Arama

Beko Basketbol Ligi Tarihi

Güncelleme: 12 Ekim 2012 Gösterim: 5.825 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
10 Ağustos 2010       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Beko Basketbol Ligi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
  • Ülke 22px Flag of Turkeysvg Türkiye
  • Kıta 22px Flag of Europesvg Avrupa
  • Konfederasyon FIBA Avrupa
  • Kuruluş 13 Aralık 1966
  • Takım Sayısı 16
  • Bir Alt Lig Türkiye Basketbol 2. Ligi
  • Diğer Kupalar
    • Teknosa Türkiye Kupası
    • Cumhurbaşkanlığı Kupası
  • Uluslararası Kupalar
    • Euroleague
    • ULEB Eurocup
    • EuroChallenge
    • EuroCup Challenge
  • Son Şampiyon Fenerbahçe Ülker (4. kez)
  • En Başarılı Takım
    • Efes Pilsen S.K. (13 kez)
    • Eczacıbaşı S.K. (8 kez)
  • TV yayıncı
    • Sky Türk
    • SporMax
  • Resmi site tbl.org.tr

Beko Basketbol Ligi
(T.B.L.), 1966 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından kurulan ve Türkiye'de en üst düzey profesyonel basketbol ligi. Genel olarak "Türkiye 1. Erkek Basketbol Ligi"'nin Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından kabul edilen ismi. Bayanlar 1. Ligi için TBBL (Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi) ismi kullanılmaktadır. Aynı zamanda ULEB' e göre Avrupa'nın en güçlü 5. ligidir.

1966 - 1967 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi adı ile kurulan ligin ilk şampiyonluğunu Altınordu S.K. basketbol takımı kazandı. 2007 - 2008 sezonunda Türk Telekom S.K.'yı finalde yenerek bu ünvana üst üste ikinci kez ulaşan Fenerbahçe Ülker aldı. Son şampiyonluğu ise 2009 - 2010 sezonunda Efes Pilsen S.K.'yi finalde yenen Fenerbahçe Ülker kazandı.

Türkiye Basketbol Federasyonu ile Arçelik A.Ş. arasında 4 Ekim 2006 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre Türkiye Basketbol Ligi 'nin ismi 2007 - 2008 sezonundan itibaren 4 yıllığına Beko Basketbol Ligi olarak değiştirilmiştir.

Digiturk, 14 Ağustos 2008 tarihinde Türkiye Basketbol Federasyonu'nun açmış olduğu ve NTVSpor ile D-Smart'ında katıldığı tüm maçların yayın hakları ihalesini 13.5 Milyon Dolar'a kazanarak, Türkiye Basketbol Ligi'ndeki 2008-09 ve 2009-10 sezonlarının maçlarını yayınlama hakkına sahip oldu.

2008 - 2009 sezonunda; Euroleague'de Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen S.K., ULEB Eurocup'ta Türk Telekom B.K., Galatasaray Cafe Crown, Beşiktaş Cola Turka, EuroChallenge'da Antalya Büyükşehir Belediye, Bandırma Banvit olmak üzere toplam yedi takım Avrupa kupalarında Türkiye'yi temsil edecektir.
2008 - 2009 sezonunda normal lig maçları 18 Ekim 2008 tarihinde başlayıp, 10 Mayıs 2009 tarihinde son bulacaktır. Play-off müsabakaları ise 15 Mayıs 2009 - 26 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacaktır.

Tarihi

Dünya'da basketbol
Basketbol Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith[16] tarafından 1891'de yaratılmıştır. Atlet ve beyzbolculara kış antremanı yaptırmak amacıyla geliştirilen bu oyunda amaç, tahtadan yapılmış sepetlere topun sokulmasıydı. İlk oynayış şeklinde, 7 kişilik iki takım arasında 20'şer dakikalık üç devre üzerinden oynanmıştır. Oyunun asıl hedefini sepetler oluşturduğundan, Dr. Naismitih tarafından bu oyuna "sepet topu" anlamına gelen basketbol' adı verilmiştir.

Basketbol, yaratılmasından kısa bir süre sonra YMCA'yı aşarak bütün okullara, üniversitelere ve hatta semtlerde bulunan cimnastik salonlarına kadar yayılmıştır. Gençlerde bu spora karşı uyanan istek ve heyecanda kulüpleri basketbol şubeleri açıp takımlar kurmaya zorlamış ve böylece basketbol, Amerika'nın en popüler ulusal oyunu haline gelmiştir.

Basketbolun Avrupa'daki ilk denemesi, 1893 yılında Paris'in Trevise sokağındaki eski bir jimnastik salonunda yapılmıştır. Daha sonraları, özellikle I. Dünya Savaşı sırasında, basketbolun Avrupa'da yayılmasında Amerikalı askerlerin büyük etkisi olmuştur. Hızla gelişme gösteren basketbol böylece Avrupa'da en gözde sporlar arasında yerini almıştır.

Amerika, 1897 yılında erkeklerde, ardından 1900 yılında bayanlar arasında ilk milli basketbol şampiyonlarını düzenleyerek, bu sporu ülke çapında popüler hale getirmiştir. Amerikalılar milli spor olarak benimsedikleri basketbolu, 1904 St. Louis Olimpiyat Oyunları'nda kulüp takımları arasında maçlar düzenleyerek, Olimpiyat Oyunları'na katılan tüm ülkelere tanıtmışlardır. 1905 yılında dünyanın en büyük spor salonlarından New York Madison Square Garden, kapılarını basketbola açmıştır.
Basketbol spor branşını yönetmek amacıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde FIBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu) 1932 yılında kurulmuştur. FIBA, basketbolun daha hızlı yayılması ve daha çok kişinin oynadığı bir dal haline gelebilmesi için gerekli her türlü düzenlemeleri ve oyun kurallarını hayata geçirmek amacı ile kurulmuştur.

İlk Avrupa şampiyonası, FIBA Avrupa tarafından 1935 yılında İsviçre'nin kenti Cenevre'de düzenlenmiş ve Letonya şampiyon olmuştur. 1936 senesinde Almanya'nın Berlin kentinde yapılan Olimpiyat Oyunları'na resmi oyun olarak dahil edilmiştir. İlk Dünya Şampiyonası ise, 1950 yılında Arjantin Buenos Aires’te yapılmış ve Arjantin şampiyon olmuştur.

Türkiye'de basketbol
Türkiye'de basketbol ilk olarak Robert Koleji'nin spor salonunda Amerikalı bir öğretmenin yönetiminde öğrenciler arasında 1904 yılında oynandı. 1911 yılında Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni olan ve o dönemde Galatasaray S.K. futbol takımının kaleciliğini yapan Ahmet Robenson tarafından, basketbol kuralları türkçeye çevrilmiş ve 10'ar kişilik iki takım arasında Galatasaray Lisesi'nin spor salonunda oynanmıştır.

1913 yılında ilk basketbol şubesi Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından açılmıştır. 1920 tarihine kadar Osmanlı Devleti'nin Dünya Savaşı'nda olmasından dolayı bir gelişme göstermedi. İlk resmi müsabaka 1921 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın desteği ile Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri ile İstanbul’da yaşayan Amerikalılar arasında oynanmış, Amerikalılar maçı 24-18 kazanmıştır.

1923 yılında ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kurulması ile basketbolun bütün Türkiye'ye yayılmaya başlamıştır. Türkiye'de ilk basketbol ligi ise 1927 yılında kurulmuştur. İstanbul'daki Musevilerden kurulu Maccabi şampiyonluğunu 1933 yılına kadar sürdürmüştür. 1933 yılında Türk Spor Kurumu'nun basketbolu ele alması ile Maccabi'nin üstünlüğü sona ermişti. İstanbul basketbol şampiyonalarında Galatasaray S.K. takımı arka arkaya dört yıl şampiyon oldu.

