Arama

Maki nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Ocak 2014 Gösterim: 35.402 Cevap: 20
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2011       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koy = küçük körfez
dağ = tepenin büyüğü
Sponsorlu Bağlantılar
burun = karanın denize doğru olan kıvrımdır


HAYAT PAYLAŞINCA GÜZEL LALALALALALALA
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
maki demek:Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu da oluşmuş olabilir.
Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek için yaprakları kalın, sert, cilalı, keçeli veya mumsu reçineli bir katmanla kaplanmıştır. Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, dağ çileği, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir. Maki bitki örtüleri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde oldukça sık bir doku oluşturur. Çoğu su gereksinimini gecenin neminden sağlar. Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.
Türkiye'de ayrıca "garrigue" vardır. Makiye göre daha seyrektir. Maki asitli topraklarda yaygınken garrique (Türkçe ismini uzmanlarına bırakıyorum)kalkerli topraklarda yaygındır. Halk arasına hepsine maki dememize rağmen, konunun uzmanları bu ayrımı belirgin bir şekilde yapıp, hem halka öğretmeli hem de okul kitaplarına bunu geçirmelidir.

Kaynak: Maki nedir?
uruz - avatarı
uruz
Ziyaretçi
18 Ocak 2012       Mesaj #13
uruz - avatarı
Ziyaretçi
maki akdeniz bölgemizin iklim çeşididir anlamı bodur ağaç demektir.
ÖRNEK olarak hambeles ağacı-murt çalısı-zakkum çiçeği örnek verilebilir.
sanal oyuuncu - avatarı
sanal oyuuncu
Ziyaretçi
1 Eylül 2012       Mesaj #14
sanal oyuuncu - avatarı
Ziyaretçi
maki hangi şehirlerde görülür cevap yazın
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
1 Eylül 2012       Mesaj #15
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
MAKİ

Akdeniz iklimi etkisindeki kıyı bölgelerimizde insanların tahrip ettiği orman kuşağının yerinde oluşan bitki topluluğudur. Makiler çalı yada ağaççık olarak tanımlanır. Yüzlerce çeşidi vardır. (Tesbih, Sandal, Zakkum, Delice Zeytin, Kocayemiş, Keçiboynuzu v.s. bazılarıdır. )

Makiler tüm kıyılarımızda görülür. Ancak Güney kıyılarımızdan Kuzeye doğru yükselti basamakları ve çeşitleri değişir. (enlemin etkisi) Akdeniz’de 800-1000m lere Ege’de 500-600m lere Marmara’da ise 300m’ye kadar yetişebilirler. Karadeniz’de ise Yalancı Maki dediğimiz Garigler yer alır.

Kaynak:
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
1 Eylül 2012       Mesaj #16
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Otsu bitkiler veya bodur ağaçlardan meydana gelen yerler. İlkbaharda havaların ısınması, karların erimesi veya yağmurların yağmasıyla otlar çabucak gelişir. Toprağın kalın, nemin yeterli olduğu yerlerde bozkırı meydana getiren otlar büyür, fakat bu görünüş çok sürmez. Sıcağın birden artması, yağışların kesilmesi ve toprakta nem kalmaması yüzünden otlar kurur ve bozkır, aylarca süren boz bir renge bürünür. Sonbaharda otsu bitkiler yeniden yeşermeye başlarsa da gelişemezler. Hayvancılık ve aşırı otlatma yüzünden bozkırın zenginliği kaybolur. İç Anadolu bozkırları bu duruma misal teşkil ederler. Bozkırlarda otların boyu bir metreye kadar çıkar. Hatta bazan bir metreyi de geçer. İç Anadolu'da bozkırlar çıplak görünüşlüdür, çok büyümez. Hatta bu çıplak görünüşünden dolayı buralara “dazkır” da denir.

Kaynak İçin Tıklayınız
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2012       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

makilerin yapraklarının kadife gibi tüylü olmasının sebebi nedir ?

bende bilmiyom ama çokta merak ediyom
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2012       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
hkfgohog adlı kullanıcıdan alıntı

maki hangi ildedir ve hangi bölgededir

karadenizdedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2012       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
maki küçük ağaç
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2013       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kara denizdeki geniş yapraklı ağaçlar nelerdir

Benzer Konular

5 Haziran 2013 / CrasHofCinneT Coğrafya
20 Ağustos 2013 / KisukE UraharA Zooloji
26 Ağustos 2009 / nünü X-Sözlük
21 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Eylül 2010 / ThinkerBeLL Sanat ww