Arama

NBA - ABD Profesyonel Basketbol Ligi (National Basketball Association)

Güncelleme: 10 Haziran 2016 Gösterim: 9.944 Cevap: 2
carmelo anthony - avatarı
carmelo anthony
Ziyaretçi
5 Aralık 2007       Mesaj #1
carmelo anthony - avatarı
Ziyaretçi
Basketbol Kanadalı Dr.James Naismith tarafından bulundu ve bu oyunu bulduğunda sadece 13 tane kuralı vardı.

Sponsorlu Bağlantılar
Nba tarihinin ilk oyunu 1 Kasım 1946 yılında New York Knickerbockers ile Maple Leaf Gardens arasında oynandı. Maçı New York 68-66 kazandı. Önceden atış yapıldığında zıplanmazken daha sonradan bu kural kaldırıldı. Önceden sut atma süresi sınırsızken sonradan 24 saniye haline getirildi.

Profesyonel basketbol 1950lerde basladı. Ve Nba'in ilk efsane oyuncusu Boston Celtics’in oyuncusu Bob Cousy olmustur. Oyun zekası, tarihte yapılan ilk güzel hareketler ona aittir. 1946'da 4 periyottan 12 dakikalık maçlar oynanmaya başladı. Nba tarihinin ilk Şampiyonu 1946 yılında Philadelphia Warriors takımı oldu.


1958-1966 yılları arasında Boston Celtics fırtınası esti. Bu seneler arasında 8 kez üst üste şampiyon oldular. Bob Cousy,Bill russell gibi efsanelere sahiptiler. O zamanlar iki oyuncu arasında büyük çekişme vardı. Bunlardan birisi Wilt Chamberlain diğeri ise Bill Russell'dı. Zaten Lakers ve Boston o zamanlara damgalarını vurdular. Tabi bu yarışı Boston Celtics kazandı ama Lakers da diğer seneler için takımları zorlayacağını ispatladı. 1970li yıllarda Nba basketbolu gerilemeye başladı. Bu yüzden ABA (lise basketbolu) kuruldu. Ordan oyuncular getirilmeye başlandı. Ve yeni kurallar getirildi. 1978 yılında üçlük basketbola kazandırıldı. Daha yeni kurallar getirildi. Nba seyir zevkini tekrar kazandıran bir oyuncu Nba'e draft edildi. 1976 yılında Philadelphia'ya geldi. Onun adı Julius Erving'ti. Yaptığı smaçlar, müthiş akrobatik hareketleri Nba'e tekrar seyirci gelmesini sağladı. Onla birlikte Larry Bird de Nba'i güçlendirdi. Boston'a gelen Bird akıl dolu asistleri, üçlükleri, hırsı kısacası her şeyi ile basketbola katkı sağladı. Tabi bunların yanında Kareem Abdul Jabbar gibi büyük oyuncunun da Nba katkısı büyüktü. Yaptığı sky hook halen tüm oyuncular tarafından yapılmakta.


1981 yılında Nba gelen bir oyuncu tüm basketbolun oyun felsefesini değiştirdi. Bu oyuncu Earvin Magic Johnson'dı. Akıl almaz asistleri, oyun zekası, oyunu muhteşem kuruşu onu efsaneler arasına sokmaya yetti. Bir oyun kurucunun kısa olması gerekir felsefesini ortadan kaldırdı: Magic 2metre 5cm boyundaydı. Bir maçtan sonra bir oyuncunun yorumu Magic'i açıkça ifade eder:
"Yaptığı bir asisti anlamak için zekanızın normal bir insandan üstün olması gerekir."
1990 yıllara da damgasını vuran bir oyuncu geldi. Majesteleri Micheal Jordan dı. Nba'de 1990lı yıllara kadar playofflara zor çıkmış bir takımı 6 sene şampiyon yaptı. Smaçları, sayıları, şutları, liderliği onu Nba tarihinin en büyük oyuncuları arasına soktu. Son saniye basketleri karşı takımı delirtmesine sebep olmustu. Dönemin en büyük savunmacısı Craig Ehlo maç öncesi Jordanı tutacağını, 20 sayıda tutmayı planladığını söyledi. Jordan o maçta 61 sayı attı. Bunun üzerine Ehlo röportajda şöyle konuştu:
"Elimden geleni yaptım. Ama bir tanrıyı savunmak kolay iş değildi."
Nba basketbolu Avrupa basketbolundan ayrı kurallara göre oynanır. Çünkü Nba basketbolu bir oyun değildir. Bir yaşam felsefesidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ahmed - avatarı
ahmed
Ziyaretçi
7 Aralık 2007       Mesaj #2
ahmed - avatarı
Ziyaretçi
NBA...
Dünyadaki her basketbolcunun rüyasını süsleyen eşsiz arena...
Sponsorlu Bağlantılar
Dünya üzerindeki sporlar içinde futboldan sonra en fazla izlenilirlik oranına sahip bu sahnede yer alabilmek rüyasıyla, Avrupa’dan Asya’ya kadar en yetenekli basketbolcular draft edilmek için Amerika’nın yolunu tutmakta. NBA artık, gerek oyuncu profili gerekse hitap ettiği izleyici kitlesiyle, ulusal bir ligin çok çok ötesinde. Bu fantastik sahnede 10 yıl öncesine göz gezdirdiğimizde, yabancı sayısı bir elin parmaklarını geçmezken; şimdi 30 farklı kültürün üzerinde oyuncu, bu endüstri içinde mücadele ediyor. 30 ortaklı bir şirket olan NBA, aynı zamanda ticari ilişkilerin yoğun biçimde yaşandığı pazarı andırıyor. Bir zamanların basketbol efsaneleri, şimdi kendi yerlerine aday gösterilen oyuncuların ilham kaynağı oluverdiler. İşte bunlardan bazıları...


Michael Jordan
NBA tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yıldızı olarak gösteriliyor. 1990’lı yıllarda ortaya koyduğu oyunla herkesin beğenisini kazandı. Chicago Bulls’u 6 yıl NBA şampiyonluğuna taşıyan basketbolun efsane ismi, ulaşılması güç bir rekora da imza attı. Aynı sezonda üç ‘en değerli oyuncu’ ödülü alan üç oyuncudan biri olan Jordan, altı kez de ‘play-off’ların en değerli oyuncusu’ ödülüne layık görüldü.

Scottie Pippen: Phill Jackson yönetimindeki unutulmaz Chicago Bulls kadrosunda, Michael Jordan ile birlikte takımı sürükleyen önemli yıldızdan biriydi. Jordan’ın gölgesinde kalması olumsuz görünse de, NBA’e damgasını vuran önemli yıldızlardan biri olmayı başardı.


Larry Bird
80’li yılların ortaları ve 90’lı yılların başlarında, Boston Celtics’in her şeyiydi. Onu diğerlerinden ayıran en büyük özelliği 3 sayılık atışların efsane ismi oluşuydu. Günde 1000 atış kullanarak antrenman yapan Bird, basketbolcularda çok fazla görülmeyen iki elini de kullanabilme özelliğine sahipti. Halen NBA ekiplerinden Indiana Pacers’ın başkanlığını yapıyor.


David Robinson
NBA’de ‘amiral’ olarak bilinen Robinson, uzun yıllar San Antonio Spurs’te takımın liderliğini yapmış, sonraları bu görevi Tim Duncan’a devretmişti. 1993-1994’te oynanan San Antonio Spurs-Los Angeles Clippers finalinde, Spurs adına 71 sayı üretmesi ulaşılması güç bir rekor olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.


Magic Johnson
1979’da geldiği Los Angeles Lakers’ta henüz ilk senesinde şampiyonluk yaşadı. 16 Mayıs 1980’de deplasmanda Philadelphia’yı 4-2 yendikleri serinin o unutulmaz 6. maçında takımına kazandırdığı 42 sayı, 15 ribaunt ve 7 asistle yıldızlaştı. 80’li yıllarda takımıyla 7 final oynayıp 4 şampiyonluk kazandı. 1991’de HIV virüsü yüzünden basketbolu bırakmak zorunda kalmasına rağmen, sonraları bu hastalığı yenmeyi bildi.


Karl Malone
Kariyerinin en başarılı yıllarını Utah Jazz’la yaşayan ‘postacı’, takımının en çok sayı üreten, en fazla oyunda kalan ve en çok ribaunt alan oyuncusu olmayı başarmıştı. NBA’de tüm zamanların en skorer oyuncuları listesinde Kerim Abdul-Cabbar’dan sonra ikinci sırada yer alan Malone, 1996, 1997 ve 1999’da ‘en değerli oyuncu’ seçilerek basketbolun unutulmazları arasındaki yerini aldı.


Kerim Abdul-Cabbar
NBA tarihinin sayı kralı... Basketbol dünyasında şu ana dek hiç kimsenin rekoruna erişemediği eşsiz yetenek... Kariyerine ‘yılın çaylağı’ olarak başlayan Müslüman basketbolcu, 6 NBA şampiyonluğu yaşadı. 6 kez ‘en değerli oyuncu’ ödülü alırken, kendisine All-Star içinde 19 defa yer buldu. 2 kez de sayı krallığı apoletini takması onu görkemli bir oyuncu haline getirdi.


Charles Barkley

‘Sir Barkley’, NBA’de ‘tüm zamanların en büyük 50 oyuncusu’ndan biri seçilmesine rağmen; 16 yıllık kariyeri boyunca şampiyonluk yüzüğünü takamadı. 90’lı yılların unutulmaz basketbolcusunun adını bu yazıda geçirmemek olmazdı. 16 yıllık kariyerini 37 yaşında sonlandırdı.


John Stockton
1984-1986 yılları arasında Utah Jazz istenilen başarıyı yakalayamasa da gelecek 10 yıla damgasını vuracak oyun kurucuyu sahneye çıkardı. Onun adı John Stockton’dı. Malone ile Stockton, müthiş bir ikili oldu. 1997-98 sezonunda şampiyonluk yaşadı. 2002-03’te takımı Sacramento Kings’e elendikleri maçtan sonra basketbolu bıraktı.


Dennis Rodman
Basketbol dünyasının hem yetenekli hem de yaramaz çocuğu... Sansasyonel hayatı kariyerini olumsuz etkilese de eşsiz oyun zekası ve zıplayabilme özelliği özel olmasını sağladı. Detroit ile iki yıl üst üste şampiyonluk yaşadıktan sonra aynı başarıyı Chicago ile tekrarladı.


Hakeem Olajuwon
Nijerya asıllı oyuncu, NBA’in önemli isimlerinden biriydi. Houston Rockets takımıyla ligde furtınalar estiren Müslüman oyuncu, aynı zamanda genç oyunculara verdiği önemle ön plana çıkan bir isimdi. Yıllar önce Mirsad Türkcan, Houston Roackets’a transfer olduğunda ona en büyük desteği Olajuwon vermişti. Mirsad’ın ‘Rüya Adam’ olarak nitelendirdiği Olajuwon, yıllarca NBA’de Müslüman bir oyuncuyla oynayabilmek için dua etmiş. Pota altında yaptığı bloklarla forvetlerin korkulu rüyası olan Hakeem, NBA’in unutulmayacak basketbol efsaneleri arasında yer alıyor.


Joe Dumars
80’lerin unutulmaz basketbol efsanelerinden biri. Detroit forması altında müthiş bir performans sergileyen Dumars, oyunculuk döneminde çok başarılı bir grafik çizdiği takımına başkan oldu. Mehmet Okur’un da bir dönem başkanlığını yaptığını hatırlatalım.


Isiah Thomas
Oynadığı dönemde NBA’in en iyi kısalarının başında geliyordu. Muhteşem top kullanma yeteneğiyle taraftarın gönlünde taht kurdu. 1982-93 yılları arasında 12 kez All-Star, 1984 ve 86 All-Star maçlarında ‘en değerli oyuncu’ oldu. 1984, 85 ve 86’da ‘en iyi ilk beş’te yer aldı. 1989 ve 90’da Detroit Pistons’la şampiyonluğa ulaştı. 1990 finallerinin ‘en değerli oyuncusu’ seçildi. 1996’da NBA tarihinin ‘en iyi 50 basketbolcusu’ arasında yer aldı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
10 Haziran 2016       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime

NBA - National Basketball Association


nba logo

National Basketball Association (Ulusal Basketbol Birleşimi) veya kısaca NBA, ABD'de kurulmuş profesyonel basketbol ligi organizasyonudur.

Amerika’nın profesyonel basketbol ligi olan NBA, ilk olarak 1946 yılında Basketball Association of America (BAA) ismiyle kurulmuştu. Günümüzde dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarından biridir. 3 yıl boyunca BAA olarak anıldı ve sonrasında 1949 yılında “National Basketball Association” NBA adını aldı.

Bazı NBA terimleri şu şekildedir;


Bench: Yedek oyuncular
Backcourt: Rakip sahada, yani hücumdayken defans sayılan oyuncular. Genellikle gardlar.
Assist: Sayı pası
Airball: Şut çekildiğinde topun ne çembere, ne de potaya değmemesi.
Ballhandling: Top hakimiyeti... Bunu iyi kıvıran elemanlara "ballhandler" sıfatı yakıştırılır.
Charging: Hücum faul.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

19 Haziran 2016 / Kral_Aslan Spor
22 Haziran 2012 / _Yağmur_ Arşive Kaldırılan Konular
12 Ekim 2012 / Kral_Aslan Spor