Arama

Karahanlılar, Gazneliler ve Büyük Selçuklular hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 22 Eylül 2011 Gösterim: 14.148 Cevap: 14
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karahnaların,gaznelilerin,büyük selçuklarının kurucusu.başkenti,kurulduğu yüzyıl,en öenmli özlliği,hakim olduğu bölegeler vbe sınırlarını yazarmısınz ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Aralık 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaşlar banada uygurlar, karahanlılar,gazneliler,ve büyük selçuuklu devletininin kurucu adları ve kuruldukları yer i bulabilirmisiniz çooooooooooookkk önemlliii
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karahanlıların kurucusu bige kül kadir handır başkenti ise kaşgardır kurulduğu yüzyıl 840-1212dir Gaznelilerin kurucusu gazneli mahmut başkenti ise gaznedir büyük selçukluların kurucu selçyktur daha fazla bilmiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ocak 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gaznelilerin krulduğu yüzyıl nedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gaznelilerin kuruldu ğu yüzyıl
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ocak 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karahanlılar bilge kül kadir han tarafından kurulmuştur
qwee003 - avatarı
qwee003
Ziyaretçi
24 Ocak 2011       Mesaj #7
qwee003 - avatarı
Ziyaretçi
karahanlılar selçuklu devletı ile işbirliği içinde yaşamış ve selçuklular karahanlılardan müslüman lığı öğren miştir gazlelilerde müslüman bir devlettir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ocak 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karahanlılar-gazneliler-büyük selçuklu devleti kurulduğu yüzyılı söylermisinizz ben tugce lütfeen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karahanlılarc12 .14 ylıda kuruldu
Ölüm Meleqi - avatarı
Ölüm Meleqi
Ziyaretçi
11 Şubat 2011       Mesaj #10
Ölüm Meleqi - avatarı
Ziyaretçi
KARAHANLILAR
Karahanlılar (Farsça: قراخانيان Qarākhānīyān ya da خاقانيه Khakānīya), 942 - 1212 yılları arasında Orta Asya ve günümüz Doğu Türkistan toprakları üzerinde hüküm sürmüş Türk devletidir.
Bazı tarihi kaynaklarda bu Krallık, İlekhan Krallığını olur, bulunan maden paraların bir çoğunda tipik "İlek (Iilik, elik, vs)" bir sözü vardır, İslâmi kaynaklarda, örneğin Ali ibn el-Esir o hanedanın ismini, al-Hāqaniya, al-Hāniya veya al-Āfrāsiyā diye tanımlamıştır.[1] Eşzamanlı edebiyat kaynaklarda genellikle hanedan ismi Kağaniye (Ḵāqāniya) (Ḵağan [yurdu]), al-Moluk al-Ḵāniya al-Atrāk veya Āl-e Afrāsiāb (Afrasiab evi, Şehname'deki Turan kralı) denilmiştir.
GAZNELİLER
Gazneli Devleti (Farsça: غزنویان Ghazneviyān), 961 - 1187 yılları arasında Maveraünnehir, Hindistan'ın kuzeyi ve Horasan'da hüküm süren,[1][2][3] memlûk[4] kökenli (Türk) olduğu halde kültürel açıdan ve de facto olarak Fars hanedanlıklarının ardılı kabul edilen[5] Türk-Fars-İslam devleti[6] veya Türk-İslam devletiydi.[7][8] Gazneliler adlarını başkent edindikleri, şu an Afganistan sınırları içinde bulunan, Gazne şehrinden almıştı. Gazne Devleti'nden önce bu topraklarda hüküm sürmüş olan Fars asıllı Samanîlerin siyasi ve kültürel etkisinden dolayı Gazneli Türkler, zaman içerisinde Farslaşmışlardır.[1][3][9][10][8]
Gaznelilerin kurucusu sayılan Alp Tegin, Samanîlerin ordu komutanlarındandı. Ancak, hanedanlığın tam anlamıyla kuruluşu, onun damadı Sebük Tigin döneminde gerçekleşmiştir. Sebük Tigin, Gazne şehrini başkent yaparak, Samanî sultanlarının egemenliğinden kurtulmuştur.[11][7] Sebük Tegin'in oğlu Sultan Mahmut döneminde imparatorluğun sınırları Ceyhun'dan İndus Nehri'ne, oradan da Hint Okyanusu'na kadar uzandı ve Rey ve Hamedan'ı da kapsadı. I. Mesut döneminde Gaznelilere ait, köklü ve büyük toprakların bir kısmı kaybedilmiştir. Batı bölgelerinin neredeyse tamamı, Dandanakan Savaşı sonrasında Selçuklu Devleti'ne kaptırılmıştır ve elde Afganistan, Belucistan ve Pencap bölgeleri kalmıştı. Selçukluların 1157'de dağılması, Gaznelilere pek yarar sağlamadı. Bu karışık ortamdan güçlenerek çıkan Gurlular, 1151'de Behramşah'ı yenilgiye uğratarak Gazne'yi ele geçirdiler. Bundan sonra hükümdarlıklarını Lahor'a çekilerek devam ettiren ve İslam dinini Hindistan'ın içlerine kadar yaymış olan Gaznelilerin[7] son hükümdarı Hüsrev Melik'in Gurlular tarafından 1186'da esir alınmasından sonra, Gazneliler'e kesin olarak son verilir.
BÜYÜK SELÇUKLULAR
Büyük Selçuklu Devleti (Arapça: السلاجقة al-Salācike, Farsça: سلجوقيان Salcūkiyān), Selçukluların kurduğu ilk devlettir.
Göçmen Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu. Oğuzname'de salı keşfeden kişi boyun önemli bir atası sayılmaktadır. Hanedanın atası olan Selçuk Bey tarafından temeli atılan bu devlet Bağdat'ı kendine başkent yaparak Abbasi halifesinin koruyucusu konumuna erişti. 1092 yılında Selçuklu hükümdarı Melikşah'ın ölümünden sonra bölünmeye uğradı. Selçuklular tarafından kurulan diğer devletler Kirman Selçuklu Devleti, Irak Selçuklu Devleti, Suriye Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti'dir. 1040-1157 yılları arasında hüküm süren Büyük Selçuklular, en güçlü oldukları dönemde Harezm, Horasan, İran, Irak, Suriye, Arap Yarımadası ve Anadolu'nun büyük kısmına egemen olmuş bir Türk devletidir. Kapladıkları alan doğuda Balkaş ve Issık Gölleri, Tarım Havzası; batıda Ege ve Akdeniz sahilleri, kuzeyde Aral Gölü, Hazar Denizi, Kafkasya, Karadeniz; güneyde Arabistan dahil Umman Denizi'ne kadar ulaşıyordu (10.000.000 km2).

Umarım işinize yarar.Msn Happy

Benzer Konular

18 Kasım 2016 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
17 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Kasım 2016 / elif ceren Cevaplanmış