Arama

Atatürk zengin Türk tarihinin araştırılmasına neden önem vermiştir? - Sayfa 14

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2013 Gösterim: 59.752 Cevap: 150
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Kasım 2013       Mesaj #131
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaptığı çalışmalar olarak Türk Tarih Tezi araştırmalarını, kurulmalarına öncülük ettiği,Ankara Dil Tarih ve Coğrafya fakültesi, TDK ve TTK gibi kurumların çalışmalarını incelersen güzel bilgiler bulabilirsin. Verdiği bu önemin nedenlerine bakıcak olursak; Osmanlı döneminde tarih anlayısı genellikle din odağında ve en fazla Selçuklulara uzanacak şekilde masalcı bir anlayıs vardı. Bu halkın tarihini unutmasına ve ulus bilincini yitirmesine neden oldu. Şöyleki saray çevrelerinde Türk kelimesi bir hakaret olarak kullanılmıştır. Meşrutiye döneminden sonra yeni Türkçü akımlar ortaya çıksada bunlar daha çok İstanbul'daki aydınların çabalarıyla kalmış Halka ulaşmamıştır. Böyle bir tarih mirasıyla yeni bir ulus devlet kurmak imkansızdı.Bu durumu düzeltmek için Tarih en büyük araç oldu. Bu nedenlerledir ki Cumhuriyet Dönemi ile birlikte ilk defa Türk tarihi araştırmaları Orta Asya'ya kadar dayandırılmış ve birçok ilginç bilgiler sağlanmıştır. Unutulmamalıdır ki Türk devriminde dünyadaki örneklerinden farklı olarak önce ulus devlet kurulmuş, ulus sonradan yaratılmıştır. İşte tarih bu ulus yaratma işleminde birinci ve en önemli araç oldu. Ayrıca Lozan'dan sonra bile Yunanistan, İtalya gibi Avrupa devletleri Türklerin Anadoludaki varlığının meşru olmadığını işgalci olduğunu ve tarihsel dayanak olarak Anadolu'nun kendi toprakları olduğunu ileri sürüyorlardı. Tüm bu iddialara karşılık devletin meşruluğunu kanıtlamak için birçok eski Anadolu uygarlıkları incelenmiş ve bunların Türklerle aralarındaki bağlar kanıtlanarak Türklerin Anadolu'daki varlıklarının meşru olduğu söylenmiştir. Tüm bunların yanında Atatürk'ün okudugu yaklaşık 4 bin kitaptan 800 ü aşkını tarih kitabıdır. Bu gibi nedenler Atatürk'ün tarihe verdiği önemi ve geçmişi anlayarak gelecek hakkında bilgi sahibi olunabileceğinin ayırdında olduğunu gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar


"Geçmişe hükmeden, geleceğe hükmeder. Hale hükmeden geçmişe hükmeder"
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2013       Mesaj #132
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hiç kendiniz düşünmediniz mi? aslında anlayabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2013       Mesaj #133
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar ben örnek yazdım :
Tarihimiz, insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, Atatürk’e kadar gerektiği gibi araştırılıp ortaya konulamamıştır. Osmanlı döneminde diğer birçok sosyal ilimlerde olduğu gibi tarihte de yeterli gelişme olmamıştır. Tarihimiz gerektiği gibi araştırılıp, öğretilemediği için insanımıza tarih şuuru da verilememiştir. Bu ise hızla ilerleyen ve bu gelişmeyi geri kalmış toplumları ezmek için kullanan Batılı toplumlar karşısında bir eziklik, kendisine güvensizlik yaratmıştır. Oysa Batı dünyası aynı dönemlerde Türk devletini, milletini ve ülkesini hedef alan yoğun bir karalama kampanyasına girişmiştir.
Batılılara göre; Türkler medenî kabiliyete sahip değillerdir. Medenî olamadıkları gibi medeniyet düşmanıdırlar. Sarı ırka mensup olan Türkler, fethettikleri yerlerdeki medeniyetleri yıkmışlardır. Ayrıca, Türklerin yaşadıkları topraklar kendilerine ait değildir.
Batının önyargılarla ileri sürdüğü bu iddiaların bir kısmı ülkemizde de tesirini göstermiştir. “Türkiye’de tarih araştırmaları gelişmiş bulunmadığı ve tarih yazarlarımızdan büyük bir kısmı Avrupa tarihlerinden tercümeler yaparak, Tarih kitabı yazdıkları için, Türklerin ikinci nevi bir insan tipi olduğu yolundaki yanlış bilgiler memleketimizi de istila etmiş bulunuyordu.” Bu önyargılı iddialara cevap verebilmek, söz konusu görüşlerin yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için tarihimizin en ince ayrıntılarına kadar araştırılması ve öğretilmesi lâzımdır.
Tabii ki Atatürk, millî tarihimizin araştırılıp öğretilmesine sadece söz konusu iddialara cevap vermek amacıyla önem vermiş değildir. Millî heyecanın ancak millî tarih şuuru ile kuvvetlenebileceğini bilen Atatürk, “iktisadî ve siyasî istiklâle kavuşturduğu milletini manevî istiklâle de kavuşturmak için bu memlekette tarih araştırmalarının gelişmesine büyük önem” vermiştir.
BOŞKOY - avatarı
BOŞKOY
Ziyaretçi
28 Kasım 2013       Mesaj #134
BOŞKOY - avatarı
Ziyaretçi
atatürk ün zengin türk tarihinin araştırılmasına önem verdiğini örneklerle açıklayınızz
ACİL
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2013       Mesaj #135
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tarihimiz, insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, Atatürk’e kadar gerektiği gibi araştırılıp ortaya konulamamıştır. Osmanlı döneminde diğer birçok sosyal ilimlerde olduğu gibi tarihte de yeterli gelişme olmamıştır. Tarihimiz gerektiği gibi araştırılıp, öğretilemediği için insanımıza tarih şuuru da verilememiştir. Bu ise hızla ilerleyen ve bu gelişmeyi geri kalmış toplumları ezmek için kullanan Batılı toplumlar karşısında bir eziklik, kendisine güvensizlik yaratmıştır. Oysa Batı dünyası aynı dönemlerde Türk devletini, milletini ve ülkesini hedef alan yoğun bir karalama kampanyasına girişmiştir. arkadaşlar benim bildiğim bu kadar Msn Grin
ilayda&istanbul - avatarı
ilayda&istanbul
Ziyaretçi
30 Kasım 2013       Mesaj #136
ilayda&istanbul - avatarı
Ziyaretçi
atatürk türk ve dünya tarihinin araştırılması konusunda büyük gayret göstermiştir.o bu konuda şöyle demektedir''türk milletin tarihi,şimdiye kadar sanıldığı gibi yalnız osmanlı tarihinden ibaret değildir.türk'ün tarihi daha çok eskidir.büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şümullümedeniyetlere de sahip olmuştur.bunu aramak tetkik etmek,türklüğe ve cihada bildirmek bizimiçin bir borçtur. benden bu kadar bende bu kadar bulabidim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2013       Mesaj #137
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürk zengin türk tarihinin araştırmasına önem vermesinin nedeni tarihin bilimi bilinci kuvvetlendirmek gerçeklere dayanan rolüdür
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2013       Mesaj #138
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ATATÜRK’ÜN TÜRK TARİHİNE VERDİĞİ ÖNEM VE DÜŞÜNCELERİ


Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması ve yeni bir Türk devletinin kurulması üzerine Türk milletinin mazisi, medeni hüviyeti ve insanlık değerleriyle istilaya maruz kalmıştı.Türklerin umumi tarihi başkalarına mal edildiği gibi , Türklerle Avrupalılar arasında çok sert siyasi münasebetler yüzünden , bazı tek taraflı görüş sahibi Avrupalı bilginler tarafından, Türkler hakkında kin ve garaz mahsulü görüşler ortaya atılmıştı.Dünya umumi efkarı, bu görüşlerin tesiriyle Türk’ü sarı ırka bağlı, batılılara nispetle geri bir insan tipi olarak tanıyordu.Türklerin yalnız asker oldukları, her türlü medeni kabiliyet ve istidattan mahrum bulundukları, hiçbir medeni eser yaratmadıktan başka medeniyetleri yok ettikleri ilmi hakikat kisvesine büründürülerek ileri sürülmekte idi.
Bundan başka Türklerin yüzyıllardan beri üzerinde yaşadıkları ve orijinal medeniyet eserleriyle süsledikleriyle vatan toprakları üzerinde bile türlü devletler ilmi dayanaklardan mahrum sözde tarihi delilleri ileri sürerek bu toprakların kendilerine ait olduğunu ileri sürüyorlardı.Birinci Cihan Savaşı’nın sonunda böyle deliller dikkat nazarına alınmak suretiyle Türk topraklarının paylaşılmasını sağlamak için Sevr Antlaşması hazırlanmıştı
Atatürk bu haksız, iftiracı ve kinci tarih iddialarının doğru olmadığına inanıyordu.Türk vatanının bizim olduğuna gerçek tarih şahitti.Türk milletinin eski ve beyaz ırktan bir millet olduğu, parlak medeniyet örnekleri meydana getirdiği, üzerinde yaşadığı toprakların hakiki sahibi bulunduğu bazı batılı bilginler tarafından bile kabul edilmişti.O halde, Türk nesillerine bu hakikatleri bildirmek ve dünya umumi efkarında Türkler hakkında yanlış görüşleri ve bilgileri değiştirmek gerekiyordu.
1928’de Atatürk’e, Fransız okullarında okutulmakta olan bir coğrafya kitabı gösterildi.Bunda Türklerin, sarı ırktan ikinci derecede bir topluluk olduğu iddia ediliyordu.Bu kitap, esaslı bir tarih çalışmasına başlanması için vesile oldu.Bir çalışma planı hazırlandı.Bu planın başlıca konuları şöyle tespit edilmişti:
1.Türkiye’nin en eski halkını teşkil edenler kimlerdi?
2.Türkiye’de ilk medeniyet kimler tarafından ve nasıl kurulmuştur;bu medeniyetin özelliği nedir?
3.Türklerin cihan tarihinde ve dünya medeniyetinde hizmetleri ve yeri ne değerdedir?
4.Türklerin Anadolu’da bir aşiretten bir devlet çıkarmaları mümkün olmadığına göre bu olayın gerçek izahı nasıldır?
5.İslam tarihinin gerçek niteliği Türklerin İslam tarihindeki rolleri nedir?
Bu çalışmaların başarılı sonuçlara vardırılması için her şeyden önce teşkilatlı bir çalışmaya ihtiyaç vardı.Türkiye’de tarihle uğraşan ve uğraşabilecek durumda olanlar Türk tarihi ile ilgili kaynakları incelemeye memur edildiler.İnceleme sonuçları Atatürk’e sunuldu ve onun huzurunda uzmanlar tarafından münakaşa edildi.Bu çalışmaların ilk verimi “Türk Tarihinin Ana Hatları” adlı, Türk milletinin cihan tarihindeki yerini ve rolünü kısaca belirten bir eser halinde 1930’da bastırıldı.Bir yıl sonra da devamlı bir şekilde Türk Tarihi üzerinde araştırmalar yapmak üzere “Türk Tarihi Tetkik Heyeti” kuruldu.
Atatürk, bu heyete, çalışma usulünü tespit etmede faydası dokunan şu tavsiyelerde bulundu:
“Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve şumullü medeniyetlere de sahip olmuştur.Bunu aramak, tetkik etmek Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur.Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

Kaynak: Atatürk zengin Türk tarihinin araştırılmasına neden önem vermiştir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2013       Mesaj #139
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün zengin türk tarihinin araştırılmasına verdiği önem örneklerle lütfen yardım edinnnnn
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2013       Mesaj #140
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün zengin türk tarihinin araştırılmasına önem verdiğini örneklerle açıklayabilirmisiniz?

Benzer Konular

4 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
22 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
8 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
27 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap