Arama

İnşaat mühedisleri ve mimarlar geometriyi nerede ve nasıl kullanırlar?

Güncelleme: 29 Nisan 2013 Gösterim: 2.781 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Nisan 2013       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnşaat Mühedisleri veya mimarlar Geometriyi nerede ve nasıl kullanırlar? acil, yarın ödevin son günü. hiç bir mühendis konusmadı benimle.
Sponsorlu Bağlantılar
Electrify - avatarı
Electrify
Ziyaretçi
29 Nisan 2013       Mesaj #2
Electrify - avatarı
Ziyaretçi
geometrinin veya açının kullanılmadığı hiç bir yapı yoktur. mimari yapılar plan ve form bakımından geometri ile içiçedir. mekanların oluşumu, mekanların şekli belirlenirken hep açı ve geometrik formlar kullanılır ( kare, dikdörtgen, yamuk, daire, yay, çokgenler vb.)
Hangi geometrik şeklin planda kullanılacağı, birçok kritere bağlıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
bunlardan bazıları
1. Fonksiyonel kaygılar : bir mekanı oluştururken kullanışlı olması göz önünde bulundurulur. kare veya dikdörtgene yakın formlar daha kullanışlıdır. Dairesel veya çokgenli formlar, fonksiyon bakımından sıkıntı doğurabilir.
2. Yapının yapılacağı arazinin şekli ve topoğrafyası plan oluşumunda etkilidir. Üçgen şeklinde bir arazi üzerine yapılacak olan yapının bazı mekanları üçgen veya üçgene yakın çıkabilir. Bazen istenmeyen sivri açılar oluşabilir. Bu sivri köşelerin olduğu kısımlar kayıp alanlardır. Mimarlar tasarım yaparken minimum kayıp alan oluşturmaya çalışırlar.
3. İklim şartları ve Yön'de tasarım sürecinde etkilidir. Hakim rüzgar yönü, Güneşin geliş açısı binanın formunda etkilidir. Güneşten maksimum yararlanma söz konusu olduğu takdirde. Bina güneşin geliş açısına göre yerleştirilir. Bu yerleşim yapılırken de açıdan faydalanılır.


Geometri ve açının mimaride kullanıldığı bir alanda cephe ve formdur.

Geometrik hacimlerin ( küp, koni, küre, piramit, vb ) formda kullanılma amacaı genelde estetik kaygılardan dolayıdır.

geometrik hacimlerin kullanıldığı mimari akımlar pürizm ve metabolizm sayılabilir.

Pürizm de dik açılar ve çeşitli geometrik hacimler kullanılarak cephede biçimsel bir saflık oluşturulmaya çalışılır. Cepheye bakıldığında kütleler ayırd edilebilir.

Aynı şekilde metabolizmde de Farklı geonetrik hacimler kullanılarak bir hareket yakalanmaya çalışılır. Ve yapı bir organizmaya benzetilir. Geometrik hacimler üstüste, yan yana, eklenir veya hacimlerin içi oyulur, parça parçaymış gibi gösterilir. ve formda bir hareket yakalanır.

Yapıyı olduğundan yüksek veya alçak, veya yapı uzuyormuş hissi yaratmak içinde açı kullanılır. Yapının bitiş noktalarında sivri açılar kullanılarak yapı sanki uzuyormuş gibi görünebilir.

Geometri = mimarlığın temeli

Benzer Konular

3 Mart 2014 / sadiksomeroglu Soru-Cevap
18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
4 Ekim 2010 / büşra_tatar Soru-Cevap