Türkiye Millî Basketbol Takımı 1934 yılında kurulmuş, ilk resmi maçını 24 Haziran 1936 yılında Beyoğlu Halevi salonunda Yunanistan ile yapmıştır. Maçı 49-12 gibi farklı bir skorla kazanmıştır. Türkiye daha sonra 1936 Berlin Olimpiyatları'na katıldı, ancak dereceye giremedi.

1940 ile 1946 yılları arasında Türkiye'de basketbol faliyetleri duraklasa da 1946'dan itibaren Ankara, İstanbul, ve İzmir'in ilk derecelere giren takımlarının oynadığı Türkiye Şampiyonası'nın düzenlenmesi ile yeniden faliyetler hızlanmıştır. 1949 yılında Kahire'de yapılan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Türkiye'nin katıldığı ilk Avrupa Şampiyonası oldu. Türkiye bu şampiyonada Avrupa 4'cülüğü ünvanını elde etti. 1960 yılında ise Türkiye Millî Basketbol Takımı ilk kez Sofya'da yapılan 2. Balkan Şampiyonası'na katıldı.

Türkiye'de basketbol, 1936-1959 yılları arasında Spor Oyunları Federasyonu adı altında voleybol ve hentbol ile birlikte yürütülmüştür. 1 Mart 1959 yılında ise Türkiye Basketbol Federasyonu resmen kurulmuştur. 13 Aralık 1966 yılına kadar İstanbul, İzmir ve Ankara bölgelerinde yürütülen basketbol çalışmaları daha sonra bu bölgelerin takımları bir araya getirilerek Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi'ne dönüştü. 1968 - 1969 sezonundan itibaren Türkiye Basketbol Federasyonu, Deplasmanlı İkinci Ligi kurdu. Ayrıca 70'li yıllarda bazı özel kuruluşların da basketbol takımları oluşturmaları ile Türk basketbolü canlanma dönemine girdi.1977 yılında Fransa'da yapılan "Avrupa Yıldızlar Basketbol Şampiyonası"nda Türkiye, Avrupa Şampiyonluğu'nu kazandı.

Lig tarihi

270px Beko Basketbol Ligi AfiC59F
Türkiye Basketbol Federasyonu ile Arçelik A.Ş. arasında 4 Ekim 2006 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre Türkiye Basketbol Ligi 'nin ismi 2007 - 2008 sezonundan itibaren 4 yıllığına Beko Basketbol Ligi olarak değiştirildi.

1946 yılından itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir bölgelerine dayanan basketbol faliyeti, mahalli lig maçlarıyla bu bölgelerin lig birincileri arasında oynanan Türkiye basketbol şampiyonasına katılması ile ulusal düzeyde yapılıyordu. 1966 - 1967 yılından sonra Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından bu bölgelerin takımları bir araya getirilerek Türkiye Basketbol Şampiyonası yerine 12476 sayılı yönetmelik kararı ile Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi oluşturuldu.

Statü

270px Abdi C4B0pekC3A7i

Abdi İpekçi Spor Salonu, Türkiye'nin İstanbul kentinde yer alan ve EuroBasket 2001 finaline evsahipliği yapan spor salonu.

270px FenerUlker1

Fenerbahçe Ülker Basketbol takımı, Ülkerspor takımının ligden çekilip, Fenerbahçe S.K. ile birleşmesi ile birlikte üst üste iki yıl TBL şampiyonu oldu. 2008 yılında Euroleague'te çeyrek finale yükselme başarısı gösterdi.

Ligde 16 takım lig mücadelesi yaptıktan sonra lig şampiyonu play off mücadelesi sonrası belli olur.

Normal lig karşılaşmaları

Normal lig karşılamaları, 16 takım arasında, her takımın biri kendi sahasında diğeri rakip takımın sahasında olmak üzere deplasmanlı, iki devreli ve lig usulü oynanır.
Bu müsabakalar sonrası yapılan puan sıralamasına göre;
  • İlk sekiz sırayı alan takımlar Play-off maçlarını oynamaya hak kazanırlar.
  • 9. ile 14 sıra arasında yer alan takımlar sezonu tamamlamış olurlar.
  • 15. ve 16. olarak son iki sırayı alan takımlar bir sezon sonra Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde yer alırlar.
Çeyrek ve yarı final müsabakaları
Play-off'un tüm turlarında takımların ligde oynamış oldukları maç sonuçları aşağıdaki gibi dikkate alınır. 1. Eşleşen takımların normal ligde oynamış oldukları maçların ikisi de aynı takım tarafından kazanılmışsa iki maçı kazanan takım o turun maçlarına 1-0 üstün başlar. 2. Eşleşen takımların normal ligde oynamış oldukları maçlarda takımlar bir kez kazanmış, bir kez kaybetmiş ise, o turun maçları 0-0 başlar. 3. Çeyrek ve yarı final müsabakaları kazanılmış 3 maç üzerinden oynanır ve bu turlarda;
  • Eğer maçlar 0-0 başlar ise, ilk iki maç, normal ligi üst sırada bitiren takımın sahasında 3. ve 4. maçlar rakip sahada ve 5. maçın gerekmesi halinde ligi üst sırada bitiren takımın sahasında olmak üzere sıra ile oynanır.
  • Eğer play off serisine 1-0 üstün başlanır ise 1. maç seriye ligi üst sırada bitiren takımın sahasında 2. ve 3. maçlar ise rakip sahada oynanır 4. maçın gerekmesi halinde ise son maç ligi üst sırada takımın sahasında oynanır.[28]
Play-Off finali
Final müsabakaları kazanılmış 4 maç üzerinden oynanır. Şayet maçlar 0-0 başlar ise, ilk iki maç, normal ligi üst sırada bitiren takımın sahasında, 3. ve 4.maçlar rakip sahada, gerekmesi halinde 5.maç ligi üst sırada bitiren 6. maç rakip sahada ve 7. maç ligi üst sırada bitiren takımın sahasında olmak üzere sıra ile oynanır.
Eğer play off serisine 1-0 üstün başlanır ise 1.maç normal ligi üst sırada bitiren takımın sahasında 2. ve 3. maçlar ise rakip sahada oynanır 4. maçın gerekmesi halinde normal ligi üst sırada bitiren takımın sahasında, 5.maç rakip sahada ve 6. ligi üst sırada bitiren takımın sahasında oynanır.

Final müsabakaları sonunda rakibi karşısında 4. galibiyetini alan takım sezonu Beko Basketbol Ligi Şampiyonu olarak tamamlar.

Medya ve Yayıncılık

Görsel Medya
TBL yayıncılığını ntv spor ntv sky turk yapmaktadır. 2008-2009 sezonu itibariyle TBL TV haklarını Digiturk platformu bünyesinde bulunan Spormax kanalı ve Skyturk kanalı beraber gerçekleştirmektedir.

Finans

TBL Takımları

İstatistik

Sayı
Topu çemberden geçirmeye sayı denir.

Asist
Sayıyı atan kişiye en son verilen pasa asist denir.

Ribaunt
Topun çemberden girmemesinden dolayı boşta kalan topun alınmasına ribaunt denir.

Blok
Rakip oyuncu şut atarken veya turnike ya da smaç basarken rakip oyuncunun topunu kesmeye blok denir.

All Star
Beko All Star Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından ilk kez 2004 yılında organize edildi. Organizasyon'da Türkiye Basketbol Ligi'nde oynayan Türk ve Yabancı oyuncular, taraftarlar tarafından internet üzerinden seçilerek Türk Karması ve Yabancı Karması olarak karşılıklı gösteri amaçlı basketbol maçı yaparlar. Ayrıca TBL oyuncuları arasında Üç sayı yarışması, Smaç yarışması ve Yetenek yarışması gerçekleştirilir. Organizasyon başladığı yıldan itibaren İstanbul'da bulunan Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
2004, 2005 ve 2006 yıllarında Türkiye Basketbol Ligi All Star adı ile organize edilirken, 2006 yılında Beko Elektronik'in lige sponsor olması ile birlikte 2007, 2008, 2009 yıllarında Beko All Star adı ile düzenlenmiştir.

2009 - 2010 sezonu takımları ve salonları
Ad:  adsız.jpg
Gösterim: 625
Boyut:  46.6 KB

Lig şampiyonları

Sezonlara göre şampiyonluk
Ad:  adsız1.jpg
Gösterim: 635
Boyut:  49.8 KB

Takımlarına göre şampiyonluklar

Ad:  adsız2.JPG
Gösterim: 691
Boyut:  31.3 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 12 Ekim 2012 16:52 Sebep: Sayfa düzeni
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türk Basketbolu'nun "İlk"leri ve Rekorları
Eski adıyla Deplasmanlı Erkekler Basketbol 1. Ligi, son dönemdeki ismiyle Beko Basketbol Ligi hafta sonu 47. yaşına girerken, Türk basketbolunda birçok ''ilk''ler ve ilginç rekorlar bulunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Türk basketbol tarihinin en önemli yıldızlarından biri olan ve bu sezon Beşiktaş’ın başına geçen
Erman Kunter, 153 sayı ile bir maçta en fazla sayı atan oyuncu oldu. O dönem Fenerbahçe'de forma giyen Kunter, 1988 yılında Sarı-Lacivertlilerin Hilalspor'u 175-101 yendiği maçta, 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda attığı 81 sayıyla, bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak da tarihe geçti.

Geçtiğimi sene Fransa'nın Cholet takımında antrenör olarak görev yapan Erman Kunter, 2009-2010 sezonunda Cholet'i Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonu yaparak, antrenör olarak da bir ilke imza attı. Kunter, yabancı bir takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek Türk antrenör oldu.


1AA8?OpenElement&ampFieldElemFormatjpg

Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor. 1957 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda yapılan İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücü'nü 110-56 yenerken, Budanur, siyah-beyazlıların 110 sayısını da tek başına attı.

Sezon öncesinde profesyonel olarak basketbolu bıraktığını açıklayan Fenerbahçe Ülker oyuncusu
Mirsad Türkcan, ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti.

1998 yılında ilk kez Houston Rockets'e transfer olan Mirsad, NBA'de fazla oynama şansı bulamadı.


2001-2002 sezonunda CSKA Moskova takımında forma giyen Mirsad Türkcan, Avrupa Ligi normal sezonunda en değerli oyuncu (MVP) seçilen ilk Türk basketbolcu oldu.


34A1C?OpenElement&ampFieldElemFormatjpg

Mirsad Türkcan, Fenerbahçe Ülker'in 3 Ocak 2008'de deplasmanda İtalya'nın Lottomatica Roma ile yaptığı maçta 1000 ribaunt barajını aşarak, ULEB Avrupa Ligi tarihine geçti. Basketbolda 2000 yılından bu yana düzenlenen ULEB Avrupa Ligi'nde 1000 ribaunda ulaşan ilk oyuncu olan Mirsad Türkcan, Lottomatica Roma karşısında 13 ribaunt alarak, toplam ribaunt sayısını 1007'ye taşımıştı.


NBA takımlarından Sacramento Kings tarafından 12 sezon önce seçilen
Hidayet Türkoğlu, Mirsad'dan daha başarılı bir performans sergileyerek, NBA'de en fazla oynayan Türk oyuncu durumunda bulunuyor.

2008-09 sezonu sonunda Orlando Magic'ten ayrılıp, Toronto Raptors ile 5 yıllığına 53 milyon dolara anlaşan Hidayet, 2004 yılında Utah Jazz ile 6 yıllık 50 milyon dolara sözleşme imzalayan Mehmet Okur'u geçerek, tarihte en fazla ücrete imza atan Türk oyuncu oldu.


2003-2004 sezonunda Detroit Pistons'ta şampiyonluk sevincine ulaşan milli basketbolcu
Mehmet Okur ise NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu.

83608?OpenElement&ampFieldElemFormatjpg

Mehmet Okur, ayrıca Batı Konferansı'nda daha önce All-Star'a seçilen ancak sakatlığı nedeniyle oynayamayan Allen Iverson'un yerine kadroya girerek, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçti. Las Vegas'taki Thomas Mack Arena'da 18 Şubat 2007'de yapılan All-Star'da, Mehmet maçta yer aldığı 14 dakika 43 saniyede 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve 1 de asist yaptı.


Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise
Yalçın Granit oldu. Granit, Fransa'nın Racing Paris takımında oynamıştı.

Fenerbahçe'den 12 sezon önce Yunanistan'ın AEK takımına giden
İbrahim Kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu olmuştu.

2001-2002 sezonunda Panathinaikos ile Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşan Kutluay, bu kupayı kaldıran ilk Türk basketbolcu olarak tarihteki yerini aldı.


1538F0?OpenElement&ampFieldElemFormatjpg

2007 yılında İspanya'nın Real Madrid takımıyla ULEB Kupası'nı kazanan Kerem Tunçeri de ilk kez bu kupada şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolcu oldu.

Avrupa'da profesyonel liglerde bir takım çalıştıran ilk antrenör ise geçtiğimiz sene Beşiktaş'la üç kupa kazanan bu sene ise Galatasaray’ın başına geçen
Ergin Ataman oldu.

2001-2002 sezonunda İtalya'nın Montepaschi Siena takımını çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Raimundo Saporta Kupası'nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör olarak tarihte yerini aldı.


Efes Pilsen'e 1999-2000 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatan Ergin Ataman, bir Türk takımını bu kupada ilk kez Avrupa üçüncüsü yaptı.


Montepaschi Siena'ya da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatıp, Avrupa üçüncülüğünü kazanan Ataman, bu kupada yabancı bir takımla üçüncülük kazanan ilk Türk antrenör olarak da bir ilke imza attı.


Geçtiğimiz sezon ismini
Anadolu Efes olarak değiştiren Efes Pilsen, 1996 yılında Avrupa Radivoj Koraç Kupası'nı müzesine götürerek, ilk kez bu spor dalında Avrupa kupası kazanan Türk takımı olma başarısını gösterdi.

Lacivert-Beyazlılar, Avrupa kupalarında finale çıkan ilk takım olma özelliğini de taşıyor. 1993 yılında da Avrupa Kulüpler Kupası'nda final oynayan Anadolu Efes, Torino'da Yunan rakibi Aris'e 50-48 yenilmişti.


Anadolu Efes, 1999-2000 sezonunda da Avrupa Ligi'nde dörtlü finale kalıp, Avrupa üçüncüsü olarak bir ilke daha imza attı.


Lacivert-Beyazlılar, bir NBA takımıyla maç yapan ilk ve tek Türk takımı. NBA'in davetlisi olarak 2006 yılında ABD'ye giden lacivert-beyazlılar, 11 Ekim 2006'da Denver Nuggets ile yaptığı hazırlık maçıyla, bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk ekibi oldu. Anadolu Efes, NBA'deki ikinci hazırlık maçında 13 Ekim 2006'da Golden State Warriors ile oynadı.


NBA ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği'nin (ULEB) yaptığı anlaşma gereği İstanbul'a gelen NBA takımlarından Minnesota Timberwolves, 6 Ekim 2007'de Anadolu Efes ile özel bir maç yaptı. EA Sports'un organizasyonu ''NBA Europe Live Tour 2007'' kapsamında çeşitli etkinliklerde bulunmak üzere İstanbul'a gelen ve burada yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Minnesota Timberwolves'ın, Anadolu Efes ile yaptığı maçla ilk kez bir NBA takımı Türkiye'de maç oynadı. Anadolu Efes de Türkiye'de bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk takımı unvanını aldı. Anadolu Efes ile Minnesota Timberwolves arasındaki karşılaşmada görev yapan Türk hakem Recep Ankaralı da tarihe geçti.


Bu sezon başında ise Fenerbahçe Ülker, NBA Europe Live 2012 etkinliği kapsamında Ülker Sports Arena’da Boston Celtics'i konuk etti. Yeni sezon hazırlıkları kapsamında, 17 NBA şampiyonluğu bulunan Celtics ile karşılaşan Sarı-Lacivertliler mücadeleden 97-91 yenerek bir NBA ekibini mağlup eden ilk Türk takımı oldu.


Beko Basketbol Ligi 47. Yaşına Giriyor

Arçelik A.Ş'nin Beko markasıyla isim sponsoru olmasının ardından 2006-2007 sezonundan itibaren ''Beko Basketbol Ligi'' adıyla oynanan Deplasmanlı Erkekler Birinci Basketbol Ligi, hafta sonunda 47. yaşına giriyor.

13 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Anadolu Efes lig tarihinde en fazla mutlu sona ulaşan takım unvanını sürdürüyor. İlk şampiyonluğunu 1978-79 sezonunda kazanan lacivert-beyazlılar, ligde 2001-02, 2002-03, 2003-04 ve 2004-05 sezonlarında üst üste 4 şampiyonluk yaşadı. Basketbol şubesini yıllar önce kapatan Eczacıbaşı ise Anadolu Efes'in ardından 8 şampiyonlukla en fazla şampiyonluk yaşayan ikinci takım durumunda bulunuyor. Eczacıbaşı'ndan sonra 5 şampiyonlukla İTÜ ve 4 şampiyonlukla Ülkerspor geliyor.


Ligde 46 sezon geride kalırken, futbolun ''3 Büyükler''inden Beşiktaş 36 yıllık şampiyonluk hasretine geçtiğimiz sezon son verirken, Galatasaray ise 21 yıldır mutlu sona ulaşamıyor.


Geçtiğimiz sezonu büyük bir başarıyla üç kupa elde ederek kapatan Beşiktaş, bundan önce sadece 1 kez lig şampiyonluğu yaşadı. Siyah-beyazlılar, 1974-75 sezonunda 57 puanı bulunan Galatasaray'ın önünde 60 puanla ligi ilk sırada tamamlayarak, ilk şampiyonluğunu kazanmasının ardından geçtiğimiz sezon ise Play-Offlar finalinde Anadolu Efes’i yenerek kupayı kaldırmıştı.


Lig tarihinde 4 kez şampiyon olan Galatasaray, ilk şampiyonluk kupasını 1968-69 sezonunda kazandı. Ligde play-off sistemine geçildikten sonra 1984-85 sezonunda finalde Fenerbahçe'ye ve 1985-86 sezonunda da Efes Pilsen'e 2-1'lik üstünlük kurarak üst üste iki kez şampiyonluk kupasını müzesine götüren sarı-kırmızılılar, en son 1989-90 sezonunda play-off finalinde Paşabahçe'ye 3-1 üstünlük kurarak şampiyonluk yaşadı.


Ligde 5 şampiyonluğu bulunan Fenerbahçe Ülker, futbolun ''3 Büyükler' içinde en fazla şampiyonluk yaşayan takım durumunda bulunuyor. Sarı-lacivertliler, ligde son 5 sezonda 4 kez şampiyon olma başarısını göstererek, şampiyonluk sayısını 5'e yükseltti. İlk şampiyonluğunu 1990-91 sezonunda yaşayan Fenerbahçe, daha sonra 16 yıl şampiyon olamadı. 2006-07 sezonunda Ülker ile sponsorluk anlaşması imzalayan ve Fenerbahçe Ülker olarak ligde mücadele eden sarı-lacivertliler, sezon sonunda 16 yıl aradan sonra şampiyon olarak, kulübün 100. yılında şampiyonluk hasretine son vermişti. Fenerbahçe Ülker, 2007-08 sezonunda da şampiyon olarak tarihinde ilk kez üst üste iki şampiyonluk yaşadı.


2009-2010 sezonunda Efes Pilsen'e play-off final serisinde 4-2 üstünlük kurarak şampiyon olan sarı-lacivertliler, 5. şampiyonluğunu ise iki sezon önce play-off finalinde karşılaştığı ezeli rakibi Galatasaray'ı da 4-2 ile geçerek, elde etti. Fenerbahçe Ülker, bu şampiyonlukla 4 şampiyonluğu bulunan ezeli rakibini şampiyonluk sayısında da geride bıraktı.


İlk Şampiyon Altınordu

1966-67 sezonuyla başlayan Deplasmanlı Erkekler Basketbol Birinci Ligi'nde ilk şampiyonluğu Altınordu kazandı. Ligde 1983-84 sezonunda play-off sistemine geçildi ve bu tarihten itibaren lig şampiyonu play-off maçlarının ardından belirlendi. Tofaş'ın 2, Muhafızgücü ve Karşıyaka'nın da 1'er şampiyonlukları bulunuyor.

Şampiyonlar

Türkiye Basketbol Ligi'nde 46 yılın şampiyonları şöyle:

Sezon Şampiyon

--------- ---------
  • 1966-1967 Altınordu
  • 1967-1968 İTÜ
  • 1968-1969 Galatasaray
  • 1969-1970 İTÜ
  • 1970-1971 İTÜ
  • 1971-1972 İTÜ
  • 1972-1973 İTÜ
  • 1973-1974 Muhafızgücü
  • 1974-1975 Beşiktaş
  • 1975-1976 Eczacıbaşı
  • 1976-1977 Eczacıbaşı
  • 1977-1978 Eczacıbaşı
  • 1978-1979 Efes Pilsen
  • 1979-1980 Eczacıbaşı
  • 1980-1981 Eczacıbaşı
  • 1981-1982 Eczacıbaşı
  • 1982-1983 Efes Pilsen
  • 1983-1984 Efes Pilsen
  • 1984-1985 Galatasaray
  • 1985-1986 Galatasaray
  • 1986-1987 Karşıyaka
  • 1987-1988 Eczacıbaşı
  • 1988-1989 Eczacıbaşı
  • 1989-1990 Galatasaray
  • 1990-1991 Fenerbahçe
  • 1991-1992 Efes Pilsen
  • 1992-1993 Efes Pilsen
  • 1993-1994 Efes Pilsen
  • 1994-1995 Ülkerspor
  • 1995-1996 Efes Pilsen
  • 1996-1997 Efes Pilsen
  • 1997-1998 Ülkerspor
  • 1998-1999 TOFAŞ
  • 1999-2000 TOFAŞ
  • 2000-2001 Ülkerspor
  • 2001-2002 Efes Pilsen
  • 2002-2003 Efes Pilsen
  • 2003-2004 Efes Pilsen
  • 2004-2005 Efes Pilsen
  • 2005-2006 Ülkerspor
  • 2006-2007 Fenerbahçe Ülker
  • 2007-2008 Fenerbahçe Ülker
  • 2008-2009 Efes Pilsen
  • 2009-2010 Fenerbahçe Ülker
  • 2010-2011 Fenerbahçe Ülker
  • 2011-2012 Beşiktaş
TBF

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Haziran 2016 / Kral_Aslan Spor
10 Haziran 2016 / carmelo anthony Spor
8 Temmuz 2008 / uzeyirerdem Taslak Konular
26 Mayıs 2014 / TheOne Arşive Kaldırılan Konular