Arama

Homeros İyonların yetiştirdiği bir tarihçi midir?

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 2.434 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
homeros iyonların yetiştirdiği bir tarihçi midir?
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Haziran 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

homeros iyonların yetiştirdiği bir tarihçi midir?

HOMEROS, Eski Yunan edebiyatının ünlü destan şiirleri İlyada ve Odysseia'nm yazarı olarak bilinir. Homeros'un nerede, ne zaman ve nasıl yaşa­dığını kesin olarak bilen yoktur. Hatta yaşadı­ğı bile kuşkuludur. Ne var ki, özellikle Yu­nanlılar, Homeros'a ilişkin anlatılanların ço­ğunun doğru olduğuna inanırlar. Homeros çok az kişinin okuma yazma bildiği bir tarihte kent kent dolaşan halk ozanlarının en büyüğü sayılır. İleri yaşta kör olduğu, yoksul düştüğü, gene de eşsiz güzellikteki şiirlerini okumak için Yunanistan'ı bir uçtan öbürüne kat ettiği anlatılanlar arasındadır.Homeros'un, Truva Savaşı'nı anlatan ünlü destan şiirleri İlyada ve Odysseia Atina'da dört yılda bir düzenlenen Panathenaia adlı büyük bir festivalde okunurdu. Homeros'un destanları, dinleyenleri coşturan serüvenlerle doludur. Bunun yanı sıra ahlaksal ve eğitici yanlan da vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
hologramdn2
İÖ 450'de bir Yunanlı heykelcinin yaptığı Homeros'un büstünün kopyası bugün Vatikan Müzesi'ndedir.

Yunanlı yazarlar, Homeros'un yaşadığı dö­nem için farklı tarihler öne sürerlerse de, ünlü şairin büyük bir olasılıkla İÖ 8. yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır. Doğum yeri de tartış­malıdır. Atina, Kolophon (bugün İzmir'in güneyinde Değirmendere) İthake, Argos, Rodos, İzmir ve Sakız Adası gibi yerler varsayımlar arasındadır. Öte yandan, Eski Yunan dili ve tarihi konusunda inceleme yapan günümüz araştırmacıları, Homeros'un büyük bir olasılıkla Anadolu'nun batı kıyıla­rında, eskiden İyonya adı verilen bölgede yaşamış olabileceğini ileri sürmüşlerdir.
İlyada ve Odysseia destanlarının yazarına ilişkin varsayımlar arasında Odysseia'nm ya­zarının bir kadın olabileceği de vardır. Bazı uzmanlar da bu destanların bir değil birkaç kişi tarafından yazılmış olabileceğini ileri sür­mektedir. Onlara göre, çok uzun yıllardır dillerde dolaşan bu şiirleri günün birinde birisi Homeros adı altında derlemiş olabilir.
Gerçek ne olursa olsun, zamanımızdan yüzlerce yıl önce yazılmış olan İlyada ve Odysseia etkilerini bugün de sürdüren edebi­yat başyapıtlarıdır.

MsxLabs & TemelBritannica

Homeros

Sen sadece aynasin...
zakkum - avatarı
zakkum
Ziyaretçi
1 Temmuz 2011       Mesaj #3
zakkum - avatarı
Ziyaretçi
HOMEROS (MÖ. 9. yüzyıl)
Homeros’un yaşamı hakkında çok az bilgi vardır. Onun hakkındaki bazı bilgileri tarihçi Heredo-tos’tan öğreniyoruz. Homeros’un kör ve İhtiyar bir şair olduğu, oradan oraya dolaşarak şiir okuyup ekmeğini kazandığı, uzun yıllar Ege adalarında yaşadığı söylenir. Homeros’un en önemli eseri destanlarıdır, llyada ve Odysseia adlı bu destanlar, bütün Yunan kültürünün temelini oluşturmaktadır. İlk bakışta çok eskimiş ve çocuksu gelebilir Homeros’un destanları. Mitolojiden, fantastik anlatımdan hoşlanmayanlar ise onları saçma bulacaklardır. Oysa bu metinlerde, insanoğlunun yüzyıllardan beri değişmeyen pek çok temel dürtüsü, duygusu vardır. Onları tüm zamanlarla çağdaşlaştıran yani “klasik” yapan işte bu özellikleridir. Üstelik, “İlyada” ve “Odysseia, bir yandan Yunan tragedyalarının habercisidir, diğer yandan, yalın bir dille kaleme alınan daha doğrusu söze dökülen destanlardaki anlatım tarzı; geçmiş ve şimdi arasında gidip gelerek -zaman akışını kırarak- aktarılan hikayeler, modern edebiyatın bilinç akışı tekniğinin öncüsüdür. Usluptaki sadeliğin asıl nedenini ise, o çağlarda sözlü anlatımın müzik eşliğinde yapılmasında bulabiliriz. Ancak bu sadelik, bir cansızlık anlamına gelmez; tersine, çok canlı ve eğlenceli bir havası vardır Homeros hikayelerinin. Yukarıda da belirttiğim gibi, gördüğü, bildiği insanlar, mekanlar ve eşyalardır onun anlattıkları. “Homeros, sürülmüş bir tarlayı, buğday-yürekli ekmeği, kuşların uçuşunu, yontulmuş bir iskemleyi, limanda bir gece-göğüne karşı duran gemileri, derede çamaşır yıkayan kadınları anlatır. Yalındır, canlıdır, klasiktir…

Odisseia Destanı
İlyada Destanı
Odisseia Destanı
İlyada Destanı
Eski Yunan Edebiyatı
Hesiodos
Sappho
Aisopos
Aiskhylos
Sophokles
Euripidies
Aristophanes
→ Homeros

Benzer Konular

12 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
21 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
31 Ocak 2007 / Misafir Taslak Konular
20 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Meslekler
3 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap