Arama

Fabrice Muamba

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 1.332 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2014       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Fabrice Muamba
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px FabriceMuamba cropped

Fabrice Ndala Muamba (d. 6 Nisan 1988, Kinşasa), İngiliz futbolcu. Geçirdiği kalp krizi sonucu Ağustos 2012'de futbolu bırakmıştır.

İlk yılları
Muamba'nın babası 1994 yılında politik görüşleri nedeniyle ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni (o zamanki adıyla Zaire) terkederken siyasi sığınmacı olarak başvurduğu İngiltere'den 1999'da oturma izni almış ve ailesini de İngiltere'ye getirme fırsatı elde etmişti. Muamba, 11 yaşından itibaren İngiltere'de yaşamaya başladı ama bu dönemlerde İngilizce dilini pek bilmiyordu.

Kulüp kariyeri


Arsenal

390px EmmanuelEboueMuamba
Muamba'nın Arsenal'dan takım arkadaşı Emmanuel Eboue'nin Muamba için gidiği T-shirt.

Muamba, 2002 yılında futbola Arsenal altyapısında başladı. Ekim 2005'te takımıyla profesyonel sözleşme imzaladı ve 25 Ekim 2005 tarihinde İngiltere Lig Kupası mücadelesinde Sunderland karşısında kariyerindeki ilk maçına çıktı.

Birmingham

Muamba, 27 Temmuz 2006 tarihinde Football League Championship takımlarından Birmingham City'e kiralandı. Bu takımda kendisinin oyun stili Patrick Vieira'ya benzetildi.[3] İlk sezonunda takımı Premier League'ye yükseldi ve Muamba, Birmingham taraftarları tarafından "Sezonun En İyi Genç Oyuncusu" seçildi.
Muamba, 11 Mayıs 2007 tarihinde 4 milyon £ karşılığında Birmingham City ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Muamba, 12 Mart 2008 tarihinde ise 4-2 kaybettikleri Portsmouth maçında kariyerindeki ilk golünü attı. Birmingham City o sezon Premier League'ye veda etti.

Bolton

Muamba, 16 Haziran 2008 tarihinde Bolton Wanderers ile 5 milyon £ karşılığında dört yıllık sözleşme imzaladı. Bolton formasıyla ilk golünü 13 Mart 2010 tarihinde Wigan Athletic karşısında attı. Muamba, Mayıs 2010'da "The Bolton News" tarafından "Yılın Oyuncusu" seçildi. Muamba, 7 Ağustos 2010 tarihinde Bolton ile dört yıl daha sözleşme uzattı.

Sahada geçirdiği kalp krizi ve sonrası

Muamba, 17 Mart 2012 tarihinde FA Cup çeyrek final mücadelesinde oynanan Tottenham - Bolton maçının 42. dakikasında yere yığıldı ve kalbi durdu. Muamba'ya ilk müdahaleyi Tottenham taraftarı ve Londra Chest Hastanesi'nde görev yapan kardiyolog Dr. Andrew Deaner yaptı. Bu olaydan sonra hakem Howard Webb maçı tatil etti. Bolton teknik direktörü Owen Coyle ve takım kaptanı Kevin Davies de Muamba'yı hastaneye götüren ambulansa bindi. Bolton'un üç gün sonra oynayacağı Aston Villa maçı, Bolton kulübünün kendi isteğiyle ertelendi.
Hastaneye götürülen Muamba hemen yoğun bakıma alındı ve orada yaklaşık 24 saat yaşam mücadelesi verdi. Muamba, hayati tehlikeyi atlattı ve destek almadan nefes alıp vermeye, birkaç kelime de olsa konuşmaya ve hareket etmeye başladı ancak her ihtimale karşı yoğun bakımda tutuluyordu. Muamba, ilk konuştuğunda oğlunun nerede olduğunu sordu. Bolton kulübünün doktorları Muamba'nın kalbinin 78 dakika durduğunu ve o süre içerisinde yolda 48 dakika, hastanede 30 dakika olmak üzere aslında öldüğünü ve hayata döndürmeye çalıştıklarını söylediler.15 Ağustos 2012'de futbolu bıraktığını açıkladı. Muamba'nın bu durumdan sonra sahalara dönmesinin uzun süreceği belirtildi. 15 Ağustos 2012 günü, doktor tavsiyesiyle futbolu bıraktığını açıkladı.
Son düzenleyen Safi; 16 Aralık 2015 01:31
Biyografi Konusu: Fabrice Muamba nereli hayatı kimdir.