Arama

Osman Solakoğlu

Güncelleme: 16 Ocak 2010 Gösterim: 4.023 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Osman Solakoğlu
Osman Solakoğlu, Basketbol Federasyonu başkanlığını, iki ayrı dönem olmak üzere toplam 23 yıl gibi uzun bir süre yapmıştı.
1927’de İstanbul’da doğan Solakoğlu, Ankara’da bugünkü adıyla Ankara Koleji’ni (Türk Maarif Cemiyeti) bitirmiş ve 1945 yılında okul basketbol takımında kaptanlık yapmıştı. İlk idarecilik deneyimini de yine Ankara Koleji’nde yaşayan Solakoğlu, daha sonra Galatasaray Basketbol Takımı’na menajer olmuştu.
Sponsorlu Bağlantılar
Solakoğlu, Türk sporunun unutulmaz isimlerinden Turgut Atakol ile 13 yıl birlikte çalışmış, Faik Gökay başkanlığındaki Basketbol Federasyonu’nda genel sekreterlik görevini üstlenmiş, 1966’da Feridun Koray döneminde de bu görevi sürdürmüş, Koray’ın istifası ile Basketbol Federasyonu başkanlığına getirilmişti. 1968-1977 ve 1979-1992 yılları arasında iki ayrı dönemde toplam 23 yıl süresince başkanlık görevini başarıyla yürüten Osman Solakoğlu, 1992 yılında sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.
Basketbol Federasyonu Başkanı olarak Türk sporuna sayısız hizmetlerde bulunan Solakoğlu, FIBA Gençler Komitesi Üyeliği ve Milli Takım menajerliği de yapmış, Federasyon Başkanı olarak Deplasmanlı Bayanlar 1. Ligi ve Erkekler 2. Ligi’nin kuruluşuna, Yıldız ve Ümit Milli Takımlarının yeniden oluşturulmasına katkıda bulunmuş, ayrıca basketbolda Balkan Devletleri Genel Sekreterliği görevini de 8 yıl sürdürmüştü.
Sadiye Solakoğlu ile evli olan Osman Solakoğlu, bir erkek çocuk ve iki torun sahibiydi.
Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Memorial Hastanesi’nde 78 yaşında vefat etti.

Ad:  181922.jpg
Gösterim: 312
Boyut:  23.6 KB

Osman Solakoğlu, (1927, İstanbul –7 Şubat 2005, İstanbul), Türk spor yöneticisidir, Türk basketboluna yaptığı katkılarla tanınır.
1968-1977 ve 1979-1992 yılları arasında toplam 23 yıl Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı’nı yapan Osman Solakoğlu 77 yıllık hayatının tamamını sporla, özellikle de basketbolla içiçe geçirdi.
Osman Solakoğlu 4 Aralık 1927 tarihinde İstanbul’da doğdu. Spor sevgisi henüz 8 yaşındayken kendisini Selanik’teki Balkan Oyunları’na götüren babası Hacı Mustafa Bey tarafından aşılandı. 1945 yılında Ankara Koleji’ni bitirdi. Okul takımında bir taraftan basketbol oynarken Ankara Koleji’nin Spor Kolu Başkanı olarak spor yöneticiliğine ilk adımını attı. Galatasaray’ın basketbolün ‘Yenilmez Armadası’ olduğu 1950’li yıllarda genç yaşında çok başarılı bir basketbol yöneticisi oldu. Bir süre Galatasaray Kulübü’nde Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptıktan sonra Basketbol Federasyonu’nda Milli Takım Yöneticiliği ve Genel Sekreterlik görevlerini üstlendi.
1968 yılında Basketbol Federasyonu Başkanı oldu. 23 yıllık başkanlık döneminde yıldız, genç, ümit ve A milli takımlar sayısız başarılara imza attılar; basketbol uluslararası rekabette Türkiye’nin en başarılı takım sporu oldu; 1973 Avrupa Şampiyonası’nda A Milli Takım ilk defa çeyrek finale çıktı. Osman Solakoğlu azmi ve yaratıcılığıyla basketbolun ve sporun Türkiye’nin her ucuna yayılmasını sağladı, sporun çocukların ve gençlerin yetişmesinde önemli bir vasıta olduğuna inanarak yurt çapında açtığı kampanyalarla çocukları, gençleri spora yönlendirdi, yaşamı boyunca bu yönde çaba sarfetti. Deplasmanlı Bayanlar 1. Ligi ve Erkekler 2. Lig’inin kurulmasını sağladı. Uluslararası düzeyde de basketbolün ve sporun gelişmesine önemli katkılarda bulundu; FIBA’da Balkan Devletleri Genel Sekreteri ve Gençler Komisyonu Asbaşkanı olarak uzun yıllar Türkiye’yi temsil etti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Onur Kurulu Asbaşkanı ve Yüksek Danışma ve Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.
Başta GSGM Altın Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Türk Sporuna Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Şeref Ödülü ve Galatasaray Spor Kulübü Onur Belgesi olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi oldu.
Osman Solakoğlu geniş basketbol ailesiyle yakından ilgilendi, sporcuların eğitimleri, beslenmeleri, sağlıkları, çalışma hayatları, özel hayatlarındaki sorunları ile içtenlikle uğraştı. Güçlü, prensipli, aynı zamanda müşfik bir yönetici örneği oldu.
Basketbol ve spor dünyasının çok sevilen ve sayılan ‘ağabeyi’ Osman Solakoğlu vefat ettiği 5 Şubat 2005’e kadar spordan ve basketboldan kopmadı, Basketbol Federasyonu’nun Onursal Başkanı olarak basketbola ve Türk sporuna hizmetini sürdürdü. Vefatından sonra Basketbol Federasyonu ve Solakoğlu Ailesi Osman Solakoğlu’nun anısını topluma faydalı olacak şekilde yaşatmak amacıyla ‘Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü’nü oluşturdular. Her yıl basketbol vasıtasıyla topluma en yararlı hizmeti veren, çocukların ve gençlerin gelişmesine basketbol vasıtasıyla olağanüstü katkıda bulunan bir kişi bu ödül ile onurlandırılmaktadır.


- Derlemedir -


Biyografi Konusu: Osman Solakoğlu nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Temmuz 2013 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
2 Ocak 2012 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet
17 Ağustos 2008 / eXcaLLaNT Spor ww
30 Kasım 2010 / Misafir Müzik tr
7 Haziran 2007 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet