Arama

Okul puanının LYS ve YGS puanlarına etkisi nedir, bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 10 Şubat 2013 Gösterim: 3.411 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Eylül 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba sınava girmeme henüz 2 yıl var fakat şimdiden aklıma takılan bazı şeyler var. Lys ve Ygs puanlarına okul puanının etkisi nedir acaba? Şimdiden teşekkürler.
Sponsorlu Bağlantılar
seaberk - avatarı
seaberk
Ziyaretçi
13 Eylül 2011       Mesaj #2
seaberk - avatarı
Ziyaretçi
ister ygs ister lys yerleştirme puanı olsun yerleştirmede kullanılan puanlar test puanınızla, aobp (ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı toplamından oluşur.
okul puanınızın yerleştirme puanına katkısını en fazla belirleyenler şunlardır
Sponsorlu Bağlantılar

1.yaptığınız bölüm tercihi, alan veya ortak alanınızdan tercih yaparsanız okul puanı katkısı artar.

2.lise ders başarınız.

3. okulunuzun mezun olduğunuz dönemde sınava giren öğrencilerinin ygs ve lys başarısı,dönem arkadaşların sınavda ne kadar başarılıysa okul puanı katkısı o ölçüde artar.
Malatya12 - avatarı
Malatya12
Ziyaretçi
10 Şubat 2013       Mesaj #3
Malatya12 - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar ben bu okul puanı sistemini anlamadım . Mesela ben ygs den 350 lys den 340 aldım diploma 70 puanım kac olur acaba bi yardım etseniz ...
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
2013 YGS-LYS'de ortaöğretim başarı puanı kaldırıldı !
Artık üniversiteye giriş sınavında, öğrencilerin puanına okullarının genel başarısı etki etmeyecek, kişisel başarıları üzerinden puanları hesaplanacak. 12 yıl kesintili eğitime ilişkin yasa teklifi yasalaşırsa...

Ancak bu yeni karar 2012'de yapılacak sınavda uygulanmayacak. Çünkü o sınavın kılavuzu ÖSYM tarafından aylar önce yayınlandı. Bu yüzden düzenleme 2013 yılından itibaren geçerli olacak.

Üniversiteye girişte uygulanan puan hesaplamasında daha önce öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da esas alınıyordu...

Yani hem okulda kendi başarıları, hem de okullarının ortalama başarı durumu sınavlarını etkiliyordu. İşte bu uygulama kaldırıldı...

Fen ve Anadolu liseleri dezevantajlı mı olacak?

Ancak puanlamada yapılan bu değişiklik, eğitim çevrelerince eleştiriliyor. Fen Lisesi, Anadolu Lisesi gibi okullarda okuyan öğrencilerin dezavantajlı duruma geçeceği kaygısıyla.

Bu kaygının gerekçesi, iyi öğrencilerin toplandığı okullarda öğrencilerin ders notunu yükseltmesinin daha zor olması...

Eğitim çevreleri, geçmişte de ağırlıklı ortaöğretim başarı puanın uygulanmadığı dönemleri hatırlatıyor; o dönemlerde öğrencilerin, sınav puanlarına olumsuz yansımasın diye lise son sınıfta Fen lisesinden, Anadolu lisesinden düz liseye yatay geçiş yapmaya çalıştığını anımsatıyorlar.

Düz liseye geçiş yine başlar mı?

İşte kaygı, o dönemlere tekrar dönülmesi, okul başarısı yüksek olduğu için kişisel başarının geride kaldığı okullardan, Fen liselerinden, Anadolu liselerinden, düz liselere lise son sınıfta yatay geçiş taleplerinin yeniden başlaması.

Ama öğrencinin okulda gösterdiği kişisel başarının sınava etkisinde de değişikliğe gidildi.

Üniversite adaylarının okulda gösterdiği başarı, sınavına en az 30, en fazla 60 puan ek getirecek.

Önceki sistemde okuldaki başarı sınava en az 12 puan olarak yansıyordu. Yani bu değişiklik ile okulda başarısız olan öğrencilere avantaj getirilmiş oldu.

Malatya 12 - avatarı
Malatya 12
Ziyaretçi
10 Şubat 2013       Mesaj #5
Malatya 12 - avatarı
Ziyaretçi
Yani okul puanı etkilemiyor anladığım kadarıyla . Bana en az 30 diye söylenmişti ama nasıl ekleyeceğiM i bilmiyordum cevap için teşekürler .

Benzer Konular

29 Eylül 2013 / Moor Soru-Cevap
8 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap