Arama

DPT - Devlet Planlama Teşkilatı

Güncelleme: 17 Haziran 2011 Gösterim: 5.174 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı
Sponsorlu Bağlantılar
(DPT)

Ad:  Dpt.jpg
Gösterim: 399
Boyut:  16.1 KB

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak için 30 Eylül 1960 yılında kurulan başbakana bağlı bir kuruluştur. Devletin ekonomik, sosyal ve kültürel amaçlarının belirlenmesinde hükümete danışmanlık yapar. Hükümetçe belirlenen amaçları gerçekleştirmek için kalkınma planları ve yıllık planlar hazırlar.

(DPT), ülkenin planlı ve programlı kalkınmasını sağlamak amacıyla hükümetin saptadığı doğrultuda planlar yapmakla görevli kuruluş. Başbakanlığa bağlı olarak 30 Eylül 1960 tarih ve 91 sayılı yasayla kuruldu. Ulusal kalkınmada planlamaya verilen önem 1961 Anayasası'nda yer aldıktan sonra çalışmaya başlayan DPT, çağdaş anlamda planlama çalışmalarına 1963'ten sonra bilgi toplamakla başladı. Bilgi toplamada Devlet İstatistik Enstitüsü ile bütün kamu idare ve kurumlarından yararlanılır. Ticarî sır olarak kabul edilen bilgilerin de alınmasından sonra, ekonomik ve sosyo-politik yönelim saptanır ve uzun süreli planın yapılmasına geçilir.

1982 Anayasası'nda DPT'nin kapsamı yeniden değerlendirilerek, devletin görevleri arasında, ekonomik, toplumsal ve kültürel kalkınmayı, sanayinin ve tarımın dengeli ve uyumlu biçimde gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak verimli biçimde kullanılmasını planlamak ve bu amaçla gerekli örgütlenmeyi sağlamak da sayıldı. Bakanlar Kurulu'nun 8 Haziran 1984'te kabul ettiği kanun hükmünde kararnameyle DPT doğrudan başbakana bağlandı ve başbakanın gerekli gördüğünde bu konudaki yetkisini bir devlet bakanı aracılığıyla kullanacağı öngörüldü. DPT, Yüksek Planlama Kurulu ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'ndan oluşur. Bakanlar Kurulu'nda saptanan esaslar çerçevesinde uzun süreli planın hazırlanması için başbakan ya da yetkili devlet bakanının DPT müsteşarına direktif vermesi gereklidir. Hazırlanan plan başbakana sunulur ve Yüksek Planlama Kurulu'nun hazırladığı raporla Bakanlar Kurulu'na gider. Kabul edildiğinde yasama organının onayına sunulur. Yasama organı planı bir yasayla yürürlüğe sokar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Aralık 2011 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
15 Haziran 2010 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
31 Mayıs 2015 / tedua Soru-Cevap
16 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış