Arama

Atatürk'ün hilafetle ilgili söylediği sözler nelerdir?

Güncelleme: 11 Nisan 2013 Gösterim: 13.261 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün halifeliğin kaldırılmasıyla ilgili söylediği sözler nelerdir*
Sponsorlu Bağlantılar
Eschschaltzia - avatarı
Eschschaltzia
Kayıtlı Üye
11 Nisan 2010       Mesaj #2
Eschschaltzia - avatarı
Kayıtlı Üye
«Bütün İslâm aleminin gerçek kurtuluşuna kadar varlığını korumayı görev bildiğimiz hilâfet makamı Türkiye Devleti’nin ne istiklâli, ne idaresi ve ne de hakimiyeti ile zıtlık teşkil etmez. Bu makam ve bu makamda oturan kişinin varlığı, sebebiyet verilmedikçe sakıncaların kaynağı olarak düşünülemez. Fakat şurası kesinlikte bilinmelidir ki, herhangi bir makam ve şahıs tarafından bu sakınca doğurulduğu gün orada teori biter, pratik ve uygulama başlar. »

Sponsorlu Bağlantılar
« Hilafetle beraber Türkiye’de mevcut olan Ortodoks ve Ermeni kiliseleri, patrikhaneleri ve Musevi hahamhanelerinin ortadan kaldırılması lazımdır. Hilafet ve bu muhtelif patrikhaneler asırlardan beri ruhani yetkilerinin sınırları dışında çok büyük ayrıcalıklar aldılar. Halkın anlayışına dayanarak bahşedilen hukuk dışı ayrıcalıklar ile cumhuriyet idaresinin uygulanması mümkün değildir… »

« Hilâfet, geçmişin bir rüyası olup, zamanımız da varlık nedeni yoktu… »

« … Tarihimizin en mesut devresi hükümdarlarımızın halife olmadıkları zamandır. Bir Türk padişahı, her nasılsa hilafeti kendine maletmek için nüfuzunu, itiyadını, servetini kullandı. Bu sırf bir tesadüf eseridir. Peygamberimiz öğrencilerine dünya milletlerine İslâmiyeti kabul ettirmelerini emretti, Bu milletlerin hükûmeti başına geçmelerini emretmedi. Peygamberin zihninden asla böyle bir fikir geçmemiştır. Hilafet demek, idare, hükûmet demektir. Hakikaten vazifesini yapmak, bütün Müslüman milletlerini idare etmek isteyen bir halife, buna nasıl muvaffak olur? İtiraf ederim ki, bu koşullar içinde beni halife tayin etseler, derhal istifamı verirdim. »
Beni devirmek çok kolaysa tarihinden adımı sil
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün halifeligin kaldırılması ile ilgili soyledıgı sozler acil bulabılırmısınız

Benzer Konular

11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Mart 2013 / easy Soru-Cevap
28 Ekim 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap