Arama

TSE - Türk Standardları Enstitüsü

Güncelleme: 14 Ocak 2013 Gösterim: 2.844 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ (TSE),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Her türlü madde ve hizmette bir "örnek yöntemi" ya da "örnek biçim" (standart) yaratmak üzere kurulmuş, tüzel kişiliği olan kamu kurumu. 1954'te kuruldu. 22 Kasım 1960'ta yürürlüğe konan 132 sayılı kanunla çalışmaya başladı. 16 Mayıs 1985 tarih ve 3205 sayılı yasayla yeniden düzenlendi.

Görevi Türkiye'de geçerli olacak standartları hazırlamaktır. Bunun için her türlü standardı hazırlar ya da hazırlatır; yabancı kökenli standartları inceleyip benimseyebilir; kabul ettiği standartların uygulanmasını teşvik eder ve uygulanmasında zorunluluk gördüklerini bakanlar kuruluna önerir; resmî ve özel kurumların isteği üzerine standart hazırlar ve danışmanlık yapar; standardizasyon konusunda her türlü yayın, arşiv, araştırma, laboratuvar ve eğitim çalışmalarını düzenler.

Konusuyla ilgili olarak uluslararası kurumlarla işbirliğinde bulunur. Kurumun en üst organı, çeşitli kamu ve özel kurum üst organı, çeşitli kamu ve özel kurum (üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, kamu iktisadî teşekkülleri, ilgili bakanlıklar vb.) temsilcilerden oluşan genel kuruldur. Yönetim ve çalışma birimleri teknik kurul, yönetim kurulu, denetleme kurumu, ihtisas kurulları, genel sekreterliktir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türk Standardları Enstitüsü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

tsed

Türk Standardları Enstitüsü
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) standartlar yapmak amacıyla 1960 yılında kurulmuştur. TSE, 26 Mayıs 1955'de ISO'ya, 1 Ocak 1956 tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'na (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir. 7/11/1959 tarih ve 4/12377 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulmuş bulunan Türk Standartlarının Tatbiki Hakkında Nizamname ile (Bu Nizamname daha sonra 22.2.1967 tarih ve 12534 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7/2/1967 tarih ve 6/7677 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulmuş bulunan "Türk Standartlarının Uygulanması Hakkında Tüzük"ün 29. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.), standartların uygulanmaya konulması konularına açıklık getirilmiştir. Her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayınlamak gibi görevleri ifa eden TSE'nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilir. Türk Standardları Enstitüsü'nün adındaki imla kurallarına uygun olmayan Standardları (Standartları olması gerekir) kelimesi, kurumun kuruluşunda böyle yazıldığı için değiştirilememektedir ve dolayısıyla tüm resmi yazışmalarda zorunlu olarak yanlış şekilde kullanılmaktadır. Enstitünün bağlı bulunduğu bakanlık, Başbakanlıktır.

TSE'nin Misyonu
Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağlamaktır.

TSE'nin Vizyonu
Hizmetlerimizde; ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda tercih edilen, yönlendirici ve lider bir kuruluş olmaktır.

TSE'nin Kuruluşu

Türk Standartları Enstitüsü; her türlü madde ve mamuller ile usul ve hizmet standartlarını yapmak amacıyla 18.11.1954 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili olduğu bakanlık Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup, kısa adı ve markası TSE'dir. Bu marka çeşitli şekillerde gösterilir. Türk Standartları Enstitüsü'nün izni olmadan bu marka hiçbir şekil ve şart altında kullanılamaz. Yalnız Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen standartlar Türk Standardı adını alır. Bu standartlar ihtiyari olup, standardın ilgili olduğu bakanlığın onayı ile mecburi kılınabilir. Bir standardın mecburi kılınabilmesi için Türk Standardı olması şarttır. Mecburi kılınan standartlar Resmi Gazete'de yayımlanır.

TSE Teşkilatları
TSE belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki şekilde teşkilatlanmıştır:
  • Genel Kurul
  • Teknik Kurul
  • Yönetim Kurulu
  • Denetleme Kurulu
  • İhtisas Kurulları
  • Genel Sekreterlik ve Bağlı Teknik ve İdari Birimler
TSE Hizmetleri
  • Gözetim ve Muayene
  • Personel ve Sistem Belgelendirme
  • Ürün Belgelendirme
  • Personel Belgelendirme
  • Laboratuvar
  • Metroloji ve Kalibrasyon
  • Standard Hazırlama
  • Emlak İnşaat
  • Hukuk
  • AR-GE
  • Dış İlişkiler
  • Bilgi İşlem
  • Pazarlama ve Tanıtım
  • Kütüphane
  • İdari İşler ve Güvenlik
  • Yurtdışı Temsilcilikleri ve Ortaklıklarımız
TSE HİZMET YERİ YETERLİLİK BELGESİ(HYB)
Hizmet üreten sektörlerde, işyerleri, kurum veya kuruluşların verdiği hizmetlerin yeterliliğinin, ilgili Türk Standardına ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kriterlere uygunluğunu gösteren ve akt edilen sözleşme ile kullanılabilen geçerliliği 1 yıl olan belgedir. Bu belge tüketiciye verilecek hizmetlerin ve çeşitli işyerlerinin mevzuata uygunluğunu, imkân ve kabiliyetlerinin yeterliliğini gösterir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ocak 2013       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TSE'nin Kuruluşu

Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili olduğu bakanlık Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır. Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup, kısa adı ve markası TSE'dir. Bu marka çeşitli şekillerde gösterilir. Türk Standardları Enstitüsü'nün izni olmadan bu marka hiçbir şekil ve şart altında kullanılamaz. Yalnız Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen standardlar Türk Standardı adını alır. Bu standardlar ihtiyari olup, standardın ilgili olduğu bakanlığın onayı ile mecburi kılınabilir. Bir standardın mecburi kılınabilmesi için Türk Standardı olması şarttır. Mecburi kılınan standardlar Resmi Gazete'de yayımlanır.

TSE'nin Görevleri

Türk Standardları Enstitüsü'nün görevleri şunlardır :
  • Her türlü standardı hazırlamak ve hazırlatmak.
  • Enstitü bünyesinde veya hariçte hazırlanan standardları tetkik etmek ve uygun bulduğu takdirde Türk Standardları olarak kabul etmek.
  • Kabul edilen standardları yayımlamak ve ihtiyari olarak uygulanmalarını teşvik etmek, mecburi olarak yürürlüğe konmalarında fayda görülenleri ilgili bakanlığın onayına sunmak.
  • Kamu sektörü ve özel sektörün talebi üzerine standardları veya projelerini hazırlamak ve görüş bildirmek.
  • Standardlar konusunda her türlü bilimsel teknik incelemelerle araştırmalarda bulunmak, yabancı ülkelerdeki benzer çalışmaları takip etmek, uluslararası ve yabancı standard kurumları ile ilişkiler kurmak ve bunlarla işbirliği yapmak.
  • Üniversiteler ve diğer bilimsel ve teknik kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamak, standardizasyon konularında yayım yapmak, ulusal ve uluslararası standardlardan arşivler oluşturmak ve ilgililerin faydalanmalarına sunmak.
  • Standardlarla ilgili araştırma yapmak ve ihtiyari standardların uygulanmasını kontrol etmek için laboratuvarlar kurmak, kamu sektörü veya özel sektörün isteyeceği teknik çalışmaları yapmak ve rapor vermek.
  • Yurtta standard işlerini yerleştirmek ve geliştirmek için elemanlar yetiştirmek ve bu amaçla kurslar açmak ve seminerler düzenlemek.
  • Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek çalışmalar yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek.
  • Metroloji ve kalibrasyon ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve gerekli laboratuvarları kurmak.
  • Türk Standardları Enstitüsü'nün bu görevlerinin öncelik esasına göre tanzimi Genel Kurul'ca kararlaştırılır ve ilgililere duyurulur.
TSE Misyonu
Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağlamaktır.

TSE Vizyonu

Hizmetlerimizde; ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda tercih edilen, yönlendirici ve lider bir kuruluş olmak.

TSE'nin Organizasyonu

Türk Standardları Enstitüsü'nün idari yapısı şu birimlerden oluşur :
  • Genel Kurul
  • Teknik Kurul
  • Yönetim Kurulu
  • Denetleme Kurulu
  • İhtisas Kurulları
  • Genel Sekreter ve Hizmet Birimleri
Genel Kurul : TSE'nin en yüksek ve yetkili organı olan Genel Kurul; ilgili bakanlıkların, özel kesim ve bilim kuruluşlarının gönderdiği temsilcilerden oluşmaktadır.

Teknik Kurul : Teknik Kurul, ilgili Hazırlık Grupları'nca hazırlanan standard tasarılarını Türk Standardı olarak kabul eder, gerekli gördükleri hakkında mecburi uygulamaya koyma kararı alır, tasarılarda değişiklik yapar veya standardları iptal eder.

Yönetim Kurulu : TSE'nin yürütme organıdır. Genel Kurul tarafından kendi içinde 3 yıl için seçilen Başkan dahil 5 kişiden meydana gelir. Başkan üyelerden birini Başkan Vekili, birini de Muhasip Üye olarak görevlendirir. TSE'yi Başkan temsil eder.

Denetleme Kurulu : TSE harcamalarını ve bunlara dair hesap ve kayıtları denetlemekle görevli kuruldur.

İhtisas Kurulları : Başkan ve Üyeleri Yönetim Kurulu tarafından seçilen "Hazırlık Grupları", bunlara bağlı olarak "Teknik Komiteler" ve ihtiyaca göre kurulan "Özel Daimi Komiteler" in bütününe "İhtisas Kurulları" denir.

Genel Sekreter ve Hizmet Birimleri: Enstitü hizmetleri Genel Sekreterliğe bağlı olarak Merkezde Daire Başkanlıkları ve Müdürlükler ile Taşrada Bölge Müdürlükleri ve Temsilcilikler olarak ifa edilmektedir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

25 Aralık 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
25 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
4 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
19 Aralık 2013 / sıkıcı kzı Soru-Cevap
27 Ağustos 2008 / Bia Taslak Konular