Arama

Farklı kültürlerde komşuluk ilişkileri hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Mayıs 2014 Gösterim: 16.624 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2012       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bi türlü bulamıyorum kütfen biri yazsın şunu lüffen
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yabancı ülkelerde komşuluk ilişkileri nasıldır ? fakat hani konutları yakın olan kişilerin yaptığı ilişki yani.
Sponsorlu Bağlantılar
komşuluk ilişil - avatarı
komşuluk ilişil
Ziyaretçi
21 Mayıs 2014       Mesaj #13
komşuluk ilişil - avatarı
Ziyaretçi
Sıcacık insan ilişkilerinin yaşandığı komşuluk ilişkileri ne yazık ki çağımızın modern yaşam koşullarına ve hızlı kentleşmeye yenik düşmüş durumda. Eskiden mahallelerde birlik ve beraberlik içinde yaşanırdı. Mahallede herkes birbirini tanır kimin derdi sıkıntısı var bilinirdi. Evler yan yana ve can canaydı. Bu durumu bize eski komşuluk ilişkilerini bilenler şöyle anlatıyor: ;Eskiden bir evde yaşayan nüfus ne kadar olursa olsun yalnız evin reisi çalışır herkes onun getirdiği kazançla geçinirdi. Evlerimiz mütevazi taştan yapılmış evlerdi. Bugünkü lüks avizelerin yerinde gaz ocakları oturma gruplarının yerinde ise minderlerimiz vardı. O dönemlerde teknoloji aletleri yok denecek kadar azdı. Yiyecek, giyecek ve eşya azdı. Misafire çok önem verilirdi. ;Misafir on rızıkla gelir birini yer dokuzunu bırakır; misafirin geldiği eve bereket gelir kavramı vardı insanlarda. Bütün bu zor şartlara rağmen eskiden insan ilişkileri daha sıcaktı
Kayseri Kültür Ve Turizm Sanat Kolu Başkanı Recep Çalkaner;inde çocukluk anıları taştan yapılmış evlerde geçmiş. O zamanın evlerini ve komşuluk ilişkilerini Çalkaner şöyle anlatıyor: ; Tek katlı, kimi üç oda, kimisi iki oda bir mobin (antire), uzun hayatlı (giriş- bahçe) açık (dayalı) olurdu. Evlerin yapılarında çoğu zaman aynı duvar, iki komşuya bir duvarlık yapardı. Evlerin üzerleri direklerle örtülü, toprak damlı ve damdan dama geçilerek adeta mahalle dolaşılırdı. Komşular birbirlerine evini, malını, canını emanet edebilirlerdi. Komşular arasında mahremiyet ve saygı vardı. Birbirlerinin yanlışlık ve hatalarını ayıplamaz ve her hor görmezlerdi. Ortada bir yanlışlık varsa mahallenin büyükleri hata sahibini uyarır ve ona öğüt verirdi.



Çünkü aynı mahallede yaşayan insanlar asırlarca iç içe yaşamış; ebe, ecdattan gelen komşuluk bağlarının perçinlenmesiyle akrabadan yakın olmuş herkes birbirini ağabeyi, ablası gibi sayardı. O dönemlerde hiçbir erkek mahallenin karısına ve kızına yan gözle bakmaz hatta başka erkeklerin kendi mahallesindeki kadın ve kızlarına kötü gözle bakılmasına izin vermezdi. Komşunun komşuyu gözetmesi en büyük hak sayılırdı.

Eskiden başımızın tacı olan misafirlerimizin günümüzde ev sahibine büyük bir külfet olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Yeni nesil komşuluk nedir sorusuna cevap veremeyecek hale geliştir. Her gün aynı kapıdan geçtiği belki de karşı dairesinde oturan insanları tanımadan yaşar hale gelmiştir.

Benzer Konular

11 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
19 Ekim 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
1 Mart 2013 / anty ciddy Soru-Cevap
7 Ekim 2013 / MaViDüS Soru-Cevap
26 Haziran 2012 / liseson Soru-Cevap