Arama

TUREB - Turist Rehberleri Birliği

Güncelleme: 28 Eylül 2011 Gösterim: 3.796 Cevap: 1
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
8 Ağustos 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
TUREB - Turist Rehberleri Birliği

Sponsorlu Bağlantılar
Eylül 1998'de dört meslek örgütünün biraraya gelmesiyle oluşmuş, ardından 15/04/2002 tarihinde yedi meslek örgütünün; İRO, İZRO, ARED, AKREDER (Antalya Rehberler Odası-ARO’nun kuruluşunun tamamlanmasıyla birlikte AKREDER fesh oldu, yerine ARO devam etti), KARED, KURED, MARED yenilenmiş bir protokol etrafında biraraya gelmesiyle oluşturulmuş temsili bir birliktir.

Birlik çalışmaları 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren Profesyonel Turist Rehberleri Birliği Derneği çatısı altında İRO, ARED, KARED, KURED, KARDER, BORED ve CARED derneklerinin katılımı ile sürdürülmektedir.

Turist rehberlerinin meslek örgütlenmelerinin farklı kimlik ve kuruluşlar altında olmasının yarattığı ortak irade oluşumu ve ortak temsil sorununu ve

- Turist rehberlerinin yeknesak bir kuruluş biçimi altında örgütlenmeleri,
- Turist rehberliğinin bir "meslek" olarak tanınması,
- Yukarıdaki sorunları giderecek bir turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesi yasasının çıkarılması,
- Turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesine ilişkin yasal düzenleme konusunda halen sürmekte olan idari ve mesleki çabaların başarıya ulaşması için mevcut meslek örgütlenmeleri arasında koordinasyonun sağlanması ve turist rehberlerinin ortak sorunlarının saptanması ve çözüm önerileri üretilmesi gereklerini dikkate alarak,

- Turist rehberlerinin ortak sorunlarını saptamak ve çözüm önerileri oluşturmak,
- Meslek kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamak,
- Turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesine yönelik yasal ve idari düzenlemeler konusunda ortak girişimde bulunmak ve çaba göstermek,
- Turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer meslek örgütlenmeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla idari makamlar karşısında temsilde işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amaçlarıyla,

Bir işbirliği ve koordinasyon platformu niteliğini taşıyan, “TUREB” kısaltmasıyla ve “TUREB - Turist Rehberleri Birliği Derneği” adıyla kurulmuş ve tüzüğünde belirtilen kurallar çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

TUREB markası, tüm turist rehberlerini temsil eden Turist Rehberleri Vakfı tarafından marka ve patent enstitüsünde tescil ettirilmiş ve bir lisans sözleşmesiyle TUREB - Turist Rehberleri Birliği Derneğine kullanım izni verilmiştir. TUREB markasını, TUREB - Turist Rehberleri Birliği Derneği dışında hiçbir kurum kullanma yetkisine sahip değildir.

Türkiye’deki 9.000’e yakın profesyonel turist rehberinin yaklaşık 5-6 bini TUREB bünyesi içinde temsil edilmektedir.

Bir sonraki adım ise TUREB’i oluşturan derneklerden oluşacak “Turist Rehberleri Federasyonu”dur.



Adres:

TUREB, Turist Rehberleri Birliği Derneği
Soğancı Sok. No:7/6 K:3 Cihangir/İstanbul
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
28 Eylül 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Turist Rehberleri Birliği

Turist Rehberleri Birliği, kısaca TUREB, Turist Rehberlerinin mesleki örgütlenmelerinin farklı kimlik ve kuruluşlar altında olmasının yarattığı ortak irade oluşumu ve ortak temsil sorununu çözmek ve tüm rehberlerin aynı çatı altında örgütlenmelerini, turist rehberliğinin bir “meslek” olarak tanınmasını sağlamayı amaçlayan, turizmin gelişmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'la yakın iletişimde bulunan mesleki birliktir.
TUREB Turist Rehberliğinin ve Turizmin tanınması, desteklenmesi ve turizm sorunları hakkında kamuoyunu bilgilendirme yanında Turist Rehberlerinin her yıl uzmanlaşma ve mesleki eğitim program organizasyonlarını yapar.
2006 yılından itibaren her yıl 21 Şubat Dünya Rehberler Gününde Türk Turizmine katıkıda bulunanlara Tanıtım, Sürdürülebilirlik, Konukseverlik, Otantiklik, Turizm Eğitimi vb. dallarında ödüller vermektedir.

Tarihçe

TUREB Turist Rehberleri Birliği, Eylül-1998’de dört meslek örgütünün biraraya gelmesiyle oluşmuş, ardından 15.04.2002 tarihinde yedi meslek örgütünün; İRO, İZRO, ARED, AKREDER (Antalya Rehberler Odası-ARO’nun kuruluşunun tamamlanmasıyla birlikte AKREDER fesh oldu, yerine ARO devam etti), KARED, KURED, MARED yenilenmiş bir protokol etrafında biraraya gelmesiyle oluşturulmuş Turist Rehberlerini temsil etmeye başlamıştır.
Birlik çalışmaları 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren Profesyonel Turist Rehberleri Birliği Derneği çatısı altında İRO, ARED, KARED, KURED, KARDER, BORED ve ÇARED derneklerinin katılımı ile sürdürülmüştür.
2010 yılında ise tüm rehber kuruluşları toplanarak yeni bir TUREB protokolu altında birleştiler.


Bu protokola göre;Türkiye’de Oda ve Dernek statüsünde örgütlenmiş rehber meslek örgütleri
  • Turist rehberlerinin mesleki örgütlenmelerinin farklı kimlik ve kuruluşlar altında olmasının yarattığı ortak irade oluşumu ve ortak temsil sorununu çözmek ve tüm rehberlerin aynı çatı altında örgütlenmelerini,
  • Turist rehberliğinin bir “meslek” olarak tanınmasını,
  • Mevcut sorunları giderecek bir turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesi yasasının çıkarılmasını sağlamak için,
  • Ayrıca, turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesine ilişkin yasal düzenleme konusunda halen sürmekte olan idari ve mesleki çabaların başarıya ulaşması için mevcut meslek örgütlenmeleri arasında koordinasyonun sağlanması ve turist rehberlerinin ortak sorunlarının saptanması ve çözüm önerileri üretilmesi gereklerini dikkate alarak bir işbirliği ve koordinasyon platformu niteliği taşıyan, kısa adı ‘TUREB” olan “Turist Rehberleri İşbirliği ve Koordinasyon Birliği”ni oluşturdular.
Amacı
  • Turist rehberlerinin ortak sorunlarını saptamak ve çözüm önerileri oluşturmak,
  • Meslek kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamak,
  • Turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesine yönelik yasal ve idari düzenlemeler konusunda ortak girişimde bulunmak ve çaba göstermek,
  • Turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer meslek örgütlenmeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla idari makamlar karşısında temsilde işbirliği ve koordinasyonu sağlamaktır.
Üyesi Rehber Kuruluşları
  • ARED Ankara Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • ARO Antalya Rehberler Odası
  • BORED Bodrum Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • ÇARED Çanakkale Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • ÇİRED Çince Rehberler Derneği
  • ÇURED Çukurova Turist Rehberleri Birliği Derneği
  • GARED Gaziantep Turist Rehberleri Derneği
  • GÜMRED Güney Marmara Rehberler Derneği
  • İRO İstanbul Rehberler Odası
  • KARED Kapadokya Turist Rehberleri Derneği
  • KARDER Karadeniz Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • KONTURED Konya Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • KURED Kuşadası Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • MARED Marmaris Turist Rehberleri Derneği
  • REHBERANT Antalya Profesyonel Turist Rehberleri Derneği
  • ŞURED Şanlıurfa Rehberler Derneği
  • VANTURED Van Turist Rehberleri Derneği


Benzer Konular

26 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
28 Mayıs 2008 / Bia Turizm
 Turist
26 Eylül 2008 / HayLaZ61 Turizm
5 Temmuz 2008 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Ekim 2012 / Jumong Hayali Karakterler