Arama

Fındık ve zeytinin ekonomiye katkısı nedir?

Güncelleme: 27 Nisan 2010 Gösterim: 7.376 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
100 almak istiyorum lütfen
Sponsorlu Bağlantılar
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
27 Nisan 2010       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Fındık Yetiştiriciliği
Alıntı

Fındık - Fındık Nedir - Fındık Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar


# Ülkemizde fındık tamamen kök ve dip sürgünleri ile çoğaltılmaktadır. Fidan olarak kullanılacak dip sürgünleri 1-3 yaşında, iyi odunlaşmış, 1-1.5 m boyunda ve iyi bir kök gelişimine sahip olmalıdır.

# Fındık fidanları yaprak dökümünden başlanarak şubat-mart aylarına değin dikilebilir. Türkiyer17;de fındık yetiştiriciliği ocaklar şeklinde yapılır. Ocaklar arasındaki sıra ve üzeri ve arası mesafeler 4x4m ile 6x6m arasında değişir. Ocak şeklindeki yetiştiricilikte genellikle 6-8 adet fidan 1-1.20m çapındaki bir daire üzerindeki 60-70 cm derinliğinde açılan çukurlara dikilir. Dikilecek fidanlarda kök budaması ile yaralı ve ezik kökler çıkartılır, fidanın tepesi 40-50 cm yükseklikten kesilir. Her ocağa 6-8 adet fındık alanı dikilir.
# Batılı ülkelerde olduğu gibi tek şeklindeki yapılması durumda açılan çukurlara bir fidan dikilir. Ülkemizde fındık yetiştiriciliğinde anaç kullanılmamaktadır. Avrupa ülkeleri ile ABDr17;de fındıklar dip sürgünü oluşturma eğilimi az olan C. Colurna üzerine aşılı olarak yetiştirilmektedir.
# Fındık ocaklarında oluşan dip sürgünleri dikimden sonra her yıl kesilerek temizlenir. Diğer ülkelerde dip sürgünü kontrolü, dip sürgünlerinde odunlaşma olmadan herbisitler kullanılarak sağlanmaktadır.
# Türkiyer17;de 10-12 yıllık ocaklarının yenilenmesi, 5-6 yıl öncesinden yedek olarak dip sürgünleri ile yapılır.

Zeytin Yetiştiriciliği
Alıntı


Memecik:Ege bölgesinin en yaygın çeşididir. Kurağa dayanıklıdır. Ağaç orta büyüklükte ve gevrek yapıdadır. Verimli yan dallan sarkık büyüyen taçlar oluşturur. Yeşil ve siyah'salamuraklık olarak değerlendirildiği halde yağlık bir çeşittir. ' Dane orta irilikte, topan ve ucu sivridir. Yağ oram %28 dir.

Ayvalık (Edremit)Msn Surprisedrta büyüklükte taç oluşturur. Genç dallar önce dik büyür sonradan sarkmaya başlar. Genç dalların rengi açık zeytin yeşilidir. Dallanma seyrek olur. Kurağa hassas olup periyodisite eğilimi azdır. Yağlık çeşit olduğu halde pembe iken salamura olarak da değerlendirilir. Dane küçük ve yuvarlakçadır. Geç olgunlaşır ve uzun süre ağaç üzerinde kalabilir. %24 yağ içerir.

Domat:Ülkemizin en iyi yeşil salamuralık zeytin çeşididir. Ağaç kuvvetli büyür. Düzenli budandığı ve toplama genellikle elle yapıldığı için periodisite hafif olur. Fidan dikiminde mesafeleri fazla tutmak gerekir. Yağ oranı %23 civarında olup, etli bir zeytindir. Ağacın genel görünümü diğer zeytinlere oranla daha yeşil olup, killi toprağa ve sulanan arazilere önerilk.

Detaylar için linklere tıklayınız konulardan kısmi alıntı yapılmıştır.

Benzer Konular

3 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Eylül 2020 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Aralık 2007 / Demir YumruK X-Sözlük