Arama

Bedi Yazıcı

Güncelleme: 22 Eylül 2011 Gösterim: 3.503 Cevap: 0
Tiglon - avatarı
Tiglon
Ziyaretçi
21 Eylül 2007       Mesaj #1
Tiglon - avatarı
Ziyaretçi
1917'de İstanbul'da doğdu, 1997'de çok sevdiği Kadıköy, Moda'da vefat etti. Robert Kolej'de lisans (1937), A.B.D.'de Columbia Üniversitesi’nde sigorta üzerine master programlarını (1939) tamamladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Futbola Fenerbahçe Kulübüne futbolcu yetiştirmekle ün salmış Kadıköy’deki Cevizlik Çayırında başlamış, 12 yaşında Fenerbahçe Kulübüne girerek 4B
takımında kaleci olarak devam etmiştir. Sırasıyla genç ve B takımına yükselip, onaltı yaşındayken birinci takıma geçmiştir. Robert Kolej’den mezun olduktan sonra, eğitimine devam etmek için A.B.D.’ye gitmeye karar verdiğinde, futbolu bırakmış, 1951-1953 yılları arasında ise Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı yapmıştır.

Çalışma hayatına Kolej’de öğrenci iken Kızılay’ın satış depolarında muhasebe memuru olarak başlayan Yazıcı, Amerika’da bulunduğu yıllarda da New York Ticaret Ateşeliğinde daktilo - çevirmen olarak çalıştı. Yurda döndükten sonra çok kısa bir süre Ticaret Bakanlığı Denetleme Kurulu’nda denetici olarak görev aldıktan sonra Anadolu Sigorta şirketine geçerek, Dispaçörlük, Murakıplık ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Ardından Milli Reasürans’da 6 yıl süreyle Yangın ve Nakliyat Müdürlüğünde bulundu. 1948’de Genel Sigorta’yı kuran Bedi Yazıcı, 15 yıl süreyle Türk Sigortacılık tarihinde çok önemli bir yeri olan bu şirketin Genel Müdürlüğünü yaptı. Aynı yıllarda Yüksek Ticaret Okulu’nda sigorta konusunda öğretim görevlisi olarak ders verdi.

Genel Sigorta’dan ayrıldıktan sonra, American Home Insurance’la ortak olarak TAM Sigortayı kurdu ve 10 yıl süreyle TAM Sigorta’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi olarak çalıştı. 1960-1963 yılları arasında İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Yazıcı, 45 yıllık çalışma hayatının son 7 yılında Sabancı Holding’e bağlı sigorta şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye olarak görev aldı.

Emekli olduktan sonra, çok sevdiği kitapları ve ailesiyle sakin bir yaşam süren Bedi Yazıcı, bu dönemde anılarını topladığı ”Ben de Yazdım” adlı bir kitapla, Atatürk’ün Büyük Nutuk’unu günümüz Türkçesine çevirmiştir. Sigorta mevzuatı konusunda birçok özgün ve çeviri eseri bulunan Yazıcı, İngilizce ve Fransızca bilirdi.

1940’da evlendiği eşi Müzehher Yazıcı ile Zeynep Davran, Prof. Dr. Hasan Yazıcı ve Gül Kaya adlı çocukları ve 8 torunları oldu.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 22 Eylül 2011 14:21 Sebep: Sayfa Düzeni
Biyografi Konusu: Bedi Yazıcı nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

9 Haziran 2007 / KisukE UraharA Müzik tr
23 Eylül 2009 / Daisy-BT Edebiyat tr
7 Temmuz 2013 / Misafir Bilgisayar
21 Şubat 2007 / Misafir Taslak Konular