Arama

Satranç Boksu Nedir? Satranç Boksu

Güncelleme: 2 Temmuz 2013 Gösterim: 4.898 Cevap: 1
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
20 Ağustos 2010       Mesaj #1
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Satranç boksu nedir?
Satranç boksu genel kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

Ya şah-mat yapmanız ya da rakibinizi nakavt etmeniz gerekiyor.

Hem zihinsel hem de fiziksel hünerleri birleştirince ortaya satranç boksu çıkıyor. Eğer boks eldiveni alacak kadar bütçeniz ve biraz beyin hücresi kaybetme cesaretiniz varsa, bu spor tam size göre. Oyunun başında altı raunt satranç oynuyorsunuz ve ringe çıkarak beş raunt ta fiziksel gücünüzü gösteriyorsunuz. Satranç tahtasında ya da ringin zemininde oyunu kazanmanız mümkün.

6&ampsaX&ampeix7ttTL QI8aHOK3yzLAL&ampved0CAQQ8wc4Ag&ampusgAFQjCNHXBk5msIuAcGPUfvCYUlih8Y8g Q

Kurallar ise şöyle : Her satranç raundu 4 dakika, her boks raundu 3 dakika olmak üzere maç toplam 39 dakika sürüyor. Her raunt arasında, oyuncuların kıyafetlerini değiştirmeleri için birer dakika mola veriliyor. Her oyuncunun satranç rauntlarında hamlelerini yapmak için toplam 12’şer dakikası var.

Satrançta mat olan, ya da süresini geçiren, boksta ise nakavt olan ya da hakem kararı ile yenik ilan edilen ya da her iki oyundan birinde maçtan çekilen oyuncu maçı kaybediyor. Eğer satranç maçı berabere biterse, boks maçında iyi puan alan maçı kazanıyor. Eğer boks maçında da beraberlik olmuşsa, satrançta siyah taşlarla oynayan maçı kazanıyor.

Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 12:48
YILMAZ - avatarı
YILMAZ
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #2
YILMAZ - avatarı
Ziyaretçi
Satranç Boksu
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Fransız bir çizgi romandan esinlenerek bulunan satranç boksu, zekaya dayalı satranç ile güce dayalı boksu birleştiriyor.

Satranç boksunun kurucusu 32 yaşındaki Iepe Rubingh, bu ilginç karışım için “1 numara bir düşünce ve 1 numara bir güç sporu” diyor

Bu spor, toplam 5 rauntluk boks maçı ile toplam 24 dakikalık bir satranç maçından oluşuyor.
Rubingh, bu yeni spor türü için ilhamı, 1992’de yayımlanan bir Fransız çizgi romanından aldı. “Soğuk Ekvator” adlı çizgi romanda iki ağır siklet boksörü 12 rauntluk bir boks maçından sonra 45 saatlik bir satranç maçı yapıyorlar.
Bu kadar uzun süre boks ve satrancın “pratik olmadığını” belirten Rubingh, olayı daha pratik hale getirmek için bu kombinezonu oluşturmuş.
2003’te yeni sporunu tanıtmak için Amsterdam’da bir arkadaşıyla gösteri maçı yapan Rubingh, iyi satranç oynayabilen başarılı boksörler bulabilmek için araştırmalarına Almanya’da devam etti. Çünkü en başarılı ağır sıklet boksörlerinin çoğunun çıktığı Rusya ve Ukraynalı sporcular, çalışmalarını sürdürmek için Hamburg’u tercih ediyorlar.

İLK DÜNYA ŞAMPİYONU STOLDT: İKİ SPOR DA SALDIRGAN
Rubingh’in bulduğu ilk adaylardan biri Berlin’de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan amatör kikboksçu Frank Stoldt, gecelerini online satranç oynayarak geçiren bir satranç tutkunu.
Satranç boksunun geçen Kasım’da Berlin’de yapılan ilk dünya şampiyonluğunu kazanan Stoldt, kendi deyimiyle “iki sporun da saldırgan” olması nedeniyle satranç boksuna ilgi duyduğunu söyledi.
Stoldt, tacını bu ay yapılan maçta 19 yaşındaki Rus Nikolay Sazhin’e kaptırdı. Bu maça kadar ülkesinden dışarı çıkmayan Sazhin ise, satranç boksunu ilk kez internette sörf yaparken gördü.

KURALLAR:
Satranç boksunda maç 6 raunt satranç ve 5 raunt boks olmak üzere 11 raunttan oluşuyor. Maç satranç raundu ile başlıyor, sonra boks raundu, sonra satranç raundu ile devam ediyor.
Her satranç raundu 4 dakika, her boks raundu 3 dakika olmak üzere maç toplam 39 dakika sürüyor. Her raunt arasında, oyuncuların kıyafetlerini değiştirmeleri için birer dakika mola veriliyor. Her oyuncunun satranç rauntlarında hamlelerini yapmak için toplam 12’şer dakikası var.
Satrançta mat olan, ya da süresini geçiren, boksta ise nakavt olan ya da hakem kararı ile yenik ilan edilen ya da her iki oyundan birinde maçtan çekilen oyuncu maçı kaybediyor.
Eğer satranç maçı berabere biterse, boks maçında iyi puan alan maçı kazanıyor. Eğer boks maçında da beraberlik olmuşsa, satrançta siyah taşlarla oynayan maçı kazanıyor.
Seyirciler ise hala bu yeni spor türüne alışamadı. Satranç boksu seyircilerinden Yarim Fahre, bu duygusunu “120 kiloluk adamları oturmuş satranç oynarken görmek fotomontaj gibi” sözleriyle ifade ediyor.
Satranç boksu Dünya Satranç Boksu Örgütü adıyla uluslararası bir örgütlenmeye sahip olsa da, henüz resmen federasyon olarak örgütlenmiş değil. Dünyadaki toplam satranç boksörlerinin sayısı ise 150 civarında.

Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 13:00 Sebep: sayfa düzeni

Benzer Konular

2 Temmuz 2019 / olccay Sağlıklı Yaşam
25 Mayıs 2012 / erdsahi Soru-Cevap
22 Eylül 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
22 Şubat 2012 / şşşt kız Cevaplanmış