Arama

Belediyeler yardıma muhtaç insanlara ne gibi yardımlar yapar?

Güncelleme: 24 Mayıs 2014 Gösterim: 18.343 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
belediye yardıma muhtaç insanlara ne gibi yardımlar yapar?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
belediye yardıma muhtaç insanlara ne gibi yardımlar yapar?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
belediye ne yapar ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum
dilara duman - avatarı
dilara duman
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #4
dilara duman - avatarı
Ziyaretçi
   I - BELEDİYELERİN SOSYAL AMAÇLI GÖREVLERİ  
            Belediye Kanunu' nun 1 inci maddesi sınırları içinde kalmak şartıyla yani beldenin ve belde sakinlerinin yerel nitelikte , müşterek ve medeni ihtiyaçlarıyla sınırlı olmak üzere belediyelere düşen görevler aynı yasanın 15 inci maddesinde sayılmıştır. 
            Bunlar; 15 inci maddenin 18 inci bendi uyarınca; "Bırakılmış ve bulunmuş çocukları ,delileri,dalanmış ve kudurmuşları ,sokakta bayılanları, kazaya ve afete uğrayanları koruyup gözetmek ". tercih etmektedir. Zorunlu veya olağanüstü hallerde yoksullara ,hastalara ,felaketzedelere doğrudan karşılıksız yardım vermekte çoğunlukla iş edindirmeyi,sanat öğretmeyi yani hizmet vermeyi yeğlemektedir. 
            15 inci maddenin 34 üncü bendi uyarınca; 
            "Fakir ailelerin ikiz çocuklarına , alelünun öksüz, fakir kimsesiz çocuklara para, hekim, ilaç, yeme içme ,giyecek, barınma, tahsil terbiye cihetlerinden yardım etmek , fakir hastalara mecacen bakmak, ilaç vermek,fakir cenazelerini meccanen kaldırmak ,alil ,işten aciz olup da bakacak kimsesi olmayanlara bakmak". 
            15/45 bendi uyarınca; 
            "Yetimhane ,eczane ,doğum ve emzirme ve mecburi olarak meccani doğum evleri tesisat ve teşkilatı ve mahalleri sıhhat vekaletince tayin ve tasdik edilmek şartıyla tımarhane , fenni tephirhane ve tadhir istasyonları vücuda getirmek ve işletmek ". 
            15/47 uyarınca  
            "Yersiz,yurtsuz olanlara iş bulmak ,bunlardan garip olup çalışamayacakları memleketine göndermek ,kimsesiz kadın ve çocukları korumak ", 
            15/48 uyarınca  
            "Eczanesi olmayan yerlerde hususi kanuna tevfikan eczane açmak ,fakirlere parasız ve ucuz ilaç vermek ,ücretli ücretsiz muayenehane , dispanser vücuda getirmek fakirler için meccani doğum yardımını temin etmek üzere ebe istihdam etmek", 
            45/68 bendi uyarınca  
            "Ucuz belediye meskenleri yapmak ve belediye namına inşaat yaparak icar etmek ,belediyenin inkişaf ve tevessüle müsait mahallerinde arazi alarak yeni plana göre tanzim etmek ve yeniden inşaat yapmak isteyenlere satarak ihtikara mani olmak", 
            45/69 bendi uyarınca; 
            "Fakirler için yatı evleri yapmak ve idare etmek ", 
            45/71 bendi uyarınca 
            "Muhtacın için iane sandıkları tesise idare etmek ve emvali menkule terhin sandıkları tesis etmek ",gibi görevlerdir. 
            II -SOSYAL AMAÇLI DİĞER YASALAR  
            1580 sayılı Belediye Kanunu 3 Nisan 1930 tarihini taşımaktadır. Bu tarihten sonra Sosyal Devlet ilkesi doğrultusunda Devletin Sosyal Devlet görevlerini belirleyen pek çok yasa çıkarılmıştır. 
            Örneğin ,01.07.1976 gün ve 4022 sayılı Kanunla 65 yaşını doldurmuş muhtaç güçsüz ve kimsesiz vatandaşlara aylık bağlama imkanı tanınmış , 24.5.1983 tarih ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu yürürlüğe giriştir . 
            29.5.1986 tarih ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu çıkarılmıştır. 
            1- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu  
            Söz konusu yasalar , sosyal hizmetlerin yürütülmesi ve sunulmasında sınıf ,ırk ,dil, mezhep ve bölge farkı gözetilmeksizin ,Devletin denetim ve gözetiminde ,halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülmesi esası getirilmiştir. Değinilen hizmetlerin eşgüdüm içinde gerçekleştirilmesi için oluşturulan İl Sosyal Hizmet Kuruluna o il merkez belediye başkanı da üye yapılmıştır. 
            2 - Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu  
            Bu yasanın amacı yoksul ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlara yardım etmek, sosyal adaleti sağlayıcı önlemler almak ,yurt çapında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektedir. Bu doğrultuda hizmetlerin gerçekleştirilmesi için Başbakanlığa bağlı bir fon kurulmuştur .Bu fonda toplanan kaynaklar her il ve ilçede kurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile kullanılır. Bu vakıflara yerel yönetim örgütleri bu arada belediye bütçelerinden % 2 oranında pay ayrılması gerekir. Söz konusu kaynakların kullanılmasında il merkezi belediye başkanına da görev verilmiş olup ,vakfın mütevelli heyeti üyesi bulunmaktadır. 
            3 - 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun  
            65 yaşını doldurmuş kendisine yasal olarak bakmak zorunda kimsesi bulunmayan ,sosyal güvenlik kuruluşlarından herhangi bir şekilde gelir bağlanmayan ,nafaka bağlanmayan vatandaşlara hayatta bulundukları sürece aylık bağlanması hakkı verilmiştir. 
            4 - 18.6.1992 Tarih ve 3816 Sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun 
            İyileştirme giderlerini karşılama gücü bulunmayan vatandaşlara yeşil kart uygulaması ile ücretsiz sağlık hizmeti olanağı tanınmıştır. 
            Görüldüğü gibi her ne kadar Belediye Kanunu'nda sosyal yardım amaçlı hükümler bulunmasına karşın pek çok yasa ile sosyal yardım görevini merkezi idarenin görevi sayan düzenlemeler getirilmiştir .Hatta yukarıda örnekleri gösterilen biçimde asıl görev merkezi idareye verilmekle birlikte belediyelerle işbirliği yapılması esasları getirilmiştir. Bununla da kalmayarak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu' nun 103 üncü maddesindeki düzenlemeye göre,eğlence vergisi hasılatının % 10 'unun Verem Savaş Derneğine ,diğer % 10'unun Darülaceze ve benzeri kuruluşlara verilmesi , söz konusu kanunla sağlanan gelirlerin % 1'inin yasalarla belirlenen veya belediyelerce saptanan sosyal amaçlı kuruluşlara ayrılması düzenlenmiştir. 
           
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya buLun şu Sorunun Cevabını
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sorucağım soruların cevabını bilen var mı ???
soru 1 )belediyede yöneciler kimlerdir ve neler yaparlar?
soru 2 ) belediye yardıma muhtaç insanlara ne gibi yardımlar yapar ?
sorunun cevabını hemen alsam iyi olur çünkü bunun çarşamba gününe yetişmesi lağzım arkadaşlar .....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mayıs 2014       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim sorum şu: Belediyeler evi yıkılmak üzere olan dul insanlara, çocuklarının da yardım edememesini beyan etmesi ile ev yapma yardımı yapar mı?

Benzer Konular

24 Şubat 2017 / Misafir Soru-Cevap
14 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
6 Nisan 2011 / Ziyaretçi Taslak Konular
1 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Ocak 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük