Arama

"Başarılı olmak için sorumluluk bilincine sahip olmalıdır" sözünü açıklar mısınız?

Güncelleme: 28 Kasım 2013 Gösterim: 3.337 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
başarılı olmak ıcın sorumluluk bılıncıne sahip olmalıdır sozunu bıraz açarmısınız arkadaşlar
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Nisan 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
adalet mülkün temelidir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sorumluluk bilinci

Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini vaktinde yerine getirmesidir. Tabiki bunu hepimiz biliyoruz; ama ben sorumluluk duygusunun ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatmak istedim.



Sorumluluk, bir işi yapmaktan öte o işi yapmak istemektir. Erken yaşlarda kazanılan bir özelliktir. Çocuk, sorumluluğu diğer beceriler gibi deneyerek öğrenir ve ne kadar çok denerse o kadar başarılı olur. Bir çocuk sorumlu davranmayı öğrenememişse bilinmelidir ki ailesi tarafından sorumluluk bilinci aşılanmamıştır. Aile çocuğuna karşı aşırı savunmacı olmamalıdır. Ergenlik yaşındaki çocuklar korunmayı değil, ailesinin onlara güvenmelerini, yapabilecekleri sorumluluklar vermelerini isterler. Ailenin her sıkıntısına ortak olup bir yetişkin gibi sizi dinlemeliler. Bu çocuklarda sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Çocuk ailesinden ne görürse onu uygular. Çünkü onların en önemli modeli aileleridir.
Kişilik sahibi olunmadan sorumluluk kazanılmaz. Çocuklarımızın kişilik kazanma, kendisini bir “ben” olarak ortaya koyabilme çabasında en büyük görev aileye düşmektedir. Okul da bireye sorumluluklarının daha net olarak verildiği mekândır.
Küçükken sorumluluk almaya alışkın olan çocuklar büyüdüklerinde daha büyük sorumluluklar almak isterler. Çünkü küçük yaşta aile tarafından sorumluluk bilinci aşılanmıştır.



Ev ortamında sorumluluk alma becerilerini geliştirme imkanı olmayan çocuklar, okula gittikleri zaman ödevlerini yapmayan ve karşılaştıkları her zorlukta başkalarından yardım alma ihtiyacı hisseden bireylere dönüşürler.
Sorumluluk sahibi ebeveynler, çocuklarının da sorumluluk sahibi olmasını isterler.Peki aileler çocuklarına bu bilinci nasıl kazandıracaklar?Çocuklar çok iyi gözlemcilerdir.Yani anne ve baba onlar için bir modeldir.Çocuk ebeveynde her gördüğü şeyi zamanla kendisi de yapmak isteyecektir.Annem ve babam yapıyorsa doğrudur düşüncesi oluşacaktır çocukta bir süre sonra. Bu yüzden aileler ergenlik çağındaki çocuklarına örnek olabilecek ve sorumluluk bilincini onlara aşılayabilecek davranışlar sergilemelidirler.
Yemeğini kendi başlarına yemek isteyen çocuklara bırakın izin verin kendileri yesinler. "Aman bırak sen dökersin" deyip kendiniz yedirmeye çalışmayın. Böyle davranan ailelerin çocuklarında özgüven eksikliği oluşur bir süre sonra. Ya da çocuğunuz herhangi bir şeyi siz söylemeden yapmak istedi."Bırak sen yapamazsın, beceremezsin" deyip kendilerine olan güvenlerini kırmayın. Çocuklarda sorumluluk bilincini böyle kırıyoruz işte ne yazık ki.
Çocuklarınıza sorumluluk duygusunu kazandırmak için onlara yapabilecekleri sorumluluklar verin. Örneğin kahvaltılara yardım etmek gibi. Zaten bir süre sonra bu bilinç oluştuğuna siz söylemeseniz bile o çocuk kendisi yapmak isteyecektir. Ne kadar önemli çocuklara sorumluluk bilincini kazandırmak.



Çocuklarınızı sıkmadan onlara görevler verin. Yapamazsın edemezsin deyip heveslerini kırmayın sakın. Bakın bir süre sonra çocuğunuz da sorumluluk bilicini kazanacaktır. veya bu yolda ilerleyecektir.




Share on facebook

Share on twitter

Share on email

Share on print

More Sharing Services

8




Yazarın Tüm Yazıları:
SOSYALLEŞMENİN ZARARLARI Sorumluluk bilinci OKUL FOBİSİ Mutluluğu Parada Aramayın AİLE HALKLA İLİŞKİLER BAKIŞ AÇISI Önyargı İŞSİZLİK RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR YAŞAM MÜCADELESİ



BEN KOPYALA YAPIŞTIR YAPTIM ÖZÜR DİLERİ BİŞEY DEMESİNİZ BİLGİ VERMEK GÖREVİM>>>>>>>^^^^^^^^^^^^KOPYALA YAPIŞTIRDIĞIM İÇİN PAR....DONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN NN

Benzer Konular

17 Nisan 2009 / Misafir Cevaplanmış
17 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Aralık 2013 / het Soru-Cevap