Arama

Hangi canlılar besinlerini kendileri üretirler?

Güncelleme: 12 Kasım 2018 Gösterim: 24.285 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Nisan 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hangi canlılar besinlerini kendileri üretirler?
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 12 Kasım 2018 17:49
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
27 Nisan 2012       Mesaj #2
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Ototrof Canlılar

Sponsorlu Bağlantılar
Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (
H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik maddeyi oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Kendi içinde iki gruba ayrılırlar:
  1. Fotosentetik ototroflar (Fototroflar): Biyokimyasal olaylar için gereksinim duydukları enerjiyi güneş ışınlarından, fotosentezle sağlayan canlılardır. Örn: Yeşil ve mor bakteriler.
  2. Kemosentetik ototroflar (Kemotroflar): Kendileri için gerekli olan enerjiyi amonyak (NH3), hidrojensülfür (H2S) gibi belli organik maddeleri oksitleyerek, kimyasal yoldan, kemosentezle sağlayan canlılardır. Örneğin nitrit, nitrat ve demir bakterileri böyledir.
Ototrof canlılar, inorganik bileşikleri kullanarak organik bileşikler dediğimiz karmaşık ve uzun molekül zincirlerini üretebilen canlılardır. Diğer bir anlatımla bu canlılar, yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmek için gereksinim duydukları tüm organik bileşikleri, doğrudan doğruya inorganik bileşikleri sentezleyerek elde ederler. Bu canlılar, karbondioksidi indirgiyerek organik bileşikler sentezlerken, işlemin kimsayal karakteri dolayısıyla enerjiye gereksinim duyarlar. Bu enerji, ışık -büyük ölçüde güneş ışığı- ya da kimyasal enerjidir.
Besin maddeleri olarak da adlandırılan, enerji depolanmış organik bileşiklerin sentezlenmesinde güneş ışığını kullanan canlılara fotosentetik canlılar ya da Fototroflar, kimyasal enerjiyi kullanan canlılara da kemosentetik canlılar ya da Kemotroflar adı verilir.


Heterotrof Canlılar

Ototrof organizmaları ve çürüyen maddeleri besin olarak kullanan canlılardır. Hayvan ve mantarların tümü ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir. Heterotrof organizmalar beslenme özellikleri yönünden 3 grupta incelenebilir:

1. Holozoik Formlar; besinlerini katı parçacıklar halinde alarak sindiren canlılardır.
Örneğin hayvanların birçoğu böyledir.
Aldıkları besinin yapısına göre üçe ayrılır:

a- Herbivor (sadece bitkilerle beslenenler)
b- Karnivor (sadece etle beslenenler)
c- Omnivor (hem ot, hem etle beslenenler)

2. Saprofitik Formlar; organik maddeleri doğrudan hücre zarlarıyla absorbe eden canlılar.
Örn: Mayalar, küfler, bakterilerin birçoğu.
Bu canlılar hücre zarı dışına salgılayabildiklari sindirim enzimleriyle hücre dışında sindirim yaparlar. Daha sonra da bu enzimlerle parçalanan bileşikleri hücre zarlarıyla metabolizmalarına alırlar. Hücre dışında gerçekleşen bu tepkimeler, organik bileşikleri yeniden inorganik bileşiklere ayrıştırmaktadır. Saprofitler, ekosistemdeki madde çevrimi yönünden önemli bir işlev görürler
.

3. Parazitik Formlar; bitkisel ya da hayvansal parazitler konukçu olarak tanımlanan bir bitki ya da hayvan üzerinde ya da içinde yaşar ve besinini konukçudan sağlayan canlılardır. 2 çeşittir:
a- Endoparazitler -Vücut içinde yaşarlar. Örn: Bağırsak solucanı.
b-
Ektoparazitler - Vücut dışında yaşarlar. Örn: Bit, pire, vb.
Bazı tür canlılar hem ototrof hem de heterotrof beslenme biçimlerini kullanılar. Bu tür canlılara örnek Böcekçil bitkilerdir. Bu tür bitkiler esasen fototrofturlar. Ancak böceklerin biyokütlelerini sindirerek de madde alışı yapmaktadırlar. Böcekleri sindirmeleri, bitkinin azot gereksinimini sağlamak içindir.



 
..
GİZLİ KIZ - avatarı
GİZLİ KIZ
Ziyaretçi
8 Mayıs 2014       Mesaj #3
GİZLİ KIZ - avatarı
Ziyaretçi
OTOTROFLA alakası yoktur .Dünya'da insanlar haricinde 3 çeşit canlı vardır.
ŞUNLARDIR:Bitkiler,hayvanlar,mikroskobik canlılardır.Bunlardan sadece bitkiler kendi besinini üretir ve MANTAR BİTKİ DEĞİLDİR

Benzer Konular

31 Mart 2010 / Misafir Cevaplanmış
2 Mayıs 2014 / Professionelx06 Cevaplanmış
11 Ekim 2009 / misafir Soru-Cevap
13 Haziran 2014 / ozanalan Cevaplanmış