Arama

Aşağılık kompleksi nasıl atlatılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Mayıs 2013 Gösterim: 11.261 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

asagilik kompleksi nasil yenilir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

ben on sekiz yaşındayım. ancak en ufak bir hata yaptığım zaman bile çok utanıyorum. sanki herkes beni konuşacak beni salak zannedecekler zannediyorum. bunu bi türlü yenemiyorum. bide bidavranışımdan sonra başkalarının ne düşüneceğiniçok düşünüyorum. buda zihnimi karmakarışık yapıyor. hatta bazen uyuyamıyorum.bunları yenmek için ne yapabilirim. cevap gelirse çok sevinirim
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
kardesim merak ediyyorumda bndede aynı sorunlar var uygun oldugu zmn bi konuabilirmyiz??
Sponsorlu Baglantilar
WestWizard - avatarı
WestWizard
Ziyaretçi
22 Mayıs 2010       Mesaj #2
WestWizard - avatarı
Ziyaretçi
Aşağılık kompleksinin oluşmasında en önemli etken çocukluk döneminin kötü geçmesidir. Anne baba ve öğretmenler çocuğu hep eleştirip, aşşağılamışsa, başkalarının çocuklarıyla mukayase etmişse, bu çocuk komplekse aday bir çocuktur.Veya aile içerisinde yoksulluk, yokluk çok fazla veya sürekli kavga, problem yaşanıyorsa; çocuğun temel ihtiyaçları dahi zamanında karşılanmıyor ve talepleri hep baskılanıyorsa; anne babası ayrılmış veya üvey evlat konumundaysa, başkasının yanında"evlatlık" besleme" vs. şeklinde bir statüdeyse bu çocuk ve gençlerde aşşağlık kompleksi gelişme riski vardır. Eğer bunlara bakan, çalıştıran insanlar, bu arada yetimhanelerde kalan çocukların idarecileri... sevgi, ilgi, şefkat ve destekle çocuklara yaklaşırsalar risk azalır. Diğer yandan gelir dağılımının çok dengesiz olduğu ülkelerde refah ve yokluk içinde yaşayan insanların bir birini görüp aynı ortamları paylaşması durumlarında, yoksulluk çeken insanlar bu insanlara karşı, özenti, öfke, kızgınlık , eziklik, aşağılık kompleksi veya onlara zarar verme duygularını taşıyabilirler.Büyüklük kompleksinde de temelde kişinin kendisinden kaçış ve beğenmeyişi vardır. Kişi kendisinden rahatsızlık duymaktadır. Bu rahatsızlığı bastırmak için kendisini olmak istediği şekilde görür ve çevresine "bu konumdan seslenir", çok konuşabilir, yalanlar söyleyebilir. Erdemliği, dürüstlüğü, sevgisinin, insanlığın ne kadar yüce olduğunu anlatmaya çalışır. Anadolu'da bu tipler için, şeyhin kerameti kendisinden menkul derler... Psikolojide çok temel bir kuraldır. Bir insan hep ben iyiyim, doğruyum, dürüstüm, büyük insanım diyorsa, siz tersini algılayın psikoloji bilen insanlar, bu insanların nasıl "yakayı ele verdiklerini" zevkle izlerler. Narsist insanlarda burnu büyük, herkesi eleştiren, beğenmeyen büyüklük kompleksinde olan insanlardır. Bunların bir çoğu temeldeki yetersiz kişiliklerin verdiği acıyı tatmamak için, çok çalışmaya, başarılı olmaya çalışırlar, sürekli başkalarını eksik, kusurlu görürler ..
Sponsorlu Bağlantılar
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
22 Mayıs 2010       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Aşağılık Kompleksi

Çok yüksek bir tepenin karşısında bulunan herhangi bir kişi,o tepeye tırmanmaya kalktığı takdirde bu işi başaramayacağını düşündüğünde onun kaygılandığından söz edebiliriz.
Aslında bu,olumlu bir durumdur.
Bu tepeyi yaşantımız boyunca karşılaştığımız zorluklara benzetebiliriz.
Bazı kişiler,hayatın sorunları karşısında,o sorunları çözme yerine oyalanmayı tercih ederler.
Sık sık fikirlerini değiştirirler,sorunların çözümünü mümkün görmezler.
Hatta mevcut bir tehlikeyi çok daha az bir tehlike halinde görme eğilimine girerler.
Yaşantımız boyunca iş hayatımızda ve sosyal çevremizde her türlü sorun her zaman bizimle birliktedir.
Örneğin gelirimizin az oluşu yüzünden çektiğimiz sıkıntı veya toplumdaki bazı kişilerin onaylamadığımız davranışları vardır ve bunlar birer gerçektir.
*
Bu gerçekler aşılması gereken yüksek tepeler gibidir.
Çoğu kişi bunları aşar.
Ama hayalci Bay X,bunu yapacak durumda değilse ya bu sorunu yok edecek,yani onu yok varsayacak,ya da onu unutmak için bütün vaktini harcayacaktır.
Çünkü o,bu sorunlar karşısında kendisini yetersiz bulmaktadır.
Başkasının başarıları karşısında,aynı sorunlar konusunda başarısız olacağına inandığı için aşağılık duygusu hissetmektedir.
Bundan böyle toplumla temas etmekten çekinir.
Üstelik böyle davrandığının pek farkında da değildir.
Artık tek amacı,toplumla yüz yüze geldiğinde onurunu savunmak,karşılaştığı her kişiden üstün olduğuna inanmaktır.
Bay X’in kendisi hakkında iyi fikirler edinme yollarının en iyisi,çevresinde bulunan kişileri küçük görmesidir.
Herkesi eleştirir,kendisi olmazsa hiçbir işin yürümeyeceğini söyler.
*
Kapkaranlık bir sokakta tek başına yürüyen bir kişinin biraz korkuya kapılıp ıslık çalması normal bir davranıştır.
Ama aynı kişi büyük bir caddede gündüz vakti ve kalabalık içinde aynı şeyi yaparsa,derinliklerinde benimsemediği bir korkusu
var demektir.
Diğer taraftan bütün işi gücü herkesin karşısında onurunu korumak olan biri,eleştiri almaya karşı çok hassastır.
Bir yanlışlık yapsa veya bir şeyi unutsa,bu hatasını kabul etmez.
Eğer üstün birisi olmadığının farkına varırsa hemen zıt ve uç noktaya kayar,bu kez kendini aşırı şekilde basit hale koyar.
*
Bay X,dağın yüksekliğini tam olarak anlayınca,yani yeteneksizliğinin bilincine varınca son çareye baş vurur.
Dağın yüksekliğini iki misli arttırır.
Aynı zamanda kendi boyutunu da iki misli azaltır.
Şimdi kendisini acındıracak hale getirmiştir.
Çevresinde bulunan insanların keyifleri yerindedir,aileleri onlara ihtimam göstermiştir.Zenginlik içindedirler.
Kendisi ise hep aşılamayacak problemler içinde çırpınıp duran birisidir.
*
Çok çalışkan,telaşla hareket eden ve zaman zaman saldırgan tutum sergileyen bazı insanlar fiziksel yönden birtakım eksiklik taşıdıklarını düşünüyorlarsa aşağılık duygusuna sahip olabilirler.
Bunlardan birisinin arkadaşlar arasında yapılan toplantılardaki tutumları birtakım ipuçları verir.
Örneğin kendisinin orada olduğunu belirtecek her türlü eylemi yapacaktır.
Dikkatleri üzerine çekmek için pencereleri açacak,gerekli gereksiz masayı düzenleyecektir.
Bu gibi kişiler,hayatı bir rekabet,ne olursa olsun yarışı kendilerinin kazanması gereken bir olay olarak görürler.
Onlar için önemli olan,her şeyi daha iyi yapıyor gibi görünmektir.

Daha Fazlası İçin > Aşağılık Kompleksi
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar benimde başıma geldi şehribanın ailesi dayısın a gitmiş şehribanda zeyneplerde kalcakmış havasından geçilmiyo.bende aağlıyorum ben 10 yaşındayım annem sende aynı şeyi yaptı bende zeyneplere giderken hava atacam.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
kardesim merak ediyyorumda bndede aynı sorunlar var uygun oldugu zmn bi konuabilirmyiz??
merak dolu ben - avatarı
merak dolu ben
Ziyaretçi
21 Mayıs 2013       Mesaj #6
merak dolu ben - avatarı
Ziyaretçi
Modern psikolojinin yakından ilgili olduğu konular arasında yer alan aşağılık kompleksi, toplum genelinde pek çok bireyde gözlemlenen ve kişinin kendini diğer insanlar ile kıyaslayarak bazı yönlerden yetersiz hissetmesidir. Bireyin kendini diğer insanlar ile sürekli kıyaslama haline girmesi zaman içerisinde gelişen ve karmaşık bir kimliğe bürünen bir düşünce biçimi olabilir. Kişinin kendini sosyal hayatındaki diğer insanlardan daha aşağıda görmesi, bu psikolojik durumun “aşağılık kompleksi” olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Modern psikolojinin “bireysel psikoloji” olarak isimlendirilen ekolünün kurucusu olan Alfred Adler tarafından ilk defa isimlendirilen bu durum, günümüzde bireylerde yaygın bir şekilde gözlemlenen bir sorun haline gelmiştir.

Aşağılık kompleksinin en genel özelliklerinden biri, kişinin sosyal hayatında sürekli olarak kendini diğer insanlara ispatlamaya çalışmasıdır. Aşağılık kompleksine sahip olan bireyler içine girdiği bu durumun farkına varmasa da, aslında sürekli olarak kendini ispat etmeye çalışmaktadır. Son derece kompleks davranış biçimlerine neden olabilme potansiyeline sahip olan aşağılık kompleksi, bireyin sosyal yaşamının derinden etkilenmesini sağlayabilir. Alfred Adler aşağılık kompleksi üzerine yaptığı çalışmalarını Napolyon Kompleksi” şeklinde isimlendirilen bozukluğu inceleyerek başlamıştır.

Aşağılık kompleksi üzerine yaptığı çalışmalarla bu psikolojik duruma tanı koyan ve sonraki dönemde yapılan diğer çalışmalara da öncülük eden Adler, özgüven eksikliğinin bu sorunun temel nedenleri arasında olduğu belirlemiştir. Özgüven eksikliği haricinde saplantı boyutuna varak bozukluklar ve kültürel yozlaşma da aşağılık kompleksinin temel nedenleri arasında yer alır. Aşağılık kompleksi psikiyatrik düzeyde bir rahatsızlık olarak tanımlanmasa da, bu sorunun nedenleri zaman içerisinde daha farklı durumların gelişmesine de sebep olabilir.

Kişinin sürekli olarak kendi başarısızlıklarını gizlemek için başkalarının üzerine oynaması, aşağılık kompleksinin genel özelliklerinden biridir. Hayata dair başarısızlıkların örtbas edilmesi zamanla kişinin sosyal hayatındaki tüm bireyleri bir aracı olarak kullanmasına ve güç kazanmak için diğer insanları mazeret etmesine neden olabilir. Bunun haricinde aşağılık kompleksi özellikle emeklilik ve yaşlılık döneminde daha çok görülür. Kişinin ileri yaşından ötürü fiziksel ve mental yeteneklerinin azalması ve emekli olunca yapacak işi olmadığı için kendini faydasız bir insan olarak görmesi, aşağılık kompleksinin gelişmesini tetikleyebilir.

Bireyin kendine olan saygısını büyük oranda kaybetmesi manasına gelen aşağılık kompleksi, kişinin toplumda kendine yer bulamayacağını düşünmesine neden olur. Sosyal anlamda önemsiz biri olduğu düşünen kişi, insanların kendisine ilgi göstermesi için aşağılık kompleksinin mazeret üretme perdesine saklanmaktadır. Çoğu zaman depresyon dönemiyle birlikte gelişen aşağılık kompleksi, bazı durumlarda kişide paranoid reaksiyon tiplerinin görülmesine de neden olabilmektedir.