Arama

Toplumsal Değişme

Güncelleme: 26 Kasım 2018 Gösterim: 14.418 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Toplumsal değişme

Sponsorlu Bağlantılar
200px People3





Genel bir terim olarak, kullanım biçimlerine göre "toplumsal değişme"
  • Toplumsal yapıdaki değişim: Doğa, kurumlar, toplumsal davranış veya toplum içerisindeki sosyal ilişkiler, insanların biraradalığı ve bundan daha fazlası için kullanılabilir.
  • Karakteristik olarak ya da paylaşılan değerler anlamında bireylerin bir grubu etkileyen herhangi bir davranışı veya olayı,
  • Kuralcı bir biçimde toplumun değişimine sebebiyet verecek şeye karşı taraflı bir tutum içine girmeyi (daha çok öznel bir anlam) ifade eder.
Terim, tarih çalışmalarında, ekonomide ve politik bilimlerde ekonomik büyüme ve gelişme, demokratikleşme, küreselleşme, politik sistemlerin farklılığı veya başarısızlığı gibi konuları içerecek biçimde kullanılır. Terim, devrim ve paradigma kadar geniş kavramları kapsayabilir ya da küçük kasaba yönetimindeki toplumlara ilişkin değişimlere kadar daraltılabilir. Toplumsal değişme kavramı, bireylerden oluşan grubun bazı karakteristik özelliklerinin ölçüsünü de ima edebilir. Terim çoğunlukla toplumun yararına, pozitif olduğu düşünülen değişimleri anlatıyor iken, yaşam tarzlarının varlığını engelleyen veya zarar veren sonuçları veya yan etkileri de anlatabilir.
Toplumsal değişme, toplumsal çalışma ve toplum biliminde bir konudur fakat ayrıca politik bilimleri, ekonomi bilimini, tarihi, antropolojiyi ve diğer sosyal bilimler alanlarını da içerebilir.

Yaratılan pek çok toplumsal değişim biçimleri arasında, toplumsal değişim için tiyatro, doğrudan eylem, karşı duruş, taraf tutma, toplumsal organizasyon, devrim ve politik aktivizm vardır.

Vikipedi

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TOPLUMSAL DEĞİŞME

Sponsorlu Bağlantılar
Bir toplumdaki toplumsal ilişkilerde, kurumlarda ve yapıda belirli bir durumdan ya da varlık biçiminden başka durum ya da biçime geçişe "toplumsal değişme" denir. Toplumsal değişme nedeni insanlığın bilgi ve deneyim birikiminin artması olabildiği gibi, savaşlar veya doğal felaketlerden sonra yaşanan bir yıkım da olabilir.
Her toplumsal değişme, belirli bir zaman diliminde somut, fiziksel ve kültürel bir çerçevede birtakım insanlar arasında geçer. Değişme bir süreçtir. Değişmenin yönü ilerleme olduğu gibi gerileme de olabilir.
Değişme bir durumdan daha iyi bir duruma geçiş biçiminde ise "ilerleme", birden fazla yönde olursa "gelişme" olur.


1- Değişmeyle İlgili Temel Kavramlar

a. Evrim
Toplum yapısında meydana gelen yavaş, sürekli ve ileri dönük değişmelerdir. Evrim, toplumdaki kurum ve ilişkilerde boşluğa yol açmaz. Bir kurum ya da ilişki değişirken alternatifi de oluşur. Evrimde aşamalı bir değişim modeli vardır. Böylelikle toplumsal değişiklik büyük boyutlu krizlere neden olmaz. Örneğin: Türkiye’de modern toplumun gelişimi sanki hiç yokmuş gibi görünse de geride bıraktığımız 20 yıla baktığımızda değişim daha iyi anlaşılır.
Ancak evrimsel değişimin eski toplum yapısındaki öğeleri tam anlamıyla değiştiremediği yolunda eleştiriler de vardır.

b. Devrim (İnkılâp)
Bir toplumda birikmiş olan değişim isteğinin bir anda ortaya çıkarak varolan tüm toplumsal kurumları ve ilişki biçimlerini kökünden değişmesine neden olan toplumsal değişim biçimidir. Devrimde sıçramalı bir değişim modeli vardır. Bu şekilde eleştirilen eski yapı tümüyle değişmiş olur. Örneğin: Cumhuriyet Devrimi, Bolşevik Devrimi…
Ancak plansız bir devrim sürecinin toplumu felakete sürükleyebileceği yolunda eleştiriler de vardır.


2- Toplumsal Değişmeyi Açıklayan Yaklaşımlar

Toplumların geçirmiş oldukları değişimi açıklamak için, geçmiş tarih süreci incelenir. Ancak bu inceleme üç faklı tarih sürecinde yapılır. Bunlar:

a. Büyük Boy Kuramlar: Çok uzun tarih dönemlerini inceleyerek toplumsal değişimi açıklamaya çalışırlar. Örneğin: Ortaçağ, İlkçağ gibi çağların ya da uygarlıkların incelenmesini kapsayan araştırmalar.

b. Orta Boy Kuramlar: Yaklaşık olarak 30 – 50 yıllık bir tarih dönemini ele alarak toplumsal değişimi açıklamaya çalışırlar. Örneğin: Türkiye’de planlı ekonominin 30 yılı, Cumhuriyetin son 50 yılı gibi araştırmalar.

c. Küçük Boy Kuramlar: Çok kısa vadede meydana gelmiş toplumsal değişimleri incelerler. Örneğin: Türkiye’ye renkli televizyonun girişi, 8 yıllık zorunlu eğitime geçiş gibi araştırmalar.


3- Toplumsal Değişmeyi Etkileyen Faktörler

a. Fiziksel Çevre
Toplumun yaşadığı bölgedeki tüm yer üstü ve yer altı kaynakları ve bölgenin iklime dayalı özellikleri toplumun yaşam biçimini etkiler. Özellikle doğada meydana gelen deprem, sel, salgın hastalıklar çevre ile nüfus arasındaki dengeyi bozar, toplumsal yaşam biçimini belirler. Örneğin: 17 Ağustos Depreminin ardından Türkiye’de yerleşim birimlerine yaklaşımın değişmesi.

b. Bilim ve Teknoloji
Makineleşme, iletişim araçlarındaki gelişmeler, ulaşım olanaklarının artması, gibi faktörler insan ve toplum yaşamını büyük ölçüde değiştirebilir. Teknolojinin en önemli görevi insanın doğayı denetlemesine yardımcı olmaktır. Bu amaçla insan yaşamını kolaylaştırıcı araçlar sağlarken bu araçların kullanımı, kendisine özgü biçim ve kuralları beraberinde getirir. Örneğin: Sanayi Devrimi, matbaanın icadı…

c. Kültür
Toplumdaki bireylerin tutum ve davranışları, düşüncelerinde meydana gelen farklılaşmalar toplumsal değişmeye yol açar. Örneğin: toplumsal hoşgörünün artmasıyla birlikte Türkler ve Yunanlılar arasındaki birbirlerine düşmanca yaklaşımlarının azalması.

d. Demografi (Nüfus Hareketleri)
Nüfusun çokluğu, azlığı, yapısının nitelikleri (yaş, cinsiyet, eğitim), iç ve dış göçler, kentleşme gibi faktörler toplumsal değişmeyi etkiler. Örneğin: Türkiye’nin doğusundaki şehirlerden batısındaki şehirlere doğru olan göçler sonucunda, batıdaki şehirlerde ucuz işgücünün artması ve buradaki ticaretin gelişmesi, doğudaki şehirlerde işgücü yetersizliği nedeniyle ekonomik durgunluğun başlaması.

e. Ekonomi
İnsanlar arasındaki ilişki biçimlerini belirleyen önemli faktörlerden birisi de ekonomidir. Gerek ülke içerisinde, gerekse de ülke dışında gelişen ekonomik değişimler, bu değişimlerin etki ettiği toplumlardaki yapı ve kurumları da değiştirir. Örneğin: II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlık sırasında Türkiye’de gıda maddelerinin ancak karne ile temin edilmesi.

4- Toplumsal Değişme Tipleri

a. Serbest Toplumsal Değişmeler
Kültürler arası etkileşimde, kültürlerin herhangi bir baskı olmaksızın birbirlerini etkilemesidir. Ekonomik, kültürel vb. alanlarda toplumlar arasında yapılan anlaşmalar, alışverişler buna iyi bir örnektir.

b. Müdahale Yoluyla Toplumsal Değişmeler
Topluma belirli bir etki mekanizması tarafından yön vermek suretiyle yapılan değişimlerdir. Planlanmış bir çerçeve içerisinde olur. İki biçimde yapılmaktadır. Bunlar:

• Demokratik Planlı Değişme:
Toplumsal değişme sürecine akılcı yoldan yön verilir. Eğitim araç olarak kullanılır. Kitle iletişim araçlarından yararlanılır. Bireylerde istenilen yönde bilgi, davranış değişikliğine yol açabilir.

• Baskı Yoluyla Değiştirme: Davranış ve bilgi değişikliği zorla oluşturulur. Özgürlükler kısıtlanır. Sonrasında, toplumda içe dönük insan sayısı artar. Kişilikli, kendine güvenen insan sayısı azalır.


Toplumsal Gelişmeyi Kolaylaştıran Faktörler:

• Toplumun kanı ve inançlarıyla çatışmayan, onlarla uyumlu yeni öğeler toplumda hızlı benimsenir.
• Ekonomik yönden kalkınmış, yapısal sorunlarını çözümlemiş toplumlarda değişme daha çabuk olur.
• Başka toplumlarla kurulacak sıkı ve sürekli ilişkiler topluma farklı düşüncelerin girmesini sağlayacağı için değişimi hızlandırır.
• Bir toplumda çocuklar gençlere, gençler de yaşlılara oranla değişmeyi daha çabuk benimserler.
• Savaş, güç, işgal gibi dış etmenlerin yoğun olması.


Toplumsal Gelişmenin Meydana Getirdiği Sorunlar:

Toplumlar canlı birer organizma gibi sürekli değişirler. Ancak yaşadıkları değişme hızı toplumdan topluma değişiklik gösterir. Geleneksel toplumlar daha yavaş, endüstriyel toplumlar daha hızlı bir değişebilir. Değişmeyen hiçbir toplum yoktur. Değişme bazı toplumsal sorunlara çözüm getirirken, bazen de birtakım sorunları beraberinde getirir. Hızlı değişmelerde ancak toplumun tüm öğelerinde bir uyum varsa sorunsuz bir değişim söz konusudur.
Toplumsal kurumlar, gelenekler, örfler ve hatta bireyler değişen bir toplumda, değişmelere direnç gösterebilirler. Sonuçta kurumların işleyememesi, kültürel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılamaması, bireylerden beklenen rollerin yerine getirilmemesi, kurallara uymama gibi sorunlar ortaya çıkar. Böylece toplumsal değişme süreci, hem toplumun varlığını koruma, hem de bu varlığı tehlikeye düşürme yönünde etkiler yapabilmektedir. Ancak değişmenin kaçınılmaz, sürekli ve gerekli bir süreç olduğu da bilinmelidir.

Sanayi Öncesi Toplumlarda Sanayileşme İle Meydana Gelen Önemli Bazı Değişmeler:

• Tüketim için üretimin yerini, pazar için üretim alır.
• Ticaretle, küçük işletmelerin yerini büyük işletmeler alır.
• El zanaatları giderek yok olurken yerini büyük çapta üretim yapan makinelere dayalı üretim alır.
• Ulaşım ve iletişim olanakları gelişir.
• Kırsal kesimden kentlere hızlı göç yaşanır.
• Dinsel eğitimin yerini laik eğitim alır.
• Baskıcı siyasal yapılar, demokratik yapıya dönüşür.
• Aile yapısı ataerkil aileden, yoğun olarak çekirdek aileye dönüşür.
• Yüz yüze birincil ilişkilerin yerini ikincil ilişkiler alır.
• Uluslararası ekonomik ve kültürel ilişkiler artar.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TOPLUMSAL GELİŞMENİN UNSURLARI
1- Ekonomik Büyüme
Bir ülkedeki bir yıl boyunca yapılan ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelir miktarının ülkede yaşayan tüm insanların sayısına bölünmesi, kişi başına düşen milli geliri gösterir. Milli gelirin artması o toplumdaki ekonomik refahın göstergesidir. Ekonomik refah, beraberinde toplumsal refahı getirir. Toplum yaşamında refah seviyesinin artması sayesinde girişimciler ellerindeki birikimi yatırıma dönüştürür. Böylelikle daha fazla işgücüne ihtiyaç duyulur. İşgücüne ihtiyacın artması ücretleri iyileştirir. Bununla birlikte üretim artar ve dış ticaret gelişir. Böylesi bir tablo ekonominin büyümesi demektir.


2- Orta Tabaka Genişlemesi
Sanayileşmiş ülkelerde orta tabakada bulunan insanların sayısı oldukça fazladır. Bunun temel nedeni, sanayileşmiş ülkelerin vergi politikasının kişilerin kazançları ölçüsünde değişmesidir. Bu şekilde ülke bir yandan zenginleşirken bir yandan da orta tabakadaki insanların sayısını arttırmış olur.


3- Toplumsal Bütünleşme
Bir toplumu oluşturan tüm unsurların (gruplar, kurumlar ve sınıflar) arasındaki bütünleşme oranı, o toplumun gelişmişliğini gösteren önemli bir unsurdur. Sınıflar arasında ancak uçurum yoksa bir bütünleşme sağlanabilir. Bu nedenle gelişmemiş toplumlarda, gelişmiş toplumlarda yaşanan bütünleşmeye rastlanmaz.


Toplumsal Çözülme:
Bir toplumda maddi ve manevi kültür elemanlarının birbirleri arasında dengesizlik oluşmasına toplumsal çözülme denir. Toplum yaşamını düzenleyen normlar (kurallar), insanlar arasındaki ilişkileri düzenler ve sağlıklı bir toplum yapısının korunmasını sağlar. Ancak insanların toplum normlarından sapmalar göstermeye başlaması toplumsal çözülmenin göstergesidir.
Toplumsal çözülmenin en önemli nedenleri; iş bölümü yetersizliği, insanların örgütlenmesi önünde engeller olması, toplumun demokratik kurumlarının zayıflaması ve milli birlik bilincinin zayıflaması olarak gösterilebilir.



C. NÜFUS ve KENTLEŞME

1- Nüfus
Bir ülkede yaşayan bireylerin tümünün oluşturduğu kitleye kısaca nüfus denir. Nüfus hareketlerini, yapısını, hacmini ve niteliklerini inceleyen bilime "demografya" denir. Bir ülkede nüfus yapısı ile kalkınma arasında doğru orantılı bir ilişki vardır.

2- Nüfus ile İlgili Temel Kavramlar

Nüfus Hacmi: Bir ülkedeki nüfusun sayısal ifadesidir. Nüfusu sayısal olarak büyük olan ülkelerde, nüfus hacmi de yüksek olur.

Nüfus Yoğunluğu: Bir ülkede kilometrekareye düşen kişi sayısıdır. Toprağa oranla nüfusu az olan ülkelerde nüfus yoğunluğu az olur.

Nüfus Hareketleri: Nüfus hacmindeki değişikliklere denir. Modern toplumlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de göçtür. Modernleşme sürecine giren toplumlarda ekonomik ve kültürel yaşamın dinamikleri şehirlerde yoğunlaştığı için köyden kentlere büyük göçler yaşanmıştır ve hala yaşanmaktadır.
Az gelişmiş ülkelerdeki kentleşme, nüfus hareketlerine bağlı olarak gelişirken, gelişmiş toplumlarda ekonomik gelişmeye bağlı olarak gerçekleşir.

Köyden Kente Göçün Nedenleri
• Tarıma teknolojinin girmesi.
• Sağlık hizmetlerindeki iyileşme ve nüfus artışı.
• İşsizlik.
• Kentlerin ekonomik ve kültürel olarak çekiciliği.

Köyden Kente Göçün Sonuçları
• Gecekondulaşma ve çarpık kentleşme söz konusudur.
• Çekirdek aile sayısı artmıştır.
• Sağlık, eğitim, alt yapı sorunları ortaya çıkmıştır.
• Ekonomi ve sanayi canlanmış, ulusal gelirler artmıştır.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
4 Nisan 2013       Mesaj #4
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Toplumsal değişme nedir? Toplumsal değişme,sosyolojinin temel konusu değil midir?

Toplumu kısaca,yaşanan ilişkiler bütünü olarak da tanımlayabiliriz. Çünkü,yapılan, düşünülen her şey,zaman hareketi içindedir. Ama,bu zaman hareketini hızlandıran da geciktirende insandır. Yaşanan bu ilişkileri,süreleri içinde,gerek nicelikleri,gerek nitelikleri, gerek yeğinlikleri bakımından açıklayabilmek için madde-düşünce ilişkilerine indirgeyebiliriz ki doğa,özelliklerini bunların birincisinden ,insanda ikincisinden almışlardır. Doğa,hareket halinde maddeden oluşmuş bir bütündür ve maddenin hareket yasalarıyla açıklanır. Toplumlardaki hareket ya da toplumsal değişmeyse toplumların özel tarihsel süreçleriyle açıklanacaktır.
Sosyoloji,toplumun tümünü inceler ve her şeyi toplumun tümü içinde,toplumun tümüyle ilişkileri içinde inceler. Bir yaşanan ilişkiler bütünü olan toplumlarda her zaman ilerleme olmamıştır ama,her zaman hareket ve değişiklik olmuştur. Sosyolojinin şimdiye kadar yapılan pek çok tanımını,ayrıntılarından kurtararak şu temel tanıma indirgeyebiliriz: “Sosyoloji,toplumu ve yapısını,toplumsal süreçleri,toplumsal evrim yasalarını ve güçlerini,fikir ve dünya görüşlerinin çatışmasını,toplumda insan iradesini vb. inceleyen bir bilimdir.” Görülüyor ki,toplumsal yapının durgun olmaması,toplumun oluş nedeni olarak değişmeyi göstermektedir ve toplumu inceleyen sosyoloji için toplumun oluş nedeni olan değişme,temel konu olmaktadır. Toplumda gözlenen değişmeler ya da toplumsal değişmeler,ilişkilerin değişmesidir,yani dengesi eğreti olan,sürekliliği göreli olan ilişkilerin değişmesi,toplumsal yapının değişmesidir. Toplumsal değişmeler,bireyler arası,gruplar arası,sınıflar arası,toplumlararası dengenin değişirliklerini yansıtırlar.
Biraz önce,yapılan ve düşünülen her şeyin,zaman hareketi içinde gerçekleşebileceğini söylemiştik. Zaman, özellikle toplumsal değişme kavramının toplumsal evrim kavramının ayırt edilebilmesinde en belirleyici öğe olarak öne çıkmaktadır. Genel olarak toplumsal evrim şöyle tanımlanmaktadır: “ Toplumsal evrim,uzun bir dönem boyunca bir toplumun tanıdığı dönüşümlerin bütünüdür;yani bir kuşağın,hatta bir çok kuşağın ömrünü aşan bir dönem boyunca gerçekleşen dönüşümlerin bütünüdür.” Demek ki toplumsal evrim,yüzlerce yıllık yönsemelerde kendini göstermektedir ve kısa ya da indirgenmiş “bir ölçüde-bir kesitte”gözlenemez;ancak “uzun bir vadede” gerçekleştiği ortaya çıkar. Toplumsal evrimde küçük değişmeler görülmezler,çözümlenemezler;fakat toplumsal evrim, “çok sayıdaki değişmelerin toplamı “ olarak kalır. Kısacası ,toplumsal evrim,ancak büyük bir irtifadan gözlenebilir.
Oysa toplumsal değişme,daha kısa dönemler üzerinde gözlenebilen dönüşümlerden ibarettir. Ve toplumsal değişme,coğrafya ve sosyoloji bakımından yeri daha fazla belirtilmiş bir olgudur. Onu,belirli bir yerde,belirli bir toplumsal çerçeve içinde,evrime göre çok daha sınırlandırılmış bir biçimde gözleme olanağı vardır. Kısacası,toplumsal değişme,belirli bir toplumsal yapıya indirgendiğinde süresi ve alanı zaten belirlenmiş olur. Bu bakımdan onu tanımlamak da kolaylaşmış olur: Toplumsal değişme,bir toplumsal yapıdan başka bir toplumsal yapıya,bir yapılar sisteminden başka bir yapılar sistemine geçmektedir. Demek ki ,aynı toplumsal yapıda kaldıkça toplumsal değişme söz konusu olamaz;o, bir yapıdan başka bir yapıya geçiş olarak tanımlanmalıdır.
Toplumsal değişme araştırmaları yapmak için her tarihsel gerçeği,özgül bir gerçeğin sentezi ya da sonucu olarak ele almak gerekir;yani “somut tarih içinde ,somut toplumların somut diyalektiği” ele alınmalıdır;yoksa,toplumsal değişmeyi,bütün insanlık için üstün ve geçerli olarak düşünülen-tasarlanan bir ekonomik ve toplumsal modelle,gözlenebilir çeşitli kültürel gecikmeler arasındaki mesafede aramak, soyutlukta çeşitlemeler yapmak demektir; bir gerçekle olmayacak bir şeyi karşılaştırmak demektir.



kaynak: 100 soruda sosyoloji
mervepiskin - avatarı
mervepiskin
Ziyaretçi
20 Mart 2015       Mesaj #5
mervepiskin - avatarı
Ziyaretçi
Toplumsal değişme sürecinin altında insanoğlunun tüm birikimi vardır. Toplumsal değişmeyi insan doğa çelişkisinin belirlediği teknoloji ile, insan çelişkisinin belirlediği ideoloji arasındaki etkileşimi biçimlendirir.
beni benimlebir - avatarı
beni benimlebir
Ziyaretçi
17 Temmuz 2015       Mesaj #6
beni benimlebir - avatarı
Ziyaretçi
Değerler, bireyin davranışlarını değiştiren bir ölçüttür, bireyin davranışları ve davranışlarına yön veren kuralların bütünün aslında o birey değil yaşadığı toplum oluşturmaktadır.

Toplumsal süreçler ise toplumların tarihsel dönüşümünde olmaktadır. Kişide dürüstlük, adalet, özgüven gibi iç dinamikler dışarıdan alınan ve gelişen duygu ve düşüncelerdir. Bunun için aslında kişiyi sonuçlandıran ve nihayete erdiren en nihayetinde toplumdur.

Günümüzde ise toplumdan ziyade artık dünya koca bir köy olmuş durumda, artık Hindistan'da ki bir olayı ben buradan görebiliyor, duyabiliyor ve hissedebiliyorum ve biz artık dünya toplumları olarak bu şekilde gelişiyor ve değişiyoruz.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Kasım 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Toplumsal Değişim (Social Change)!


Toplumsal değişim veya toplumsal değişme, sosyolojide, kültürel sembollerdeki değişimler, davranış kuralları, sosyal örgütler veya değer sistemleri ile karakterize edilen sosyal yapı içindeki mekanizmaların değişimi biçiminde tanımlanır. Disiplinlerinin tarihsel gelişimi boyunca, sosyologlar diğer akademik alanlardan toplumsal değişim modelleri ödünç aldılar. 19. yüzyılın sonlarında, evrim, biyolojik değişimi anlamak için baskın bir model haline geldiğinde, sosyal değişim fikirleri, evrimsel bir kadroya bürünmüş ve diğer modeller, modern sosyal değişim kavramlarını geliştirmiş olsalar da, evrim, temel bir ilke olarak devam etmiş, ilgili sosyolojik modeller, toplumsal değişim ile Batı'nın teknolojik ilerlemesi arasındaki benzerlikleri oluşturmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

22 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
24 Temmuz 2012 / SaKLI Sosyoloji
29 Kasım 2015 / Misafir Taslak Konular