Arama

Sıvıların basıncı iletme özelliğinden faydalanarak neler yapılmıştır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Nisan 2016 Gösterim: 36.035 Cevap: 27
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sıvıLaRın basıncı iLetma özelLiqinden fayadanılarak neLeR yapılmısdır???
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Alıntıdaki Ek 47349
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün babasıdır.

Ali Rıza Efendi, 1839 yılında Selanik'te doğmuştur. 1830'larda Söke'den Selanik'e yerleşmiş Türkmenlerden "Kızıl Hafız" lakaplı Ahmet Efendinin oğludur. İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebinde okudu. Selanik'te Evkaf İdaresinde ikinci katiplik yaptı. Memurluğu sırasında, Hacı Sofi ailesinden Feyzullah Ağa'nın kızı Zübeyde Hanımla 1871 yılında evlendi.
Sponsorlu Bağlantılar
1876 yılında da Selanik Asakir-i Milliye taburunda subay olarak görev aldı. Okuryazar olduğu için geçici olarak üsteğmen rütbesi verildi. Askerliği yaklaşık iki yıl sürdü; Ayastefanos Anlaşması'ndan sonra askerliğe veda etti.

1878 yılından sonra Gümrük Muhafaza Teşkilatında memurluk yaptı. Gümrük Memurluğunu, Osmanlı Rumelisi'nin Yunanistan sınırında, Olimpos Dağı eteklerinde, Çayağzı veya Papazköprüsü denilen dağlık, ıssız, Yunanlı eşkiyanın herkesi haraca bağladığı tehlikeli bir sınır geçidinde yapmıştır.

Ali Rıza Efendi'nin görev yaptığı gümrüğün bütün işleri kereste ihracatı üzerineydi. Ali Rıza Efendi, görevi sırasında kereste tüccarıyla tanışıp arkadaş oldu. Bu arkadaşlık ona yeni bir iş kapısı açtı; memurluktan ayrılıp, kereste tüccarları Cafer Efendi ile ortaklık kurup ticarete atıldı.

Ali Rıza Efendi, daha sonra da kereste ticareti yapmaya başladı. Zübeyde Hanım'dan 6 çocuğu oldu. Çocuklarından Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Naciye (d.1889) ve Fatma (1872-1875),fazla yaşamadı. Sadece Mustafa (d.1881) ve Makbule Atadan (d.1885) hayatlarına devam edebildi. Naciye’yi de 1899 yılında küçük yaşta veremden kaybettiler.

Kereste ticareti sayesinde gelir düzeyi yükselen Ali Rıza, eşi Zübeyde Hanım, çocukları Ahmet ve Ömer'le birlikte, Selanik'in Islahane semtinin Ahmet Subaşı Mahallesi'ndeki bir eve taşınırlar. Günümüzde bu ev müze olarak hizmet vermektedir. Oğlu Mustafa bu evde doğar.

1877 Rus harbinden sonra Makedonya çetelerle dolmuş, artık buralardaki Türklere rahat kalmamıştı. Bu siyasi çeteler yüzünden Ali Rıza Efendi’nin ticareti de bozuldu. Kereste ticareti yapamayınca tuz ticaretine başladı, bu işten de ziyan görünce tekrar memuriyete geçmek istedi. Ancak başaramadı. Memuriyetten ayrıldıktan sonra giriştiği her ticari faaliyet bu şekilde başarısızlıkla sonuçlanan Ali Rıza Efendi, bu olaylardan çok etkilenmiş ve büyük bir moral çöküntüsü içinde hayata küsmüş ve ağır bir hastalığa yakalanmıştır

Ali Rıza Efendi, 1889 yılında, tek oğlu Mustafa Kemal ilkokul üçüncü sınıfta okuduğu sırada, hastalanarak öldü.
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
8 Aralık 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sıvıLaRın basıncı iLetma özelLiqinden fayadanılarak neLeR yapılmısdır???

Sıvıların basıncı iletmesi

Sponsorlu Bağlantılar
Katılar, üzerlerine uygulanan kuvveti kuvvet doğrultusunda iletir. Sıvıları katılardan ayıran önemli özelliklerden biri, üzerlerine uygulanan basıncı her yöne iletebilmeleridir.

örneğin; artezyen kuyularında, dik yamaçta yığılan suyun basıncı, her doğrultuda iletildiği için, vadideki suyun her yüzüne fışkırmasını sağlar.

İçine su doldurulmuş bir balonu iki elimizle tutup bir tarafından bastırdığımızda diğer tarafta bir itilme hissederiz. Bu deney bize kapalı kapta bulunan sıvıların, basıncı kabın içindeki her noktaya ilettiğini gösterir.


Bunu, içi su dolu bir pet şişeyi elimizle tutup, üst tarafından sıkıştırdığımızda da gözlemleyebiliriz.

Sıvılar üzerlerine uygulanan basıncı her doğrultuda ve eşit büyüklükte iletirler. Suyun bu özelliğini ilk kez Fransız bilgin “Paskal” bulduğu için buna “Paskal Prensibi” denir.


Paskal Prensibi:

Kapalı bir kaptaki sıvının herhangi bir noktasına uygulanan basınç, kabın iç yüzeyindeki her noktaya sıvı tarafından eşit büyüklükte iletilir.


Pek çok araç ve gerecin çalıştırılmasında sıvıların bu özelliğinden yararlanılır. Örneğin, hidrolik kaldırma aletleri(liftler), hidrolik fren sistemi, iş makinelerinin yük kaldıran kolları, su cendereleri, krikolar, dişçi koltukları, sıvılı barometre, manometre, U boruları.gibi

Sıvı basıncının büyüklüğü nelere bağlıdır?


1. Sıvı basıncı, sıvının derinliğine (h) bağlıdır. Derinlik arttıkça sıvı basıncı da artar.

2. Sıvı basıncı, sıvının öz kütlesine (yoğunluğuna) (d) bağlıdır. Yoğunluğu büyük olan sıvının basıncı da büyük olur.

3. Sıvı basıncı, yer çekimi ivmesine (g) bağlıdır. Cisimlerin ağırlığına neden olan şey, cismin bulunduğu yerin yer çekimi ivmesidir.

Sıvıların derinliği arttıkça basınç da artacağı için, baraj duvarlarının tabanları üst kısımlarına göre çok kalın yapılır.

-Bir Kaptaki Sıvı Basıncı Kabın Genişliğine Bağlı Değildir
-Sıvı Basıncı, Kabın Şekline ve Kaptaki Sıvı Miktarına Bağlı Değildir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende sıvıların/katıların/gazların basıncı iletmesinin teknolojideki yerii ltfennMsn Grin
DaRkWoLfManS - avatarı
DaRkWoLfManS
Ziyaretçi
19 Kasım 2010       Mesaj #4
DaRkWoLfManS - avatarı
Ziyaretçi
Beyler Hocamız Benden Prfrmns. Ödevi Olarak ::::İlaçlama Pompaları-Su Cendereleri-Hidrolik Fren Sistemleri-Bileşik Kaplar-Taşıma Ve Sıkıştırma Sistemleri-Tulumbalar-İtfaiye Merdivenleri-Berber Koltukları Ve Sıvıların Basıncı Arasındaki ilişkiyi ve bu verdiğim örneklerin nerelerde kullanıldığını istedi Yardım Lütfenn !!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya Lütfen 'SıvıLarın Basıncının kuLLanıLdığı aLanLar'ı söyLeyin aciLLLL =(((
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bnde katı sıvı ve gazların basıncı iletmesinin teknoljideki yerini arıodum ama yoq Msn Grin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yardım ediy su cendereleri amme bsma tlmbaları hidrlk frnler hidrolik kaldırma sistemleri katı meyve sıkacakları krikolar dişçi koltukları...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ALAKASIZ ŞEYLER YA Bİ SIVILARIN VE GAZLARIN TEKNOLOKIDEKI KULLANIM ALANLARINI BULAMADK Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pascal presibi ile
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana da lazm ya kmse blmiomu

Benzer Konular

15 Ocak 2013 / Selinay Cevaplanmış
28 Mart 2015 / cross Soru-Cevap
12 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
15 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış