Arama

Günlük hayatta kullandığımız ürünler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Ocak 2016 Gösterim: 6.130 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
günlük hayatımızda kullandığımız ürünler nelerdir
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Günlük Hayatımızda Kullandığımız Ürünler Nelerdir ?

Sponsorlu Bağlantılar
Günlük hayatta kullandığımız ancak önemsemediğimiz halde birçok işimizi halletmemize yardımcı olan küçük ev aletlerinin birçoğu, yüzyılı aşkın süredir hayatımızda yer alıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, icadı yüzyıllar öncesine dayanan ve icat edenleri zengin eden bu aletlerden bazılarının icat edilme zamanı ve nedeni şöyle sıralanabilir:

“Çengelli iğne:
Çengelli iğne 1849 yılında Amerikalı mucit Walter Hunt tarafından bulundu. Walter Hunt çengelli iğneyi girdiği bir iddiada 15 dolar kazanabilmek için icat etmişti.

Alıntıdaki Ek 43794
Ataş:
Ataş 1900 yılında Alman mucit Johann Vaaler tarafından icat edildi. Vaaler, elindeki kağıtları birbirine tutturabilmek için iç içe geçmiş iki halkadan oluşan metal bir tel tasarladı ve bugüne kadar da bu dizaynı aynı kaldı.

Raptiye:
Raptiyeyi ilk kez Amerikalı mucit Edwin Moore buldu. Yapımına kiralık bir odada başladığı ve bir gün önce yaptığı raptiyeleri bir gün sonra satan Moore’a Estman Kodak Company şirketinden büyük bir sipariş gelince 1904’te Moore Raptiye şirketini kurdu. Şirket hala üretime devam etmektedir.

Kaşık:
Paleolitik zamanlardan günümüze kadar gelen kaşığın ilk biçimi deniz kabuklarıydı. Kaşığın Latince ve Yunanca’daki karşılığı ‘spiral şekilli sümüklüböceği kabuğu’ anlamına gelen ‘cochlea’ kelimesinden türetilmiştir. Günümüzdeki şeklini ise milattan önce 1. yüzyılda Romalılar zamanında aldı.

Alıntıdaki Ek 43795
Bıçak:
Kesin bulunuş tarihi hala bilinememektedir. Tarihin ilk dönemlerinde silah olarak kullanılan bıçak daha sonra mutfaklarda kullanılmaya başlandı. Ortaçağ Avrupası’nda ev sahibi masaya bıçak getirmezdi, çünkü herkesin bıçağı belindeydi. Ancak şiddet artmaya başlayınca 1669’da Fransa Kralı 14. Louis’in bütün sivri uçlu bıçakların yemek masalarında kullanımını ve sokaklarda taşınmasını yasaklamıştı.

Çatal:
Çatalı ilk kullananların Yunanlılar olduğu zannedilmektedir. Çatalın yemek masasında kullanılması ise milattan sonra 7. yüzyılda Ortadoğu’daki zengin ve itibarlı ailelerde görülmektedir. 13. yüzyılda Bizanslılar’a, onlardan da İtalyanlar’a geçmişti. Fransa’da ise ‘gösterişe kaçıyor’ diye kabulü yavaş olmuştu. Çatal, 1600’lerin ortalarından itibaren tekrar itibar kazanmış, kraliyet ailesi ve zengin sofralarının vazgeçilmez lüksü olmuştu.

Alıntıdaki Ek 43796
Fermuar:

Fermuarın icadında birçok mucidin katkısı oldu. Ama asıl katkıyı 1893 yılında W.L. Hudson yaptı. Fermuarın hayatımıza girmesi oldukça zaman almıştır. İlk fermuar tasarımının o kadar ürkütücü bir görüntüsü vardı ki, pek çok üretici seri üretimi yapmayı reddetmişti.
Kurşunkalem: Kurşunkalemin bugün bildiğimiz şeklini Fransız kimyacı Nicolas Conte vermiştir. Kil ve graphite karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Conte; 1795’te kurşun kalemin patentini almıştır. İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861’de Eberhard Faber, New York’ta kurmuştu.
Fermuara çok benzeyen ‘otomatik, devamlı kıyafet kapayıcı’ adlı bir düzenek 1851 yılında Elias Howe adına patentlenmişti. Howe’un düzeneğinin fermuardan farkı kayan bir düzenek yerine birbirine geçen klipslerden kurulu olmasıydı. Gerçek fermuarın icadı bu düzeneğe eklenen gelişmeler ve eklemeler sayesinde olmuştur ve ilk patent 1891 yılında alınmıştır. Günümüz modern fermuarlarının atası olan ‘klipssiz bağlayıcı’ o zamanda da tasarım eksikliği ve kullanım zorluğu takılmaksızın kıyafetlerdeki yerini almıştı.

Alıntıdaki Ek 43797
Kibrit:
Robert Boyle 1680 yılında, kükürtlü kibrit aracılığıyla ateşi elde etmeyi başardı. Keşfedilmesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen ateş pratik halde elde edilemiyordu. Önceleri bir çelik, bir metal parçasına sürtülüyor ve ateş elde ediliyordu. Robert Boyle tarafından bulunan kibrit, zımpara kağıdına sürtülmek suretiyle ateş alıyordu. Ardından fosforlu kibritler de üretilmeye başlandı.

Makas:
Bugün kullandığımız makasın patenti, 1893’te Louis Austin tarafından Washington’da alındı. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından icat edildiği bilinmese de İskender’in Mısır’ı fethiyle gelişen güzel sanatlarda üstünlük sembolü olarak kullanıldığı biliniyor.

Kilit:
Tarihte ilk kilitleri eski Mısırlılar’ın kullandığı bilinmektedir. Kilitler tahtadan yapılıyor ve açılıyordu. Anahtarın üzerinde değişik uzunluklarda silindir pimler vardı. Mısırlılar’dan esinlenen Linus Yale, Yale kilit olarak bilinen ilk modern pimli kilidi üretti.

Alıntıdaki Ek 43798
Cırt Cırt
İsveçli mucit George de Mestral, 1948 yılında çengelli bağlamayı keşfetmişti. Dulavrat otu tohumlarının elbiselerine ve köpeğinin tüylerine yapışıp durmasından yola çıkan Mestral bu tohumları incelemiş ve kıyafetleri birbirine tutturup tutturamayacağını araştırmaya başlamış. 1955 yılında patentini aldığı cırt cırt günümüzde çok sayıda üründe kullanılmaktadır.

Fıstık Ezmesi
Fıstıklar ilk olarak İnkalar tarafından ezme haline getirildi. Fıstık ezmesinin çağdaş olarak ilk kullanımı ancak 1890’ larda gerçekleşebildi. George A. Bayle fıstık ezmesini çürük dişlerin tedavisinde protein desteği olarak satıyordu. 1893 yılında ise Dr. John Harvey Kellogg bugün bildiğimiz fıstık ezmesini üretmeye başladı. Bugünkünden tek farkı kavrulmuş fıstık yerine buharda pişen fıstık kullanılmasıydı. Amerika, fıstık ezmesiyle 1904 yılında bir fuarda tanıştı. Aynı fuarda hotdog, hamburger ve dondurma külahı da Amerika’ya tanıtıldı. 1922 yılında Joseph L. Rosefield modern fıstık ezmesini daha iyi öğüterek, hidrojene ederek ve yağın ayrılmasını engelleyen bir emülgatör olarak kullanarak günümüzdeki fıstık ezmesini oluşturdu ve tabiki patentini de aldı.

Alıntıdaki Ek 43799
Teneke Kutu

İngiliz tüccar Peter Durand 1810 yılında teneke kutuyu icat edip patent altına aldığında gıdaların korunmasında büyük bir etki yarattı. 1813 yılında John Hall ve Bryan Dorkin İngiltere’de ilk teneke kutu fabrikasını kurdular. İlk kutular o kadar kalındı ki açmak için çekiç gerekiyordu. Teneke kutular inceldikçe teneke kutu açacakları da icat edildi. 1866 yılında J. Osterhoudt üzerlerinde açmak için bir aparat bulunan teneke kutuyu buldu. Böylece hayatımız oldukça kolaylaştı.

Süt Şişesi

“New York Süt Şirketi” toplu halde şişe süt üreten ve dağıtan bir şirkettir. Bundan önce ülkemizde de olduğu gibi sütçüler testilerle ev ev dolaşıp müşterilerine ulaşırlardı. Sütün kısa olan raf ömründen dolayı günde 4 defaya kadar dağıtım yaptıkları olurdu.

Elektrik Süpürgesi
Vakumlama prensibiyle çalışan ilk süpürge Chicago’da Ives W. McGaffey tarafından icat edilmiştir. İlk süpürgeler oldukça hafif ve ufaktı fakat yerleri süpürürken aynı zamanda bir çalıştırma kolunu çevirmek zorunda olduğunuz için de kullanımı oldukça zordu. İlk çıktığında 25$’a satılan ‘Whirlwind marka süpürge zamanına göre oldukça pahalıydı.

Alıntıdaki Ek 43800
Güvenli Traş Bıçağı- Gillette

Güvenli traş bıçakları bulunmadan önce çoğu erkek traş olmak için ustalık gerektiren düz ustura kullanıyordu. Marangoz rendesinden esinlenen Jean-Jacques Perret 18. yy’ın sonlarına doğru ilk güvenli traş bıçağını buldu. 1820′lerden başlamak üzere farklı firmalar kendi traş bıçaklarını üretmeye başladılar. 1901 yılında Amerikalı mucit King Camp Gillette ilk değiştirilebilir uçlu traş bıçağını keşfetti. Kurnaz bir işadamı olan Gillette, traş makinasını ucuza satıp kullan-at jiletlerini ayrı olarak satarak çok daha fazla para kazanabileceğini farketti. Gillette markası, 1903 yılında piyasaya ilk çıktığında 51 makine 168 tane de jilet satmıştı. Zaten ‘jilet’ kelimesi de marka isminden dolayı dilimize bu şekilde yerleşmiştir.

Tost Makinesi

Elektrikli tost makinelerinin öncesinde dilimlenmiş ekmek metal bir düzenek üzerinde ateşe tutularak kızartılıyordu. İlk elektrikli tost makinesi 1893 yılında İngiliz bir şirket tarafından patentlendi. Elektrikli tost makinesini kullanmaya olanak veren ve yüksek ısıya dayanabilen nikrom tel teknolojisi uzun süredir kullanılıyordu. İlk patent başvurusunu ise 1909 yılında GE yapmıştı. Otomatik olarak ekmekleri döndüren tost makinesi ise 1913 yılında Copeman çifti tarafından patent altına alınmıştı. Bu icattan önceki tost makineleri ekmeğin sadece bir yanını kızartabiliyordu daha sonra diğer tarafını çevirmeniz gerekliydi.

Alıntıdaki Ek 43801
Meşrubat
Meşrubatların tarihi doğal kaynakların etrafında bulunan sodalara kadar uzanır. Eski toplumlar doğal kaynaklarda yıkanmanın veya içmenin birçok hastalığa iyi geldiğine inanırlardı. Satışa sunulan ilk meşrubat 17. yy’da Fransa’da ortaya çıkmıştır. Bu meşrubat su, limon suyu ve baldan oluşuyordu. 1770′lerde bilim adamları doğal mineral suyunun yapaylarını üretmekte büyük ilerleme kaydetti. İngiliz Joseph Priestley, suyla karbon dioksiti biraraya getirmeyi başardı. İngiliz John Mervin Nooth ise bu buluşu geliştirdi ve bunu eczanelere satmaya başladı. Daha sonra Amerika’da satışa sunulan aromasız sodaların içine katılan kimyasallar ve otlar sayesinde meşrubatın ilk adımı da atılmış oldu.

Alıntıdaki Ek 43802
Tuvalet Kağıdı

Kağıdın sarma ve koruma malzemesi olarak kullanımı M.Ö. 2.yy kadar dayansa da ilk tuvalet kağıdının kullanımı M.S. 6 yy’da Çin’de olmuştur. Zamanında ülkeyi ziyaret eden bir Müslümanın ifadesi şöyle: “Çinliler temizliklerine fazla özen göstermiyorlar. İhtiyaçlarını giderdiklerinde, kendilerini suyla yıkamak yerine kağıtla siliyorlar.”
Çin’de 14.yy’ın başlarında yıllık 10 milyon paket tuvalet kağıdı üretiliyordu. 1880 yılında ‘delikli’ tuvalet kağıdını ilk üreten İngiliz bir şirketti. Bu keşiften önce zengin kesim ihtiyaçlarını yün ve dantelle karşılarken fakir kesim ise paçavra, talaş, yaprak, çim, taş, kum, su, kar, meyve kabukları ve deniz kabukları ile karşılıyordu.

Alıntıdaki Ek 43803
Ampuller:
Aydınlatmada kullanılır ve elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirir. Ampullerin kullanıldığı yere, elektrik enerjisinin değerine ve cinsine göre çok çeşitli tipleri bulunur.

Elektrik süpürgesi: Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren yüksek devirli bir motora sahiptir. Bu motorun yüksek devirli olması (20.000 d/d), yüksek emme gücü sağlar. Bu ise temizlenmesi gereken yerlerdeki tozları emer ve bir torbada toplar. Halıyı dövüp tozunu kaldıran ve bu tozları emen tipleri de vardır.

Elektrikli fırın ve ısıtıcılar (sobalar):
Elektrik enerjisini ısı enerjisi şekline çevirip çalışırlar. Bunlarda bir direnç teli (rezistans) vardır. Tel genellikle krom-nikel alaşımında bir elemandır. Bu tel, fırının veya sobanın uygun yerine genellikle tuğlaların içine yerleştirilir. Tüp rezistanslı, kuvars sobalar da revaçta olan ısıtıcılardandır.

Alıntıdaki Ek 43804
Elektrikli ütü:
Isı enerjisini, elektrik enerjisinden sağlar. Bunun içinde de direnç teli vardır. Son senelerde alüminyumdan yapılan ütüler hafif olmakta ve kolaylıkla kullanılmaktadır. Ayrıca buharlı ütüler, ütüleme sırasında kumaşa buhar üflemekte ve ütünün daha iyi yapılmasını sağlamaktadır.

Elektrikli çamaşır makinası:
Bir veya bir kaç elektrik motoru bulunur. Çamaşır kazanının içindeki pervaneyi çalıştıran motor, çamaşırların kazan içinde dönmesini (sağa- sola) sağlar ve çamaşırı yıkar.

Buzdolabı:
Besinlerin taze olarak saklanması için soğuk bir ortam sağlar. Bu maksadı temin eden yine bir motor bulunur. Motor, soğutma işini yapan özel gazı sıkıştırmaya yarayan pompayı tahrik eder.

Bunların dışında çok çeşitleri olan elektrikli araçlardan bazıları şunlardır: Elektrik çakmakları, vantilatörler, el lambaları, elektrikli su ısıtıcıları, elektrikli battaniyeler, ekmek kızartıcılar, tost makinaları, elektrikli ocak, çeşitli ziller, karıştırıcılar (mikserler), meyve suyu makinaları, bulaşık makinaları gibi.


elsaaa - avatarı
elsaaa
Ziyaretçi
10 Ocak 2011       Mesaj #2
elsaaa - avatarı
Ziyaretçi
yemek çeşitleri,dersler için kullanılan eşyalar vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
snf öğrt: ata özdemir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kullanılan eşyaları geliştirmek için neler yapılmalıdır???
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Şubat 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu sorunun cevabını verirmisiniz
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ocak 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Günlük Hayatımızda Kullandığımız Ürünler Nelerdir ?

Günlük hayatta kullandığımız ancak önemsemediğimiz halde birçok işimizi halletmemize yardımcı olan küçük ev aletlerinin birçoğu, yüzyılı aşkın süredir hayatımızda yer alıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, icadı yüzyıllar öncesine dayanan ve icat edenleri zengin eden bu aletlerden bazılarının icat edilme zamanı ve nedeni şöyle sıralanabilir:

“Çengelli iğne:
Çengelli iğne 1849 yılında Amerikalı mucit Walter Hunt tarafından bulundu. Walter Hunt çengelli iğneyi girdiği bir iddiada 15 dolar kazanabilmek için icat etmişti.

Ad:  ataş.jpg
Gösterim: 405
Boyut:  4.6 KB
Ataş:
Ataş 1900 yılında Alman mucit Johann Vaaler tarafından icat edildi. Vaaler, elindeki kağıtları birbirine tutturabilmek için iç içe geçmiş iki halkadan oluşan metal bir tel tasarladı ve bugüne kadar da bu dizaynı aynı kaldı.

Raptiye:
Raptiyeyi ilk kez Amerikalı mucit Edwin Moore buldu. Yapımına kiralık bir odada başladığı ve bir gün önce yaptığı raptiyeleri bir gün sonra satan Moore’a Estman Kodak Company şirketinden büyük bir sipariş gelince 1904’te Moore Raptiye şirketini kurdu. Şirket hala üretime devam etmektedir.

Kaşık:
Paleolitik zamanlardan günümüze kadar gelen kaşığın ilk biçimi deniz kabuklarıydı. Kaşığın Latince ve Yunanca’daki karşılığı ‘spiral şekilli sümüklüböceği kabuğu’ anlamına gelen ‘cochlea’ kelimesinden türetilmiştir. Günümüzdeki şeklini ise milattan önce 1. yüzyılda Romalılar zamanında aldı.

Ad:  bıçak.jpg
Gösterim: 362
Boyut:  3.5 KB
Bıçak:
Kesin bulunuş tarihi hala bilinememektedir. Tarihin ilk dönemlerinde silah olarak kullanılan bıçak daha sonra mutfaklarda kullanılmaya başlandı. Ortaçağ Avrupası’nda ev sahibi masaya bıçak getirmezdi, çünkü herkesin bıçağı belindeydi. Ancak şiddet artmaya başlayınca 1669’da Fransa Kralı 14. Louis’in bütün sivri uçlu bıçakların yemek masalarında kullanımını ve sokaklarda taşınmasını yasaklamıştı.

Çatal:
Çatalı ilk kullananların Yunanlılar olduğu zannedilmektedir. Çatalın yemek masasında kullanılması ise milattan sonra 7. yüzyılda Ortadoğu’daki zengin ve itibarlı ailelerde görülmektedir. 13. yüzyılda Bizanslılar’a, onlardan da İtalyanlar’a geçmişti. Fransa’da ise ‘gösterişe kaçıyor’ diye kabulü yavaş olmuştu. Çatal, 1600’lerin ortalarından itibaren tekrar itibar kazanmış, kraliyet ailesi ve zengin sofralarının vazgeçilmez lüksü olmuştu.

Ad:  fermuar.jpg
Gösterim: 358
Boyut:  6.0 KB
Fermuar:

Fermuarın icadında birçok mucidin katkısı oldu. Ama asıl katkıyı 1893 yılında W.L. Hudson yaptı. Fermuarın hayatımıza girmesi oldukça zaman almıştır. İlk fermuar tasarımının o kadar ürkütücü bir görüntüsü vardı ki, pek çok üretici seri üretimi yapmayı reddetmişti.
Kurşunkalem: Kurşunkalemin bugün bildiğimiz şeklini Fransız kimyacı Nicolas Conte vermiştir. Kil ve graphite karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Conte; 1795’te kurşun kalemin patentini almıştır. İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861’de Eberhard Faber, New York’ta kurmuştu.
Fermuara çok benzeyen ‘otomatik, devamlı kıyafet kapayıcı’ adlı bir düzenek 1851 yılında Elias Howe adına patentlenmişti. Howe’un düzeneğinin fermuardan farkı kayan bir düzenek yerine birbirine geçen klipslerden kurulu olmasıydı. Gerçek fermuarın icadı bu düzeneğe eklenen gelişmeler ve eklemeler sayesinde olmuştur ve ilk patent 1891 yılında alınmıştır. Günümüz modern fermuarlarının atası olan ‘klipssiz bağlayıcı’ o zamanda da tasarım eksikliği ve kullanım zorluğu takılmaksızın kıyafetlerdeki yerini almıştı.

Ad:  kibrit.jpg
Gösterim: 327
Boyut:  21.3 KB
Kibrit:
Robert Boyle 1680 yılında, kükürtlü kibrit aracılığıyla ateşi elde etmeyi başardı. Keşfedilmesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen ateş pratik halde elde edilemiyordu. Önceleri bir çelik, bir metal parçasına sürtülüyor ve ateş elde ediliyordu. Robert Boyle tarafından bulunan kibrit, zımpara kağıdına sürtülmek suretiyle ateş alıyordu. Ardından fosforlu kibritler de üretilmeye başlandı.

Makas:
Bugün kullandığımız makasın patenti, 1893’te Louis Austin tarafından Washington’da alındı. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından icat edildiği bilinmese de İskender’in Mısır’ı fethiyle gelişen güzel sanatlarda üstünlük sembolü olarak kullanıldığı biliniyor.

Kilit:
Tarihte ilk kilitleri eski Mısırlılar’ın kullandığı bilinmektedir. Kilitler tahtadan yapılıyor ve açılıyordu. Anahtarın üzerinde değişik uzunluklarda silindir pimler vardı. Mısırlılar’dan esinlenen Linus Yale, Yale kilit olarak bilinen ilk modern pimli kilidi üretti.

Ad:  cırt cırt.jpg
Gösterim: 370
Boyut:  3.7 KB
Cırt Cırt
İsveçli mucit George de Mestral, 1948 yılında çengelli bağlamayı keşfetmişti. Dulavrat otu tohumlarının elbiselerine ve köpeğinin tüylerine yapışıp durmasından yola çıkan Mestral bu tohumları incelemiş ve kıyafetleri birbirine tutturup tutturamayacağını araştırmaya başlamış. 1955 yılında patentini aldığı cırt cırt günümüzde çok sayıda üründe kullanılmaktadır.

Fıstık Ezmesi
Fıstıklar ilk olarak İnkalar tarafından ezme haline getirildi. Fıstık ezmesinin çağdaş olarak ilk kullanımı ancak 1890’ larda gerçekleşebildi. George A. Bayle fıstık ezmesini çürük dişlerin tedavisinde protein desteği olarak satıyordu. 1893 yılında ise Dr. John Harvey Kellogg bugün bildiğimiz fıstık ezmesini üretmeye başladı. Bugünkünden tek farkı kavrulmuş fıstık yerine buharda pişen fıstık kullanılmasıydı. Amerika, fıstık ezmesiyle 1904 yılında bir fuarda tanıştı. Aynı fuarda hotdog, hamburger ve dondurma külahı da Amerika’ya tanıtıldı. 1922 yılında Joseph L. Rosefield modern fıstık ezmesini daha iyi öğüterek, hidrojene ederek ve yağın ayrılmasını engelleyen bir emülgatör olarak kullanarak günümüzdeki fıstık ezmesini oluşturdu ve tabiki patentini de aldı.

Ad:  teneke kutu.jpg
Gösterim: 406
Boyut:  7.0 KB
Teneke Kutu

İngiliz tüccar Peter Durand 1810 yılında teneke kutuyu icat edip patent altına aldığında gıdaların korunmasında büyük bir etki yarattı. 1813 yılında John Hall ve Bryan Dorkin İngiltere’de ilk teneke kutu fabrikasını kurdular. İlk kutular o kadar kalındı ki açmak için çekiç gerekiyordu. Teneke kutular inceldikçe teneke kutu açacakları da icat edildi. 1866 yılında J. Osterhoudt üzerlerinde açmak için bir aparat bulunan teneke kutuyu buldu. Böylece hayatımız oldukça kolaylaştı.

Süt Şişesi

“New York Süt Şirketi” toplu halde şişe süt üreten ve dağıtan bir şirkettir. Bundan önce ülkemizde de olduğu gibi sütçüler testilerle ev ev dolaşıp müşterilerine ulaşırlardı. Sütün kısa olan raf ömründen dolayı günde 4 defaya kadar dağıtım yaptıkları olurdu.

Elektrik Süpürgesi
Vakumlama prensibiyle çalışan ilk süpürge Chicago’da Ives W. McGaffey tarafından icat edilmiştir. İlk süpürgeler oldukça hafif ve ufaktı fakat yerleri süpürürken aynı zamanda bir çalıştırma kolunu çevirmek zorunda olduğunuz için de kullanımı oldukça zordu. İlk çıktığında 25$’a satılan ‘Whirlwind marka süpürge zamanına göre oldukça pahalıydı.

Ad:  tıraş bıçağı.jpg
Gösterim: 352
Boyut:  5.6 KB
Güvenli Traş Bıçağı- Gillette

Güvenli traş bıçakları bulunmadan önce çoğu erkek traş olmak için ustalık gerektiren düz ustura kullanıyordu. Marangoz rendesinden esinlenen Jean-Jacques Perret 18. yy’ın sonlarına doğru ilk güvenli traş bıçağını buldu. 1820′lerden başlamak üzere farklı firmalar kendi traş bıçaklarını üretmeye başladılar. 1901 yılında Amerikalı mucit King Camp Gillette ilk değiştirilebilir uçlu traş bıçağını keşfetti. Kurnaz bir işadamı olan Gillette, traş makinasını ucuza satıp kullan-at jiletlerini ayrı olarak satarak çok daha fazla para kazanabileceğini farketti. Gillette markası, 1903 yılında piyasaya ilk çıktığında 51 makine 168 tane de jilet satmıştı. Zaten ‘jilet’ kelimesi de marka isminden dolayı dilimize bu şekilde yerleşmiştir.

Tost Makinesi

Elektrikli tost makinelerinin öncesinde dilimlenmiş ekmek metal bir düzenek üzerinde ateşe tutularak kızartılıyordu. İlk elektrikli tost makinesi 1893 yılında İngiliz bir şirket tarafından patentlendi. Elektrikli tost makinesini kullanmaya olanak veren ve yüksek ısıya dayanabilen nikrom tel teknolojisi uzun süredir kullanılıyordu. İlk patent başvurusunu ise 1909 yılında GE yapmıştı. Otomatik olarak ekmekleri döndüren tost makinesi ise 1913 yılında Copeman çifti tarafından patent altına alınmıştı. Bu icattan önceki tost makineleri ekmeğin sadece bir yanını kızartabiliyordu daha sonra diğer tarafını çevirmeniz gerekliydi.

Ad:  meşrubat.jpg
Gösterim: 388
Boyut:  6.1 KB
Meşrubat
Meşrubatların tarihi doğal kaynakların etrafında bulunan sodalara kadar uzanır. Eski toplumlar doğal kaynaklarda yıkanmanın veya içmenin birçok hastalığa iyi geldiğine inanırlardı. Satışa sunulan ilk meşrubat 17. yy’da Fransa’da ortaya çıkmıştır. Bu meşrubat su, limon suyu ve baldan oluşuyordu. 1770′lerde bilim adamları doğal mineral suyunun yapaylarını üretmekte büyük ilerleme kaydetti. İngiliz Joseph Priestley, suyla karbon dioksiti biraraya getirmeyi başardı. İngiliz John Mervin Nooth ise bu buluşu geliştirdi ve bunu eczanelere satmaya başladı. Daha sonra Amerika’da satışa sunulan aromasız sodaların içine katılan kimyasallar ve otlar sayesinde meşrubatın ilk adımı da atılmış oldu.

Ad:  tuvalet k.jpg
Gösterim: 321
Boyut:  3.0 KB
Tuvalet Kağıdı

Kağıdın sarma ve koruma malzemesi olarak kullanımı M.Ö. 2.yy kadar dayansa da ilk tuvalet kağıdının kullanımı M.S. 6 yy’da Çin’de olmuştur. Zamanında ülkeyi ziyaret eden bir Müslümanın ifadesi şöyle: “Çinliler temizliklerine fazla özen göstermiyorlar. İhtiyaçlarını giderdiklerinde, kendilerini suyla yıkamak yerine kağıtla siliyorlar.”
Çin’de 14.yy’ın başlarında yıllık 10 milyon paket tuvalet kağıdı üretiliyordu. 1880 yılında ‘delikli’ tuvalet kağıdını ilk üreten İngiliz bir şirketti. Bu keşiften önce zengin kesim ihtiyaçlarını yün ve dantelle karşılarken fakir kesim ise paçavra, talaş, yaprak, çim, taş, kum, su, kar, meyve kabukları ve deniz kabukları ile karşılıyordu.

Ad:  ampul.jpg
Gösterim: 422
Boyut:  2.7 KB
Ampuller:
Aydınlatmada kullanılır ve elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirir. Ampullerin kullanıldığı yere, elektrik enerjisinin değerine ve cinsine göre çok çeşitli tipleri bulunur.

Elektrik süpürgesi: Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren yüksek devirli bir motora sahiptir. Bu motorun yüksek devirli olması (20.000 d/d), yüksek emme gücü sağlar. Bu ise temizlenmesi gereken yerlerdeki tozları emer ve bir torbada toplar. Halıyı dövüp tozunu kaldıran ve bu tozları emen tipleri de vardır.

Elektrikli fırın ve ısıtıcılar (sobalar):
Elektrik enerjisini ısı enerjisi şekline çevirip çalışırlar. Bunlarda bir direnç teli (rezistans) vardır. Tel genellikle krom-nikel alaşımında bir elemandır. Bu tel, fırının veya sobanın uygun yerine genellikle tuğlaların içine yerleştirilir. Tüp rezistanslı, kuvars sobalar da revaçta olan ısıtıcılardandır.

Ad:  ütü.jpg
Gösterim: 284
Boyut:  3.8 KB
Elektrikli ütü:
Isı enerjisini, elektrik enerjisinden sağlar. Bunun içinde de direnç teli vardır. Son senelerde alüminyumdan yapılan ütüler hafif olmakta ve kolaylıkla kullanılmaktadır. Ayrıca buharlı ütüler, ütüleme sırasında kumaşa buhar üflemekte ve ütünün daha iyi yapılmasını sağlamaktadır.

Elektrikli çamaşır makinası:
Bir veya bir kaç elektrik motoru bulunur. Çamaşır kazanının içindeki pervaneyi çalıştıran motor, çamaşırların kazan içinde dönmesini (sağa- sola) sağlar ve çamaşırı yıkar.

Buzdolabı:
Besinlerin taze olarak saklanması için soğuk bir ortam sağlar. Bu maksadı temin eden yine bir motor bulunur. Motor, soğutma işini yapan özel gazı sıkıştırmaya yarayan pompayı tahrik eder.

Bunların dışında çok çeşitleri olan elektrikli araçlardan bazıları şunlardır: Elektrik çakmakları, vantilatörler, el lambaları, elektrikli su ısıtıcıları, elektrikli battaniyeler, ekmek kızartıcılar, tost makinaları, elektrikli ocak, çeşitli ziller, karıştırıcılar (mikserler), meyve suyu makinaları, bulaşık makinaları gibi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Ocak 2016 / mervenur245 Soru-Cevap
23 Ocak 2016 / NESLİHAN Cevaplanmış
15 Nisan 2012 / soleda Soru-Cevap
28 Kasım 2014 / Misafir Cevaplanmış