Arama

TKİ - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

Güncelleme: 16 Ocak 2013 Gösterim: 4.595 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi& Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak, 1957 yılında kurulmuş devlet kuruluşu. Her türlü kömürün üretim ve satış işlerini düzenlemek; kömür yataklarının verimli şekilde işletilmesini sağlamak; sanayi ve ısıtma için gerekli kömürü zamanında ve ihtiyaç oranında hazır bulundurmak; enerji talebinin artışına paralel olarak yeni kömür yatakları araştırmak ve bu konularda incelemeler yapmak amacıyla, sermayesinin tamamı devlet tarafından verilerek kurulmuştur. Tüzel kişiliği, malî ve iktisadî özerkliği olan; sorumluluğu sermayesiyle sınırlı, özel hukuk hükümlerine tabi bir kuruluştur. Kurum üç işletme (Alpagut-Dodurga Linyitleri, Orta Anadolu Linyitleri, Şark Linyitleri İşletmeleri) ve üç müesseseyi (Ereğli Kömür, Garp Linyitleri, Kömür Satış Tevzi Müesseseleri) bünyesinde toplar.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) bir İktisadi Devlet Teşekkülü olarak 6974 sayılı yasa ile 22 Mayıs 1957 yılında kuruldu.

TKİ' nin amacı devletin genel enerji ve yakıt politikasına uygun olarak linyit, turp bitümlü şist, asfaltit gibi enerji hammaddelerini değerlendirmek, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak, yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak, plan ve programlar düzenlemek, takip etmek, uygulma stratejilerini tespit etmek ve bunların gerçekleşmesini sağlamaktır. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu(TKİ)'nun genel merkezi Ankara'dadır. Bu genel müdürlüğe bağlı 4 adet Müessese Müdürlüğü ve bu kuruluşlara bağlı olarak çalışan 4 adet İşletme Müdürlüğü bulunmaktadır. Müesseseler, Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi (ELİ), Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi(GELİ), Seyitömer Linyitleri İşletmesi Müessesesi (SLİ), Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi(GLİ)'dir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

Sponsorlu Bağlantılar
6974 sayılı yasa ile 22.05.1957 yılında kurulan ve 08.06.1984 tarih, 233 sayılı KHK ile faaliyetleri yeniden düzenlenen Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu(TKİ) bir İktisadi Devlet Teşekkülü olup, çalışmalarını 27.11.1984 tarih, 18588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Ana Statüsü" hükümlerine göre sürdürülmektedir.

Sermayesi 1 Milyar TL,

Ödenmiş Sermayesi 600 Milyon TL. dir.

AMACI:

Kurumun Ana Statüsü'nün 4. maddesine göre; Devletin genel enerji ve yakıt politikasına uygun olarak linyit, turp bitümlü şist, asfaltit gibi enerji hammaddelerini değerlendirmek, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak, yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak, plan ve programlar tanzim etmek, takip etmek, uygulma stratejilerini tesbit etmek ve gerçekleşmesini sağlamaktır.


ANA HEDEFLERİ:
  • - Üretimi artırmak,
  • - Kömür kalitesini iyileştirme çalışmaları yapmak,
  • - Kömür üretim maliyetlerini en aza indirmektir.
  • Teşekkülün organları Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüktür.
Ülkenin değişik yerlerinde kömür üretimi ve pazarlamasını yapan TKİ'ye bağlı 4 adet Müessese Müdürlüğü ve bu Müesseselere bağlı olarak çalışan 4 adet İşletme Müdürlüğü bulunmaktadır.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

3 Kasım 2013 / Daisy-BT Sosyoloji
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
15 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji
15 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji