Arama

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bitki örtüsü nedir?

Güncelleme: 16 Nisan 2017 Gösterim: 12.106 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bitki örtusu nedır
Sponsorlu Bağlantılar
ms_plesina - avatarı
ms_plesina
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #2
ms_plesina - avatarı
Ziyaretçi
Bitki Örtüsü: Bölgenin tabiî bitki örtüsünü bozkır bitkileri meydana getirir. Orman yönünden Türkiye’nin en fakir bölgesidir. Ormanlar bölgenin onda birinden daha az yer tutar. Ormanlarda yaygın olan ağaç türü mazı meşesidir. Meşeler genelde bodur ağaç ve çalı görünümünde olmalarına rağmen, yer yer orman meydana getirirler.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak:
qaptan Lady - avatarı
qaptan Lady
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #3
qaptan Lady - avatarı
Ziyaretçi
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN BİTKİ ÖRTÜSÜ

Doğal bitki örtüsü genellikle bozkır yani step görünümünde olan Doğu Anadolu Bölgesi yüzölçümünün ancak yüzde 10'undan az bir bölümünü ormanlar kaplar. Bölgenin kuzey kesimindeki ormanlar, başta sarıçamlar olmak üzere iğne yapraklı ağaçlardan oluşur.
Ormanlar, öteki kesimlerde seyrek meşe toplulukları halindedir. Ormanın sona erdiği yüksek kesimler ise hayvancılık açısından büyük önem taşıyan Alp çayırlarından oluşan otlaklarla kaplıdır.

Bitki örtüsü karasaldır fakat sadece iki ilde bitki örtüsü bozkırdır. Bu iller Elazığ ve Malatya'dır. Van Gölü olduğu için Van ve çevre iller ılıman bir iklime sahiptir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneydoğu Anadolu'da Tundra bitki örtüsü vardır.

Prof.Dr.Mehmet AKBAL
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
güneydoğu anadolu bölgesi bitki örtüsü çok acil ödvvvv
damla - avatarı
damla
Ziyaretçi
27 Mart 2014       Mesaj #6
damla - avatarı
Ziyaretçi
güneydoğu anadolu bölgesinin bitki örtüsünün ne olduğunu kısaca söyler misin??????????
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
10 Nisan 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü


Orman örtüsü açısından Türkiye'nin en yoksul bölgesi Güneydoğu Anadolu'dur. Doğal bitki örtüsü daha çok bozkır (step) görünümünde olan bölgenin bazı kesimlerinde bodur meşe ve çalı topluluklarına rastlanır. Ayrıca Akdeniz ikliminin etkisiyle Gaziantep ve Şanlıurfa yöresinde sıkça görülen zeytinlikler Mardin'e kadar uzanır.


Bakınız >

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
anime
Yasaklı
16 Nisan 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
SweetCryingGüneydoğu Anadolu Bölgesinde şiddetli bir kara iklimi hüküm sürer. Yalnız kuzeydeki dağların koruyucu etkisi dolayısı ile kışın soğuk Doğu Anadolu’daki kadar sert değildir. En soğuk olan ay ocak ortalaması 2 derecenin altına düşmez. Buna karşılık, yazlar çok sıcak geçer. Diyarbakır’da da, Şanlıurfa’da da yazın ısının 46 dereceye yükseldiği olmuştur. Yağışlar kuzeydeki dağlara doğru gittikçe artar, güneye doğru azalır, sınırımızın ötelerinde 250 mm. nin altına düşer. Urfa’da 450, Diyarbakır’da 470 mm. olan yağış, Mardin’de yükseltinin etkisiyle, biraz daha artar (690 mm.) Güneydoğu Anadolu’ da yağışların büyük kısmı kışa düşer. Yaz yağışları ise % 2’yi geçmez.

Bölge orman örtüsü bakımından fakirdir. Yağış azlığı bu bölgede orman örtüsünün fazla gelişmesine imkan vermemiştir. Ormanın alt sınırı bölgenin batısında (Gaziantep Yaylası’nda) 500 metre civarındadır, doğuya doğru 1.300 metreye yükselir. Bölgede ormanın, üst sınırı ise 2.300 -2.400 metredir. Güneydoğu Anadolu’da en yaygın bulunan ağaç çeşidi mazı meşesidir. Bunlar bodur ağaç ve çalı kümeleri görünüşündedirler.

Çukur alanların doğal bitki örtüsü bozkır görünümündedir. Diyarbakır havzasında, Urfa düzlüklerinde otlar kavurucu, sürekli yaz sıcaklarının etkisi altında kalır. İlkbaharda kısa bir zaman içinde gelişirse de, yağışların kesilmesi üzerine, yaz başında kururlar. Güneydoğu Toroslar’ının güneye bakan yamaçlarında çalılık bozkırlar görülür.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin iki önemli akarsuyu olan Fırat’la Dicle, kaynaklarını Doğu Anadolu Bölgesi’nden alırlar .Her ikisi de siyasi sınırlarımız dışında (Basra körfezinde) denize dökülür. Bu iki nehrin de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait olan kolları önemsizdir. Fırat Batıda Gaziantep Yaylası’ndan gelen bazı kollar alır. Diclenin doğudan aldığı önemli kollardan Batman, Garzan, Botan çaylarının da kaynakları Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içindedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı küçük akarsuları da güneyde Suriye düzlüklerinde son bulur.

bozkırdır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Mart 2012 / Misafir Türkiye Coğrafyası
2 Haziran 2010 / asla_asla_deme Türkiye Coğrafyası
23 Kasım 2016 / melek ünal Cevaplanmış
22 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
5 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap