Arama

Çim Hokeyi Nedir? Çim Hokeyi

Güncelleme: 30 Haziran 2016 Gösterim: 45.521 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çim Hokeyi
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Çim Hokeyi-2.jpg
Gösterim: 6498
Boyut:  40.4 KB
Çim Hokeyi, dünyanın birçok bölgesinde oynanan bir açık alan oyunudur. Oyun, ka­dınlar, erkekler ya da karma takımlar arasın­da oynanır. Amaç, küçük sert bir topu ucu kıvrık bir sopayla sürerek karşı takımın kale­sine sokmak ve gol atmaktır. En fazla gol atan takım maçı kazanır. Oyun 25'er dakikalık iki devreden oluşur.

Ters tutulmuş bir bastona benzeyen hokey sopası yaklaşık 1 metre boyundadır. Bir ucu kıvrıktır. Sopanın bir yanı düzeltilmiş, öbür yanı yuvarlak bırakılmıştır. Vuruşlar için yal­nızca düz yan kullanılır. Hokey topu beyzbol ya da kriket topuyla aynı büyüklükte ve genellikle beyaz olur. Oyun, 91,4 metre boyunda, 55 metre genişliğinde çoğu zaman çimle kaplı dikdörtgen bir alanda oynanır. Her kalenin önünde yarım daire biçiminde bir "şut alanı" bulunur. Gol olabilmesi için rakip oyuncunun vuruşunu bu "şut alanı" içine girdikten sonra yapması gerekir.
Çim hokeyi tehlikesi az olan bir oyundur. Bunun da nedeni, oyun kurallarının rakibin engellenmesini ve oyuncuların birbirlerine dokunmasını yasaklamasıdır. Top ancak ho­key sopasıyla durdurulabilir ya da ilerletilebilir. Kaleci dışında hiçbir oyuncu topu elle ya da başka bir yolla durduramaz ve ilerletemez. Kalecinin, o da yalnızca kendi şut alanı içindeyken topa ayağı ile vurmasına ya da atılan topları elle durdurmasına izin verilir.



Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2016 00:06
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çim Hokeyi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Çim Hokeyi-3.jpg
Gösterim: 5717
Boyut:  12.5 KB
Dünyanın bir çok ülkesinde oynanan yaygın bir oyun türü olan çim hokeyi, hem kadınlardan hem de erkeklerden meydana gelen karma takımlar ile oynanmaktadır. Bu oyunun temel amacı; küçük ve sert olan topu ucu kıvrık olan bir sopa vasıtasıyla karşı takıma ait olan kaleye denk getirerek gol atmaktır. En çok gol atan takım ise oyunda galip olur ve çim hokeyi oyunu 25’er dakika olmak üzere iki devreden oluşur yani toplamda 50 dakika sürer.


Adeta bir ters bastona benzeyen çim hokeyi sopasının boyu 1 metredir. Bir ucu yuvarlak, bir ucu ise düz olan bu sopanın vuruşlarda düz tarafı kullanılmaktadır. Çim hokeyi topu de tıpkı beyzbol topuna ya da kriket topuna benzer ve beyaz olur.

HOKEY OYUN KURALLARI



SAHA VE EKİPMAN
Çim Hokeyi Oyun sahası diktördgendir. Sahanın Uzunluğu 91.40 metredir, Sahanın genişliği 55.00 metre’dir.
Oyun alanını belirleyen çizgiler beyaz renkte olmalıdır. Tüm çizgiler 75mm. Genişliğinde olmalıdır.

Çim Hokeyinde Bayrak direkleri

Bayrakların Yüksekliği 1.20 ile 1.50 metre arasındadır. Sahanın her bir köşesine yerleştirilir. Tehlike arz etmemelidir. Genişlikte ve boyda 300 mm’yi aşmayan bayraklar olmalıdır.

Çim Hokeyinde Kaleler
Kalenin boyu 2.14 metredir, kalenin eni 3.66 metre’ dir.

Çim Hokeyinde Kullanılan Top
Topu küre şeklinde ve serttir, topun ağırlığı en az 156 gram en fazla 163 gram olmalıdır. Çevresi en az 224 mm. En fazla 235 mm.

Stick
stick düz ve ucu kıvrıktır. Tüm kenarlar yuvarlaktır. Toplam ağırlık 737 gramı geçemez.

Çim Hokeyi Oyuncuları

aynı tip kıyafet giymelilerdir. Rakibi tehlikeye sokacak birşey giyemezler. kıyafet ve malzeme stick dışında futbol malzemesinin aynısıdır.

Takımlar
Çim Hokeyinde takımlar 16 kişiden oluşur, sahada 11 oyuncu görev alır, Oyuncu değişikliği sınırsızdır.

Kaptanlar
koluna taktığı özel bir kol bandı ile ayırt edilir.

Hakemler

oyunu iki hakem yönetir.

Oyunun süresi
Çim Hokeyinde Oyun 35 dakikadan oluşan iki devre halinde oynanır. Devre arası 5 dakikadır.

Gol kaydetme
Hokeyde top hücum tarafından çember içinde oynandığında ve tamamen gol çizgisi üzerinden kale üst direğinin altından geçip çemberin dışına çıkmadığında gol olur.
Top çember içinde hücum tarafından oynanmadan önce yada oynadıktan sonra sopa ile oynanabilir yada sopaya veya savunmanın vücuduna değebilir.

Çember içinde oyun durdurulduktan sonra gol atılamadn önce top bir hücüm oyuncusu tarafından tekrar çember içinden oynanmalıdır.

Kaleci. Golü engellerken penaltı vuruş kuralını ihlal ederse, gol kararı verilir.
En fazla golü atan takım galip sayılır.

Ofsayt
çim hokeyinde ofsayt kuralı yoktur.

Penaltı
karşı tarafın 23 metre çizgisi içinde hücüm tarafından yapılan faule. Defans tarafından 23 metre dışında yapılan kasti hareketlerden sonra.
Defans tarafından çember içinde kasıtlı olmnayarak muhtemel bir golü engelleyen faul sonrası Penaltı verilir.

Penaltı korneri
top arka çizgi üzerine kale direğinden 10 metre mesafedeki işaretin üzerine yada atak atkımın tercih ettiği yönde bu işaret ile çember çizginin arasındaki arka çizgiye konur. Atak, kasten havalandırmadan topa vurur yada iter. Vuran yada iten oyuncunun bir ayağı dışarıda kalmalıdır. Hiçbir defans oyuncusu topun 5 metrelik mesafesi içinde yer alamaz. Kaleci dahil 5i geçmeyecek defans oyuncusu arka çizginin gerisinde bekler.

Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2016 00:24
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Haziran 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Çim Hokeyi Hakkında Bilgi

Ad:  Çim Hokeyi-5.jpg
Gösterim: 5907
Boyut:  65.6 KB
Futbol alanı büyüklüğünde bir alanda, on birer kişilik takımların sopalar yardımı ile topu kaleye sokmak için mücadele ettikleri spor dalı. Çim hokeyi, futbolla, buz hokeyinin bir karışımıdır. Bu iki spor dalı kadar popüler olmasa da Batı Avrupa’da da bayanlar arasında, Asya ülkesinde de erkekler arasında hayli yaygındır. Bu oyunun ilk olarak eski Yunan’da oynandığı, bugünkülere benzer kurallarının da Persler tarafından konduğu sanılmaktadır. Hokeyi İngilizlerden öğrenen Hintli ve Pakistanlılar, günümüzde bu spor dalında üst sıralarda yer almaktadır. 1908′den bu yana olimpiyatlarda yer alır. (1924 hariç).

Hokey, 19. yy’da Ingiliz okullarında sıkça oynanmıştır. 1861 yılına ait bir tutanakta ilk erkekler hokey kulübünün, Londra’nın güneydogusundaki Blackheath’te kurulduguna ilişkin kayıt bulunmaktadır. Londra’daki bir diğer hokey kulübü Teddingtan ise, çim hokeyi kurallarında önemli degişiklikler getirmiştir. Ellerinin kullanılmasının ve sopanın omuzlardan yukarıya kaldırılmasının yasaklanması, top olarak kauçuk bir kübün kullanılması ve en önemlisi de bir şut alanının benimsenmesi getirilen değişikler arasındadır. Tüm bu değişiklikler o sırada Londra’da yeni kurulan Hokey Birligi’nin belirledigi kurallar içine de alınmıştır. Çim hokeyi, özellikle Ingiliz ordusu aracılığıyla Uzakdogu’ya ve tüm dünyaya yayılmış, kısa sürede bayanlar arasında da ilgi görmüştür.

Hokeyde uluslararası karşılaşmalar 1895 yılında başlamış, 1971′den itibaren 4 yılda bir dünya kupası düzenlenmiştir. Bayanlar arası çim hokeyi karşılaşmaları 1895′ten bu yana düzenli olarak dostluk maçları şeklinde devam etmiş, ciddi olarak uluslararasi karşılaşmalar ancak 1970′lerde başlamıştır. İlk bayanlar dünya kupası ise 1874′de düzenlenmiştir.

Erkekler çim hokeyi karşılaşmaları 1908′den bu yana, bayanlar çim hokeyi karşılaşmaları ise 1980′den bu yana olimpiyat oyunlarında yer almaktadır.

Dünya üzerindeki bütün çim hokeyi karşılasmalarını organize eden otorite kurulus FIH (Federation Internationale de Hokey)dir. Merkezi Belçika’nin başkenti Brüksel’de bulunan “Uluslararasi Hokey Federasyonu” 1924 yılında kurulmuş olup, 100′ü aşkın üyeye sahiptir. Diger uluslararası hokey turnuvalarından bazıları ise; Asya Oyunlari, Asya Kupası, Avrupa Kupası, Pan-Amerika Oyunları’dır.

Altı asıl ve altı yedek oyuncudan olusan takımlar arasında oynanan salon hokeyi de son yıllarda yaygınlaşmıştır.

Dünya'da Hokey Tarihi

Ad:  Çim Hokeyi-4.jpg
Gösterim: 6056
Boyut:  40.8 KB

Çim Hokeyi branşı, 120 ülkede en popüler 3 branştan biri olan, 28 olimpik branştan birisidir. Çim Hokeyi’nin; olimpiyat oyunlarında, futboldan sonra en fazla seyirci kitlesine sahip ikinci branş olduğu ve 1908 yılından beri Olimpiyat oyunlarında var olan bu sporun, hokeyin ana branşı ve ilk şekli olduğu düşünülmektedir.

Açık alan ve Salon Hokeyi kategorilerinde oynanan bu branşta; açık alan hokeyi, hokeyin olimpiyat oyunlarında yer alan ve 91,40 m x 55,00 m ölçülerinde sentetik çim saha üzerinde, 3.66 m ile 2.14 m ölçülerinde kale ile, sahada 11, toplamda ise 16 kişilik takımlarla oynanan kategorisi olup; salon hokeyi kategorisi ise daha çok açık alan hokeyine hazırlık evresi olarak, sporcuları kış dönemi içerisinde antrenmanlı tutmak amaçlı olarak oynanmaya başlanan, en fazla 44,00 m x 22,00 m, en az 36,00 m x 18,00 m saha ölçülerinde ve genelde hentbol oyun sahasında, 3.00 m ile 2.00 m ölçülerinde kale ile, sahada 6, toplamda ise 12 kişilik takımlarla oynanan kategorisidir. Sporcular bu branşı, 36,5–37 inch uzunluğunda, 737 gram ağırlığı geçmeyen ve genelde 91 cm uzunluğunda “stick” adı verilen sopalar ve 224–235 mm çevresi, 156–163 gram arasında ağırlığı olabilen sert bir topla oynamaktadırlar.

Çim Hokeyinin, kadınlar ve erkekler için Milli Takımlar düzeyinde Olimpiyatlar, Dünya Şampiyonası, Dünya Hokey Ligi ve Avrupa Şampiyonası gibi uluslararası turnuvaları olduğu gibi, kulüpler için de Avrupa Hokey Ligi gibi önemli turnuvaları bulunmaktadır.

Ülkemizde de, Hokey kulüplerinin katılımıyla oluşturulan Süper Lig ve Türkiye Şampiyonalarıyla faaliyetlerini devam ettiren Çim Hokeyi’nin 10,12,14,16,18,21 Yaş Altı ve Büyükler olmak üzere toplam 7 kategoride müsabakaları mevcut olup Avrupa Şampiyonaları 16 Yaş Altı ve daha üstü kategorilerde düzenlenmektedir.

Dünyada bu kadar popüler, ülkemizde ise yaklaşık 8.000 sporcu sayısıyla küçümsenmeyecek düzeyde olan Çim Hokeyi alanında ne yazık ki ülkemizde çok sayıda çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, bu alanda yapılacak olan çalışmalara örnek teşkil etmek ve Çim Hokeyi branşının geçmişten günümüze dünyada ve ülkemizde ki tarihi gelişimi ile ülkemize gelişi, gelişimi ve federasyon olarak branşı geliştirmek üzere yapılanlar ve mevcut durumu geliştirmek üzere yapılması gerekenler hakkında bilgi vermektir.

MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2016 00:27
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Spor
16 Mayıs 2011 / 999PasaLéé999 Soru-Cevap
1 Haziran 2011 / Misafir Ziraat
16 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
24 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük