Arama

Etnoloji (Budunbilim)

Güncelleme: 15 Eylül 2011 Gösterim: 3.628 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Etnoloji (Budunbilim)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Etnoloji (Budunbilim), insanların ırklarına ayrılışını, ırkların kökenini, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki bağıntıları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini, genel yasalar çıkarmak amacıyla inceleyip karşılaştıran, geçmişte yaşamış ve halen yaşamakta olan değişik kültürleri karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Daha çok geçmiş kavimleri ve onların kültürlerini inceler.
Maddi manevi kültürleri etnoğrafyanın malzemelerine dayanarak açıklar. Genel anlamda insanlığın kültür tarihini aydınlatmaya çalışmaktadır.
Folklor karşılığı olarak da halkıyat kullanılmaktadır. Düğün, bayram, cenaze, kandil geceleri, doğum, isim koyma, bazı batıl inanışlar, türkü, masal, ninni halk hikayeleri, menkibe, bilmece, oyun, atasözü, deyimler, tekerlemeler, etnolojinin içine girer.
Tarih, dil, din, arkeoloji, ruhiyat, içtimaiyat, sanat tarihi, hekimlik, bitkiler ve hayvanlarla ilgili ilimler de etnolojinin içinde yer almaktadır.
Etnolojiyi, halkıyat kelimesi olarak tarif etmek, etnolojinin sahasını daraltmak olur. Halkıyat, etnolojinin içinde bir bölümdür. Etnoloji, belli bir ülkede yaşayan, belli bir insan toplumunun kültürünü, yaşayışını ve tarihini inceler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Eylül 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Etnoloji

İlkel olarak nitelenen halkları ve kültürlerini inceleyen bilim dalı, budunbilim. Etnoloji, etnografik malzemeye dayanarak kültür ögelerinin sistematik açıklamasını yapmayı, insanlığın kültür tarihini aydınlatmayı ve kültürün genel gelişme yasalarını araştırmayı amaçlar.