Arama

Seller nasıl önlenebilir?

Güncelleme: 17 Şubat 2012 Gösterim: 2.347 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
seller nasıl önlenebilir?
Sponsorlu Bağlantılar
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Seller Nasıl Önlenir?

Sponsorlu Bağlantılar
Her yıl dünyanın çeşitli yerleri sel felaketiyle yıkılıyor. Kıyı bölgeleri ya da içinden nehir geçen, gölleri bulunan yerler özellikle sel tehlikesiyle karşı karşıyadır ancak, yağmur yağan her yerde sel tehlikesi olduğu söylenebilir.

Kentler büyüdükçe sellerin olma sıklığının arttığı görülüyor ki bu da aslında bu kentlerin altyapılarının, ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilememesi, yeterli drenaj sisteminin kullanılmamasından kaynaklanıyor. Bunların yanında eskiyen barajlar ve setler de baskı altında, New Orleans’taki Katrina Kasırgası’nda olduğu gibi büyük felaketlere neden olabiliyor.


Ancak tüm bunlar sel felaketini kabul etmek gerektiğini göstermiyor. Japonya, İngiltere, Hollanda ve diğer alçakta kalan ülkelerde mimarlar ve inşaat mühendisleri selleri engellemek için yenilikçi teknolojiler geliştiriyorlar.

Japonya’daki Su Kapıları
Sularla çevrili bir ada olmasından dolayı Japonya, sel felaketinden büyük zararlar gördü. Ülkenin içinden geçen ve hızlı akan nehirler de bu sellerin gerçekleşme sıklığını artıyor.

Japonya sel felaketini en aza indirebilmek için, su akışıyla kendiliğinden çalışan su kapıları inşa edildi. Su basıncı, gerektiğinde kapıların açılması ya da kapanması için gerekli gücü sağlıyor. Suyla çalışan motorlar elektrik kullanmıyor ve böylelikle fırtınalarda meydana gelen kesintilerden de etkikenmiyor.

İngiltere’de Thames Bariyerleri
İngiltere’de mühendisler Thames Nehri boyunca seli önleyecek yenilikçi, hareketli bariyerler geliştirdiler. Oluklu çelikten yapılan Thames Bariyerleri üzerindeki su geçitleri, normal zamanda gemilerin geçebilmesi için açık tutuluyor. Gerektiğindeyse kapatılarak nehrin su seviyesinin güvenli seviyelerde kalması sağlanıyor.

Thames Bariyeri geçitleri 1974 ile 1984 yılları arasında inşa edildi ve bugüne kadar 100’den kereden fazla kapatılarak sel tehlikesi önlendi.

Hollanda’da Eastern Scheldt Dalga Bariyerleri
Hollanda tarihi boyunca hep denizle savaşan bir ülke olmuştur. Nüfusunun %60’ının deniz seviyesinin altında yaşadığı düşünülürse, sel kontrolünün önemi daha da fazla ortaya çıkıyor. 1950 ile 1997 yılları arasında Hollandalılar, barajlar, oluklar, kilitler, setler ve dalgakıranlardan meydana gelen komplike bir ağ olan Deltaworks’ü inşa ettiler.

Deltaworks’ün en etkileyici projelerinden biri ise Eastern Scheldt Dalga Bariyerleri oldu. Geleneksel bir baraj yerine burada hareketli kapıları bulunan bariyerler inşa ettiler.1986’da Eastern Scheldt Dalga Bariyerleri tamamlandıktan sonra gelgit seviyesi de 3,4 metreden 3,25 metreye indirildi.

Hollanda’da Maeslant Dalga Bariyeri
Deltaworks’ün bir diğer önemli projesi ise Nieuwe Waterweg su yolu üzerinde, Hoek van Holland ve Maassluis köyleri arasına yapılan Maeslant Dalga Bariyeridir.

1997’de tamamlanan Maeslant Dalga Bariyeri, dünya üzerindeki en büyük hareketli yapılardan biridir. Sular yükseldiğinde bilgisayarla işletilen duvarlar kapatılarak su bariyerler üzerindeki tanklara dolduruluyor. Böylelikle suyun ağırlığı da duvarları aşağıya doğru çekerek suların geçişi tamamen engellenmiş oluyor.

Hollanda’da Hagestein Weir
1960’ta tamamlanan Hagestein Weir, Ren Nehri üzerindeki 3 su bendi ya da barajından biridir. Hagestein Weir’in suyu kontrol etmek ve Lek Nehri’nden enerji üretmek için kullandığı iki dev kemerli kapısı bulunuyor. 54 metre yüksekliğindeki bu menteşeli kapılar karaya bağlanıyorlar. Normalde açık duran kapılar kanalı kapatmak için dönüyorlar.

Hagestein Weir gibi baraj ve su bariyerleri tüm dünyada su kontrolü üzerine çalışan mühendisler için birer model olmuşlardır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

4 Nisan 2019 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
13 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Ocak 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Mart 2011 / SESSİZLİK Tıp Bilimleri
3 Mayıs 2010 / Misafir Taslak Konular