Arama

Toplum Türleri - Kır ve Tarım Toplumları

Güncelleme: 11 Mart 2009 Gösterim: 9.179 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kır ve Tarım Toplumları

Sponsorlu Bağlantılar
Yaklaşık yirmi bin yıl önce, kimi avcı ve toplayıcı gruplar yaşamlarını sürdürebilmek için evcilleştirilmiş hayvanları yetiştirmeye ve belirli toprak parçalarını ekmeye başladılar. Kır toplumları, esas olarak evcil hayvanlara dayanırlarken tarım toplumları tahıl yetiştiren (tarımı uygulayan) toplumlardır. Pek çok toplum kırsal ve tarımsal ekonomilerin bir karışımına sahiptir.

Kır Toplumları
Kır toplumları, yaşadıkları çevreye bağlı olarak, sığır, koyun, keçi, deve ya da at yetiştirirler. Çağcıl dünyada, özellikle Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’daki bölgelerde yoğunlaşan pek çok kır toplumu hala varlığını sürdürmektedir. Bu toplumlar genellikle sık çayırlık, çöl ya da dağlık bölgelerde bulunurlar. Bu tür bölgeler verimli tarım için değilse de, değişik türden hayvanları yetiştirmekte elverişli olabilirler.
Kır toplumları genellikle mevsim değişikliklerine göre farklı alanlar arasında göç ederler. Hayvan taşımacılığını kullandıklarından, avcı ve toplayıcı insanlardan çok daha uzak mesafeleri kat edebilirler. Kır toplumlarındaki insanların yaşam biçimleri maddi bakımlardan avcı ve toplayıcılara kıyasla daha karmaşık olmakla birlikte, bu insanlar olağan olarak, göç etme alışkanlıklarından dolayı, çok fazla maddi varlık biriktirmezler. Hayvan yetiştirmek düzenli bir yiyecek arzı sağladığından, bu toplumlar genellikle avcı ve toplayıcı topluluklardan daha büyüktürler. Kimi kır toplumları sayı olarak çeyrek milyonu bulabilir ya da bu sayıyı aşabilirler.
Sık sık büyük toprak parçaları üzerinde dolaştıklarından, kır topluları düzenli olarak başa gruplarla bağlantı içine girerler. Bunlar sıklıkla ticaret –aynı zamanda da savaş- yaparlar. Pek çok kırsal kültür, yalnızca kendi hayvanlarıyla ilgilenen ve topluluk tören ve ayinleriyle uğraşan barışçı kültürler olmuşlardır. Diğerleri büyük ölçüde, yaşamlarını hayvan yetiştirmenin yanı sıra fetih ve yağmayla sürdüren savaşçı toplumlar olmuşlardır. Kır toplumları avcı ve toplayıcı topluluklara kıyasla daha büyük servet ve güç eşitsizlikleri sergilerler. Özellikle şefler, kabile önderleri ya da savaşçılar, genellikle büyük kişisel güç sahibidirler.

Tarım Toplumları
Tarım toplumları, kır toplumları ile aşağı yukarı aynı zamanlarda ortaya çıkmıştır. Avcı ve toplayıcı gruplar bir vakit, yalnızca yabanda yetişenleri toplamak yerine tahılları kendi yetiştirmeye başladılar. Bu pratik ilk olarak, genellikle küçük bahçelerin sadece çapalar ya da başka kazıcı aletlerle ekiminin yapıldığı “bahçecilik” biçiminde ortaya çıktı. Bugün dünyadaki pek çok insan hala yaşamlarını bahçecilikle sürdürmektedir.
Kır yaşamı gibi bahçecilik de, avcı ve toplayıcılıkla elde edilebilecek olandan daha sürekli bir yiyecek arzı sağlamaktadır; bu yüzden de, daha büyük toplulukları destekleyebilir. Yaşamlarını bahçıvanlıkla sürdüren insanlar, göç etmedikleri için hem avcı ve toplayıcı topluluklarda hem de kır toplumlarında yaşayanlardan daha fazla maddi varlık biriktirebilirler. Gruplar bir kez belirli bölgelere yerleştiklerinde, birbirinden ayrı köyler arasında düzenli ticari ve politik bağlar kurulabilir. Şiddet düzeyi kimi kırsal gruplara göre daha az belirgin olsa da, savaşçı davranış bahçecilik kültüründe yaygındır. Tahıl yetiştirenler genellikle savaş sanatında pek usta değildirler; öte yandan, göçebe kırsal kabile üyeleri çapulcu ordular biçiminde kolayca bir araya gelebilirler.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

11 Mart 2009 / sedat sencan Sosyoloji
11 Mart 2009 / ThinkerBeLL Sosyoloji
11 Mart 2009 / ThinkerBeLL Sosyoloji
4 Ekim 2008 / sedat sencan Sosyoloji