Arama

CIA - ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı

Güncelleme: 30 Nisan 2011 Gösterim: 3.618 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ağustos 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (İngilizce: Central Intelligence Agency (Merkezi Haber Alma Teşkilatı) ya da CIA). 1947'de ABD başkanlarından Harry Truman tarafından kurulan, Birleşik Devletleri birimleri için gereken ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan kurumdur. Merkezi Virjinya eyaletindeki Langley'de bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
510pxciasvg9605328
CIA Logosu

CIA yasasına göre; kurum, organizasyonunu, görevlerini, personellerinin sayısını ve maaşlarını saklı tutmak hakkına sahiptir. Soğuk Savaş yıllarında ve sonrasında CIA pek çok gizli operasyonda rol alarak siyasi rejimleri zayıflatmaya ve hükümetleri devirmeye çalışmıştır.

1947'de Kongre, Milli Güvenlik Konseyi ile (National Security Council, NSC) bu konseyin yönetimi altında çalışmak üzere (CIA) kuruldu. CIA, NSC'ye milli güvenliği ilgilendiren konularda bilgi toplayıp verecek, elde edilen bilgileri değerlendirdikten sonra, hükümetle ilgili yerlere ulaştırılmasını sağlayacaktı. CIA; NSC'nin vereceği emirler doğrultusunda, güvenlikle ilgili istihbarat işlerini yerine getiriyordu.

Değişik kesimlerden seçilen CIA yöneticileri arasında, ABD'ye başkanlık yapan George Bush da bulunmaktaydı.

Organizasyon yapısı

CIA dört müdürlük halinde çalışmaktadır:

İstihbarat Müdürlüğü


Her türlü istihbarat aracı ile bilgi toplama, casusluk faaliyetlerini yürütür. Gizli olarak yapılan istihbaratı değerlendirir. Havadan çekilen (uydu, uçak vs.) resimleri, radyo, telefon, televizyon, telgraf, telsiz gibi ulaştırma araçları ile toplanan bilgileri değerlendirir. Bu değerlendirmeler, raporlar halinde, ilgili makamlara gönderilir.Karşı haberalma daire başkanlığı ile koordineli olarak çalışır.Harekat Müdürlüğünün ihtiyacı olan kapsamlı bilgileri ve verileri operasyon aşaması da dahil temin eder.

Harekat Müdürlüğü

Gizli operasyonları yürütür.Aktif olarak rol almaz arka planda planlamaları yapar.

Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü

Teşkilat elemanlarını, son teknolojik gelişmelerde eğitmek, kullanmasını öğretmek. Kullanılan araçları geliştirmek, yapılan operasyonlara bilimsel ve teknik destek sağlamak, bu kısmın vazifesidir.

Yönetim Müdürlüğü

Teşkilat personelinin, toplanan bilgilerin, tesislerin güvenliğini sağlar.

CIA'nın şimdiye kadar başka devletlerde birçok operasyon yaptığı meydana çıkarıldı. Bütün bu işleri yapabilmek için, CIA'ya geniş bir maddi imkân tahsis edilmektedir. Kadrolarında devamlı memur şeklinde on altı bin kişi (tahmini) çalışmaktadır.

CIA'nın faaliyetleri çeşitli dedikodulara sebep olduğundan son yıllarda ABD Kongresinde durumu incelenmiş, Pike Raporu hazırlanmış, kamuoyuna açıklamalar yapılmıştır.

Bazı devlet başkanlarını, devlet ileri gelenlerini suikast düzenleyerek öldürtmek, ülkeler içinde bazı etnik grupları teşvik ve tahrik ederek karışıklıklar çıkarmak, hükümetleri devirmek gibi işleri CIA'nın yaptığı ortaya çıkarılmıştır.

CIA, ABD içinde olduğu gibi, bütün dünyada ve özellikle Orta Doğu'da faaliyet gösterir.

CIA, 30 Eylül 2007 tarihinde İran parlementosunun aldığı bir kararla terörist örgüt ilan edildi
Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
30 Nisan 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Cia

ABD haber alma örgütünün kısa adı. "Central İntelligence Agency" (Merkezî İstihbarat Örgütü) sözcüklerinin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. 1946 yılında başkan Harry Truman tarafından kurulan örgütün amacı; tüm devlet yetkililerine ulusal güvenlikle ilgili tavsiyelerde bulunmak, haber alma işlerini bizzat yapmak ve değerlendirmek, istihbaratla ilgili yan konularda da çalışmalarda bulunmak ve ABD'nin uluslararası politikada etkinliğini sürdürmesine yardımcı olmaktır. Günümüzde, CIA'nın haber alma dışındaki çalışmaları da kesinlik kazanmıştır. Çeşitli ülkelerde yapılan hükümet darbeleri, yönetim değişikliklerinin düzenlenmesi ve uluslararası alanda çok taraflı bazı işlerde bu örgütün müdahalelerinin söz konusu olduğu, yaygın bir iddiadır. Bir genel müdürlüğe bağlı olan CİA'nın başlıca bölümleri İstihbarat Bölümü, Plan Bölümü, Yardım Bölümü ve Araştırma Bölümü'dür. CİA, her yıl ABD bütçesinden önemli ölçüde yardım alır. Ekonomik bağımsızlığı nedeniyle birçok faaliyetini Beyaz Saray'a duyurmadan sürdürebilmektedir.

Benzer Konular

8 Temmuz 2012 / GusinapsE Tarih
30 Aralık 2012 / virtuecat Sosyoloji
9 Mayıs 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
16 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular