Arama

Kara Yusuf

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 7.377 Cevap: 1
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
4 Mayıs 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
KARA YUSUF


Sponsorlu Bağlantılar

Kara Yusuf , 1304 (1888) yılında Bayburt’ta Abusta (Çakırbağ) köyünde doğmuştur. Fakir bir aile çocuğudur. Uzun boylu ve ince bir vücudu, fakat son derece güçlü ve enerjik bir yapısı olduğu söylenir. Köylüleri onu tek öküzün yanında saban çekerken izlelermiş. Doyasıya yediğinde boynundaki muska kordonu koparmış.
Eskilerin anlattığına göre, rahmetli İsmet İNÖNÜ Bayburt’a ziyarete geldiğinde gösteri amacıyla İNÖNÜ’nün makam otosunu arkasından tutup kaldırmış. İNÖNÜ’de bu gücünden dolayı Kara Yusuf’u taktir ve taltif etmiştir.
Kara Yusuf 1304(1908) yılında kardeşiyle beraber çalışmak için Rusya’ya giderler. Seyrettiği bir güreş müsabakasında “Sarı Süleyman” adlı Türk güreşçisinin yenildiğini görünce çok üzülür.Hatta denilir ki, Kara Yusuf bu olay üzerine güreşe başlamıştır.
Yurt içindeki başarılarının yanı sıra, çeşitli ülkelerde, Rusya, Polonya ve Romanya’da yaptığı ve kazandığı başarılarla şöhretini arttırmıştır. Toplam yirmiyedi madalya almıştır. Son güreşini, Rus Çarı Nikola’nın huzurunda Rus güreşçisi Situpun ile yapmış, onuda yenerek ününe ün katmıştır.
1944 yılında Giresun’a işçi olarak çalışmak için gittiğinde vefat etmiştir.
( M.Zeki DİNÇER)
........................................................................... ........................................................

* Bayburtlu KARA YUSUF PEHLİVAN

Türkler arasında pehlivanlığa büyük önem verirlerdi . Güreş savaş sanatlarındandı. Ayrıca geleneksel birsporda ve güreşte ilgilenenler sağlam oluyor,aynı zamanda evlatlara sahip olma hakkınada kavuşuyordu.
Türkler arasında binlerce yıl doğumlarda, hatta cenaze törenlerinde, toplu ziyafetlerde güreş gösterileri yapılmıştır.
Bu köklü Türk geleneği Bayburt İli’ndede sürmüş, yakın yıllara kadar düğünlerde bile güreşler yapılarak pehlivanların baçları verilmiştir. Yakın geçmiş yıllarda en önemli güreşçilerimizden olan Kara Yusuf Pehlivan, güreşin yanında, kuvvet gösterileri yapan bir kişiydi. Atalarımız ok atan, yiğitce savaşan ve güreşene pehlivan adını vermişlerdir.
Atalarımız “ ..Analar,ne yiğitler doğuruyor” diye boşuna söylememişler. Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Anadolu’muzda ne yiğitler gelip geçmiştir. Evet Türk’ün anasıda , babasıda güreşciydi. Bunlardan biriside Kara Yusuf Pehlivan’dı..
Bayburtlu Kara Yusuf Pehlivan Bayburt’un Suya aşağı köylerinden Çakırbağ ( Abusta)’da .............. yılında dünyaya gelmiştir.Bayburt yöresinde efsane haline gelen yiğitlerin son halkalarından birisidir. Söz konusu köyün Taştanlar Ailesinden olan Kara Yusuf’un babasının adı: Hasan Efendi olup, gerçek adı: Bekir’dir. Rusya yolculuğuna ağabeyisinin pasaportu ile çıktığından, zamanla kendi adı unutulmuş, ağabeyisinin adı ile anılır olmuştur. Yöre halkının belirttiklerine göre Kara Yusuf Pehlivanın babası da altı kardeşi ile birlikte ailece insan üstü güce sahiptiler.
Bayburt insanının gurbetçiliği acı,ızdırap ve hasretliklerle doludur ama gurbetcilik, çoğu Anadolu kentlerindeki hayat tarzı gibi Bayburt’ta da bir hayat tarzıdır.Erkekler başlarını alıp, ekmek parası için büyük kentlere giderler. Hanımları, çoluk çocukları, analar-babalar onları dört gözle beklerler.. Kara Yusuf’da Rusya’ya gurbete çıktığında Türklük adına buralarda güreşerek adını altın harflerle yazdırmıştır. O’nun Rusya macerası bu yöredeki hayat mücadelesi unutulmaz anılarla doludur. Bununla birlikte bu anıların pek azını bilebilmekteyiz.
Hayatta sırtı yere gelmeyen Bayburtlu Kara Yusuf Pehlivan’la ilgili çeşitli yazılar çıktı Bayburt Basını’nda...
Türklüğün gururu ve inancın sağlamlığıyla Türk güreşçinin yenilmesini hazmedemeyen Kara Yusuf Pehlivan ağlayarak gözyaşlarıyla evinin yolunu tutar. Kendisini tutamayarak eski ve yırtık minderinin üzerine külçe halinde yıkılıp, hüngür hüngür ağlamıştır. Gözlerini sildi, abdestini tazeledi, Cenab-ı Hak’kın divanına durdu. Duasında : “- Ya Rab’bi, bana öyle bir kuvvet verki bu Moskof diyarlarında yenmediğim pehlivan bulunmasın... Şu Şitopun denilen ukalanın dersini vereyim... ” diye niyazda bulunmuştur..
Kara Yusuf ot ve sazdan yapılı yatağından ayıktığında kan-ter içerisindeydi... Hayırdır İnşallah, dedi kendi kendisine. Gördüğü rüyayı bir kere daha gözlerinin önüne getirdi..
Artık bu ilhamla birlikte Kara Yusuf güreşteki hasımlarına karşı güçlü olarak çıkmağa hazırlanıyordu. Böylece bu çalışmalarının meyvesini Rusya’daki gösterileriyle , tüm seyircileri hayretlere düşürerek vermişti. Bundan böyle hiç yenilmezliğini dost düşman herkes öğrenmişti.
( Nahit İMAÇ )


Kaynak: Bayburt Rehberi

Biyografi Konusu: Kara Yusuf nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kara Yusuf (?-1420 Ucan)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Karakoyunlu Devleti hükümdarı. Karakoyunlu hükümdarlarından Kara Mehmet'in oğludur. Tahta çıktığı yıllar (1390), Timur'un İran, Irak ve Doğu Anadolu seferlerine rastlar. Timur'a yenilince, önce Mısır'da Memluk Sultanlığı'na, sonra da Osmanlı Hükümdarı I. Bayezit'e sığında. Ankara Savaşı'ndan az önce Osmanlı ülkelerinden ayrıldı. Şam'da Memlûkler tarafından tutuklandı. 1404'te hapisten kurtuldu. Bağdat'ı, Timur'un torunundan geri aldı. Suriye'deki Türkmen boylarını çevresinde toplayarak yeniden Doğu Anadolu ve Azerbaycan'a egemen oldu. Tebriz'i de ele geçirerek Karakoyunlu Devleti'ni eski gücüne kavuşturdu. Timur'un yerine geçen Şahruh'a karşı savaşa hazırlanırken öldü.

In science we trust.

Benzer Konular

8 Aralık 2016 / Kral_Aslan Edebiyat tr
24 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Fizik
7 Şubat 2008 / Demir YumruK Müzik tr
13 Ağustos 2015 / Hera Müzik tr