Arama

Uluslararası ticaret ve işletmecilik mesleği hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 14 Haziran 2011 Gösterim: 19.576 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya ben uluslararası ticaret ve finansman bölümünü seçmek istiyorum fakat yeterli bi bilgim yok bilenler yardım edebilirmisinz ? iş olanakları vs. konusunda
Sponsorlu Bağlantılar
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
19 Mart 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü, dünya ekonomisinin en önemli birimlerini oluşturan uluslararası işletmelerin muhasebe, finansman, üretim, personel, pazarlama, satış, idari işler, insan kaynakları ve diğer bölümlerinde çalışacak uzmanları ve yöneticileri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölümün temel ilkesi, iktisat, pazarlama ve bilgisayar bilimi destekli modern işletme eğitimi programının uygulanmasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu bölümde alınan bütün derslerin, bütün konuların amacı, kişilere deneyimle kazanabilecekleri bilgileri çok daha kısa bir zamanda çok daha etkili bir şekilde öğreterek, bu fakültede geçirdikleri zamanın gelecek için ne kadar önemli olduğunu anlamalarını sağlamaktır.
Böylece, bölüm öğrencileri liderlik, yöneticilik, takım kurma, iletişim, pazarlama ve satış yönetimi gibi uluslararası iş yaşamında ihtiyaç duyulan konuları hızlı ve etkin bir biçimde öğrenerek ilerideki yaşamlarına hazırlanmış olacaklardır.


İş Olanakları:

Bölüm mezunları, uluslararası pazarlarda çok ve çeşitli iş olanaklarına sahiptirler; bu kapsamda, uluslararası ithalat ve ihracat firmalarında, ticaret ve sanayi odalarında, ihracat birliklerinde, dış ticaret sermaye şirketlerinde, yabancı ortaklı üretim ve yatırım şirketlerinde, ulusal ve uluslararası perakende sektöründe, uluslararası marketlerde veya günümüzün gelişen sektörlerinden ulaşım ve lojistik firmalarında görev alabilirler. Ayrıca, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı örgütler ile İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi'nin birimlerinde, Türkiye'nin Dış temsilcilikleri, Konsolosluk ve Elçiliklerde pazar araştırmacısı olarak çalışma imkanı sağlayabilir ya da Avrupa Birliği ile ilgili projelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI

TANIM

Uluslararası ticaret yapan işletmelerde, ekonomi, finans, pazarlama, hukuk gibi ticaretin değişik alanlarında çalışan kişidir.

GÖREVLER

Uluslararası tcaret yönetimi meslek elemanı;

- Çalıştığı kamu ya da özel sektör kurum/kuruluşun uluslararası ticaretteki mevcut yapısını ortaya koyar.
- Uluslararası ticaret uygulamalarını takip ederek, işlerinde kullanır.
- Uluslararası ticaret uygulamaları, para piyasası, kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip ederek bilgilerini güncel tutar.
- Çalıştığı kamu yada özel sektör kurum/kuruluşun yurtdışı alım ve satım işlerinin yürütülmesi işlerini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar
- Her türlü büro malzemeleri


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- Sosyal bilimlere, özellikle ekonomiye ilgi duyan,
- Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen,
- Değişik ortamlara uyum sağlayabilen
- Girişimci kimseler olmaları,
- Bir yabancı dil öğrenmeye yetenekli ve ilgili,
kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanları genellikle kapalı ve temiz büro ortamında çalışırlar. Zaman zaman seyahat etmeleri gerekebilir. Diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI


Meslek elemanları, özel sektör kuruluşlarının uluslararası ticaretle ilgili tüm birimlerinde uzman eleman ve yönetici konumlarında çalışabilmektedirler. Uluslararası ticaret yönetimi alanında eğitim görenler bankaların kambiyo birimleri, ihracatçı birlikleri ve üye kuruluşları, serbest bölgeler, dış ticaret sermaye şirketleri ile özel kuruluşların ihracat-ithalat birimleri, gümrük ve uluslararası ticaret ve nakliyat firmaları gibi kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, şu anda Çankaya Üniversitesi (Ankara) Çankaya Meslek Yüksekokulu “Uluslararası Ticaret Yönetimi” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin; A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe, Ticaret Liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Uluslararası Ticaret ve Yönetimi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli Eşit Ağırlık (EA)” puanı türü gereklidir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 1 yıl hazırlık üzerine 2 yıldır. Öğrenciler eğitim ve öğretim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;

a) Genel Kültür Dersleri:
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil,

b) Meslek Dersleri:
Meslek dersleri olarak; Ekonomiye Giriş, Davranış Bilimlerine Giriş, İşletme Matematiği, Bilgisayara Giriş, İşletme Yönetimine Giriş, Muhasebe İlkeleri, Dış Ticarete Giriş, İş İletişimi, Hukuka Giriş, İşletme Finansmanı, Pazarlama İlkeleri, Dış Ticaret Mevzuatı ve Uygulamaları, İstatistik, Dış Ticaret Finansmanı ve Dış Ticareti Finanse Eden Kurumlar, Türk Gümrük Mevzuatı ve Uluslararası Taşımacılık, Uluslararası Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Uluslararası Pazarlama ve İşletme Matematiği dersleri okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

“Uluslararası Ticaret Yönetimi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’ da başarılı oldukları takdirde “Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonomi, İktisat, İşletme Bilgi Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik” “ lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Çalıştıkları işyerlerinde yöneticilik kademelerinde yükselebilirler.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilmektedirler.
Özel şirketlerde ücretler anlaşmalara ve kişinin yeteneği ile işletmenin yapısına göre farklılık göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 3-5 katı civarında ücret almaktadırlar. Deneyimi olanlarda bu rakam çok daha fazla olabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
karanlık_ - avatarı
karanlık_
Ziyaretçi
14 Haziran 2011       Mesaj #3
karanlık_ - avatarı
Ziyaretçi
uluslararası ticaret ve finans bölümü hakkında bilginiz..)) !!
merhabalar cok araştırmama rağmen bu bölüm hakkında net bi bilgi öğrenmedim lütfen eğer düzgün ve sağlıklı bir bilginiz warsa uluslararası ticaret ve finans bölümü hakkında lütfen yazarmısınız bu bölüm bitirdiği taktirde hangi meslek veya ünvanı alıyorum ve iş olanakları nerelerde hemen iş bulablirmiyim özel sektöre göre bu bölümden mezun olduğum taktirde ne kadar ücret(maaş) alabilirim hangi meslek ünvanını alıyorum lütfen bir bilgi bilginiz varsa söleyiniz hiç bi yerde net bir şey yazılmıyo . 1.iş olanakları ve nerelerde calışablirim & hemen iş bulabilirmiyim ??..

1.iş olanakları ve nerelerde calışablirim & hemen iş bulabilirmiyim ??..
2.bölüm bitirdiğim taktirde hangi meslek calışıyorum veya ünvanı alıyorum ??
3.sektörlere göre ortalama ne kadar ücret alabilirim ??..

(((Umarım biriniz sağlıklı ve sorularıma net bir cevap verirsiniz BU BENİM İÇİN COK ÖNEMLİ))) ..
İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER ...

Benzer Konular

11 Temmuz 2015 / misafir... Soru-Cevap
6 Şubat 2012 / şeyda Meslekler
12 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
30 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış