Arama

Evde muhabbet kuşu nasıl beslenir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Haziran 2015 Gösterim: 39.595 Cevap: 58
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benimki tek knşmuyo ama çok ötüyo rahatsız oluyom üstünü kapatym çarşfla susyo ama knşmuyo ne yapmam gerek hergün yem koyuym kafese çok yemek yiyo
Sponsorlu Bağlantılar
şiçeyang - avatarı
şiçeyang
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #22
şiçeyang - avatarı
Ziyaretçi
Evlerde beslenen muhabbet kuşlarının, bilinçli ve devamlı bir bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
Muhabbet kuşları kafeslerde yalnız veya çift olarak yada grup halinde beslenebilirler. Yalnız tutulan kuşlar, bakıcılarına çok bağlanırlar ve dolayısı ile devamlı ilgi isterler. Böyle bir ilginin mümkün olmadığı hallerde kuş, kafeste tek başına tutulmamalıdır. Yavru alabilmek için kuşların kafeste çift olarak bulundurulmaları ve kafesin içinde bir yuva olması gerekir. Yavru istenmemesi halinde ise iki erkek kuş alınmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Muhabbet Kuşlarının yavruları, yuvadan uçtuktan iki hafta sonra yem yemeye başlar ve bağımsız duruma gelirler.
Bu kuşların yanında ve bulundukları odada kesinlikle sigara içilmemelidir. Çünkü sigara dumanı kuşların ölümüne neden olabilir.
Kafesleri: Muhabbet kuşlarının kafesleri, aydınlık ve hava cereyanı olmayan bir yere konulmalı, seçilecek kafes tipinin muhabbet kuşunuza uygun olması gereklidir. Kafesin içine aksesuarlar, ayna vb. şeyler konmalıdır. Ses çıkaran oyuncaklar isterler. Kafesi güneş alan yere konmamalıdır.
Kafesler kuşun devamlı olarak kafeste tutulacağı veya evde arada serbest olarak uçacağı göz önünde bulundurularak küçük veya büyük seçilmelidir. Muhabbet kuşlarının kafes telleri, kolayca tırmanabilmeleri için yatay olmalıdır. Kafeslerin alt bölümünde dışarı çekip çıkartılabilen bir küvet bulunmalı ve küvetin içine kum veya gazete kağıdı serilmelidir. Ayrıca kafes içinde tüneme ağaçları yerleştirilmelidir. Muhabbet kuşlarının tünemeleri için 12-18 mm çapında ağaç kullanılmalıdır. Tünekler ve kumlu kağıtlar ayakta mantar oluşumunu engeller. Bunlara ilaveten kafes içinde yem, su ve banyo kapları bulunmalıdır.

Muhabbet Kuşlarının Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Şunlardır:
Her Gün taze su ve banyo suyu verilmelidir. Yem ve su kaplarının çok temiz olmasına her gün dikkat edilmelidir.
Her Hafta yuvalar ve, tüneme ağaçları, yem ve su kapları iyice temizlenmelidir.
Her Ay kafesler ve bütün teçhizat temizlenmeli, tüneme ağaçları değiştirilmeli, gerekiyorsa kuşların tırnakları kesilmelidir.
Her 3 Ayda biryuvalar ve kafesler dezenfekte edilmeli ve kafes telleri kontrolden geçmelidir.
Her 6 Ayda bir günlük, haftalık, aylık , ve 3 aylık olan işlemlerin tümü birlikte ve bir kerede yapılmalıdır.

Kuş Bakımındaki en önemli diğer bir konuda; gaga taşı kullanımıdır. Gaga taşı bir kuş için hayati önem taşır. Gaga taşını kullanmadığı zaman gagası uzar ve bu durumda onun yemek yemesine engel olur ve kuş günden güne güçten düşer ve hayatını kaybedebilir. Gaga taşı masrafı, gagası uzayan bir kuşa yapılacak müdahaleye oranla kat kat daha ucuz bir harcamadır. Gagasının uzadığı görülen kuşların mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tarafından özel ve steril bir makasla kesilmesi uygundur. Çünkü kuşların gagalarından çok kolay mikrop kapabilirler.

muh evde bakim3
şiçeyang - avatarı
şiçeyang
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #23
şiçeyang - avatarı
Ziyaretçi
MUHABBET KUŞLARININ KONUŞMAYI ÖĞRENMESİ
Muhabbet kuşları konuşmayı öğrenebilirler ve diğer kuşların seslerini taklit edebilirler. Özellikle erkek muhabbet kuşları konuşur. O yüzden konuşma eğitimi için tek ve erkek bir kuş seçilmelidir. Muhabbet kuşları konuşma konusunda en yetenekli olan kuşlardır. Hemen her canlı renkte bulunabilen muhabbet kuşları çok erken dönemlerde sahiplenildiğinde konuşma yetenekleri çok güçlüdür. Kuş, sahibine alıştıktan sonra, yavaş yavaş ders verir gibi ve sabırla değişik kelimeler öğretmeye başlanır.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
29 Mart 2012       Mesaj #24
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir.Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyvaları da yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyvalar hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve Kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir.

Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla
multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği
dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca ( Kalsiyum ) takviyesi açısından gereklidir.Mineral tabletleri de kullanılmalıdır.Muhabbet kuşunuz için kum taşı gerekmez.
Muhabbet kuşlarının kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır.
Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.

Kısaca; Muhabbet kuşalarının beslenmelerini özetlersek; Muhabbet kuşlarının devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler muhabbet kuşları için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir. Muhabbet Kuşları; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Muhabbet kuşlarına değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Muhabbet kuşları için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, muhabbet kuşlarınızın tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Muhabbet Kuşununun Beslenme Programı

Hergün : Taneli yemler, Ay çekirdeği, yeşil yemler (yıkanmış olarak), Meyve, Taze Su

Haftada : Taze ağaç dalları, mineraller (kaynatılmış tavuk yumurtası kabuğu)

Arada Bir : Kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu

Tüy Değiştirme ve Hastalıkta: Multivitamin + B Vitamin

Dişi Muhabbet Hamileyken :Yemlere ilaveten çimlendirilmiş yemler, yumurta sarısı, havuç, peksimet, bayat beyaz ekmek, yağsız sütle karıştırılarak yumuşak bir yem oluşturulmalı ve kuşa verilmelidir. Mineral olarak Kalsiyum ve fosfor verilir. Ayrıca magnezyum, natrium, demir, bakır, çinko gibi karışımları içeren minareler de, su veya yemlere karıştırılarak verilmelidir. Yemlerin devamlı olarak değişik, taze ve vitaminli olarak verilmesi çok yararlı olacaktır.

Yasak olan yiyecekler : Bonbon, sucuk, yağlı peynir, kızartma et, alkollü içecekler, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

Yem ve su kaplarının; her gün sıcak su ile yıkanması ve haftada bir genel temizlik yapılması sağlıklı beslenme açısından da çok önemlidir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2012       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim bir kuşum var kafase dogru elimi uzattıgım da kafesin için de çıldırıyo evin içine saldımız da bir yere konuyo ve daha ordan uçmuyo elime aldıgım da ise tırnaklarıyla elim sıkıyo ve kanıçak duruma geliyo onu bana alıştırmak için ne yapmam lazım teşekürler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Nisan 2012       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar benim bir muhabbet kuşum var görseniz aşık olursunuz tüyleri masmavi benimkinin bi sorunu yok normal tek başına mükemmel yaşıyor aslında benimkide yavru arkadaşlar benim önerim hep böyleyse kuşunuz bence ona bir arkadaş alın Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Haziran 2012       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence muhabbet kuşları çok akıllı ama biraz küçük almanızlazım ki bir şeyler ögrete bilesinz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Haziran 2012       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
muhabbet kuşumu elimle kafasını vurdum nasıl korku kuşum az evin içine saldım camı çarpıyor benden korkuyor o kadar vicdan azabı çekiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2012       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
‎1-arkadaşlar benim 1 yaşında dişi muhabbet kuşum var ona bir eş aldım. ama aynı türden değil dişinin siyah çizgili tüyleri var. erkeğinki düz sarı ve bir türlü anlaşamıyolar sürekli birbirlerini gagalıyolar başka bir erkek kuş alsammı??

2-kuşun kafesinde aynalı salıncak var ve eşide var dediğim gibi anlaşamıyolar. Ve aynalı salıncağı çıkartmalısın diyolar çıkartmalımıym???

3-ve son olarak dişi kuş çok ürkek ve elime gelmiyo daha kafesindne hiç çıkmadı kimseye yaklaşmıyo erkek kuş geldiğinde kıskandı biraz ama yinede ürkek napmalıyım??

Sorularımı yanıtlarsanız çook sevinirimmm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Temmuz 2012       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öncelikle selam,Benim kuşta her aynı kuş gibi çok hırçın alalı 3-4 gün oldu nasıl eyiticem bilmiyordum ama internetten öğrendim ve artık nazikçe öpüyor okşuyor konuşuyyorum ve elime alıştı ve ötüyor ama nasıl bir oyuncak alağımızı söylermisiz, TEŞEKKÜRLER,,,

Benzer Konular

9 Nisan 2017 / umel Cevaplanmış
2 Eylül 2015 / Rihi_00 Cevaplanmış
30 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
6 Mayıs 2012 / Misafir Cevaplanmış
27 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap