Arama

Finlandiya halkının geyik desenli giysileri tercih etmesinin nedeni nedir?

Güncelleme: 29 Mayıs 2014 Gösterim: 6.293 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ders: Sosyal Bilgiler
Ünite: 8. Ünite ( UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM )
Sponsorlu Bağlantılar
Konu: Ülkeleri Tanıyalım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çünkü Finlandiyalılar ın milli hayvanları ren geyiğidir.Hemde ren geyikleri kışın görüldüğü için de geyik deseni tercih ederler.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SAMİLER VE REN GEYİKLERİ

İskandinav Yarımadası’nın kuzeyindeki Laponya, dilleri, geleneksel kıyafetleri, el sanatları ve müzikleriyle İskandinavya’da yaşayan diğer halklardan farklılıklar gösteren Sami halkının yurdu. Samiler bugün, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya sınırları dahilinde kalan ve buz ovası diye adlandırdıkları topraklarda yaşıyorlar. Birçok yerli halk gibi, Samilerin de hiçbir zaman kendi devletleri olmamış. Ancak yarımadadaki dört devlette de kendilerine ait siyasi ve kültürel örgütleri var.

Samiler kendilerine Lapyalı denmesinden hoşlanmıyorlar. Lapp kelimesi ‘yama’ anlamına geliyor. Samilerin rengârenk giysilerine ithafen kullanılan kelime, bu yüzden alaycı bir anlam taşıyor. Samiler, Lapyalı kelimesinin ayrı bir halkı ifade edemeyeceğini, çünkü bölgede yaşayan başka halklar da bulunduğunu söylüyor. Ayrıca bugün Samilerin büyük bir kısmı Lapya ya da Laponya olarak adlandırılan bölgenin dışında yaşıyor.

Ren geyikleri ile Sami kültürü arasında kopmaz bir bağ var. Geyik kışın, Samiler için vazgeçilmez bir besin kaynağı. Geyiğin derisi, dondurucu soğuktan koruyan giysilerin yapımında kullanılıyor. Daha eski tarihlerde Samilerin geyiğin sütünden de yararlandığı biliniyor. Bu sıkı bağ nedeniyle resimden elişine pek çok alanda geyik motifleri kullanıyorlar; ayrıca geyik kemiklerinden bıçaktan müzik aletine türlü objeler yapıyorlar. Geyiğe Sami efsanelerinde de sık sık rastlanıyor. Bugün ren geyiklerinin yaşam alanlarının bir kısmı, ticari faaliyetler ve petrol arama çalışmaları yüzünden zarar görmüş durumda; geyiklerin nesli de tehdit altında.
hal%u015F - avatarı
hal%u015F
Ziyaretçi
29 Mayıs 2014       Mesaj #4
hal%u015F - avatarı
Ziyaretçi
ren geyiği onların resmi hayvanı

Benzer Konular

22 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
30 Temmuz 2011 / virtuecat Tarih
3 Aralık 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Eylül 2013 / Erhankorkmaz Soru-Cevap
6 Haziran 2013 / Misafir Taslak Konular