzgün kullanımına ilişkin eğitici programlar yapmaları çağrısında bulundu.


Yayıncı kuruluşlara vereceği ödülden dolayı Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teşekkür eden Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın kurum olarak, Türk Dili ödülleri verdiklerini, ancak mevzuattaki değişiklik nedeniyle 2001 yılından beri bu olanağı bulamadıklarını belirtti ve “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri çok önemlidir. Bu konuda Türk Dil Kurumu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.


Atatürk ve Türk Dili Panelinde konuşan Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı, Milletvekili ve Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferov da, radyo ve televizyonların en önemli dil öğreticisi olduğunu söyleyerek, Atatürk'ün kendilerine Türkçe'yi sevdirdiğini ve öğrettiğini kaydetti.


Azerbaycan'da Türk televizyonlarının yakından takip edildiğini belirten Caferov, “Azerbaycan'da 3 yaşındaki çocuklar bile Türk televizyonlarını izliyor ve reklamları ezbere biliyor. dedi.


Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilim Merkezi Başkanı, Dünya Türkologlar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şakir İbrayev ise Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından dil konusunda yaşanan gelişmeleri aktardı.


Eski RTÜK Üyesi ve gazeteci-yazar Beşir Ayvaz da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’nin geliştirilmesine verdiği önemi vurguladı. Beşir Ayvaz Atatürk’ün sağlığında yürütülen Türkçe çalışmaları ve bu sırada aydınlar arasında yaşanan farklılaşmalar hakkında bilgiler verdi.


Makedonya-Üsküp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Hasan da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’ye verdiği önem sayesinde bugün bu konuyu tartışabildiklerini ifade etti.


Panele RTÜK Başkan Vekili Dr. A. Vahap Darendeli, Şaban Sevinç, Arif Merdol, Av. Mehmet Dadak ve Taha Yücel de katıldılar.


Panelden önce Atatürk’ün daha önce yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan bir sergi de Devlet Bakanı Atalay tarafından ziyaretçilere açıldı. Fotoğraf sergisi bir hafta süreyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu merkezinde devam edecek.(1 Aralık 2006)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben gizem ödevim var sosyal bilgilerden rtükün görevi nedir şimdididen teşekkürler

RTÜK ‘ün Görev ve Yetkileri
Yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilkelerine ve Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlâle konu olan programın yayını, bir ilâ on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, Üst Kurulca hazırlattırılacak; Eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır.
Sponsorlu Bağlantılar

TEKZİP: Yalanlama, düzenleme ve düzeltme demektir.Herhangi bir kişi veya bir kurum hakkında herhangi bir basın yayın organında gerçeğe aykırı,asılsız bir haber ve bilgi yayınladığı zaman o kişi veya kuruluşun isteği üzerine direkt veya mahkeme kararıyla dolaylı yönden o basın yayın kuruluşunun yanlış,asılsız ve gerçeğe aykırı haberi,bilgiyi yalanlama ve düzeltme yayınına tekzip denir.
SANSÜR: Gazete, dergi gibi basın organlarındaki yazı, resim, karikatür gibi unsurların önceden devlet makamları tarafından incelenerek basım ve yayının yasaklanmasıdır.

Rtükün önemi ve görevi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A.Zahid Akman, Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmek amacıyla, radyo ve televizyonlara Türkçe ödülleri vereceklerini açıkladı.


Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 125. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Türk Dil Kurumu tarafından Ankara’da düzenlenen “Atatürk ve Türk Dili” konulu uluslararası panelin açılışında konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman “Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmek için yayıncı ve yapımcılara RTÜK Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri vereceğiz.” dedi.


Türk dilinin, dillerin en zenginlerinden olduğunu söyleyen Akman, özel radyo ve televizyonlarda kullanılan Türkçe'nin büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Özel radyo ve televizyonlarda kullanılan Türkçe, bugün toplumumuzun Türkçe olarak bildiği, kabullendiği, hayatında uyguladığı dile dönüşmektedir. Ancak, televizyonlarımızda, radyolarımızda kullanılan dil ne kadar Türkçe'dir sorusunun cevabı ise hepimizin zor vereceği bir cevaptır şeklinde konuştu.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman, program yöneticileriyle Türkçe'nin doğru ve düzgün kullanımına ilişkin pek çok görüşme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:


“Bugün ilk defa ifade ediyorum; Türkçemizin güzel ve doğru kullanımıyla ilgili bir ödül vereceğiz. Bugüne kadar program ihlallerine verdiği cezalarla bilinen Üst Kurulumuz, bundan sonra Türkçemizin kullanımıyla ilgili çeşitli program dallarında ödüller verecek. Böylece, Türkiye'ye, güzel Türkçemize, milli birliğimizin en önemli unsuru olan dilimize yayıncı kuruluşlarımızın daha fazla hassasiyet göstermesini, bu konuda biraz fazla dikkat kesilmelerini sağlayacağız. Kamuoyunun da dikkatinin çekilmesi, bu ödüllerle sağlanmış olacak.”


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Dr. A. Zahid Akman, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri”nin yayınlarda Türkçe'yi kuralları gereği, müstehcen ve argo ifade kullanımından kurtarmak ve bu çerçevede keyfi kullanmaların önüne geçmek amacıyla yayıncı ve yapımcılara verileceğini bildirdi.


Ödüller, ulusal, yerel, bölgesel radyo ve televizyonlarda, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında yayınlanan eğitim, kültür, haber, haber program, güncel programlar, müzik-eğlence, çocuk, spor, drama ve filmler, kuşak programlar, belgesel programlara verilecek. Ödül için yayıncı kuruluşlar, program yapımcıları, bizzat başvurabilecekleri gibi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu veya Seçici Kurul tarafından da aday gösterilebilecekler. Başvurular 10 Şubat 2007 günü saat 18.00'e kadar yapılacak. Seçici Kurul tarafından ödüle layık görülen programlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluş yıldönümü olan 20 Nisan’da açıklanacak.


Panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay da yayın kuruluşlarına Türkçe'yi doğru ve titiz kullanma konusunda önemli görevler düştüğünü kaydederek, “Son zamanlarda görüyoruz, yerel ağızlar, argolar, küçük, kısa ifadeler çok kullanılıyor ve gençliği de çok etkiliyor. Günlük hayatta gençlerde bunları duyuyorsunuz” dedi.


Devlet Bakanı Atalay, Atatürk'ün 125. doğum yılı dolayısıyla yıl boyunca önemli etkinliklere imza atıldığını, bu toplantının da aynı çerçevede düzenlendiğini belirterek, Atatürk'ün Türk dilinin doğru ve düzgün kullanımı konusunda Türk milletine önder olduğunu söyledi. Türkçe'nin doğru ve düzgün kullanımının büyük önem taşıdığını, ancak özellikle 1990'ların başından itibaren iletişim araçlarının gelişmesiyle bu konuda sıkıntıların yaşandığını bildiren Atalay, şöyle konuştu:


“Türkçe köklü, zengin bir dil. Dilin zenginliği kullanılan kavramlarla da irtibatlıdır. O manada da Türkçe çok zengindir. Artık günlük hayatta programcılarımız için de bu geçerlidir. Az sayıda kelimeyle Türkçe'yi konuşuyorlar. Halbuki bir dilin en önemli zenginlik vurgularından biri, alternatif kelimeleri ne kadar çok kullanırsanız o kadar ifadesini bulur. Türkçe'de de çok vardır. Dolayısıyla, yayın kuruluşlarımıza Türkçe'yi doğru kullanma, güzel Türkçemizi titiz kullanma, özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize bu yönde rehberlik etme yönünde önemli görevler düşüyor.”


Türkiye'de televizyon izleme oranının oldukça yüksek olduğunu, yetişkinlerde 5-6, çocuklarda ise 3 saatin altına düşmediğini belirten Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, argonun azaltılması, yabancı kelimeler yerine Türkçelerinin kullanılması gerektiğini vurguladı.


Özellikle haber programlarında özendirici ve eğitici öğelere yer verilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Son zamanlarda görüyoruz, yerel ağızlar, argolar, küçük, kısa ifadeler çok kullanılıyor ve gençliği de çok etkiliyor. Günlük hayatta gençlerde bunları duyuyorsunuz. Adeta örnek bir model oluşturuyor. Hele etkili dizilerde...” şeklinde konuştu.


Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da, Atatürk'ün Türk dili ile ilgili büyük ideallerinin ve çok önemli çalışmalarının bulunduğunu belirtti. Ata'nın mirasının en önemli kısmını Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumuna bırakmasının bunun en önemli ispatı olduğuna değinen Akalın, dilin bir milleti bir arada tutan en önemli öğelerden olduğunu bildirdi.


Radyo ve televizyon yayınlarının dilin öğrenildiği en önemli yerlerden olduğunu belirten Akalın, “Yayınlarda kullanılan dil, Türkçe'nin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır dedi. Dilin yayınlarda yanlış kullanımının topluma da yansıdığını ifade eden Akalın, yayın kuruluşlarına dilin düzgün kullanımına ilişkin eğitici programlar yapmaları çağrısında bulundu.


Yayıncı kuruluşlara vereceği ödülden dolayı Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teşekkür eden Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın kurum olarak, Türk Dili ödülleri verdiklerini, ancak mevzuattaki değişiklik nedeniyle 2001 yılından beri bu olanağı bulamadıklarını belirtti ve “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri çok önemlidir. Bu konuda Türk Dil Kurumu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.


Atatürk ve Türk Dili Panelinde konuşan Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı, Milletvekili ve Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferov da, radyo ve televizyonların en önemli dil öğreticisi olduğunu söyleyerek, Atatürk'ün kendilerine Türkçe'yi sevdirdiğini ve öğrettiğini kaydetti.


Azerbaycan'da Türk televizyonlarının yakından takip edildiğini belirten Caferov, “Azerbaycan'da 3 yaşındaki çocuklar bile Türk televizyonlarını izliyor ve reklamları ezbere biliyor. dedi.


Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilim Merkezi Başkanı, Dünya Türkologlar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şakir İbrayev ise Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından dil konusunda yaşanan gelişmeleri aktardı.


Eski RTÜK Üyesi ve gazeteci-yazar Beşir Ayvaz da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’nin geliştirilmesine verdiği önemi vurguladı. Beşir Ayvaz Atatürk’ün sağlığında yürütülen Türkçe çalışmaları ve bu sırada aydınlar arasında yaşanan farklılaşmalar hakkında bilgiler verdi.


Makedonya-Üsküp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Hasan da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’ye verdiği önem sayesinde bugün bu konuyu tartışabildiklerini ifade etti.


Panele RTÜK Başkan Vekili Dr. A. Vahap Darendeli, Şaban Sevinç, Arif Merdol, Av. Mehmet Dadak ve Taha Yücel de katıldılar.


Panelden önce Atatürk’ün daha önce yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan bir sergi de Devlet Bakanı Atalay tarafından ziyaretçilere açıldı. Fotoğraf sergisi bir hafta süreyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu merkezinde devam edecek.(1 Aralık 2006)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
RTÜK ‘ün Görev ve Yetkileri
Yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilkelerine ve Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlâle konu olan programın yayını, bir ilâ on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, Üst Kurulca hazırlattırılacak; Eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır. hepiizde başkasıdan alıonuz ln ne bu bnde bu ödevi araştırıom ama böle deil akıllıca.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İŞİTME ENGELİM SAYGILA..ben tv'ten bütün kanalların altyazıyı çok istiyoruz. rica ediyoruz.mecbur'en altyazı açsın lütfen..kadir haholu..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen rtürkün görevlerini yazınız
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
rtük ün önemini yazın lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
madde madde olsa daha ııııııııı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öğretmen ödev verdi rtük ün onemi ve görevleri nedlerdir diye ama benimn istediğim bu değil
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilim Merkezi Başkanı, Dünya Türkologlar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şakir İbrayev ise Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından dil konusunda yaşanan gelişmeleri aktardı.


Eski RTÜK Üyesi ve gazeteci-yazar Beşir Ayvaz da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’nin geliştirilmesine verdiği önemi vurguladı. Beşir Ayvaz Atatürk’ün sağlığında yürütülen Türkçe çalışmaları ve bu sırada aydınlar arasında yaşanan farklılaşmalar hakkında bilgiler verdi.


Makedonya-Üsküp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Hasan da konuşmasında Atatürk’ün Türkçe’ye verdiği önem sayesinde bugün bu konuyu tartışabildiklerini ifade etti.


Panele RTÜK Başkan Vekili Dr. A. Vahap Darendeli, Şaban Sevinç, Arif Merdol, Av. Mehmet Dadak ve Taha Yücel de katıldılar.


Panelden önce Atatürk’ün daha önce yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan bir sergi de Devlet Bakanı Atalay tarafından ziyaretçilere açıldı. Fotoğraf sergisi bir hafta süreyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu merkezinde devam edecek.(1 Aralık 2006)

--------------------------------------------------------------------------------
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1983 yılında 2954 sayılı Türkiye radyo ve Televizyon Kanunu ile radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesine Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun ve Türkiye Radyo- Televizyon Kurumunun kuruluş, görev yetki ve sorumluluklarına ilişkin esas ve usuller belirlenmiştir. Bu amaçla; Radyo ve Televizyon yayınlarının düzenlenmesi ile yurt içine ve yurt dışına yayın yapılması, Devletin tekelinde,Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna verilmiştir.

Söz konusu kanunda belirtilen esaslara uygun yayın yapmak şartıyla bazı devlet kurumlarının ikaz ve duyuru maksadıyla radyo istasyonu kurmaları, sürekli ve kesintili radyo yayını yapmaları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin kapalı devre televizyon sistemi kurmaları ve işletmeleri Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun gözetimine, denetimine ve iznine bırakılmıştır.

Ancak, teknolojik gelişmeler ve iletişim alanına giren yeni girişimcilerle, özel radyo ve televizyonların yurt içine yönelik yayınları 1990’lı yıllarda bu alanın yeniden düzenlenmesini zorunlu hale getirmiştir.

Bu nedenle 1994 yılında, radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesini ve bu alanı düzenleyecek Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kurulmasını sağlayan 3984 Sayılı Kanunla devlet tekeli kaldırılarak, her türlü teknik, usul ve araçlarla ve her ne isim altında olursa olsun elektromanyetik dalga ve diğer yollarla yurt içinde ve dışında yapılan radyo ve televizyon yayınları ile ilgili iletişim alanı genişletilmiş ve kapsamı belirlenmiştir.

DÜZENLEYİCİ KURULUŞ

1983 yılında 2954 Sayılı Kanunla yurt içine yapılacak radyo ve televizyon yayınları için milli siyasete uygun ilkeleri tespit etmek, ilgili kanunda belirtilen görev ve esasların uygulanmasının gözetim, denetim ve değerlendirilmesini yapmak amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu 12 üyeden oluşmuştur.

1994 yılında iletişim alanının yeniden düzenlenmesi sonucu Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun yerine yetki ve sorumlulukları genişletilmiş özerk ve tarafsız bir kamu tüzel kişiliği niteliğinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kurulmuştur.

Üst Kurul, TBMM tarafından seçilen 9 üyeden oluşur.

Üst Kurul üyelerinin görev süresi altı yıldır. Üst Kurul üyeleri, kendi aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. Başkanlık süresi iki yıldır.

Üst Kurul üyeleri ile üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar kan ve sıhrî hısımları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, radyo ve televizyon hizmetleri alanında Üst Kurulun görev ve yetki alanına giren konularda herhangi bir yüklenme işine giremez, özel radyo ve televizyon şirketlerinde ve bu şirketlerin doğrudan veya dolaylı ortaklık bağı bulunan şirketlerde ortak veya yönetici olamazlar.

GÖREV VE YETKİLER

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görev ve yetkileri 4756 Sayılı Yasayla değişik 3984 sayılı Kanunun 8. maddesinde belirlenmiştir.

Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilkelerine ve Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlâle konu olan programın yayını, bir ilâ on iki kez arasında durdurulur. Bu süre içinde programın yapımcısı ve varsa sunucusu hiçbir ad altında başka bir program yapamaz. Yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına Üst Kurulca hazırlattırılacak eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlakî gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanır.

Aykırılığın tekrarı halinde 3984 Sayılı Yasanın 4756 Sayılı Yasayla değişik 33. maddesinde belirtilen miktarlarda idarî para cezası uygulanır. Para cezaları, her yıl Maliye Bakanlığınca ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılır. İhlâlin, ihlâl tarihinden itibaren, takip eden bir yıl içinde tekrarı halinde bu idarî para cezaları yüzde elli oranında artırılır. İhlâlin, ihlâl tarihinden itibaren takip eden bir yıl içinde üçüncü kez tekrarında ihlâlin ağırlığına göre izin uygulaması bir yıla kadar geçici olarak durdurulur.

3984 Sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun” ve bu Kanunun bazı maddelerini değiştiren 4756 sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair” Kanun 21.05.2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlemeler, teknolojik gelişmeleri AB normlarını içermektedir.

Kurul kararları idari yargının denetimine açıktır.

RTÜK Başkanları
Ali Baransel (Mayıs 1994 – Mayıs 1996)
Güneş Müftüoğlu (Mayıs 1996 – Mart 1997)
Orhan Oğuz (Mart 1997 – Aralık 1997)
İbrahim Agah Çubukçu (Aralık 1997 – Nisan 1998)
Kutlu Savaş (Nisan 1998 – Mayıs 2000)
Nuri Kayış (Mayıs 2000 – Haziran 2002)
Fatih Karaca (Haziran 2002 – Temmuz 2005) (2 dönem Başkanlık)
Aykut Zahid Akman (Temmuz 2005 – 14 Temmuz 2009) (2 dönem başkanlık)
Davut Dursun (Temmuz 2009-)

Benzer Konular

8 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış
11 Temmuz 2016 / elıf savas Cevaplanmış
19 Ağustos 2017 / Misafir Cevaplanmış
23 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap