Arama

Yemek borusu kanseri hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 17 Eylül 2010 Gösterim: 3.776 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
babam yemek borusu kanseri neyapmaliyizzzzzzzzzz daha amaliyat olmadi
Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
17 Eylül 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

babam yemek borusu kanseri neyapmaliyizzzzzzzzzz daha amaliyat olmadi

Tütsülenmiş gıdalar, tuzlu kırmızı et, çok sıcak içecekler yemek borusu kanseri riskini artırır. Çocukluğunda yanlışlıkla tuz ruhu, asit gibi kimyasal maddeleri yutanlarda yemek borusunda oluşan tahribat kansere dönüşebilir. Alkol ve sigara kullanımı riski artırır. Bazen sebepsiz ortaya çıkabilir, îlk belirtisi yutma zorluğudur, hasta gıdaların midesine inememesinden şikayetçi olur. Daha sonra hızlı kilo kaybı meydana gelir. Çok erken evrede ameliyatla tedavi edilir. Ancak hastalar çoğu zaman bu dönemi geçirmiş olarak karşımıza çıkar. Bu durumda tedavi kemoterapi artı radyoterapidir. Eğer yemek borusunda tıkanma sahaları olursa cerrah stentle darlığı açar. Böylece hastanın yutması rahatlar. Bu hastalarda kilo kaybına mani olmak gerekir. Genellikle sıvı gıda ağırlıklı beslenme planı uygulanır. Örneğin hastaya içine sebze, kurubaklagil, et katılmış çorbalar verilir. Bütün meyve-sebze suları belli aralıklarla hastaya verilebilir. Özellikle ananas, havuç, domates, elma tercih edilmeli. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirecek maddeler ihtiva eder. Yemeklere bol miktarda soğan ve sarımsak eklenmeli. Bu hastalığın en önemli düşmanı meyan köküdür. Tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıkları yoksa ağabeyiniz çay ya da toz halinde meyan kökü tüketsin. Böğürtlen, ahududu ve çilek ellagic asit denen bir madde ihtiva ettiğinden çok faydalıdır. Anneniz anasonlu çay, adaçayı, nane çayı içsin. Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için kuşburnu da tercih edebilir. Yemeklerine kimyon ve 1-2 çorba kaşığı zerdeçal koymayı ihmal etmesin. Sindirimi düzelttiği ve yutma zorluğunu azalttığı için bromelain (ananas hapı) kullansın, Maitake ya da shiitake hapı alsın. Mük thistle (devedikeni sütü kapsülü), burdock (dulavratotu tableti) kullanabilir. Kilo kaybı varsa omega 3 alsın. Bir de her gün yarım kilo yoğurt yemeyi ihmal etmemeli.

Sponsorlu Bağlantılar



Ayrıca tedavi ve ameliyat hakkında;



Tedavi yöntemleri

Tedavinin hangi yöntemle yapılacağı yaygınlık derecesi kadar genel sağlık durumu ile de alakalı. Erken aşamada yakalanan bir yemek borusu kanserinde hastanın genel bir sağlık problemi yoksa öncelikli tedavi yöntemi ameliyat.

Ancak bunun aksi durumlarda hastalığın ilerlemesini durdurmak için destek tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapi öneriliyor.

Ameliyat

Yemek borusu kanserlerinde ameliyatın zorluğu yemek borusunun geçtiği bölgelerde birçok hayati organın bulunmasından ileri gelir. Çünkü çoğu zaman lenf bezlerine de sıçramış olan tümörler sadece yemek borusunun çıkarılması ile temizlenemez.

Lenf bezlerinin çevresindeki tümörlerin temizlenememesi hastalığın kısa bir süre sonra tekrarlamasına neden olur. Bu, kanserin yayılma olasılığının olduğu tüm lenf bezlerinin temizlenmesini gerekli kılar.

Ameliyat türleri

1. Klasik (açık) yöntem

Yemek borusunun kısmen çıkarılması

Tümör eğer ki mideye çok yakınsa karından ya da göğüs boşluğundan yapılan bir kesi ile yemek borusunun sadece alt kısmı çıkarılır. Yukarıda kalan kısmı mide ile birleştirilir.

Yemek borusunun tamamen çıkarılması

Kanser tüm yemek borusunun alınmasını gerektirecek boyuttaysa yemek borusu karın ve boyundan iki ayrı kesi yapılarak alınır. Hastaya mide veya kalınbağırsaktan yeni bir yemek borusu yapılır. Bu tür ameliyatta lenf bezleri çıkarılamayacağından kanserin lenf bezlerine sıçradığı durumlarda ve hastalığın ileri aşamalarında sorun teşkil edebilir.

Üç kesi yapılarak uygulanan ameliyatlarda ise lenf bezleri büyük oranda temizlenir. Ancak bu tür bir ameliyatı iler yaşlarda ve sağlık problemi çok olan hastalarda pek mümkün değildir. Özellikle solunum sıkıntıları ortaya çıkabilir.

2. Laparoskopik ve torakoskopik yöntemler

Bu alanda en yeni ve etkili yöntemler olan laparoskopik ve torakoskopik yöntemlerin avantajı hastaların ameliyat sonrası iyileşme sürelerinin daha kısa olması, hastanede daha az yatmaları ve ağrı yaşamamalarıdır.

Bu ameliyat yöntemleri deneyimli kişiler tarafından uygulanırsa yemek borusu ve lenf bezleri tamamen alınabilir. Ameliyat sonrasında ameliyat izi yok denecek kadar az olur.

Yemek borusunun çıkarılamadığı durumlar
  • Hastanın sağlık durumunun büyük bir ameliyata izin vermeyecek ölçüde olması.
  • Kanserin ameliyatla çıkarılmasının mümkün olmaması.
  • Kanserin başka organlara sıçraması.


Benzer Konular

23 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
13 Mart 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
20 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
1 Ekim 2013 / velixcan Soru-Cevap