Arama

Tevfik Behramov

Güncelleme: 15 Aralık 2015 Gösterim: 1.707 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
2 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Tevfik Behramov - Tevfik Behramov Kimdir - Tevfik Behramov Biyografisi - Tevfik Behramov Hakkında

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Tevfik Behramov (Azerice:Tofiq Bəhramov , İngilizce:Tofik Bakhramov , Rusça: Òîôèê Áàõğàìîâ ), Azerbaycan futbolcusu, yan hakemi, Azerbaycan Futbol Federasyonu kurulduğu sırada hakemler topluluğunun başkanlığını yapmış Azeri spor insanı.

Tevfik Behramov, 1925 yılının Kasım aynın 29'unda Bakü'de dünyaya gözlerini açmıştır.Spor hayatına futbol ile 1940'lı yıllarda başlamış ve devam ettirmiştir.Önceleri Sovyetler Birliğinin, Spartak Moskova takımında oynamış daha sonra yine Sovyetlerin bir diğer takımı olan FC Neftyanik Ufa'ya geçmiştir.Futbol dönemi pek parlak geçmemiştir yaşadığı ayak sakatlığı sonrası futbolu bırakmak zorunda kalmıştır.Bu olay Sovyet futboluna ileriki yıllarda büyük zarar ve büyük kar sağlayacaktır.Futbol hayatı sırasında yurtdışından çeşitli teklifler alan Tevfik, o dönemki Sovyet rejimi yüzünden yurtdışına çıkamamıştır.

Yaşadığı ayak sakatlığı sonrası ise futbol yaşantısına yeşil sahalardan sadece birkaç metre uzakta yan hakem olarak devam etmiştir.

Hakem'lik Yılları

Tevfik Behramov'un en parlak dönemleri hakemlik dönemleridir.Bu dönemlerde uluslararası arenada kendini göstermiştir.Öncelikli olarak 1951'de Sovyetler Birliği resmi hakem ünvanı ve lisansını aldı daha sonra ülke çapındaki büyük turnuvalarda hakemlik yaptı, fakat bununla yetinmeyen Tevfik, 1964 yılında FIFA'nın resmi lisanslı hakemi olarak seçildi o dönemlerin en parlak hakemleri arasındaydı verdiği net kararlar ile futbola ayrı zevk katan Tevfik, sadece sahadaki değil tribünlerdeki seyirciye bile aldığı disiplin ile korku saçabiliyordu.O Sovyet final kupalarına seçilmiş ilk resmi hakem olmuştur.

1966 yılındaki Batı Almanya ile İngiltere arasında oynanan Dünya Kupasına yan hakem seçilmiştir.( 1966 FIFA Dünya Kupası )Bu turnuvadaki başarıları sayesinde dünyada tanınmıştır.İngiltere'nin 4-2 kazandığı maçta verdiği kararlar onu bir yıldız gibi parlatmıştır.Geoff Hurst'ün 101 ve 120. dakikalardaki tartışmalı gollerini kabul eden Tevfik Behramov daha sonraki araştırmalarda gollerin haklı olduğu çıkınca büyük ün kazanmıştır.Bu maçtan sonra o yıl sadece hakemlere verilen " Altın Ayakkabı "(Golden Boat) ve " Altın Allah " (Golden God) ödülünü bizzat İngiltere kraliçesi Kraliçe II. Elizabeth'den almıştır.

Daha sonra 1972 yılındaki Kıtalararası Turnuvada Ajax ile İndependiente arasındaki maçı idare etmiştir.Tevfik Behramov'un futbola yaptığı katkılardan dolayı Azerbaycan'ın en büyük stadyumu olan Respublika(Cumhuriyet) Stadyumuna adı verilmiştir.(Tevfik Behramov Stadyumu).

2004 yılında adına Tevfik Behramov stadyumunun önünde heykel dikilmiştir. Heykelin açılışına FIFA başkanı Joseph Sepp Blatter, UEFA'nın başkanı Michel Platini, 1966 Dünya Kupası İngiltere kadrosun'da bulunan futbolculardan Geoff Hurst, Azerbaycan Futbol Federasyonu'nun başkanı Ramiz Mirzayev katılmıştır.


Rekorları

Tevfik Behramov;

Dünya kupası final maçı yönetmiş ilk Sovyet hakemidir,
Dünya kupası final maçı yönetmiş ilk Azeri asıllı hakemdir,
Dünya futbol tarihinde Altın Ayakkabı ödülü almış tek hakemdir,
Dünya futbol tarihinde İngiltere kraliçesi tarafından makamına kabul edilib 2 tane yegane ödül almış tek hakemdir.
Sovyet döneminin yegane başarılar elde etmiş ilk başarılı hakemidir.
Adına heykel yapılmış tek hakemdir.
Türk Cumhuriyetlerin'de stadyuma ismi verilen tek hakemdir.
Sovyet döneminin yurtdışından en çok transfer teklifi alan futbolcusudur.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2015 19:10
Biyografi Konusu: Tevfik Behramov nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tevfik Behramov

Ad:  Tevfik Behramov.jpg
Gösterim: 225
Boyut:  16.0 KB

Benzer Konular

12 Kasım 2016 / _Yağmur_ Edebiyat tr
25 Nisan 2011 / asla_asla_deme Edebiyat tr
18 Aralık 2015 / Tiglon Tiyatro ww
12 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr
11 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük