Arama

Sakız ağacından alınan mastika ve diğer reçinelerin deterjan yapımında rölü nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2011 Gösterim: 2.643 Cevap: 1
sedat şimşek - avatarı
sedat şimşek
Ziyaretçi
24 Haziran 2009       Mesaj #1
sedat şimşek - avatarı
Ziyaretçi
sakız ağacından elde edilen mastika ve diğer reçinelerin deterjan yapımında bir rolu varmıdır.(Katkı maddesi verya üretime yardımcı olarak dolaylı yönden).
teşekkürler
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
sedat şimşek adlı kullanıcıdan alıntı

sakız ağacından elde edilen mastika ve diğer reçinelerin deterjan yapımında bir rolu varmıdır.(Katkı maddesi verya üretime yardımcı olarak dolaylı yönden).
teşekkürler

Reçine, kristal yapıda olmayan veya kolayca akmayan sıvı maddeden oluşan (doğal veya sentetik) organik bir bileşiktir.
Sponsorlu Bağlantılar

En çok bilinen doğal reçine, çam ağacından elde edilen kolofandır. Çam reçinesi de denen kolofan, sarı kristal görünümünde, ısıtıldığın­da yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca çözünen bir maddedir. Bo­ya, kâğıt, sabun ve yapıştırıcı yapımında kullanılan kolofan, gereksiz sürtünmeleri azaltarak sesin pürüzsüz çıkmasını sağlamak amacıyla keman yayma da sürülür.
Doğal reçineler tipik olarak ergiyebilir ve tutuşabilir organik maddelerdir. Reçine, saydam yapıda veya yarım saydam yapıda, sarı ve kahverengi tonları arasında bir renge sahip nitelikte olabilir.
Reçineler, bitki salgısı olarak oluşurlar ve çeşitli organik sıvılar içersinde çözünürler. Ancak su içinde çözünmezler. Sentetik reçinelerin büyük bir bölümü doğal reçinelerin sahip olduğu fiziksel özelliklere sahip sentetik ürünler içerirler. Ancak yapay reçineler, kimyasal olarak doğal reçinelerden farklıdırlar. Sentetik reçinelerin plastikle olan ayrımı tam olarak yapılamamıştır.
Doğal reçinelerin çoğu, ağaçlardan sızar. (Özellikle çam ve köknar). Reçine oluşumu, rüzgar, yangın, yıldırım düşmesi veya benzer etkiler sonucu ağacın kabuğundaki yaralanmalara dayanır.
Akışkan salgı, normal olarak, ihtiva ettiği daha uçucu olan bileşenlerini buharlaşma nedeniyle kaybeder. Uçucu bileşenlerin kaybı sonucunda, reçine yumuşak bir tortu halini alır. Bu tortu ilk zamanlarda çözünebilir nitelikte olsa da, zamanla çözünmez bir hale gelir.
Eski Çinliler, Japonlar, Mısırlılar ve diğer bazı milletler, reçineleri vernik yapımında kullanmışlardır.
Doğal reçineler, ispirtoyla çözünenler ve yağ ile çözünenler olarak sınıflandırılabilirler. Doğal reçinelerden pelesenk (balsam) uzun yıllar boyunca tedavi için; terebentin çözücü olarak; mastika, kırmızı sakız, dammar (sert reçine), sandarak ve laka ise vernik bileşenleri olarak kullanılmıştır.



kehribar recine 150x150 recine cesitleri 150x150

recine dugme 150x150


Yağ ile çözünen reçinelerden kolofan, uzun yapraklı çam ağacından çıkarılan terebentinden türetilir ve çorba yapımı da daihl olmak üzere pek çok uygulamada; kopal, verniklerde; kehribar (en sert doğal reçine) mücevher yapımında kullanılır; oryental laka, Çin kökenli bir ağaçtan; maun yemişi kabuk yağı, maun yemişinden elde edilir.
Modern endüstride, doğal reçineler, neredeyse yerlerini tamamen sentetik reçinelere bırakmışlardır. Sentetik reçineler modern endüstride iki temel sınıfa ayrılırlar: Isıl işleme tabi tutulduktan sonra sadece plastiğin kaldığı termoplastik reçineler ve çözünmeyen, ısıyla ergimeyen termoset (termofiksaj: sıcaklıkla sertleşen) reçineler.

Kaynak
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

7 Ocak 2016 / Misafir X-Sözlük
13 Aralık 2012 / reyna Soru-Cevap
1 Ağustos 2012 / Efulim Taslak Konular