Arama

Aşağılık Kompleksi

Güncelleme: 15 Mart 2016 Gösterim: 3.782 Cevap: 2
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2008       Mesaj #1
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
AŞAĞILIK KOMPLEKSİ HAKKINDA

Sponsorlu Bağlantılar
Çok yüksek bir tepenin karşısında bulunan herhangi bir kişi, o tepeye tırmanmaya kalktığı takdirde bu işi başaramayacağını düşündüğünde onun kaygılandığından söz edebiliriz. Aslında bu, olumlu bir durumdur.Bu tepeyi yaşantımız boyunca karşılaştığımız zorluklara benzetebiliriz. Bazı kişiler,hayatın sorunları karşısında o sorunları çözme yerine oyalanmayı tercih ederler.Sık sık fikirlerini değiştirirler,sorunların çözümünü mümkün görmezler.Hatta mevcut bir tehlikeyi çok daha az bir tehlike halinde görme eğilimine girerler.

Yaşantımız boyunca iş hayatımızda ve sosyal çevremizde her türlü sorun her zaman bizimle birliktedir.Örneğin gelirimizin az oluşu yüzünden çektiğimiz sıkıntı veya toplumdaki bazı kişilerin onaylamadığımız davranışları vardır ve bunlar birer gerçektir.Bu gerçekler aşılması gereken yüksek tepeler gibidir.Çoğu kişi bunları aşar.Ama hayalci Bay X, bunu yapacak durumda değilse ya bu sorunu yok edecek yani onu yok varsayacak ya da onu unutmak için bütün vaktini harcayacaktır.Çünkü o, bu sorunlar karşısında kendisini yetersiz bulmaktadır.

Başkasının başarıları karşısında aynı sorunlar konusunda başarısız olacağına inandığı için aşağılık duygusu hissetmektedir.Bundan böyle toplumla temas kurmaktan kaçınır. Üstelik böyle davrandığının pek farkında da değildir. Artık tek amacı, toplumla yüz yüze geldiğinde onurunu savunmak karşılaştığı her kişiden üstün olduğuna inanmaktır. Bay X’in kendisi hakkında iyi fikirler edinme yollarının en iyisi çevresinde bulunan kişileri küçük görmesidir.Herkesi eleştirir,kendisi olmazsa hiçbir işin yürümeyeceğini söyler.Kapkaranlık bir sokakta tek başına yürüyen bir kişinin biraz korkuya kapılıp ıslık çalması normal bir davranıştı. Ama aynı kişi büyük bir caddede gündüz vakti ve kalabalık içinde aynı şeyi yaparsa derinliklerinde benimsemediği bir korkusu var demektir.

Diğer taraftan bütün işi gücü herkesin karşısında onurunu korumak olan biri, eleştiri almaya karşı çok hassastır.Bir yanlışlık yapsa veya bir şeyi unutsa bu hatasını kabul etmez. Eğer üstün birisi olmadığının farkına varırsa hemen zıt ve uç noktaya kayar, bu kez kendini aşırı şekilde basit hale koyar.Bay X, dağın yüksekliğini tam olarak anlayınca yani yeteneksizliğinin bilincine varınca son çareye baş vurur.Dağın yüksekliğini iki misli arttırır.Aynı zamanda kendi boyutunu da iki misli azaltır. Şimdi kendisini acındıracak hale getirmiştir.Çevresinde bulunan insanların keyifleri yerindedir, aileleri onlara ihtimam göstermiştir.Zenginlik içindedirler.Kendisi ise hep aşılamayacak problemler içinde çırpınıp duran birisidir.

Çok çalışkan,telaşla hareket eden ve zaman zaman saldırgan tutum sergileyen bazı insanlar fiziksel yönden birtakım eksiklik taşıdıklarını düşünüyorlarsa aşağılık duygusuna sahip olabilirler.Bunlardan birisinin arkadaşlar arasında yapılan toplantılardaki tutumları birtakım ipuçları verir. Örneğin kendisinin orada olduğunu belirtecek her türlü eylemi yapacaktır.Dikkatleri üzerine çekmek için pencereleri açacak, gerekli gereksiz masayı düzenleyecektir.Bu tür kişiler hayatı bir rekabet, ne olursa olsun yarışı kendilerinin kazanması gereken bir olay olarak görürler.Onlar için önemli olan tek şey ise her şeyi daha iyi yapıyor gibi görünmektir.

Son düzenleyen nötrino; 15 Mart 2016 22:14 Sebep: KONU DÜZENLENDİ!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aşağılık Kompleksi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Aşağılık kompleksi, Bireysel Psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerde kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşadır.
Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür. Sıklıkla farkına varılmaz ve telafi etme düşüncesi, kişileri eziyet içine sürükler, şaşırtıcı bir kazanım veya aşırı bir antisosyal davranışla sonuçlanır.

İlk çalışmalara, teorisini göstermek için Napolyon komplekslerini kullanan Alfred Adler öncülük etmiştir. Özgüven eksikliği, saplantı bozuklukları, kültürel yozlaşma; aşağılık kompleksinin nedenleri arasında gösterilebilir. Psikiyatrik bir hastalıktan çok psikolojik bir durumdur.

Adler, bütün gelişme dönemi süresince çocuğun ebeveyni ve genel dünyayla ilgili bir yetersizlik duygusu hissettiği kavramını geliştirmiştir.

Hastanın kompensasyon için gösterdiği psikolojik veya fizik çabaların sonuçsuz kalmasıyla psikonevrozlar gelişir; hasta başarısızlıklarını örtbas etmek ve başkaları üzerinde bir güç kazanmak için bu semptomlarını
kullanır. Çok kere depresyonla birlikte beliren aşağılık duygularına emeklilikte ve yaşlılıkta sık rastlanır. Bu vakalarda, hasta kendisine saygısını önemli derecede kaybetmiştir. Kişi toplumsal bakımdan düştüğünü, önemsiz kaldığını hisseder ve böylece paranoid reaksiyon tipleri gelişebilir.
Son düzenleyen nötrino; 15 Mart 2016 22:05 Sebep: YAZIM YANLIŞI!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mart 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
AŞAĞILIK KOMPLEKSİ, Bir hastanın aşağılık duygusuna bağlı belirti ve davranışlarının tümü. Aşağılık duygusu, suçluluk duygusuyla bağlantılıdır ve ben idealine bağlılık dolayısıyla duyulur. Ben ideali, ben'i, içe atılmış (içselleştirilmiş) idealleri gözönüne alarak yargılar ve değerlendirir, Bırakılmış ya da kıskanç âşık, genellikle bir aşağılık duygusuna kapılır. Bu durumda ideal ben, ben ideali karşısında küçük düşmüştür. A. Adler’e göre, organik, ailesel ve toplumsal nitelikteki yetersizlikler, kişinin bu zorlukları bazen bir üstünlük kompleksi geliştirerek aşıp gidermeye çalıştığı bir aşağılık duygusuna yol açar. Freud, bu teze karşı çıkar ve bu duyguda nevrozlu bir belirtiden başka şey görmez.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

21 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap
25 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Psikoloji ve Psikiyatri
4 Mayıs 2012 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
11 Mart 2016 / Misafir X-Sözlük